Jump to content
BulForum.com

zada4a ot olimpiada

ScherZ

Recommended Posts

Mmmm da vi dam edna zada4ka da se probvate(Ne se zaqjdam prosto mi emnogo interesno reshenieto i az li4no ne mojah da q resha):)

Дадено е равенството 1?2?3?.....?n=к . Ha мястото на всеки от въпросителните знаци,трябва да се постави един от знаците:"+"- за събиране,"-"-за изваждане,или "*"-за умножение(или навсякъде само един от трите знака),така че съгласно правилата на аритметиката да се полу4и вярно равенство(скоби не се използват).Пример за n=4 и k=14 един възможен верен израз е 1*2+3*4=14. Напишете програма която въвежда цялото число к, 0<к<10 000 и извежда наи-малкото цяло положително n, за което съществува верен израз от описания вид.Ако такова число n не съществува измежду числата до 10 000 ,програмата трябва да изведе 0.

Пример : при въведено число 5, програмата трябва да изведе 3.

ПС. Това е задачка дадена на Национален зимен турнир по математика и информатика "Димо Малешков" в Пловдив .Задачата е за 11 клас.

Дерзайте! :wub:

ПС: Има и др задачки но мисля че тази ви е достатачна за доста време !

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

От пръв поглед си мисля, че тази задачка може да се реши с помощта на дървета или графи. Аз веднъж участвах в един конкурс, там взех 6-то място, ама бях решил задачата по 'дървен' начин, линейно. И въпреки това по бързина и точност беше доста задоволително. Първите места заеха именно тези, които използваха графи/двоични дървета.

С помощта на готови методи за обработка на такива структури, за кратко време се решава задачката.

Но отдавна не се занимавам с такива структури, така че няма да се пробвам :)

xaxa qvno nqma 4ak takiva golemi razbira4i... kolkoto se hvalite..... zashto li ne se u4udvam....emi da wse pak zada4kata si e trdyna i to dosta... :woot

Задачката си е лесна, и то доста, за един професионален програмист, това ще му е за закуска.

Аз се чудя защо ти не я решиш, и тогава да видим решението колко е кратко.

Още малко и ще ме навиеш да опитам :evil

ne sam tvyrdqla 4e moga da e resha:) az ne sam nito profesionalen programist nito dori dobar:) prosto popadnah na tazi olimpiada i ne mojah da q resha:) koeto ne me o4udi estestveno... znam 4e zada4ata ne e trydna za edin dobar profesionalen programist:) v tova ne se samnqvam.... prosto vi q dadah zashtoto vsi4ki se pishete golemi programisti i reshih da vidq dali nqkoi moje da e reshi..pyk i mi e interesno reshenieto i:) BTw bqha kazali 4e shte iznesat reshenieto na saita na PU fmi ama ne sa go iznesli oshte ili pone az ne mojah da go namerq:) pak i w4era saityt ne ba4kashe !

Така е, сайтът им често не бачка. За него се грижат добри професионалисти, познавам ги, но като се има предвид, че сайтът е базиран на Java, не е за учудване, че често го няма B) .Макар, че там основно изучавахме именно Java като основна технология ,аз въобще не съм фен на тази технология, просто е много тежка, има доста бъгове (все пак е сравнително нова).

mmm dam taka si e az ne razbiram mn ot java:) no sam prisastvala na razgovor mejdu priateli koito sa obsyjdali java ta znam 4e e bugava (uj)! Ina4e.... aide da ne obryshtame topica na obsyjdane na jaba:) ako nqkoi naistina e zaintrigycvam ot reshenieto na zada4kata .... neka se pomy4i:) ako li ne...skoro shte se closene topica:)

:tongue

.... prosto vi q dadah zashtoto vsi4ki se pishete golemi programisti i reshih da vidq dali nqkoi moje da e reshi..pyk i mi e interesno reshenieto i:)

Хехе, така си е - задачка закачка :) Между другото има много голяма разлика между системен, пиложен, програмист на ниско ниво и т.н. В повечето влучай такива математически закачки изобщо не намират конкретно приложение в практиката :( За това аз се кефя на приложната математика, там поне има някаква истинка ;)

