Jump to content
BulForum.com

bad sectory

Recommended Posts

Бая глупости гледам сте изписали, къде по темата, къде не... :)

1во - Лошите сектори са си хардуерен проблем и не могат да се оправят софтуерно, НО може да се направи така, че файловата система да не ги използва, като при това не е задължително да има загуба на дисково пространство (за справка питайте гугъл за S.M.A.R.T.)

2ро - Такова нещо като форматиране "на ниско" и "високо" ниво няма. Форматирането е процес, при който най-грубо казано се поставят основите на файловата система и като следствие от това обикновено (не винаги) се получава загуба на информация, поради което често с това се асоциира изтриване на цялата информация. Така наричаното форматиране на "ниско" ниво представлява, чисто и просто затриване на всякакви файлови системи => не е никакво форматиране. Този процес обикновено се прави, чрез така наречения zero-fill или казано иначе, запълване на всичко с нули.

3то - FAT32 има доста предимства (и недостатъци естествено) пред NTFS (за закоравялите Win потребители - има и други доста по-добри ФС). Като за начало спецификацията на fat е доста по-проста и документирана. Не мисля да продължавам по този въпрос, защото който го интересува и сам може да потърси информация и да си направи изводите...пък и първоначалния въпрос е съвсем друг.

И най-накрая по темата - Обикновено най-добрия вариант за "оправяне" на лоши сектори е използването на софтуера на производителя, защото само тогава може да сте сигурни, че ще се възползвате от всички възможни технологии, заложени във вашия харддиск (S.M.A.R.T. например).

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Наистина доста напрежение се насъбрало тук, и спорове за глупости. Истината е че наистина ако сектора е физически развален, разбира се че няма как да се оправи.

JDFU, ти навлезе донякъде в истината за low-level-format-а, днес при съвременните хардове именно това е най-широкото тълкувание за 'ниския' формат - изтриване на всичко и запълване с нули на абсолютно всеки сектор.

Нормалното форматиране се отнася до дял, а не до диск. Т.е. форматира се вече създаден дял на диска (примерно създаден с fdisk).

Под форматиране на диск днес се има предвид в повечето случаи запълване с нули, т.е. пълно изтриване. Но това няма нищо общо с формат на ниско ниво.

Както знаем, харддисковото у-во разпознава и чете данните от плочите под формата на пътечки (няколко пътечки на различните повърхности с едно и също отместване = цилиндър). Всяка пътечка е разделена на сектори (по 512 байта).

Може би малко хора знаят, но един сектор не е 512 байта. Той е някъде около 570 байта. В него се включват един куп информация като контролни суми, байтове за синхронизация на главите и др.

Форматът на ниско ниво се прави в завода, като това включва оформянето на магнитната повърхност със съответните указатели по нея, за да се оформят секторите и цилиндрите, и най-важното - определенято и записването и на тази допълнителна след 512-те байта информация за всеки сектор. Тя зависи от параметрите на съответния диск и както навсякъде ще прочетете, е опасно да се прави в домашни условия. Новите дискове вече са по-различни в допуска си в това отношение.

Та ако вследствие на някаква причина даден сектор е загубил част от системната си информация, това все още не е физическа повреда, и един 'истински' low level format би могъл да го оправи.

Сега не съм сигурен последните хардове в днешно време дали позволяват подобен формат, не се занимавам с хардуер, а със софтуер, и е възможно ако не може, и това да се зачете като хардуерен проблем. Който се занимава с хардуер, да допълни.

Но е добре да не объркваме понятията поне.

Това не е вярно.

И след като се оправят(според Вас)защо питате другите(от форума)?

Абе ти от темата до тука нищо ли не прочете?

Който не знае - пита!

И ти гледа две предавания по телевизията и прочете едно спиание и почна да даваш категорични отговори.

Та да направя един вид обобщение до тук!

Никой не може да каже дали лош сектор може да се махне или не докато не опита да го направи.

Доста дискове с диагноза лоши сектори са "оправени" със zero-fill (запълване с нули) и си работят без проблеми 1,2,... години. Или си мислите че като върнете гаранционен диск във фирмата вносител за лоши сектори и те веднага се засилват да го носят в Китай или Тайван или където там е произведен. Глупости. Първо се обработва със софтуера на производителя, след това му се прави едно запълване с нули, и после тестове за четене и запис. След това отново се проверява за лоши сектори и ако няма се връща на клиента. Това е стандартното баене на диск за лоши сектори. Лошото става ако Bad секторите се появят отново! Тогава наистина е по-добре да се смени диска!

Та както бях написал и във първия си пост в тази тема.

