FalleN_213 Posted March 20, 2007 Share Posted March 20, 2007 добре,идеята на теория не е обект на закрила,но бъде ли обективирана под някаква форма тя моментално става такъв обект...според мен на практика това приравнява идеята на обектите на авторското право.пример:професор води лекции на бъдещите актьори и актриси.развива им сценарий за филм като включва няколко човека да водят диалози...след лекциите си нахвърля на носна кърпичка основните моменти,които той е измислил.след 2 месеца студентите му се дипломерат и един решава да използва концепцията на професора и да направи сценарии за филм.да ама не,щото този сценарии принадлежи на професора.при един евентуален иск от негова страна срещу студента му съм убеден,че носната кърпичка и няколко студенти като свидетели ще са достатъчни за печеливш изход на делото...е това не значи ли,че идейте са обект на авторското право,въпреки че закона изрично посочво,че не са Печели този който е реализирал идеята,тоест професора може цял живот да си го има в главата,но след като е споделил идеята си,студентът е решил да напише сценарий и от там сценарият подлежи на авторско право и от там професора губи,защото идеята не е обект на закрила от закона,а пък сценария е готов Link to comment Share on other sites More sharing options...
sarkis_999 Posted March 20, 2007 Share Posted March 20, 2007 Точно така е, FalleN_213. А фродо ми дължи извинения, но се съмнявам да ги получа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
silver Posted March 20, 2007 Share Posted March 20, 2007 Ае сега някой да каже кратко и ясно - има ли сериозно организиран митинг-протест за 22.03.2007 в Пловдив или всички приказки са въздух под налягане ?!? Link to comment Share on other sites More sharing options...
frodo Posted March 20, 2007 Share Posted March 20, 2007 Печели този който е реализирал идеята,тоест професора може цял живот да си го има в главата,но след като е споделил идеята си,студентът е решил да напише сценарий и от там сценарият подлежи на авторско право и от там професора губи,защото идеята не е обект на закрила от закона,а пък сценария е готов ами нали е написан на носната кърпичка,демек е обективиран под някаква форма,станал е вещ и от там и обект на защита.чети малко кво съм написъл сега ако тръгна и да ти обяснявам и какво е вещ и има ли почва у нас тва според мен си е една вратичка в закона и всеки добър адвокат би я употребил. Точно така е, FalleN_213. А фродо ми дължи извинения, но се съмнявам да ги получа. какви извинения?нещо да съм те обидил?просто изразих мнение...от кога некомпетентен мина към обидните думи? fallen213 сега ти видях профила във флиртчето...то и аз съм бивша джанка ама се осъзнах мисля навреме,а междувпрочем имаш някакъв правен опит или си ги лепиш ей тъй между фишеците теориите ти? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sarkis_999 Posted March 20, 2007 Share Posted March 20, 2007 какви извинения?нещо да съм те обидил?просто изразих мнение...от кога некомпетентен мина към обидните думи? Frodo, няма думи които обждат 1..2..3... има нещо друго: 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който каже или извърши НЕЩО унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида. Да засегната ми е честа и достайнството най-вече . П.П fallen213 е по наясно с нещата от теб, фродо.По скоро ти хвърляш някви фишеци , в най-добрия случай от някой остарял учебник. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FalleN_213 Posted March 20, 2007 Share Posted March 20, 2007 Ти ако съдиш по профила ми в определен сайт за това какъв човек съм ..... Правен опит нямам,но ми стига като прочета за какво става въпрос да го осмисля и да си го обясня по мой си начин,следователно мнение. И не,не си ги лепя между фишеците... лепя си фишеците и си гледам живота Link to comment Share on other sites More sharing options...
frodo Posted March 20, 2007 Share Posted March 20, 2007 Frodo, няма думи които обждат 1..2..3... има нещо друго: 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който каже или извърши НЕЩО унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида. Да засегната ми е честа и достайнството най-вече . П.П fallen213 е по наясно с нещата от теб, фродо.По скоро ти хвърляш някви фишеци , в най-добрия случай от някой остарял учебник. спирам до тук,защото не желая да бъда съден за обида тогава пък и вече твърде много се отклонихме от пърмоначалната тема Link to comment Share on other sites More sharing options...