Иначе аз не се съмнявам, че във форума има много качествени програмисти, просто мен (а предполагам и на повечето) никога не са ми допадали задачки които не решават никакъв практически проблем ;)

Не казвам, че тези които се явяват на олимпиади по информатика не са добри и нямат знания, напротив!. В повечето случай при тях се губи връзката с приложноото и им е по-трудно да зе захванат в последствие с конкретен приложен проблем. Защото това което е на теория върви винаги, само че в това което се прави на практика излизат купчина непредвидени проблеми, просто подхода е по-друг ;)

Ама щом е за идеята що да не решим задачката :woot

Emi az mai sym takyf programist, koito se zanimava sys systezatelna inoformatika. Uchastvah na tozi konkurs i stanah 7-i. Mislih dosta vreme nad zadachkata i kakto kazva tedy, naistina dobroto reshenie e graphsko. Samo che tuk ima edna hitrost. Okazva se che vsichki chisla pod 10000 mogat da se dostignat s nai-mnogo 16 posledovatelni chisla svyrzani sys znacite + - *. Taka reshenieto na zadachkata se okazva bruteforce (nadqvam se znaete kakvo e tova). Nqma nikakyf problem da se izprobvat vsichki kombinacii. Te sa 3^15, koeto e 14348907 i za takiva prosti smetki kompiutyryt go izpylnqva za po-malko ot secunda (Testvashtiq komp na systezanieto beshe Duron na 1.7). A kak se pishe bruteforce-a nqma da obqsnqvam.

ScherZ: q se predstavi

Shiro, kaji kva e ideqta na "naistina dobroto reChenie"

adi postvaite resheniq

az napravih edno brute force reshenie, a syshto i benchmark extension koito reshava zadachata posledovatelno za vsichki stoinosti na k 2<=k<=p koito sym pusnal sega i go chakam da svyrshi koeto izglejda shte e sled chas-dva, osven obshtoto vreme shte stane qsno i za koq stoinost na k namiraneto na reshenie e bilo nai bavno

adi, kato ste gotovi s vashite resheniq shte postna source + benchmark results

Като се позамислих малко, мисля че задачката може да се реши рекурсивно (пак с bruteforce).

Нещо от сорта: прилага се първата операция. На резултата се прилага обратна операция спрямо К и се подава на следваща рекурсия. И така с всички от възможните знаци. Не съм го изгладил, само идея, може първо наистина да се пробвам по вашите начини :P

Znaci ne mi se iska da wiarwam ce 'grubata sila' e edinstwennoto reshenie w slucaja no maj za momenta towa e izhoda (kato se ima w predwid ce zadacata e za 11 klas). Inace eto moite razsazdenia po wuprosa: Shiro e prav za idejata, kato az zalagam na malki optimizacii. Purwo spowed men niama nerehimi stojnosti za K, toest K ne moze da e 0 oswen ako N=0. Togawa maximalnata redica s kojato moze da se reshi K e 1-2+3-4...+K=N, toest wseki pat stojnostta na rezultata ste se uwelicawa s 1 s uwelicawane na 2*K clena ot redicata. Znaci ako triabwa da se dostigne N to w naj-loshia slucaj towa ste e sled 2N iteracii na cikula.

Oswen max. ogranicenie nalagam i min ogranicenie na cikula kato proweriawam purwo posledowatelno za 1!, 2!....p! dokato stojnostta na p! stane po-goliama ot N. Ako stane ravna na N znaci imame rezultat, ako ne wzimame po malkoto 'p' predi (p+1)! da e nadminalo N. Twa e min.stojnost na K za kojato se zapocwa da se wurti cikula. Znaci po-malka ne moze da ima. Oswen towa w samia cikal nalagam prioritet na operaciite: parwo *, posle +, sled towa -

Spored max. twurdenie spored men kraen rezultat ste bade dostignat pri redica s 2N clenowe, toest 20000, ot swoha strana poslednia e 20000, koeto e 15 bita :(

De da znam, moze i ga gresha no edwa li ste ima znacenie poneze smiatam krajnia rezultat za wsiako N i K da go oformia w nesto kato programiruema matrica s hesh tablica i sled puskaneto na programata tia da izwlica rezultata s edo tursene w gotowata tablica ;) /pri hesh e naj-barzo :) /

Ej na towa az mu wikam prakticno :) hehe. Kogato se goni skorost se dejstwa taka (pone pri woennite taka se backa w tehnite sistemi)

Programka sled nowa godina stoto idwat praznici :lol: :lol: :lol:

BTW, Weselo posrestane na nowata godina na wsicki i stasliwa nowa goina! :)

BoardMan, начинът ти ми изглежда, че може да даде резултат, само остава да се напише.

