lil_stenly Posted March 8, 2007 Share Posted March 8, 2007 Информация за хад диска ! Марка: IBM Deskstar Модел: DTLA-307060 ATA/IDE Спецификаций: 61.4gb / LBA 120.103.200 / CHS 16383/16/63 / RPM 7200 Хората , които ми го дадоха са го използвали около година и при тях работеше без никакъв проблем ! Аз го включих на втория слот като мастър и всичко си беше нормално ! Харда издаваше шум , но в сайта пишеше , че това е нормално , затова не писах по-рано ! Първият ден изобщо не го използвах и когато реших да кача един фаел на него започна да издава този шум , но все едно е блокирал ! Не успя да копира фаела и компютъра блокира , а харда продължаваше да издава шум , но аз изчаках няколко минути и като видях , че няма резултат не ми оставаше нищо друго освен да рестартирам , което не е за предпочитане ! След рестарта хард диска започна да върти , но вече не издаваше този шум въобще и компютъра не успя да го засече ! Пробвах да изключа всичко (другия хард с четящото и флопито) , но без резултат ! Кажете ми дали от това ще стане нещо или е свършено с хард диска ! OS WIN XP SP2 PRO Mainboard Chaintech 9BIA Power 250w total Може ли да е заради ватовете , защото харда е от 5 волта и 300 вата до 12 волта и 600 вата и това чак сега го забелязах ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 8, 2007 Share Posted March 8, 2007 Твърде голяма вероятност има с това захранване просто да си прецакал харда, особено ако е нонейм. Какво друго си имал закачено на него (твои хардове и цд-та)? А може и някакво сътресение да си му дал докато си го премествал от тоя дето ти го е дал, до твоята кутия. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zizirixo Posted March 8, 2007 Share Posted March 8, 2007 100% e от захранването... просто си го уморил... пробвай на друга машина, ако не тръгне, заничи трябва да купуваш нов... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted March 8, 2007 Author Share Posted March 8, 2007 Ами на първият слт имах едно четящо и един хард макстор , но харда е старичак и си работи без проблем на такова захранване ! Аз с тоя ИБМ ще видя какво ще правя ! Имам един макстор 60гб и бях писал за него ама се оказа мастър буут рекорда ... как мога да оправя омазан МБР на харда ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted March 8, 2007 Share Posted March 8, 2007 ... как мога да оправя омазан МБР на харда ! ... Правиш си зареждаща (boot) дискета на която и да е майкрософтска ос от DOS 6 до Windows ME , прехвърляш на нея FDISK.EXE от системата, оставяш включени към дъното само повреденият диск и флопито, за да не прецакаш случайно и другия си диск, бутваш от флопито и от команден ред изпълняваш FDISK /MBR . Командата с този параметър създава нов празен master boot сектор на диска, но не влияе на информацията в дяловете - тя си остава четима, ако не е повредена от нещо друго. Повече за програмата fdisk Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted March 9, 2007 Author Share Posted March 9, 2007 Благодаря за инфото , аз пробвах през буут диска на виндолса , но не стана , а сега ще видя по този начин ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted March 10, 2007 Share Posted March 10, 2007 тоя шум от харда като едно прещракване/изцъкване ли беше?? Защото имам двама приятели, които едно време бяха с IBM 60GB дискове и на двамата просто в един момент хардовете отказаха. То по онова време, преди да си продадат линийте за ХДД-та се знаеше, че дисковете им горят без предупреждение. Та има вероятност просто диска да е заминал. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted March 10, 2007 Author Share Posted March 10, 2007 Еми да нещо като изщракване ! Все едно превключва нещо като чете или пише ! Незнам , ако го пусна на 300 вата и ако тръгне (което е малко вероятно) много ще се зарадвам ! Само ще трябва да си намеря захранване ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted March 11, 2007 Share Posted March 11, 2007 Еми да нещо като изщракване !Все едно превключва нещо като чете или пише ! Незнам , ако го пусна на 300 вата и ако тръгне (което е малко вероятно) много ще се зарадвам ! Само ще трябва да си намеря захранване ! Съвет: Ако го подкараш - продай го! Тези хора , от които си го взел явно и затова са го продали взел е да се цака диска. Хич не се занимавай с него, ами си потърси друг диск. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted March 11, 2007 Author Share Posted March 11, 2007 По-скоро хората ми са роднини и диска при тях работеше отлично ! Взеха си нов и поради пречината , че аз си търсех , затова ми дадоха тяхният , но явно от моя некомпетентност се е прецакал ! Гадно е това и сега незнам колко пари ще му взема ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted March 11, 2007 Share Posted March 11, 2007 А бе вие как така преценявате кое захранване става и кое не ?!? Не знаете конфигурацията на пича, не знаете марката на захранванетои реалната мощност. Как сметнахте, че не може да храни 2 харда? Че аз имам едно РС с възможно най-скапанато захранване - codegen 300W и си работи без проблем с 2 харда, 2 оптични устроиства, видео карта и две платки рам. Бях го смятал с няква програма, че в пиков момент консумираната мощност ще е около 210-220W. Като има проблеми с хард диск, даже винаги като се слага някъв нов за конфигурацията хард, се прави проверка на състоянието на харда. А дали си го монтирал свястно?!? Не казвам, че не може да е от захранването, но не е 100% сигурно, че от него. А и като имаш свръх консумация е по-вероятно да ти умре захранването, а не някой чарк. А IBM са водещ производител на хардове. Hitachi хардовете ги правят по лиценз на IBM. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted March 12, 2007 Author Share Posted March 12, 2007 Аз ще пробвам харда и ако тръгне ще се подмени захранването ! Просто досега не ми е правило проблем , колкото и неща да съм накачвал ! Изобщо не бях обърнал внимание на захранването и се замислих чак когато харда угасна ! Мисля , че е от захранването защото преди време имаше някой странни аномалий като свързах и второ оптично устройство ... незнам как не е изпушило това захранване ако е 250 вата ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.