Обработка на диска със софтуера на производителя.

Ако се прави формат задължително БАВЕН.

Запълване с нули.

И отново БАВЕН формат.

След това тест и пускане на диска в употреба, ако всичко е минало успешно!

Ако не носене на диска за гаранция (ако е останала такава)!

Абе ти от темата до тука нищо ли не прочете?

Който не знае - пита!

И ти гледа две предавания по телевизията и прочете едно спиание и почна да даваш категорични отговори.

Та да направя един вид обобщение до тук!

Никой не може да каже дали лош сектор може да се махне или не докато не опита да го направи.

Доста дискове с диагноза лоши сектори са "оправени" със zero-fill (запълване с нули) и си работят без проблеми 1,2,... години. Или си мислите че като върнете гаранционен диск във фирмата вносител за лоши сектори и те веднага се засилват да го носят в Китай или Тайван или където там е произведен. Глупости. Първо се обработва със софтуера на производителя, след това му се прави едно запълване с нули, и после тестове за четене и запис. След това отново се проверява за лоши сектори и ако няма се връща на клиента. Това е стандартното баене на диск за лоши сектори. Лошото става ако Bad секторите се появят отново! Тогава наистина е по-добре да се смени диска!

Та както бях написал и във първия си пост в тази тема.

Обработка на диска със софтуера на производителя.

Ако се прави формат задължително БАВЕН.

Запълване с нули.

И отново БАВЕН формат.

След това тест и пускане на диска в употреба, ако всичко е минало успешно!

Ако не носене на диска за гаранция (ако е останала такава)!

И дори и диска да е наистина повреден пак не се носи в Китай или Тайван ;) Дават се примерно вместо 100 бройки 108 като 8 са гаранционни и не се заплащат :)

Колкото до дисковете. Тъй нареченото размагнетизиране на плочите е възможно да се поправи като грешка. Но за тази цел ви трябва спешъл софт (от фирмата производител най-често ) който може да диагностицира степента на намагнитеност и да я променя посредством главата на диска ;) Имаше подобен софтуер на Макстор за слим дисковете. Като за 20GB беше безплатен, а за да може да работи и над останалите му трябваха 10 000$ :-) Това обезсмисля този проблем, а пък и гаранцията, че след месец работа диска няма да почне да прави старите номера не е голяма. Но софтуер за тази цел има.

Няма софтуер за възтановяване на лоши сектори от повредена материално плоча :D

Колкото до проблема на Петя.

Запиши си Hiren's boot CD последната версийка. Намери си ютилчето от фирмата производител на дискове и тествай с нея, най-добре, защото няма шанс да омажеш нищо освен информация ;)

П.П. Кажи точно какъв ти е диска. Големина, марка, модел, обороти, тип свързаност и т.н.

И двамата говотире глупости.

Лошите сектори се оправят, преди време един познат ми беше казал програмата ама не съм си представял че ще ми потрябва в един момент и затова пита. Неможе хард на 1г. неизлизал от кутията с 5г. да се скапе, просто е смешно.

Никой не разбра, че лоша повърхност НЕ СЕ ОПРАВЯ.Ако ще и хиляда формата, fdisk-ове да му направите положението е това.Форматите може да скриват bad sectors, но НЕ И ДА ГИ ОПРАВЯТ.

Айде сега да ми обясниш нещо!

Как разбираш че bad сектора е от лоша повърхност?

Е така ако може да ми го обясниш по-подробно.

Нали до тука никой не оспорва това че bad сектор от лоша повърхност не се оправя.

Та имаш един диск на който са се появили лоши сектори. Как ще разбереш от какво са?

И двамата говотире глупости.

Лошите сектори се оправят, преди време един познат ми беше казал програмата ама не съм си представял че ще ми потрябва в един момент и затова пита. Неможе хард на 1г. неизлизал от кутията с 5г. да се скапе, просто е смешно.

Виж сега. Твърдия диск в един компютър е може би най-болната му част. Причината е че има механични елементи в него. Плочата е с флуидни лагери в повечето случаи. Разстоянието между главата и плочата е миркони. При едно евентуално разклащане докато диска работи и главата е над използваемата част на плочата са възможни два варианта: 1во да се изтласка нагоре от въздушната възглавница, която я поддържа на определено разстояние от плочата, 2ро да се забие директно в плочата и съответно да наруши покритието. Възможни са наранявания по плочата от спиране на тока при по-старите дискове. Причината , че нямат система за прибиране на главата в тъй наречения спящ режим, а главата директно пада върху плочата при спиране на захранването към диска и естествено е*ава майката на плочата.

