Midex Posted March 15, 2007 Share Posted March 15, 2007 Дано някой някога не е питал това във форума, защото не потърсих...но не си спомням да съм срещал такъв въпрос. Става дума за следното.... Дъното ми има 2 канала S-ATA, на които съм вързал по един харддиск. На стандартните 2 IDE канала съм закачил по една записвачка - едната на pimary master, другата на secondary master. По този начин никое не пречи на останалите и не се налага да се изчакват при заявките. Тъй като ми се налага често да правя експресно тиражиране на дискове със собствена авторска продукция, ползвам Неро и записвам едновременно на двете записвачки. Само че понякога тези 2 ми идват малко и закъснявам с тиража....зачудих се дали няма да е възможно да вържа още 2 записвачки на IDE каналите като slave, но се опасявам че заради изчакванията в заявките е възможно да имам развалени дискове заради изпразване на буфера при запис. Търажирам само аудио на максимум 16Х (дотам нямам проблеми с четенето) - всеки може да си направи елементарна сметка колко мегабайта в секунда прави това - не е много, но ще бъде Х 4 и затова не съм наясно дали изчакванията в двата канала между primary и slave ще са критични дотам, че да развалят записа. Ако някой знае или е срещал дискусия по този въпрос ще бъда благодарен на някой линк. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 15, 2007 Share Posted March 15, 2007 По въпроса със записвачките, погледни го по следния начин: това с изчакванията касае само канала от чипсета до интерфейсната схема на записвачката. Самият буфер се намира в нея, и няма отношение към това дали в момента се обслужва другото устройство. Понеже си под Windows 98 (нали така), там и с 2 писачки може да ти се случи да се изпразни буфера (макар че 2 МБ на 16х би следвало да е малко вероятно), понеже ОС-а понякога взема ексклузивни права за относително дълго време. За 4 писачки на 16х, това прави около 10 MB/s, но като се включат и всички овърхеди, поне 20 MB/s ще ти трябват. Е, имаш ги от SATA диска, но пък не трябва да го ползваш за друго през това време. С 4 писачки изпразването на буфера (underrun error) сигурно ще става, заради тия мизерии на 98-цата, но все пак днешните писачки нали имат защита от underrun? Не съм сигурен, но тя не работи ли и при аудио запис? Така че освен ако конкретното дъно няма други проблеми ако са заети всичките му 6 канала (IDE+SATA), според мен не трябва да се притесняваш точно за това с master/slave изчакванията, понеже IDE порта може да задоволи АТА133 капацитет, а писачките са в повечето случаи АТА33, така че капацитет има. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted March 15, 2007 Author Share Posted March 15, 2007 Знаех си, че първи ще ми отговориш...май трябваше да ти пусна въпроса като лично съобщение. Що се отнася до "ОС-а понякога взема ексклузивни права за относително дълго време."...мани, мани....ако се случи такава ситуация в критичен момент какъвто се явява записът с буфер....задължително ти се прецаква CD-то, особено ако е бавен компютъра....добре,че моят е бърз, та го пуска бързо. Тъй като самият чипсет (865PE/ASUS) ми дава ограничение - под Win98 поддържа само 2 бр. S-ATA + 1 бр. IDE, а второто го "отпушва" само под ХР....съм принуден да ползвам ХР при запис с 2 (4) записвачки. Така че ограничението за "ексклузива" си отпада така или иначе. Записвачките ми (LG) имат добра buffer underrun протекция, а и НЕРО-то също има резерва с допълнителния буфер, но специално при запис на аудио, който е коренно различен от записа на данни, ако се случи изпразване на всички видове хардуерни и софтуерни буфери, най-малкото ще имам "пук" на дадено място в записа, което за мен е неприемливо, тъй като за всички записани от мен дискове давам 100% гаранция за качеството на записа и диска (...бахти какво дълго изречение спретнах ). Затова ми беше необходимо да знам тези изчаквания в master/slave дали ще повлияят върху буфера, респ. върху записа. Между другото когато записвам не правя абсолютно нищо друго на компютъра....