Специално за bruteforce, това дето търсиш (Nmax-1)! преди да надмине К (защото условието беше 1?2?3...?N=K) е малко ненужно защото така или иначе цикълът ще се върти последователно за всички числа над 1 за трите възможни операции, следователно там няма да е нужно да знаем най-лошия случай защото ние ще сме получили резултата преди него. А според хитростта на Shiro, това ще са най-много 16 числа, наистина бързо :) . furiozo изглежда е готов отдавна, само ние си чешем езиците :lol: , да се пробваме и ние вече.

Ето и едно просто според мен решение на задачката с bruteforce. Не извеждам точните операции за достигане на К, само максималното N, както е в условието.

Програмката тук

за сорса ако има още интерес можем да сравняваме :)

tedy, ako se beshe napynal da napravish da izpisva reshenieto shteshe da vidish che algorityma ti ne e korekten, nai niskoto chislo za koeto dava greshen rezultat e 8, vryshta n=4 a vsyshnost e 5, eto razvivka na obhojdane:

n=2
   3=1+2
  -1=1-2
   2=1*2
n=3
   6=1+2+3
   2=1-2+3
   5=1*2+3
   0=1+2-3
  -4=1-2-3
  -1=1*2-3
   7=1+2*3
  -5=1-2*3
   6=1*2*3
n=4
  10=1+2+3+4
   6=1-2+3+4
   9=1*2+3+4
   4=1+2-3+4
   0=1-2-3+4
   3=1*2-3+4
  11=1+2*3+4
  -1=1-2*3+4
  10=1*2*3+4
   2=1+2+3-4
  -2=1-2+3-4
   1=1*2+3-4
  -4=1+2-3-4
  -8=1-2-3-4
  -5=1*2-3-4
   3=1+2*3-4
  -9=1-2*3-4
   2=1*2*3-4
  15=1+2+3*4
  11=1-2+3*4
  14=1*2+3*4
  -9=1+2-3*4
 -13=1-2-3*4
 -10=1*2-3*4
  25=1+2*3*4
 -23=1-2*3*4
  24=1*2*3*4
n=5
  15=1+2+3+4+5
  11=1-2+3+4+5
  14=1*2+3+4+5
   9=1+2-3+4+5
   5=1-2-3+4+5
   8=1*2-3+4+5

i are nqkoi da kaje toq non brute force algoritym

BoardMan, optimizaciqta ot dolu shte ima prenebrejim efekt zashtoto 8!=40320>10000 a vsichki kombinacii za n<=8 za obhojdat za stotni ot sekundata na moito PC, osezaemoto zabavqne zapochva ~ pri n=14, n=15

eto i moeto reshenie kompilirano za windows o_O

http://play.evrocom.net/dl/incoming/furioz.../zad1/zad1a.exe

i za linux

http://play.evrocom.net/dl/incoming/furioz...39;s/zad1/zad1a

startira se s parametyr k, primer:

>zad1a.exe 9673
n=  1 ... no
n=  2 ... no
n=  3 ... no
n=  4 ... no
n=  5 ... no
n=  6 ... no
n=  7 ... no
n=  8 ... no
n=  9 ... no
n= 10 ... no
n= 11 ... no
n= 12 ... no
n= 13 ... no
n= 14 ... no
n= 15 ... no
n= 16 ... no
n= 17 ... yes

9673=1+2-3+4*5*6*7*8+9*10+11*12+13*14*15-16+17

съжалявам наистина, сега видях, че наистина за 8 дава грешно. Нправих го да изписва и израза накрая.

