Jump to content
BulForum.com

Хард диск IBM ... Незнам какво става !

Recommended Posts

Информация за хад диска !

Марка: IBM Deskstar

Модел: DTLA-307060 ATA/IDE

Спецификаций: 61.4gb / LBA 120.103.200 / CHS 16383/16/63 / RPM 7200

Хората , които ми го дадоха са го използвали около година и при тях работеше без никакъв проблем !

Аз го включих на втория слот като мастър и всичко си беше нормално !

Харда издаваше шум , но в сайта пишеше , че това е нормално , затова не писах по-рано !

Първият ден изобщо не го използвах и когато реших да кача един фаел на него започна да издава този шум , но все едно е блокирал !

Не успя да копира фаела и компютъра блокира , а харда продължаваше да издава шум , но аз изчаках няколко минути и като видях , че няма резултат не ми оставаше нищо друго освен да рестартирам , което не е за предпочитане !

След рестарта хард диска започна да върти , но вече не издаваше този шум въобще и компютъра не успя да го засече !

Пробвах да изключа всичко (другия хард с четящото и флопито) , но без резултат !

Кажете ми дали от това ще стане нещо или е свършено с хард диска !

OS WIN XP SP2 PRO

Mainboard Chaintech 9BIA

Power 250w total

Може ли да е заради ватовете , защото харда е от 5 волта и 300 вата до 12 волта и 600 вата и това чак сега го забелязах ! :(

Твърде голяма вероятност има с това захранване просто да си прецакал харда, особено ако е нонейм.

Какво друго си имал закачено на него (твои хардове и цд-та)?

А може и някакво сътресение да си му дал докато си го премествал от тоя дето ти го е дал, до твоята кутия.

100% e от захранването... просто си го уморил... пробвай на друга машина, ако не тръгне, заничи трябва да купуваш нов...

Ами на първият слт имах едно четящо и един хард макстор , но харда е старичак и си работи без проблем на такова захранване ! Аз с тоя ИБМ ще видя какво ще правя ! Имам един макстор 60гб и бях писал за него ама се оказа мастър буут рекорда ... как мога да оправя омазан МБР на харда ! :(

... как мога да оправя омазан МБР на харда ! ...

Правиш си зареждаща (boot) дискета на която и да е майкрософтска ос от DOS 6 до Windows ME , прехвърляш на нея FDISK.EXE от системата, оставяш включени към дъното само повреденият диск и флопито, за да не прецакаш случайно и другия си диск, бутваш от флопито и от команден ред изпълняваш FDISK /MBR . Командата с този параметър създава нов празен master boot сектор на диска, но не влияе на информацията в дяловете - тя си остава четима, ако не е повредена от нещо друго.

Повече за програмата fdisk

Благодаря за инфото , аз пробвах през буут диска на виндолса , но не стана , а сега ще видя по този начин !

тоя шум от харда като едно прещракване/изцъкване ли беше?? Защото имам двама приятели, които едно време бяха с IBM 60GB дискове и на двамата просто в един момент хардовете отказаха. То по онова време, преди да си продадат линийте за ХДД-та се знаеше, че дисковете им горят без предупреждение. Та има вероятност просто диска да е заминал.

Еми да нещо като изщракване !

Все едно превключва нещо като чете или пише !

Незнам , ако го пусна на 300 вата и ако тръгне (което е малко вероятно) много ще се зарадвам !

Само ще трябва да си намеря захранване ! :)

Еми да нещо като изщракване !

Все едно превключва нещо като чете или пише !

Незнам , ако го пусна на 300 вата и ако тръгне (което е малко вероятно) много ще се зарадвам !

Само ще трябва да си намеря захранване ! :)

Съвет: Ако го подкараш - продай го! Тези хора , от които си го взел явно и затова са го продали взел е да се цака диска. Хич не се занимавай с него, ами си потърси друг диск.

По-скоро хората ми са роднини и диска при тях работеше отлично !

Взеха си нов и поради пречината , че аз си търсех , затова ми дадоха тяхният , но явно от моя некомпетентност се е прецакал !

Гадно е това и сега незнам колко пари ще му взема ! :(

А бе вие как така преценявате кое захранване става и кое не ?!? Не знаете конфигурацията на пича, не знаете марката на захранванетои реалната мощност. Как сметнахте, че не може да храни 2 харда?

Че аз имам едно РС с възможно най-скапанато захранване - codegen 300W и си работи без проблем с 2 харда, 2 оптични устроиства, видео карта и две платки рам. Бях го смятал с няква програма, че в пиков момент консумираната мощност ще е около 210-220W.

Като има проблеми с хард диск, даже винаги като се слага някъв нов за конфигурацията хард, се прави проверка на състоянието на харда. А дали си го монтирал свястно?!?

Не казвам, че не може да е от захранването, но не е 100% сигурно, че от него. А и като имаш свръх консумация е по-вероятно да ти умре захранването, а не някой чарк.

А IBM са водещ производител на хардове. Hitachi хардовете ги правят по лиценз на IBM.

Аз ще пробвам харда и ако тръгне ще се подмени захранването ! Просто досега не ми е правило проблем , колкото и неща да съм накачвал ! Изобщо не бях обърнал внимание на захранването и се замислих чак когато харда угасна ! Мисля , че е от захранването защото преди време имаше някой странни аномалий като свързах и второ оптично устройство ... незнам как не е изпушило това захранване ако е 250 вата ! :bgrin:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...