Jump to content
BulForum.com

Оптимална конфигурация

Recommended Posts

Ами значи случеят е следния.Имам едно френдче - автомонтьор.Готин пич, но досега никога не е сядал на компютър за повече от 15-20мин.Сега са му паднали едни пари и иска да ги вложи всичките в компютър.А парите не са малко.Опитах се да му обясна, че без да знае за какво изобщо ще ползва ПС-то няма смисъл да влага толкова много пари, защото може да се окаже грешка, но и не знам каква алтернатива да му предложа.За това ако ви се занимава дайте идея за примерна конфигурация, която да не е нещо страхотно но да вървят нещата ГОРЕ-ДОЛУ, та да може пича хем да се ориентира какво ще му е интересно, хем да не се набутва с кинти и естествено да е нещо, което след време ако реши, че му е слабо да подлежи на ъпгрейд, а не да го фърля на боклука...Дано съм бил ясен.Очаквам идеи и благодаря предварително.

Ами пари не ми се казваха, защото знам той какво иска да даде, но мисля, че и доста под тази сума може да се намери нещо свястно.Все пак ще те послушам и ще кажа, че той е приготвил 1000лв. САМО за КУТИЯТА.Монитор си има.Всякакви идеи под 1000лв. представляват интерес.Но имайки предвид, че аз ползвам ПС от 10-12 години и с моята машина за 400лв си върша всичко, от което имам нужда, 1000 ми се струват глупаво много за първо ПС.

Моят съвет е да си вземе слабичко видео и повече (1ГБ+) и хубава РАМ. Повече пари за първото (а тук разликите в цените са доста големи) би било доста безмислено, ако не играе всичко на по-по-най, а второто най-много подобрява бързодействието на една система. Харддиска също е добре да бъде максимално бърз, като вече размера му си зависи от човека...щом има пари нека бъде по-голям от колкото мислите, че ще стигне ;) Също така не се стремете да взимате "перспективни" дъна и т.н. И без това до година-две ще има съвсем нови технологии.

Това ще го направят другите, защото в близките месеци не съм се интересувал и не мога да кажа кое е най-оптимално в момента като цена/производителност. Общо взето във вашия случай трябва да се целите точно в тези продукти, с изключение на нещата, които споменах по-горе.

виж тази..

кутия ~30лв

Захранване FORTRON 350W 12cm 45.60лв

EPOX MF4 Ultra NF4 s.AM2 117.04лв

ATHLON64 3500+ AM2 126.92лв

RAM 512MB DDR-II/800 ADATA 36m 64.60лв

RAM 512MB DDR-II/800 ADATA 36m 64.60лв

Флопи SONY 1.44 MB - 10лв

160GB Seagate 7200 SATA II 8MB 109.44лв

MP 7600GT 256MB DDR3 PCI-E 229.52лв

DVD RW LG GSA-H12N black 57.00лв

=851лв @ erabg.com

нямам представа обаче дали ще се добавя ддс върху тази цена.. ако да то ще стане точно 1000лв.. и доста игри на тва пц.. направо ще летят :)

Аз точно зат'ва не исках да пиша сума.Проблема не е, че за 1000лв. не може се напрви свясня конфигурация, а че няма смисъл да се дават такива пари без да се знае защо.Затова ще се опитам пак да обасня, че ми трябва идея за ПС, което ще е ПОД 1000лв - примерно 400-600лв и на което повечето неща ще си вървят горе-долу и евентуално, човека като се ориентира какво точно иска - да ъпгрейдва нещо, а не да се тръгва на юруш и да се дават 1000лв само за кутия при условие, че може никога да не използва пълния потенциал на хардуера, защото пича не е геймър и може и изобщо да не се зариби.Затова ми трябва идея за някакво ПС, на което все пак игрите ще вървят сносно, но няма да е геймърската мечта и ще е на нормална цена.Благодаря отново.

примерно 400-600лв

защото пича не е геймър

Щом не е геимър

Захранване FORTRON 300W 12cm 39.52

AMD Sempron 3000+ s.754 BOX 82.08

ASRock K8NF6G-VSTA VGA s.754 88.16

RAM 512MB DDR400 PQI 60m 64.60

DVD RW NEC7170 black 53.96

160GB Hitachi 7200 8MB 102.60

мишка,клавиатура,тонколони 20

Кутия 30

тотал 480 лв в ера.бг без монитор

По нататък ако се зариби може да си купи добро видео,да сложи рамец или още 1 хард според зависи кво иска

Също така може да се ориентираш и за нещо втора ръка около 200-300лв

Щом не е геимър

Захранване FORTRON 300W 12cm 39.52

AMD Sempron 3000+ s.754 BOX 82.08

ASRock K8NF6G-VSTA VGA s.754 88.16

RAM 512MB DDR400 PQI 60m 64.60

DVD RW NEC7170 black 53.96

160GB Hitachi 7200 8MB 102.60

мишка,клавиатура,тонколони 20

Кутия 30

тотал 480 лв в ера.бг без монитор

По нататък ако се зариби може да си купи добро видео,да сложи рамец или още 1 хард според зависи кво иска

Също така може да се ориентираш и за нещо втора ръка около 200-300лв

това не го бих взел никога

защото не подлежи на ъпгрейд

по добре нещо втора ръка на сокет А !

