Jump to content
BulForum.com

"За и против" - еквалайзерът на аудио плейърите

Curunir

Recommended Posts

По личните ми наблюдения, колкото и ограничени да са те, защото аз познавам ограничен брой хора, повечето от хората използват еквалайзера в любимия си музикален плейър, бил той Winamp, Win Media Player, Fooabr, Amarok или каквото друго извращение сте си харесали. И аз доста време го ползвах еквалайзера на Winamp с прословутия preset Full Bass and Treble. Но един ден осъзнах, че на самия усилвател на колоните си имам харуерен еквалайзер, където вече веднъж съм вдигнал малко високите и ниските.

Странно е, но като послушах няколко дни музиката си с нацяло изключен еквалайзер в Winamp установих, че много от песните са пълни с хубави щрайхове и детайли, които еквалайзерът и прекалено засилените крайни честоти заглушават, да не кажа изтриват нацяло.

Основната идея в защита на това да не се ползва еквалайзерът е, че ако човек има едни що годе свестни колони, които не се нуждаят от еквалайзер за да свирят добре, та ако имаш такива колони, по-добре е да се довериш на звуковите инженери и продуценти, които са учили и работили години, за да доставят на клиентите си качествен, професионален звук, и да не изнасилваш оригиналния запис със еквалайзери. ю

А основния довод в защита на ползването на еквалайзер е, че просто е по-готино баса да боботи повечко и чинелите да съскат повече (примерно). Че е така, така е. Доста време се чудя как да го направя и накрая се спрях на някакъв компромисен вариант, където крайните честоти са повдигнати по-лекичко и в крайна сметка еквалайзерът работи и доколкото е възможно хем се получава по-плътен звук, хем оригиналния студиен запис се изкривява минимално (което изглежда общо взето така)

2ex94de.png

Ще ми е интересно да науча от повече хора как са настроили плейърите си и еквалайзерите си!

[Edit] Аз да си кажа отрано, щото страх лозе пази! Моля темата да не се мести в MP3, защото няма нищо общо с музиката като стил и групи или отделни песни, а се отнася по-скоро за звук и аудио настройки. Да не говорим, че и потенциалните читатели там са вероятно наполовина по-малко. Благодаря! [/Edit]

Аз си ползвам еквилазера на медиа плеър, тру бас на макс. Криви много по малко от еквилайзера на винамп, който между другото за нищо не става. Отвратителен е, криви ужасно.Понякога ползвам и еквилайзера на софтвуера от саунд картата, също става.

Но най-добре си е bass да е хардуерно на макс.

Тикво, (мили модератори с тоя се знаем от 1000 години, няма да се обиди, така че моля не третирайте обръщението ми като обида или нещо такова*)

та така... тикво... аз еквалайзери ползвам ама не на плейърите а тези дето са ми в софтуера на картата... и дистанционното за колонките де... в общи линии не ми пука дали плейърът има еквалайзер или не... като искаш хубав звук - вземи си хубава карта и хубави колони... 7.1 рулира!!!

пп. темата ти споредм мен е тъпа и безсмислена :P *

Ей, поцинкована кофа! :P

Аз ако имах пари за 30 колони щях да се оженя с тях! С парите, не с колоните. А хардуерен еквалайзер и аз имам, нали ти казвам, че ползвам и него и така става двойно изкривяване на студийния звук, като наложа и софтуерния.

А днес картата, ако още не си разбрал, не работеше, щото баща ми не я беше нахакал достатъчно добре в слота... Установихме го след още час и половина.

Твърдо "ПРОТИВ"

Музиката трябва да се слуша така както е замислена - тоест на FLAT

нуждата от еквалайзер при слушането на музика с компютъра се обяснява с меко казано некачествените звукови чипове на дъната.

И аз преди ползвах защото с Realtek-a просто не може да се извади динамика.

В момента системата ми е:

Foobar2000 (който си е стандарт при качество на звука) -> ASIO 2.0 (елементарен, бърз и качествен, за разлика от Direct Sound) -> M-Audio Firewire Audiophile (това няма какво да го коментирам ;)) -> Усилвател.

всичко на FLAT и на 0.00 db до усилвателя, тоест силата на звука си я контролирам само с копчето му - както би трябвало да е правилно.