sarkis_999 Posted March 20, 2007 Share Posted March 20, 2007 Ти ако съдиш по профила ми в определен сайт за това какъв човек съм ..... Правен опит нямам,но ми стига като прочета за какво става въпрос да го осмисля и да си го обясня по мой си начин,следователно мнение.И не,не си ги лепя между фишеците... лепя си фишеците и си гледам живота Абсолютно си прав и правилно мислиш.Не се оставай да те мачкат. Правен опит нямаш но можеш да мислиш за разлика от много хора тук. спирам до тук,защото не желая да бъда съден за обида тогава пък и вече твърде много се отклонихме от пърмоначалната тема Тогава чакам извинение. И си върни думите назад за дето ме нарече "меко казано некомпетентен" и намекна че съм връзкар. П.П фродо ти и като ме обиди беше извън темата,но това не те спря да го сториш, а като идва време за извинения.... "аз съм извън темата""... Link to comment Share on other sites More sharing options...
abortivus Posted March 20, 2007 Share Posted March 20, 2007 sarkis_999, скрии се... честно. Далеч по-големи юристи от теб се изказаха по въпроса и се подписаха под изказването си с истинското си име и целия си авторитет. Сред тях е и главния прокурор на Републиката Велчев... По-компетентен ли си от него? Правиш се на много навътре в материята пред дечицата в този форум, но забравяш, че освен тях и други го четат. Други, чиито поглед стига по-далеч от този форум. Така че - не звъни, ако не те натискат... вече се носят като вицове умствените ти напъни споделени тук из Интернет простанството... Ето ти линкове, чети. И статиите и коментарите. После мълчи. Защото нормалните хора и съда направиха на пух и прах жалките опити на Колев да се прави на шериф... И скоро Колев ще си търси работа или най-малкото ще ходи да регулира движението в Пътна полиция... Защото този път се осра ама до ушите и завоня чак в чужбина... http://nellyo.wordpress.com/ http://bgpetition.com/petition-torrents/index.html http://pressboard.info/Preview.aspx?articleid=84690 http://delian.blogspot.com/2007/03/blog-post_16.html http://semkiibonbonki.blogspot.com/2006/11...g-post_874.html http://portal.bg/news.php?cat=main&read=20062905002 http://hardtrance.blogspot.com/2007/03/blog-post_19.html http://yasen.lindeas.com/book/tv7-torrent-reportage http://georgi.unixsol.org/diary/archive.php/2007-03-19 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sarkis_999 Posted March 20, 2007 Share Posted March 20, 2007 abortivus, ти наред ли си въобще? Виж за какво спорим с frodo и тогава се обаждай.И си обръсни брадата 21 век сме. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abortivus Posted March 20, 2007 Share Posted March 20, 2007 Има нещо като "Лични Съобщения" (Private Messages на английски - едно бутонче там на него пише PM) - ако имаш лични проблеми с някого - уреждай ги през него - то за това така се казва "Лични", загряваш ли? В тази тема темата е друга - виж заглавието. Ако не ти оттърва да говориш по нея, няма какво да кажеш или не ти стига умствения багаж, за да се включиш в разговора на сътветното ниво - не се намесвай... Разбирам какво се опитваш да направиш - съвсем елементарно се пробваш да насочиш разговора настрани от темата в която си се провалил с гръм и трясък и не ти оттърва вече... Жалък си. Кой се интересува, че някой бил нарекъл някой некъдрник... още повече когато втория наистина се изявява упорито като некадърник. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted March 20, 2007 Share Posted March 20, 2007 " Моля, моляя..ще прекратя заседанието и ще разпусна съда, дори някой може и да напусне залата. " Дискотирайте нормално, като зрели хора. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soulless Posted March 20, 2007 Share Posted March 20, 2007 Във връзка с неблагоприятните метеорологични условия и съвпадането на протеста с други такива в близките дни, митингът ще се проведе на 24.03.2007, 17:00 - събота, в Южен парк. Още не се знае за пловдив дали датата ще се промени но предполагам че и тя ще е тогава Link to comment Share on other sites More sharing options...