ще дойде по тънко и пак ще върши същите неща

Защо все се опитвате да го прецакате с AMD ... по-добре малко повече пари за Интел ... по-сносно е ... освен товва готовите конфигорации не са най-доброто. По-добре да си намери някой (или може и фирма) и (след като не разбира много да вземе някой приятел) да се оправи на място ... Моя компютър си го сглобих (с един приятел) и съм много... много по-доволен ;). (Бих ти дал моята конфигурация, но е над 1000лв освен това е и по за 'геймъри'...)

това не го бих взел никога

защото не подлежи на ъпгрейд

по добре нещо втора ръка на сокет А !

ще дойде по тънко и пак ще върши същите неща

Да, сокетА ще се ъпгреидва а тва не може недеи говори глупости

И даи и ти неква конфигурация ако искаш да помогнеш,всеки може да критикува

Проблема е според мен че човека незнае кво иска точно :)

Аз вече не слдея какво става на Ай-Ти пазара, но на теория ми се струва добра идея да се налеят повечко пари за едно по-добро дъно и компромиси да се търсят в другите компоненти.Обаче май по-горе имаше постинг, че много пари за дъно не е уместно да се дават, което противоречи на моите лични разбирания, но пък и бих прочел едно обосновано обяснение.Дали в скоро време се очаква нещо качествено ново или си струва все пак да се дадат 40-50$ повече за дъно пък след това да си го товариш спокойно.И още - не съм фен на 3Д игрите, а тоя пич май такива ще иска да играе и най-вече затова се обръщам за помощ - колко РАМ стига, за да могат все пак да вървят новите 3Д екшъни - за критерий ще дам Дуум2 и дали с някоя по-слабичка видео карта ще може пак да се разцъква, разбира се без да се издумква на максимум всичко.

И благодаря на всички, които вече се включиха с предоложения и идеи.

а тоя пич май такива ще иска да играе и най-вече затова се обръщам за помощ - колко РАМ стига, за да могат все пак да вървят новите 3Д екшъни - за критерий ще дам Дуум2 и дали с някоя по-слабичка видео карта ще може пак да се разцъква, разбира се без да се издумква на максимум всичко.

Според мен говориш за дуум3, щото дуум2 съм я играл на pci ( pci не е pci-e ! ) видео карта.

Избери му едно дънце асус , цпу am2 адлон 3200+, видео 7300, рам 2x512 , другото както дойдат парите.

Поне знаеш че ще има мегдан за ъпгрейд.

Къде съм писал че това може ?

Ето ти конфигурация:

http://www.wrzru.com/invision/index.php?showtopic=51057

и кво тази конфигурация ми сравняваш с конфигурацията със Семпрона по-горе, която на всичкото останало е ЧИСТО НОВА и второ е на същите пари, трето с по-голям и бърз хард...

тази конфигурация ми сравняваш с конфигурацията със Семпрона по-горе, която на всичкото останало е ЧИСТО НОВА и второ е на същите пари, трето с по-голям и бърз хард

първо тоя куц семпром незнам защо го фалиш въобще

второ малък ли си да се пазариш за цената

трето колко ли е по бърз тоя нов хард ?

Аз предлагам щом иска да дава пари поне и ще се кефи на машината му вземи нещо горе-долу като тази машинка:

ASUS P5W64 WS Pro

Intel Core2 Duo 2.67 MHz, 4MB cache (или направо някой XEON с 4 ядра)

4GB RAM DDR2 800MHz

DVD Plextor PX760SA

ARECA ARC 1220 PCIe RAID controller

6 броя Seagate Barracuda 320GB SATA

ASUS-EN8800GTX/HTDP/768M, HDTV, HDCP, PCI-E (мойта не е такава но за него по-добре нещо такова)

захранване FORTRON 700W

и естествен някаква зверска кутия с неонови светлини вътре за допълване на всичко дотук.

