Botev1912 Posted February 26, 2007 Share Posted February 26, 2007 нали са в райд Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted February 27, 2007 Share Posted February 27, 2007 Аз лично докато бях админ съм тествал ДУУМ3 (благодаря за корекцията) на Семпрон2600+, 1х512ддр/400, Сапфир 128МБ и мога да кажа, че играта си вървеше...в смисъл играеше се нормално, макар и на по-ниско качество.Не съм запознат с най-новите хитове на пазара, но съм убеден че не е нужно да се взима най-скъпото, за да ти вървят нещата при това бих казал дори сносно.Мисля, че в случея 2х512 е най-добрия вариант.Остават някой подробности като марката и работната честота на платките, за което също приемам съвети и може би да се ограничим, до подходящо(в смисъл на преспвктивно) дъно, приемлив процесор и видео.За харда, кутията и захранването мисля, че няма какво повече да се умува.Най-много се колебая за видеото, защото там нищо не вдявам и за процесора, доколкото не съм запознат с най-новите неща на пазара и хардуерните изисквания, които съответно имат. Ти ако си мислиш, че си ИГРАЛ Doom III на тая конфигурация, ясно от кои "админи" си... Това си го играл на УЛТРА ниско качество и ПАК ти е лагвало на някои места... Ако ще играе пича игри, не му пълни главата с глупости. Колкото по-малко разбира човек, толкова повече се зарибява по игрите. И като те послуша тебе ще се набута с 600 лв да кажем за компютър, на който няма да може да играе нищо... НИЩО по-малко от 1 ГБ РАМ (2х512 в Dual естествено) Съобразно парите ще е DDR, нека е на 400 и да не е от най-евтините, за да се продаде лесно впоследствие. НИЩО по-малко от 7600 GS със Zalman. НИЩО по-малко от s. 939. Хард - колкото повече, толкова по-добре. 320 ГБ SATAII Hitachi или Seagate са доста добър избор. Това е в общи линии. До 1000 лева можеш да се вместиш. Ако се спреш на с.939 препоръчвам Asus A8N-E. Има тонове информация за него из нета... Мен ми е много чудно как ги развива тиq 250мб/сек ......... Та даже и нагоре ... Та то Хард на 15000 на дали ги изкарва толкова ти ми говориш за 7200Тва нещо не моа си го обясна ..... Я някой да ме светне Това, мисля, са теоретичните трансфери. Реалните са далеч по-малко... Link to comment Share on other sites More sharing options...
OutSider Posted February 27, 2007 Share Posted February 27, 2007 Ставаше дума за райд и тия скорости не се стигат само на теория Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liverpool`Fan`1 Posted February 27, 2007 Share Posted February 27, 2007 Ясно е че всички слагате мечтните за вас компютри тука, ама човека ясно ви каза, че иска нещо под 1000лв. Много добре знам, че големите ви глави могат да го родят това нещо.Избирате хубаво дъно да подлежи на ъпгрейт с до 2 пъти по-широк диапазон от сегашния и сте екстра. Повече РАМ и Дисково пространство. Слагате му карта не-повече от 128 мБ и евентуално един тунер да го ползва за ТВ. Кво толкова сте се затръшкали АМД или Интел. Търсете след това, кое ще е по-прозиводително, а не сега.... И с взаймно съглсие сложете един керлив процесор на 2,5 гхз и това е. Ебаси, човека иска помощ, а не даааааа се карате помежду си кое, как и защо. Аз ви предлагам: Процесор Интел Дъното за интелски сокет с съвместимост минимум 3 димм слота и ПСИ Екс. РАМ 1ГБ (400 до 800) според дъното Видео някво керливо до 75-80 долата... Записвачката да е Двд-РВ и да е Нек/Сони/ЕлДжи Хард Сата 2 - хварлете повече пари, защото не се знае дали не е музикант или филмар (поне 200Гб) едно флопи - 5 лв да има... захранване фортрон (350-400вата) и кутия за 30-40 лв... Айде мислете нещо.... КаЗВАМ ИНТЕЛ защото Амд-тата с тия керливи виа чипсетове са много умрели и нямат достатъчна стабилност за ъпгрейд... Link to comment Share on other sites More sharing options...
