Jump to content
BulForum.com

Tonkoloni

URDeaD

Recommended Posts

Точно така, последно като бях във Викиват , там има голям избор на говорители, намира се на бул. Руски, точно до моста на Марица.

Ba6ta mi  proizvejda govoriteli ..... nqkoi ako se interesuva, da pita !!!!

Sa6to taka i popravq ;)

Хей! Това вероятно е ББА- Божидар и Борис Анков ;) Много добри отзиви от тях, така имам добри впечатления и за продукцията им. Те вероятно не ме помнят, то беше преди доста време когато коструирах озучителни тела, макар че сега се занимавам усилено в друга област ;)

Значи ББА наистина е мястото където може да ви свършат добра работа :) Иначе за евтинки нови/китайски говорители може да проверите в Конрад. Избягвайте българските на Благоевград. Макар и с добри акустични параметри все още не са оправили проблемите с късането на мустаците и кофтито лепила :( Пълна скръб са след промените през 90-те :(

james_ankov: Поздрави на татко и му пожелай от мен да продължава в същия дух ;)

• 1 year later...

Да питам и аз сега: имам едни старички колони, на които са развалени басовите говорители - не са спукани мембраните, но говорителите бръждят като ги понапъне усилвателят. Тонколоните са трилентови, а басовите говорители са 8 инча. Проблемът е, че не знам каква мощност са самите говорители - никъде не пише, а като ги отворих да видя отзад на говорителя пише само 8 ома.

Самата подмяна е лесна работа, въпросът е как да разбера каква мощност говорители да си купя? Има ли значение ако си купя два осеминчови говорителя на 8 ома с еднаква мощност, дори тя да не е същата като на предишните? Има ли кой да ги измери и кое ще ми излезе по-евтино - да сменя изцяло говорителите или да дам някъде да ги пренавият??

Посъветвайте ме, моля.

Здравей, по принцип по-голямата част от мощността на звуковият сигнал се поема от нискочестотния говорител и съответно е и с най-голяма номинална мощност. Една груба преценка за порядъка на мощността му можеш да си направиш като имаш пред вид, че около 50% от мощността на тонколоната трябва да е равна на мощността на нискочестотния говорител, около 30% на средночестотния и около 20% на високочестотния (това е много груба сметка, тъй като не се вземат в пред вид честотите на преливане на тонколоната, които са един от главните фактори три конструирането й). Е това се отнася за тонколони с филтър, ако е без филтър.... :wir .... бих те посъветвал да си вземеш с по-голяма мощност. Но дори и да се ориентираш приблизително за мощността на говорителя, оборудването на тонколоната с по-мощни говорители не пречи. По-мощните нискочестотни говорители са предвидени да имат по-голям ход на мембраната, а това си е голям плюс, независимо дали слушаш музиката ниско или високо. И освен това гледай да са задължително 8 ома, както беше писал. Друг важен момент е чувствителността на високоговорителя, тя трябва да е РАВНА или максимално близка до тази на тонколоната размерността на този параметър е [dB.W/m], това означава, говорителя трябва да свири еднакво силно с останалите в тонколоната. В този контекст, разлика от 3dB е горе-долу приемлива, но не и препоръчителнал Величината dB е логаритмична и разлика от 6dB е приблизително 2 ПЪТИ. Колкото до пренавиване на бобината, не е там проблема според мен, а по-скоро шпулата трие в магнита, но това е трудно отстраним дефект и немога да ти кажа къде ги оправят тия работи :unsure:

Освен това като свързваш говорителите на тонколоните, гледай да не объркаш поляритета, че се получава акустично късо съединение, което означава, че басите от едната тонколона, гасят басите от другата.

И накрая, да те предупредя, че като сменяш говорителите, ще се промени звученето на тонколоната, най-малкото защото новите говорители няма да отговарят на обема на тонколоната, която имаш, за да звучат оптимално :wacko:

За сега толкоз, от мен успех!

Иха, супер. Благодаря за съвета.

ПП: Малко детайли: колоните са с филтър...все пак мисля да взема нещо леко по-мощно, както казваш не пречи, 8ома задължително.

Чувствителността на говорителя да ме утрепеш не мога да разбера каква е, нито точно, нито приблизително. Ще взема нещо стандартно и евтино за подмяна, пък дано стане. А предполагам разликата в силата на басовия и другите говорители може да се позамаже с употребата на EQ (въпреки че не е желателно :tongue)

За акустичното късо съединение (phase cancellation) съм чувал нещичко, но не знам дали е достатъчно да свържа двата говорителя по един и същ начин - т.е. което е + на едната да е + и на другата (условно, защото на старите говорители няма означения) или е необходимо задължително да се намери +ът от филтъра и той да се напасне на +а от говорителя?

А за промяната в звука - тези колони са доста стари и не особено сполучливо направени (иначе не бих ги човъркал за спорта), затова всяка промяна в звука ще е към по-добро, надявам се. :lol:

БЛАГОДАРЯ че се отзова. :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...