дисковете успяват да изкарат към 250мб/сек трансфер - гарантирам (до към 350 стигат ама в единични случаи)

това всичкото малко над $3500 ще излезе: $700 е само раид контролера, дисковете са към $800 и те, процесора и видеокартата и те са от този порядък паметта беше по-ефтинка май под $600 ще излезе.... ама щом е автомонтьор едва ли ще са му особен проблем, аз откакто блъснах леко моята кола и платих чинно за ремонта почвам да се замислям не си ли сбърках професията...

Аз предлагам щом иска да дава пари поне и ще се кефи на машината му вземи нещо горе-долу като тази машинка:

ASUS P5W64 WS Pro

Intel Core2 Duo 2.67 MHz, 4MB cache (или направо някой XEON с 4 ядра)

4GB RAM DDR2 800MHz

DVD Plextor PX760SA

ARECA ARC 1220 PCIe RAID controller

ASUS-EN8800GTX/HTDP/768M, HDTV, HDCP, PCI-E (мойта не е такава но за него по-добре нещо такова)

захранване FORTRON 700W

и естествен някаква зверска кутия с неонови светлини вътре за допълване на всичко дотук.

Човека каза до 1000лв ... освен това не е чак толкова зарибен геймър .. иначе РС-то ... уникат :)

Един съвет от мен каквото и да вземеш най-малко 1ГБ рам послушай ме няма да сгрешиш

Аз лично докато бях админ съм тествал ДУУМ3 (благодаря за корекцията) на Семпрон2600+, 1х512ддр/400, Сапфир 128МБ и мога да кажа, че играта си вървеше...в смисъл играеше се нормално, макар и на по-ниско качество.Не съм запознат с най-новите хитове на пазара, но съм убеден че не е нужно да се взима най-скъпото, за да ти вървят нещата при това бих казал дори сносно.Мисля, че в случея 2х512 е най-добрия вариант.Остават някой подробности като марката и работната честота на платките, за което също приемам съвети и може би да се ограничим, до подходящо(в смисъл на преспвктивно) дъно, приемлив процесор и видео.За харда, кутията и захранването мисля, че няма какво повече да се умува.Най-много се колебая за видеото, защото там нищо не вдявам и за процесора, доколкото не съм запознат с най-новите неща на пазара и хардуерните изисквания, които съответно имат.

То само дъното което е написал за К2Д е мама и тате ^^ иначе поне ако се взима пц да си има ПЦИ-Е може да не е геймър ама поне човека ако реши да сменя видиото да му е по лесно :)

Вземи му следното:

CPU - sempron 3000+ box (напълно достатъчен да подкара всяка игра и всяко офис приложение и подлежи на ъпгрейд не по-малко от всеки друг процесор на АМD, който се продава в момента)

duno - ASROCK AM2 - примерно АМ2NF6G (има 7.1 соунд, лан, вградено видео 6100 на нвидиа - достатъчна за ултра low изпълнения при игрите - doom3 ще може да го цъка както ти го искаш - на минимум. Отделно дъното има и сата + АГП и ПЦИ експрес слот). Нямало да може да се клоква на него... и кво от тва. Той не знае откъде да пусне компютъра, вие за клок ще ми говорите. А и сигурно ще му трябва тоя клок по-бързо да му вървят пасиансите.

RAM - 1 GB 800 mhz ддр2

DVD-RW - каквато си харесаш, има тема специално за този тип оптични устройства, тук във форума.

Захранване - 350 W Fortron

HDD - 160-250 GB според парите, които си решил да отделиш.

Мишка и клавиатура - 15-20 лв куча марка.

Тонколони за 10 лв колкото да чува звук.

Флопи изобщо не му слгай... излишни пари на вятъра.

Това ще ти излезе кум 650 лв с ДДС-то вътре в цената.

Ако ти се откъснат пари за видеокарта - харесай си между 7100ГС и 7300 ГТ според парите които мислиш да отделиш.

dunata, набутваме го с АМД, щото е по-евтино... и между дургото като изкарат новото поколение интелски процесори края на тая година, като едното нищо са сменили сокета(дали изцяло или пак с "малки" промени). Така че дали интел или амд все тая от към ъпгрейд. А и кор дуо е безмислено дори за човек който поцъква на игри от време на време. Да не говорим, че дъната за него и видеокартата, която ше му трябва за да може да се каже, че го ползва далеч ще минат (само тези 3 компонента) хилядарката.

първо тоя куц семпром незнам защо го фалиш въобще

второ малък ли си да се пазариш за цената

трето колко ли е по бърз тоя нов хард ?

със сигурност не е по-куц от Атлон на сокет А. FSB и всичко му е по-добро

Мен ми е много чудно как ги развива тиq 250мб/сек ......... Та даже и нагоре ... Та то Хард на 15000 на дали ги изкарва толкова ти ми говориш за 7200

Тва нещо не моа си го обясна ..... Я някой да ме светне

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...