OutSider Posted February 27, 2007 Share Posted February 27, 2007 Никой не казва Виа ако не си скифтал дъното което бастен е писал е с нфорсе чипсет и като цяло от него дадената конфигурация е добра единственото ПЦ мечта.. както се изрази е онова с Конрое-то и онова дъно за 300$...и никой не се е карал Link to comment Share on other sites More sharing options...
LERON Posted February 27, 2007 Author Share Posted February 27, 2007 Добро утро, пичове.Благодатя за коментарите до тук.Като че ли горе-долу ми става ясно около какво да гравитира конфигурацията.АМД или Интел си е вечен проблем така че ако някой има основателни предложения за едното, ще ми е интересно да прочета.Би ми било интересно да чуя мнението на геймър, защото и аз разбирам дотолкова, че да направя няква сносна машина като компоненти, но игри малко играя, а все пак ако малко повече кинти дадени примерно за видео с 256 вместо 128 рам или пък някоя друга подробност имат голямо значение при качеството на игране ще е полезна информация за мен. Колкото до асасин, за да стана напълно ясен ще кажа, че 1000лв са парите, които на мен ми се струват много за ПС (това май и по-горе го бях писал) и идеята на тоя постинг е не как да се изхарчат тези 1000лв максимално, а как да се земе оптимална машина и да се спестят някви пари.Иначе за да стане предлено ясно особено на асасаин, ще кажа, че понякога човек работи някой неща за пари.Аз ако разбирах много от ПС-та нямаше да пускам тук тоз пост, но примерно се занимавам с маунтин байк и никога не бих посъветвал някой новак да си взима байк за 1000 кинта при условие, че още дори не е пробвал се пусне от някъде, не се е разбивал целия и не се знае дали в крайна сметка няма да стигне до извода, че предпочита да кара колело само за удоволствие. Тази идея влагам и при избора на ПС за моя приятел.Той още нищо не е пробвал, може в крайна сметка да се превърне в едно хоум ПС за интернет и филми...Затова ми трябва конфигурация, която да му даде възможност да усети какво би могъл да прави ако наистина желае, но да не се чувства той, и най-вече аз, защото той може и да не разбере, прецакан и да даде сичките пари за нещо, което после просто няма да ползва по предназначение. Та така, благодаря отново на хората, които писаха по същество, тук прочтох доста плезни неща, ще продължа да следя форума, защото има още 1-2 дена до закупуване на машината, но моля - нека все пак идеите са градивни и не се налага да обяснявам пак, че 1000лв не са парите, за които търся машина. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted February 27, 2007 Share Posted February 27, 2007 Мен ми е много чудно как ги развива тиq 250мб/сек ......... Та даже и нагоре ... Та то Хард на 15000 на дали ги изкарва толкова ти ми говориш за 7200Тва нещо не моа си го обясна ..... Я някой да ме светне RAID контролера е специална платка която управлява дисковете по различен начин и записва в зависимост от настройките информацията върху тях. Но идеята е да се обединят всичките дискове и за операционната система да изглеждат като един голям примерно 1.2 ТБ а контролера като му се каже да записва нещо на тях да сложи едно малко парченце от информацията на 1вия, друго малко на 2рия и т.н. а на последния да запише контролна сума така че ако някой от дисковете се скапе да може да се махне и да се сложи нов и да се възстанови информацията. Това е RAID5, има и други но вярвам че ако искаш можеш лесно да се информираш. До-разяснявне: всеки от дисковете на SATA2 може да изкара до към 70-80гб/сек трансфер (демек в едната посока, ако копираш файлове ще успяваш да записваш с около 35-40 и да четеш с 35-40гб/сек накъде , сумарно трансфера е към 70-80... поне по-новите - тествал съм го около 2 седмици това с какво ли не)... Когато 2 диска работят в RAID 0 (демек без защити и прочее - настройката която е само за скорост и обем) теоретичният максимум е 160мб/сек, на практика е под 100. С вграденият контролер на дъното (с ASUS P5WD2-E premium съм) аз постигнах тази скорост с 4 диска. От вградените контролери на дъното аз лично имам кофти впечатления, но пък и не могат да се сравняват в никакъв случай контролер който струва $20 с такъв който струва към $500 и нагоре. С 10тина различни дъна на ASUS и MSI съм се борил в последните 3-4 години и вградените чипове на HighPoint, Promise, Marvel и т.