charovni Posted March 20, 2007 Author Share Posted March 20, 2007 Ех, много лош късмет наистина. Времето го дават як дъжд в следващите 5 дни и митингите се падат точно в този период. Дано поне в София стане голямо мероприятието и да огрее слънце на нашата улица. Ч.А. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sarkis_999 Posted March 20, 2007 Share Posted March 20, 2007 Последен offtopic: Мен картинката ми е пределно ясна , знам че торентите и тракерите са си законни и пр. и пр. неща. Но моята мисъл беше малко по в страни от темата , за това и много хора не ме разбраха правилно като че ли .Идеята ми беше по скоро до това ,че във всеки от нас е възпитано чувството да взима без да дава,и се чувства велик от това и го разгласява наляво и надясно.Ти казваш за "вратичките" -харесва ли ти когато престъпник се измъква от наказание заради пропуск в закона,това е същото(за торентите).И въпреки че на практика е законно , това не означава че ще се съглася с него и ще го подкрепям,а още по - малко пък да отида на така нареченият митинг.Така че въпросът е по скоро морален и етичен.Идеята ми беше да внуша тoва чувство и у другите , но реакцията им бе категорична - те се гордеят с това и се чувстват велики .НО никой от тях не се замисли ,че тези сайтове с торенти не се правят от добро сърце.Шефът на арената инвестира не малко пари в системата и в поддръжката й, и съответно печели от рекламите които се правят в сайта(ако не се лъжа около 70 лв на ден).Той печели защото има много посетители, има много посетители защото нещо ги привлича ,има някаква стръв.Стръвта за съжаление са труда,нервите и потта на много хора.И те вместо да вземат поне една малка троха от печалбите на шефа на арената остават с пръст в уста.Когато човек си даде сметка за това и го осъзнае и го осъди в сърцето си тогава ще разбере една проста истина : когато на Вуте му е добре и на мен ми е добре.Но стига съм приказвал че то на есе отива работата.Това е което исках да кажа ,но никой не ме разбра. П.П И аз се извинявам ако съм те засегнал с нещо или обидил.МИР Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted March 21, 2007 Share Posted March 21, 2007 Мир няма и то е ясно ! От тази гледна точка , кой колко печели от поддръжка за обмен на пиратски файлове , да наистина е гадно и несправедливо , но в случая този човек се пада само посредник ! Незнам какво трябва да давам за да взимам ... перфектно се знае , че лицензирания софтуер в България е мит и това няма да се промени в близко бъдеще ! Всеки печели от тракерите , има и такива от добро сърце и други за "сърцето" , а работата не е добре ! Повече от половината тракери са направени заради пари и това си остава легално в другите страни ! Няма основателна причина и тук да се променя обстановката и незнам това с какво ще издигне страната ни , а пиратството тук също е мит ! Единственото нещо от което се дразня е този факт , че искали да се дискутира филтрирането на мрежите ... има ли смисъл от интернета тогава ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soulless Posted March 21, 2007 Share Posted March 21, 2007 anabol написа:Аз мисля, че ясно посочих датата! За сега остава същата а именно 22.03.07 г.Ако има някакви промени ще бъдете уведомени.Каузата си струва и дори и да вали аз съм там!!! Ако вие подкрепяте каузата елате независимо от всичко, без да търсите излишни оправдания и извинения!!! Най-късно на 21.03.07. може да има промяна на датата, ако господин кмета забрани провеждането на митинг на дата 22.03.07 г., но за сега всичко е ясно! Е Пловдив е железен просто Link to comment Share on other sites More sharing options...