Изглежда в алгоритъма за управление на троичната бройна система съм допуснал някоя грешчица, но утре ще го погледна по- на светло, а може и аз да направя един benchmark модул да видя за колко ще свърши ;)

Готово, оказа се техническа грешка в изчисляването на редовете.

Тук това вече работи.

furiozo, за числото 9673, което си дал като пример, аз го получавам с други операции, но пак с 17 поредни числа. Изглежда за по-големите числа има различни варианти за получаването им. И вероятно при някои твоя алгоритъм може да е по-бърз, при други моя. Аз въртя операциите по реда: *,+,-. Ти предполагам по друг начин и затова става така.

А, нали щеше да дадеш benchmark, за кои К е най-бързо, за кои най-бавно, интересно ми е да сравня с моите резултати, които не съм получил още :P

EDIT: Ето малко benchmark results и от мен:

теста за всички 0<к<10000 завърши точно за 1 час, като най-бавно се намери резултата за к=9643 (7170 ms).

Извадка:

...
9992
9993
9994
9995
9996
9997
9998
9999
10000

Total time: 3550 seconds
Min time: ~0(k=1); Max time: 7170(k=9643) milliseconds

izglejda statisticheski *+- e nai dobrata posledovatelnost

moqta programa vse pak beshe okolo 2.5 pyti po bavna ot tvoita no kato zamenih edin ostatyk - '%' s izvajdane, umnojenie i 2 prisvoqvaniq stana dori malko po byrza no s razlika koqto navqrno e vypros na kompilator i parametri na kompilirane

tazi promqna zagrozi koda vizualno no qvno deleneto trqa da se izbqgva po vyzmojnost

syshto probvah da zamenq celochisleno delene s floating point umnojenie no tva ne beshe nikak dobra ideq

eto mi koda :

http://play.evrocom.net/dl/incoming/furioz...s/zad1/zad1a1.c

otnosno tyrseneto na nai bavnata stoinost na k, ne trqa da se meri vremeto za namirane zashtoto pri blizki stoinosti kato se sluchi v tochniq moment mashinata da se natovari s neshto drugo i se zabavq otgovora , trqbva da se gleda kolko nadalech s variantite e stignal akgorityma, pri moq test pri obhojdane *+- nai tejkata stoinost na k izleze da e 9786

Значи направих и този тест, furiozo, с броя итерации за най-бавното К. Онова с времето беше просто приблизително.

Оказа се, че цели 66 стойности на К се намират еднакво най-бавно, като последното е действително 9786 (след 26,664,030 комбинации).

Теста пак завърши за 1 час и пак на компютър Duron 1.3 G.

Предполагам програмата ми е по-бърза понеже никъде не използвам абсолютно никакво делене (с изключение накрая само при извеждането на total time да превърна милисекунди в секунди).

ami qvno zaradi tova beshe po byrza dai i tvoq kod za da gi sravnim pri ravnostoini usloviq

ama e hubavo da q napravish da vzima k ot command line parameter shtoto v linux ima komanda time s koqto se izmerva vremeto otnelo izpylnenieto na druga komanda:

time ./zadacha 9786

...

real 0m32.003s

user 0m32.00s

sys 0m0.003s

... neshto takova

:)

Това са двете архивчета със сорс и .exe (всичко е за Уиндоус).

Тук - версията за изчисляване на единично К (с командлине параметър)

Тук - версията за обхождане на всички 0<к<=10000 (без параметър)

Според мен е по-добре да се сравни втората програма понеже ще се види сумарно за колко време става обхождането. В първата значение може да има скоростта на операторите за извеждане на екрана, и разликата да е в микросекунди за малките к.

Програмата е на Delphi 7, не знам за Линукс дали имаш компилатор в случай че искаш да компилираш.

А ти ще дадеш ли версия (.exe) за всички к до 10000 да направя сравнение и аз, или ръчно да наглася кода който си дал?

При мен твоето .ехе завърши за 56 минути, моето за 60 (еднакви условия, процеса ползваше около 96% цпу).

Признавам, малко по-бърза е твоята програма :)

Ще взема да преведа моята на С и да пооптимизирам колкото може и да видя, може пък компилатора на Паскал (Делфи) да внася разлика.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...