Няма как да се разбере какъв вид са лошите сектори освен чрез формат(след него ако ги няма значи са били софтуерни) и работа с ютил(възможно е размагнетизиране на част от плочата), и след това ако на ново се появят значи е на лошо... :)

"Как разбираш че bad сектора е от лоша повърхност?

Е така ако може да ми го обясниш по-подробно.

Нали до тука никой не оспорва това че bad сектор от лоша повърхност не се оправя.

Та имаш един диск на който са се появили лоши сектори. Как ще разбереш от какво са?"

I\0_Error, съгласен съм на 100%.

Най-подробно ще ти го обясня.Явно не си работил с добрия стар ДОС.Лично аз много го уважавам.

1)Правиш си START UP дискета за win 95 или win 98 без значение.В нея има scandisk за сканиране на hdd-то и fdisk, за разделяне на 1 или 2 части.

2)Пускаш scandisk и след като минат всички сканирания на free space, директории, файлове и т.н., накрая те пита:

не си спомням точно дума по дума какво пишеше, но беше подобно на това: do you want to perform a surface scan now?(Изкате ли да сканирате повърхността сега?).И съответно натискаш yes.

3)Имам стари дискове(под 1GB), на които повърхността е с bad clusters сканирана по горе описания начин.

"Как ще разбереш от какво са?"

I\0_Error го е обяснил много добре.

4)Да обобщя: surface scan(сканиране на повърхността).Bad cluster(лош сектор).Преди да сканира повърхността пита: "do you want to perform a surface scan now?", а повреме на сканирането на повърхността, в лявата част на монитора пише bad clusters и е в червено. Значи лош сектор и лоша повърхност са ЕДНО И СЪЩО НЕЩО.

5)Заключение: диск с лош сектор(лоша повърхност), не може да се поправи.Все едно да вземеш надраскан "тефлонов тиган" и да махнеш надрасканото.

1. Първият ми диск беше 80 МБ ( Да правилно четеш 80 мегабайта) така че не ми обяснявай как да си пусна скандиска.

2. Скандиска само маркира лошите сектори.

3. След като сме маркирали лошите сектори със скандиска и след това обработим диска със софтуера на производителя и направим запълване със нули и т.н. и след това лошите сектори изчезнат тогава какво правим?

"След като сме маркирали лошите сектори със скандиска и след това обработим диска със софтуера на производителя и направим запълване със нули и т.н. и след това лошите сектори изчезнат тогава какво правим?"

А ти как разбираш, че лошите сектори изчезват?

Отваряш диска и му гледаш повърхността?Или го сканираш със START UP дискета?

HDD съм купувал преди 2 години и не съм получавал към него никакъв софтуер.Той не е разделен и трябва да го направиш със START UP дискета.Начина е описан по-горе от "333".

"След като сме маркирали лошите сектори със скандиска и след това обработим диска със софтуера на производителя и направим запълване със нули и т.н. и след това лошите сектори изчезнат тогава какво правим?"

А ти как разбираш, че лошите сектори изчезват?

Отваряш диска и му гледаш повърхността?Или го сканираш със START UP дискета?

HDD съм купувал преди 2 години и не съм получавал към него никакъв софтуер.Той не е разделен и трябва да го направиш със START UP дискета.Начина е описан по-горе от "333".

Ами да кажем че можем да проверим отново примерно със скандиска въвпреки че има и други софтуери, а ако съм в настроение мога да фърля и един боб. И аз кво да направа като не си получавал софтуер със диска. То никой не е получавал. Както съм казал не веднъж "Който търси - намира!". А вместо със START UP дискета не може ли със START UP диск да го направя, а може и със START UP флаш или по още незнам си колко начина. А пък ако искам мога да си направя START UP дискета и от WinXp.

Ама все пак не ми отговори какво правим като изчезнат лошите сектори! Да кажем че периодично си сканираме диска за лоши сектори примерно със scandisk-a, който си зареждаме от START UP дискетката (за да ти е по лесно) и въпреки това лошите сектори не се появяват отново. Тогава какво?

Ама все пак не ми отговори какво правим като изчезнат лошите сектори! Да кажем че периодично си сканираме диска за лоши сектори примерно със scandisk-a, който си зареждаме от START UP дискетката (за да ти е по лесно) и въпреки това лошите сектори не се появяват отново. Тогава какво?

Аз не съм виждал диск с лоша повърхност, на който да му изчезнат лошите сектори(такова животно нема :) ) и не знам как става и не искам да знам за да не се бъркам, че диска е здрав, а той не е.Да приемем, че изчезнат, тогава отговора ми е: по-горе е описан начин, по-който се заличават лошите сектори с цел или продажба, или за да не пречат на ОС.Заличават се, но те си остават.