charovni Posted March 21, 2007 Author Share Posted March 21, 2007 Вашият спор по-горе е есенцията на спора въобще. Това е самия повод на протеста. Без да е правист, човек може да оцени ситуацията със своята правна интуиция. Някога сървърите бяха незаконни, очевидно, хостваха продукти с авторски права. Затова ги подгониха и махнаха. Тракера като технология не извършва незаконна дейност. Ако трябва да се даде техническа дефиниция, той посредничи в обмена на информация. Трябва да се потърси в закона дали се преследва този, който посредничи или подпомага обмена на информация със защитени авторски права. Който е завършил право да каже. Ако такъв текст не съществува, значи посредническата услуга е законна. Това превръща ГДБОП в обикновен пъдар без юридическо образование. Аз подозирам че такъв текст не съществува защото никой досега не го е цитирал. Докато посредничеството при проституцията, например, (сводничеството) е наказуемо и това е ясно на всеки. Но за информацията не е казано. Ето защо ГДБОП няма основание да преследва и затваря торент сайтовете нито да ограничава и филтрира трафика, защото това са Гьобелсови похвати. "Който започва с горене на книги завършва с горене на хора". Казал го е Хейнрих Хайне още през 1821 година. А да затвориш един сайт е все едно да изгориш книга. Ч.А. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted March 21, 2007 Share Posted March 21, 2007 В какво точно ще се състои протеста ? Ще има ли табели ? Какво ще пише на тях ? На кого ще крещите - на кмета ? Мислих да се присаединя, но като се замисля ми звучи безсмислено да изляза и скандирам ЗА пиратстово. Link to comment Share on other sites More sharing options...
N00KiE Posted March 21, 2007 Share Posted March 21, 2007 Ако 100 мангала се съберат и почнат да скандират, че нямат пари и затова ше крадат - половината форум, ще скочи да им се точи как ще ги избие и запали. Само, че като се съберат 1000(евентуално) българи да протестират, че не им дават да крадат чужд труд - явно всичко е нормално. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abortivus Posted March 21, 2007 Share Posted March 21, 2007 Естествено, че е безмислено да се крещи ЗА пиратството... Никой няма и намерение да го прави. Ако се интересуваш и ако обичаш - прочети темата, на сто места поне е казано срещу какво и кого се протестира и каква е основната идея на протеста. Изобщо не е в защита на някакво пиратство. Просто ми омръзна да го обяснявам двеста хиляди пъти. Защо не четете? Ей на - докато напиша и още един се изходил... много сте бързи на писане, а? А на четене хич ви няма. Айде пак с две думи: ТОЗИ ПРОТЕСТ НЕ Е В ЗАЩИТА НА ОГРАБВАНЕТО НА НЕЧИЙ ТРУД ИЛИ ТВОРЧЕСТВО. Ако ви мързи да се запознаете за какво е преди да пишете - хайде да не пишете изобщо, а? Щото иначе пишете глупости. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soulless Posted March 21, 2007 Share Posted March 21, 2007 В какво точно ще се състои протеста ? Ще има ли табели ? Какво ще пише на тях ? На кого ще крещите - на кмета ?Мислих да се присаединя, но като се замисля ми звучи безсмислено да изляза и скандирам ЗА пиратстово. Ето моля плакат и за какво ще скандирам аз! Link to comment Share on other sites More sharing options...
N00KiE Posted March 21, 2007 Share Posted March 21, 2007 Както и да се върти темата на протеста - първоподтекста си е един и същ - оставетен ни да си крадем както си крадяхме досега ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
abortivus Posted March 21, 2007 Share Posted March 21, 2007 Nookie - това може да е твоя протест... не вменявай твоето мнение на всички... ти ако си крал и искаш да продължаваш... Link to comment Share on other sites More sharing options...
N00KiE Posted March 21, 2007 Share Posted March 21, 2007 Nookie - това може да е твоя протест... не вменявай твоето мнение на всички... ти ако си крал и искаш да продължаваш... Аз изобщо нямам намерение да ходя където и да е Ти като искаш да ходиш да протестираш - ходи. Протетите имат смисъл в нормална държава, не при нас. Ама ти и без това си форумен всезнайко, айде обясни още 200 хиляди пъти, ще ти дадат медал почетен борец за интернет свобода. Да знам, че ще се писка за "свободен обмен на файлове". Ама е от ясно по-ясно какво ще се менка - нема да са рисунките ми от Paint или яката икона за My Computer, която съм намерил из нета ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.