н. и мога отговорно да заявя че не са стока, който иска да си пуска раид по-добре да даде към $100 за външен контролер - говоря за Adaptec, LSI-Logic или 3ware примерно а не за Chronos от $20-30. Със същите дискове по-високият клас контролер на адаптек е работел чувствително по-бързо при тест а конфигурацията на дисковете е 1:1 същата. Дъното за интелски сокет с съвместимост минимум 3 димм слота и ПСИ Екс. Предполагам имаш предвид PCIe или иначе казано PCI express, защото както си го написал се разбира като PCI-X a такъв слот имат главно сървърските дъна и някои по-специални за power-workstations главно с XEON процесори.... Хард Сата 2 - хварлете повече пари, защото не се знае дали не е музикант или филмар (поне 200Гб)едно флопи - 5 лв да има... То голяма разлика няма, но ако ще се отчита колко е тиха машината може да се избере някой диск който има само 1 плоча като 160гб-товите на Seagate... По същата логика може да се избере и fanless видеокарта и евентуално такова дъно - на асус по-новите са такива и нямаха вентилатор на чипсета а всички знаем какво става след като мине малко време и се напраши малко въпросният вентилатор. Мен лично бръмченето на скапан вентилатор почва да ме подлудява доста бързо. В този ред на мисли някой от "тихите" вентилатори за процесора също е добра идея - не струват скъпо но като се комбинира с дъно без вентилатор на чипсета, тих диск и видеокарта и тя без вентилатори и захранване на фортрон и крайният ефект е прекрасен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dunata Posted February 27, 2007 Share Posted February 27, 2007 dunata, набутваме го с АМД, щото е по-евтино... и между дургото като изкарат новото поколение интелски процесори края на тая година, като едното нищо са сменили сокета(дали изцяло или пак с "малки" промени). Така че дали интел или амд все тая от към ъпгрейд. А и кор дуо е безмислено дори за човек който поцъква на игри от време на време. Да не говорим, че дъната за него и видеокартата, която ше му трябва за да може да се каже, че го ползва далеч ще минат (само тези 3 компонента) хилядарката.Аз за това говоря ... както в 90%-та от случеите (и този) по-евтоното НЕ е по-добро. Казвам, да даде още някой лев и да си купи свястен Интел ... 1. Навсякъде се работи с Интел вече ... всички програми са правени за интел 2. За това АMD vs Intel - Аmd имат 2 завода по света ... интел имат 2 завода само за експерименти . + още 20 . Геймърско мнение (горе долу) - повече РАМ (както 49384 човека до сега) ... VGA-ката 256/128 (още по-добре ако е и 256). Мойта е Asus X1300 512/256 ... много добре . Link to comment Share on other sites More sharing options...
OutSider Posted February 27, 2007 Share Posted February 27, 2007 Не че нещо ама спри да говориш глупости тва кой колко завода има въобще не е критерий за качество не казвам че интел са боклуци в момента съм с C2D E6300 но да се каже че амд са кофти може да го каже само някой който не е много наясно че разликата в производителноста не е толкова голяма.За видео картата в нисък клас видео карта е абсолутна глупост 256МБ памет просто хората са свикнали като им кажеш по голяма цифра да си мислят че е по-добре но реално най-добре средния и високия клас видео карти се възползват от повече памет. Link to comment Share on other sites More sharing options...