Препоръчвам на всеки който държи на звука да си задели малко парички поне за M-Audio звукова карта на PCI (ако не външна)

Колкото до 7.1-то... surround-a според мен има смисъл ако се ползва за ефекти примерно.. или ако звука е 7.1 от източника (dvd-то) до края.. софтуерни емулации SUCKS

колкото до музиката - 2 колони (човек има 2 уши а не 8 все пак ;)) - лява и дясна (и моооже примерно някакъв subwoofer (2.1) за енергия при положение че при ниските честоти не забелявзваме стереото така или иначе.

Моето мнение най-вероятно няма да е от значение, защото не попадам в графата "средностатистически потребител", но ще го споделя все пак...

Не ползвам никакви софтуерни екуилайзери, по простата причина, че поради естеството на работата ми разполагам с професионална техника, която "свири" с линеен звук (доколкото е възможно това на каквато и да е система) и по тази причина този тип софтуерни екуилайзери за мен се явяват доста несъвършени, защото повечето са от графичен тип, а аз основно ползвам хардуерни параметрични или параграфични екуилайзери и то само когато се налага да ги използвам (напр. когато записът не е направен добре и е наложително да бъде корегиран).

Но за обикновения потребител, разполагащ със стандартна 2-канална (или 2.1 / 5.1 / Х.1 конфигурация....или дори само с малки компютърни колонки) и слушащ основно МР3-ки, голяма част от които са компресирани с неподходящ кодек или изобщо както дойде......та този, дето слуша на такова нещо и в помещение, което не е акустически обработено, доста често ще му се налага (ако има претенции към зука, разбира се) да ползва екуилайзерите на Winamp-а или друг плеър. Няма нищо лошо в използването на EQ когато е в умерени стойности и цели "поправяне" на някакъв недостатък в звученето. :)

мда.. трябва да си призная че аз доста поекспериментирах с разположението на колоните в стаята преди да ми хареса :)

Разбира се Midex го каза най-добре, и се съгласявам. Всеки има уши и може да прецени и да намери компромис дали иска да думка повече на по-смотаничката техника, или да е на флат и да чува точно както е било замислено (уж).

Еквалайзера на Winamp е пълна скръб. Включвайки го, картината помътнява.

Еквалайзера на WMP е чудесен (според мен), много по-чист и качествен. Но малко кофти се работи с него като че ли, няма хубав feedback например.

И аз преди пусках какви ли не еквалайзери, разни плъгини, че си и прекомпресирах разни мп3-ки с мега бас, който думка и криви, ама нали думкаше яко :) .

Вече разбира се рядко ползвам софтуерен екв. когато я бас, я нещо друго като че ли липсва (може би поради кофтите мп3 компресии). Софтуера на Creative-a ми също вади добър еквалайзер, та и него понякога ползвам. Иначе за плеър ползвам само Winamp, но не и еквалайзера му.

Аз ползвам Foobar и настройки в EQ са ми-

усилени 55 и 77херца и малко намалени средни, високи.

Това е когато не слушам музика на макс и искам повече да думти, иначе когато е на МАХ по принцип спирам еквалайзера.

На Winamp еквалайзера е абсолютен боклук ... а и според мен няма нужда. Ако примерно си чалгар, за к'во ти е повече бас ? Ако ще се прави нещо, по-добре сам си го направи....

На Winamp еквалайзера е абсолютен боклук ...

тва е в верно . на медиата е много по-як,пък и самата медиа е много по-добре измислена!!!

Както казва Thief На Windows Media PLayer има Tru Bass който увеличава баса става по плътен и вади много добър звук .. Даже аз имам чуството че е player-ът вади най хубавия звук от всички плеъри

Както казва Thief На Windows Media PLayer има Tru Bass който увеличава баса става по плътен и вади много добър звук .. Даже аз имам чуството че е player-ът вади най хубавия звук от всички плеъри

и аз съм на тва мнение!! :music :music

Ей, поцинкована кофа! :P

Аз ако имах пари за 30 колони щях да се оженя с тях! С парите, не с колоните.

хаха. гарантирам ти че след това хептен щеше да останеш без пари - слушай препатилите :-)

• 3 months later...

