Jump to content
BulForum.com

Lunno zatumnenie

ZGAN

Recommended Posts

Мале ,сега се сещам миналата година (месец Май някъде) Беше доста тъмно и ми се виеше свят :wacko: .Едвам се прибрах от училище :bgrin: Не знам защо така ми стана лошо.

П.П-Говоря за слънчево затъмнение,не съм бил пян :)

Навлизане на Луната в земната полусянка - 22:18

Навлизане на Луната в земната сянка - 23:30

Начало на пълното затъмнение - 00:40

Максимално затъмнение - 01:20

Край на пълното затъмнение - 01:57

Луната напуска земната сянка - 03:11

Луната напуска земната полусянка - 04:23

Повече тук :

http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/OH/OH2007.html

http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/OH/i...7Mar03-Fig1.GIF

http://geocities.com/astrocalendar/Mooneclips.htm#04.03.2007

Преди 23:30 няма да се вижда нищо, затъмнения на Луната от земната полусянка се регистрират само с подходяща апаратура. След 23:30 до 00:40 Луната ще изглежда като "отхапана" - сърповидна, след 00:40 Луната навлиза изцяло в земната сянка и ще е затъмнена нацяло до 01:57 като максимума е в 01:20. След 01:57 Луната започва да излиза от земната сянка до 03:11 когато я напуска напълно.

За обикновенния наблюдател е интересно да се обърне внимание на яркоста на затъмнената Луна и на цвета и, които се различни при различните затъмнения . Тези неща зависята много от състоянието на земната атмосфера - запрашеност, глобална облачност и т.н. които оказват влияние върху прозрачността на атмосферата и пречупването на светлината през нея.

ПС Я си представете какво щеше да бъде ако имахме повече от 3 спътника :woot - COOL :punk

Щяхме да се чудим какво щеше да е ако нямахме нито един ;)

Човещинка :)

Мда.. трябва да се отиде на тепето днес ;)

мн кофти. мн ми беше интересно.

deba ko stana ta mi se precaka kirilicata :confused ??? Uspeh na s vsi4ki koito syzercavat oblacite.Ako nqkoj moje neka da go snima tva zatumnenie i da pusne snimkata vyv foruma da go vidim tva djuro vsi4ki.

Оф абе мернах я преди няколко часа луната и сега заради облаците нищо не виждам... В каква посока трябва да се намира луната?

EDIT: Верно, че в момента е в периода на пълно затъмнение. Ама все пак накъде да гледам след края на пълното затъмнение? :D

Вий ня това затъмнение ли му викате,снощи как се изтрясках в един ръб после за малко нищо не помнех всичко ми беше тъмно известно време.А младежа който се удивляваше :" ако имахме повече спътници какво ли щеше да е ?" -отговарям :на жените щеше да им идва много по -често,растенията можеби щяха да проговорят а ние можеби щяхме да приличаме на извънземни (можеби).

Бе аз вчера бях по тепето (Рахата),но беше облачно,Луна йок.Поне имаше бира,китара и добра компания. :P

Бе аз вчера бях по тепето (Рахата),но беше облачно,Луна йок.Поне имаше бира,китара и добра компания. :P

Не ви ли беше студено, нямаше ли вятър?

Вятър-не.Студено-изобщо.Бях си свалил якето и бях по една блуза и ми беше добре.А и всеки се беше запасил с двулитров нагревател. ;)

Вятър-не.Студено-изобщо.Бях си свалил якето и бях по една блуза и ми беше добре.А и всеки се беше запасил с двулитров нагревател. ;)

Не се и съмнявам за запасите, обаче кофти, че не сте успяли да се нагледате на затъмнението (и евентуално да го позаснемете)... :wacko:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...