basten Posted February 27, 2007 Share Posted February 27, 2007 Аз за това говоря ... както в 90%-та от случеите (и този) по-евтоното НЕ е по-добро. Казвам, да даде още някой лев и да си купи свястен Интел ... 1. Навсякъде се работи с Интел вече ... всички програми са правени за интел 2. За това АMD vs Intel - Аmd имат 2 завода по света ... интел имат 2 завода само за експерименти . + още 20 . Геймърско мнение (горе долу) - повече РАМ (както 49384 човека до сега) ... VGA-ката 256/128 (още по-добре ако е и 256). Мойта е Asus X1300 512/256 ... много добре . Човече не си прав защото и 2та процесора са х86, разбирай че програма писана за интел ще тръгне и на АМД и обратното. Е при едните инструкции от даден тип се ичисляват по-бързо, но това е нормално. Между другото не знам дали знаеш, но конроу се справя по-зле с пресмятането на 64 битови инструкции спрямо едно опти. А бъдещето е там... Т.е. колкото и завода да имаш винаги може да куцаш в дадена област. Мястото където интел са напред е прозводствения процес - там са с 1 крачка напред. А и конро почва от такава цена, че повярвай - по-евтиното в този случай е и по-добро. Като изкарат селероните базирани на конроу ще му мислим тогава кое е по-изгодно като цена/качество. Assasin, ти видя ли, че той иска да е до 400-500 лв... не иска да ги дава всичките 1000. Какво му ги лепиш тея 320 ГБ хардове и тоя сокет 939 на къде ще го ъпгрейдне? И аз имам такъв но поне съм реалист. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dunata Posted February 27, 2007 Share Posted February 27, 2007 1. Не съм казвал, че АМД са много зле, просто, че Интел са по-добри . 2. Т'ва за програмите също е вярно ... казах, че са правени за Интел ... но къде съм казал, че не тръгват на АМД 3. Също Интел не са перфектни ... и от там има много да се желае основно в цената, но за тоя етап според мен са по-добре от АМД. Проблема на АМД е, че веднага измисленото го дават на пазара ... докато Интел си ги пускат регулирано ... Освен това да не забравяме преди 5 години кой направи за НАСА 20GHz процесор Ясно ... значи аз греша . Извинявам се на тези, които са чели Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted February 27, 2007 Share Posted February 27, 2007 1. Не съм казвал, че АМД са много зле, просто, че Интел са по-добри .2. Т'ва за програмите също е вярно ... казах, че са правени за Интел ... но къде съм казал, че не тръгват на АМД 3. Също Интел не са перфектни ... и от там има много да се желае основно в цената, но за тоя етап според мен са по-добре от АМД. Проблема на АМД е, че веднага измисленото го дават на пазара ... докато Интел си ги пускат регулирано ... Освен това да не забравяме преди 5 години кой направи за НАСА 20GHz процесор Кой, ти ли казваш, че Intel са по-добри? Айде да започнем да сравняваме по всеки показател, а. От мненията ти лъха откровено неоснователна фенщина . Няколко пъти ти се припомни защо не трябва да се говори така, ама ти продължаваш, а да, като казваш, че повечето програми били писани за Интел, има нещо такова, ама много слабо. Пише се за даден набор инструкции на процесор (x86, x64), а не за даден процесор. Много са малко и са строго специфични приложенията, които биха се възползвали от специфичен процесор, бил той Интел или АМД - да, и за АМД може да се напише програма, която да не тръгне на Интел. Защото е вярно, че някои процесори на интел и амд не са 10000% съвместими. Схващането "писане за Интел" идва от миналото, когато в ерата на i8086-i80486 дори самата буква показва нещо, и когато Интел бяха тоталните лидери за десктоп процесори. Дори когато се беше появил измисления Cyrix, Matlab не тръгваше на него (300 МХц), защото това не беше сериозен процесор, и много бързо изчезна. Въпросът примерно с SSE сериите инструкции е по-различен, и разбира се не се очаква програма, писана да ползва SSE3 да тръгне на s.A процесор, или Интел от по-старите. Това е нормално. Относно темата. Щом бюджета е около 5-600 лв, абсолютно всеки нормално разсъждаващ човек ще ти препоръча AMD - просто за дадена цена АМД платформата предлага доста по-добро съотношение цена/производителност. Освен ако не вземе някой бюджетен Intel 775, което ще е селерон, а там всички знаят как стоят нещата. В този момент да се мисли за евтин компютър с възможности за ъпгрейд е леко зле. За тия пари няма да вземе добро АМ2, а ако вземе с.939 или по-нисък, ще трябва да се задоволи с DDR памет, и няма да може да ъпгрейдва до DDR2. Само видеото ще подлежи на ъпгрейд ако е PCI-E. Така че аз бих препоръчал или втора ръка сокет 939 някоя добра конфигурация (с някои нови части), или добро дъно с.