най-вече заради 100%-ната гаранция. Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted March 16, 2007 Share Posted March 16, 2007 Като гледам тази снимка... едва ли ще има проблеми да вържеш 4 записвачки на двата канала Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 16, 2007 Share Posted March 16, 2007 Един въпрос - ти как си 100% сигурен, че дори при запис само на 2 диска едновременно, нито 1 път не се е получил underrun? Вярно, като следиш буфера през Nero, се вижда когато пада, но дори тогава не е 100% сигурно дали е паднал, а и трябва да следиш и двете нерота.. И вероятно на ХР-то не си инсталирал абсолютно нищо друго, освен нерото, дори драйвери за видеото, понеже аз примерно имам един сървър, който съм го усетил, че от време на време взима права дори под Win2003, и като гледам филм, по веднъж в минутата секва с по един кадър, но това явно е нормално, Java-базиран е. Колкото до underrun-a, разбирам, спецификата явно е такава, че записът като е raw, там се чува 'пук' на мястото, докато при данни, просто се гарантира че прекъсването няма да се отрази на коректността на данните. Ами освен за да си сигурен, че системата ти ще се справи с натоварването на един канал, сложи твоите 2 писачки на единия канал и пробвай да запишеш нещо така. Както ти казах, за буфера не е от значение магистралата с какво е заета в момента, тия изчаквания са достатъчно бързи за да се включат достатъчно бързо и да доставят следващи данни преди буфера да се нулира (все пак имаш буфер за цяла секунда). Мислех, ако записваш на 8х дали е добре, ама то тогава с 4 писачки ще постигнеш същото както сега с 2, така че няма файда. Търси у-ва с 8 мб бъфер тогава, ако намериш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted March 16, 2007 Author Share Posted March 16, 2007 Един въпрос - ти как си 100% сигурен, че дори при запис само на 2 диска едновременно, нито 1 път не се е получил underrun?Вярно, като следиш буфера през Nero, се вижда когато пада, но дори тогава не е 100% сигурно дали е паднал, а и трябва да следиш и двете нерота.. И вероятно на ХР-то не си инсталирал абсолютно нищо друго, освен нерото, ...... 100% сигурност на този свят в която и да е област просто няма.... ...единствено аз давам гаранция 100% за коректност на записа с абсолютното задължение ако между стотиците дискове на някой от тях се намери и едно "пук", да го презапиша на нов носител абсолютно безплатно. Следя буферите да не паднат под стандартния диапазон 95-100%....ако тръгнат да свалят на 60-70% напр. и това се задържи поне няколко секунди, значи има някакъв потенциален проблем и такива дискове минават допълнителен (бърз) тест. Само веднъж ми се случи падане на буфера до 0% и то под 98 на един слаб компютър (селерон 300), с малък и бавен харддиск, който бях принуден да ползвам допълнително, защото нямаше да смогна с крайния срок на предаване. Тогава записвачката автоматично смъкна скоростта чак до 1Х и продължи да записва така до края. После прослушах този диск - тръгваше и вървеше добре, но след мястото, където се беше изпразнил буфера просто блокирваше. А като казваш "двете нерота" вероятно имаш предвид двата буфера на двете записвачки в нерото. Неудобството на този метод е, че с едно неро можеш да запишеш в единица време само една информация - каквото на единия диск, това и на останалите. Веднъж ми се наложи обратното - в този случай пуснах едно неро и един CD Creator - с нерото записвах едно, с creator-а - друго....бях скептичен относно резултата, но се получи. @afx, тази снимчица много ми допадна още когато я видях за пръв път....при мен обаче разликата е тази, че боравя единствено с авторска продукция, която аз самият съм изкарал и е със защитени авторски права. П.П. Получи се....вързах още една записвачка и по този начин един и същи диск се копира едновременно на 3-те + в същото време се дърпа по мрежата и записва на друг компютър, което ще рече, че с 4 бр. на 1 комп няма да има никакъв проблем. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.