Абе ако караш с вградения звук и колони luxeon ще чуваш един шит ако си караш по дефоулт. Аз съм си сложил някъв енхансер за уинамп и положението е по-добре, но ако искам наистина да ми е готино трябва да се бръкна малко парички за звукова карта и после за колони...

Относно еквалайзерът на уинампа.. за нищо не става. Колкото и да си играеш няма да си доволен. Колкото и малко да барнеш криви доволно. Не знам как са го постигнали това авторите. Всеки друг еквалайзер се справя по-добре.

преди с вградената карта слагах винаги еквалайзера на winamp. Но от както си взех Creative звука е много по-добър без еквалайзер

Когато се слуша с качествени слушалки - EQ по принцип не е необходим, освен при скорошна травма на ухото променяща възприятието ни към дадени честоти, което мозъка още не е компенсирал.

Когато слушаме в обикновенна стая, зала или кола и с каквито и да е колони EQ е необходим, за да компенсира неравномерното поглъщане или резониране на дадени честоти. Ползват се още и режекторни филтри, с които изрязваш честотата на резонанс на прозорците примерно. За контрол хората пък са измислили спектроанализаторите.

Темата ми звучи все едно "За и против" да си нагласяме седалката в колата ;)

Темата ми звучи все едно "За и против" да си нагласяме седалката в колата ;)

Да определено имаш право. Сравнението ти наистина е добро. Еквалайзера наистина си е задължителен компонент при мастеринга.

Само дето аз имам малко по-различна гледна точка. В смисъл такъв.. еквалайзер е ползван .. от създателите на конкретното парче. Тоест .. те са искали то да звучи по определен начин. Следователно в по-голямата част от случаите е добра идея според мен да слушаме музиката.. такава каквато излезе - колкото по-качествени .. интерфейс, усилвател и колони.. толкова по-добре - максимално се доближаваме до това което създателите са искали ние да чуем.

Така де.. ако авторите са искали да бумти баса.. щяха да се постараят и да го направят вече.

Единственото което аз искам е.. да извлека повече динамика и .. по-широка честотна лента и стабилен по възможно повече честоти .. frequency response. По този начин нуждата от еквалайзер в опит да повишим изкуствено динамиката на парчето става все по-излишна.

В смисъл.. от този ъгъл.. сравнението със седалката звучи малко неточно.. най малкото защото има различни стилове музика при всеки от които се гледа малко по-различно от към нужда да се променят определени честоти.

Иначе това за режекторния филтър и избягването на резонанса е интересно и напълно подкрепям идеята :)

В смисъл.. от този ъгъл.. сравнението със седалката звучи малко неточно.. най малкото защото има различни стилове музика при всеки от които се гледа малко по-различно от към нужда да се променят определени честоти.

Аналогията ти със предоставените настройки: поп, рок... чалга и т.н. е неточна. Тези настройки са само търговски трик. Естета у дома използва еквалайзера за да възстанови оригиналния честотна характеристика, а тя зависи единствено от акустиката на помещението или ЧХ на слушалките и не зависи от стила музика. Това, че на някой му е кеф баса да пърди и високите да съскат си е единствено негов проблем и няма нищо общо с нагласянето на седалката ;)

По отношение на използване на еквалайзера за изкривяване на оригиналната ЧХ:

Аз лично в практиката си съм си позволявал да изкривя оригиналната ЧХ за да направя саунда прозрачен. Т.е. в центъра на дансинга (хаус и техно предимно) получаваш много здрав звук но и същевременно можеш да чуеш думите на този срещу теб. Отделно на 50 метра от дансинга вече почти нищо не се чува. (става въпрос за открита дискотека на плажа)

Всички горни надскачания за марки колони и т.н. предизвикват само лека присмешка :P И ми е интересно защо тези, които са наистина компетентни само се подхилкват и не вземат отношение :unsure:

Ъъъ.. само дето аз нямах предвид разни такива.. presets :) Говоря за ръчна настройка на честотите в зависимост от стила :) Ама иначе си прав за това което говориш.

Според мен трябва да разграничим нещата - дали говорим за опит да постигнем звук в домашни условия възможно най близък до студииния или .. правим парти на открито и имаме нужда да се съобразим с други условия (по които ти вече каза доста хубави неща)

:)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...