А пък ако искам мога да си направя START UP дискета и от WinXp.

Стартова дискета от win XP няма нито scandisk, нито fdisk, за това не я споменавам.Има само DOS.

Избирам да не чета изказванията по долу! А просто казвам това което знам! Имаш вариянт с хирен буут СД в него има за оправяне на хард но шанса е 50 на 50 това е което мога да ти кажа. Имаш и друг вариянт това лов формат! При първия не губиш информация при втория цялостна загуба! Първия съм го изпитал мога д акажа че действа в доста от случаите и върши работа ;) Остава да се побориш! :punk

tc tc bad sektorite ne mogat da se opraviat mn interesno mislene imat niakoi ot vas

ako primerno napravish dupka v edna stena i zalepish plakat na neia znachi veche niama dupka taka li ? :)

kakto hiliadi pati se spomena software-a samo gi skriva no te si ostavat :)

tc tc bad sektorite ne mogat da se opraviat...kakto hiliadi pati se spomena software-a samo gi skriva no te si ostavat :)

Точно так, лоши сектори не се оправят.Софтуера САМО ги скива.

ako primerno napravish dupka v edna stena i zalepish plakat na neia znachi veche niama dupka taka li ? :)

Дупката я има, но е скрита.

А знаете ли кво е "bad sectors" та спорите:argue чак толкова агне(s) :spam:

аре :excl: close topic :excl: :rulez:

А знаете ли кво е "bad sectors" та спорите:argue чак толкова агне(s) :spam:

аре :excl: close topic :excl: :rulez:

Знаем...що да не знаем...някои повече, други - по-малко....ама я преди да са "клознали топика", както предлагаш, да ни разясниш подробно на тези дето не знаем достатъчно, нещо повече за лошите сектори. :rolleyes:

"ЕВАЛЯ, ЕВАЛЯ!" не знаех до сега че бавния формат и zero-fill САМО СКРИВАТ лошите сектори. "ЕВАЛЯ!"

Ама все пак никй не отговори, като сме ги "скрили" с формата и сме ги нахакали с нули и те въпреки всичко не появяват пак, тогава какво?

Да приемем че сме ползвали хубава замазка за дупки в стени или че все пак някои лоши сектори се "оправят"

Айде спрете вече с тези спорове....истината е по средата и tedy в поста си по-горе го каза най-точно. Лоу левъла би могъл да поправи дадени "лоши" сектори само ако не са хардуерно повредени (напр. главата е задрала в плочата при сътресение). Защото принципно лош сектор се приема за такъв, когато е повреден на физическо ниво, но "лош" (нарочно слагам кавички) сектор би могъл и да се появи и на логическо - именно тогава пълнежът с нули почти винаги решава проблема, докато в първия случай дори и да има някакво подобрение, то почти винаги е временно. ;)

Така, че аналогията с дупките в стената е правилна само за хардуерно появилите се "дупки". :)

Абе SET лекува СПИН, вие тука някакви лоши сектори бълнувате - оправя ги без да се замисли. Колко пъти да ви каже?! Физически, логически - ОПРАВЯ ГИ!

Ей неразбран народ... едно си знае, едно си бае - не може, та не може... слушайте батя си SET.

Знаем...що да не знаем...някои повече, други - по-малко....ама я преди да са "клознали топика", както предлагаш, да ни разясниш подробно на тези дето не знаем достатъчно, нещо повече за лошите сектори. :rolleyes:

дай пари и ще ти обясня или ела на работата ми утре ще ти оправим харда :gangstah:

Това "дай пари" ми се струва малко несериозно - пиши на какви тарифи работиш, за да преценят хората дали им е изгодно....ама преди това пиши кой си, к'ъв си....че може да си от ония дето се обаждат по телефоните и искат да им заредят ваучер. :ph34r: :P

Абе SET лекува СПИН, вие тука някакви лоши сектори бълнувате - оправя ги без да се замисли. Колко пъти да ви каже?! Физически, логически - ОПРАВЯ ГИ!

Ей неразбран народ... едно си знае, едно си бае - не може, та не може... слушайте батя си SET.

EEEEE, ти го кръщаваш, то пърди!!!

Добре бе що ти трябва да я отваряш тая уста и да ги сереш тия лайна? А?

На един единствен въпрос иках да ми отговориш...