ам2 с някой по-слаб процесор атлон 3000+, 512 МБ ддр2 667 или 2х512, видео нещо от сорта на 6600GT, нещо средно. Харддиск около 160 ГБ, по-малък не е изгодно просто. Каквото и да вземе, ще има нужда от ъпгрейд ако се запали по PC човека. Но така поставен въпроса наистина е доста трудно да се искат съвети, приятелят ти не може така... хем да иска да пръска пари за комп, хем ти да се опитваш да изцедиш последна капка полза за по-малко пари. Трябва да реши по-конкретно какво иска или ще иска. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ru6^4o Posted February 28, 2007 Share Posted February 28, 2007 MB: ASROCK 775DUAL-VSTA /PT880/775 CPU: CELERON 356/3.3/512/LGA775 BOX RAM: 1GB DDR II 533 A-DATA HDD: 160GB SEAGATE SATA2 /7200/8MB VGA: ASUS EAX1300PRO/TD/256M PCI-E CD: NEC AD-7170A DVD+RW/-RW BLACK CASE: По избор, ако не е марково захранване 400в. интересувай се да е по тихо. Ще ти излезне около 650 лева, направил съм три такива конфигураций на мой приятели много са доволни. Харда е достатъчен, видеото подкарава всичко, процесора е с 512кеш, дъното потдържа RAID,AGP,PCI-E,DDR 2слота,DDR2 2слота,LAN,SATA,HDMI,7.1HD audio, и е от най-евтините на пазара. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LERON Posted February 28, 2007 Author Share Posted February 28, 2007 Хмм, парите са добри, а и е хубаво, че е изпробвано.Единствения ми въпрос е доколко е преспективно това дъно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heller12a Posted February 28, 2007 Share Posted February 28, 2007 Хмм, парите са добри, а и е хубаво, че е изпробвано.Единствения ми въпрос е доколко е преспективно това дъно. оооооооо горкия ти. явно мненията в такива теми не са се променили с времето за 3 неща няма да сбъркаш ако ги вземеш 1. seagate 320gb 7200.10 2. gigabyte NX7600GT с пасивно охлаждане 3. 1г рам Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ru6^4o Posted February 28, 2007 Share Posted February 28, 2007 Хмм, парите са добри, а и е хубаво, че е изпробвано.Единствения ми въпрос е доколко е преспективно това дъно. http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Mode...-VSTA&s=775 http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=775...-VSTA&s=775 Ако те интересува windows VISTA вървеше без проблем, само трябва да се обнови драйвера за звука. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted March 4, 2007 Share Posted March 4, 2007 за 3 неща няма да сбъркаш ако ги вземеш 1. seagate 320gb 7200.10 абе и 160гб-товия ще свърши същата работа а е по-тихичък, по-тънък и греее по-малко съответно 2. gigabyte NX7600GT с пасивно охлаждане3. 1г рам за рама също съм съгласен, видеокартата предпочитам да е ATI аз но не съм геймър, да се изкажат "вещите лица", аз бих държал на пасивното охлаждане че ми писна да ми бръмчат скапани вентилатори на видеокарти и да има DVI за да ми работи LCDто, че на аналоговия изход се скапва картината (който не вярва да вземе лупа и да прегледа доколко една вертикална черна черта "ужким" един пиксел е точно толкова и дали хвърля сенки на съседните пиксели... antialiasing-a предпочитам да го върши софтуера а не монитора да ми размазва образа) някакво хубаво захранване също няма да е грешка, 350W fortron според мен е минимума (казва го човек със 700W-тов fortron) но ми харесва това че захранването изсмуква топлия въздух над процесора и то с такъв голям вентилатор и не шуми изобщо. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heller12a Posted March 5, 2007 Share Posted March 5, 2007 160гб 7200.10 нема Link to comment Share on other sites More sharing options...
OutSider Posted March 6, 2007 Share Posted March 6, 2007 В случая 7600гт-то с пасивно е по-добре от някой Ати е 1650ХТ се води малко по добро но е и на по висока цена но определено с пасивното охлаждане няма човека да се оплаква от бучене Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.