Пич, да оправям хард дискове и хардуер ми е работата... за разлика от теб не чопля щайгата у дома, а си вадя хляба с това. Такива "съветници" като вас са мед за мен - знаеш ли колко клиенти са ми довели?! Ръсят акъл наляво и надясно, хората се подвеждат по тях и преебават неспасяемо нещата си - после псуват грозно, ама ходи го намери "умника" дето го е съветвал, та да му плати унищоженото...

Та да проследим някои от умазаключенията на известния "СПЕЦИАЛИСТ"

Ама тоя път не си взимай алуминиев като на колегата 333 ахахахахахахахха бе от къде ги вадите тия експертни мнения не знам... ама аз нямам въздух вече...

Така е като си купувате алуминиеви дискове - взимайте си дуралуминиеви или никел-кадмиеви, а най-добре тефлонови, че не загарят ахахаххаха

1. Дисковете не са алиминиеви (или от алуминиева сплав или от някава керамика или недай си боже стъклокераника) според него може би са от варен бук!

Хич не е смешно. Скапва се и това е. Хардуерни лоши сектори не се оправят. Можеш да ги "скриеш", за да не се виждат от ОС, но не и да ги направиш използваеми отново. Скриването се прави например ако искаш да го шитнеш диска...

Ако не са хардуерни - ScanDisk ще ги оправи. Но ако не бяха хардуерни щеше да ги е оправил вече и нямаше да знаеш...

Разберете, че ако четящата глава на диска е одраскала плочата, или ако плочата е започнала да се размагнетизира - няма как форматиране да ти го оправи... ясно?!

Ако не са физически лошите сектори, а са така наречените "софтуерни" - тоест при запис някоя програма е омазала нещо или си спрял компа посредата на дискова операция - тези лоши сектори се оправят от ScanDisk...

Ненужно е да форматираш и в двата случая.

2. Да приемем че лошите сектори са "физически" и "софтуерни" (това софтуерни според мен не е много точно ама за момента не мога да намеря подходяща дума). Та никой не твърди че "физическите" лоши сектори могат да се оправят. Именно за това те питах знаеш ли какво прави скандиска? Той само маркира лошите сектори. За да видиш че ги има, а не ти казва какви са. И според теб значи все пак някои лоши сектори се оправят, сбъркал си саме само че става със скандиска!

Форматирането на ниско ниво прави точно това - скрива негодните сектори от ОС. Не очаквай ако има да ги намери СканДиск... По-скоро ще си проличи по капацитета на диска... ако се "губи" нещо, то то вероятно е именно тези лоши сектори, които сега след low level форматирането са скрити и не се отчитат. Няма да има проблем да си работиш с него още дълги години, освен ако лошщите сектори не са в резултат на започнало размагнетизиране - ако е почнал да се размагнетизира диска ще продължи - все повече и повече сектори ще гърмят...

3. Ясно е че не знаеш какво прави форматирането. Това че скривало лошите сектори и диска ти ставал по-малък след форматиране е новост дори и за мен!

Разбира се, че няма да ти отговоря - не съм тук, за да си меря пишката с децата :D минал съм го тоя период... Не се пали - ще изгориш. Аз ще си замълча - щом вие повече разибрате, значи повече разбирате. Гледам - инсталирате Уиндоус ХР на логически дялове и то върху FAT32... значи сте експерти, спор не може да има. Сигурно можете и върху FAT16 да инсталирате ХР - не мога да се меря с вас. :)

Още веднъж - успех на всички!

4. Това че смяташ че не може да се инсталира ХР на логически дял или на Fat32, след като нито едното му пречи нито другото, само доказва възможностите ти на "СПЕЦИАЛИСТ".

Та Petia попита:

Здравейте!

Моля ви кажете ми с каква програма мога да си оправя лошите сектори в харда?

Благодаря ви предварително!!!

Никъде не споменава какви са лошите сектори! Следователно е пуснал(а) някоя програма, примерно скандиск, която е съобщила че намира лоши сектори.

Какво правим от тук нататък?

Спасяваме си информацията. Обработка на диска със софтуера на фирмата производител, запълване с нули и бавен формат. Тест на диска на четене и запис. Сканиране за лоши сектори. Ако няма продължаваме да ползваме диска, ако има носене за гаранция, ако има такава,ако няма нов диск!

Все пак ако сме успели да "оправим" лошите сектори е добре да имаме едно на ум и периодично да сканираме дали няма да се появят отново (че тогава лошо)! Ако сте си занесли диска за гаранция за лоши сектори и са ви върнали същия диск като "оправен" значи са направили точно това което съм написал!

Както видяхме в една по предишна страница Petia е форматирал(а) диска и лошите сектори са изчезнали. Следователно може да се предположи че са били "софтуерни".

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...