Jump to content
BulForum.com

Проблем с HDD

Recommended Posts

здртавейте. досега имах 2 харда, единият макстор 120гб ата 133, а другият сийгейт 320гб сата 2. сега продадох макстора, който работеше като 1-ви, и останах със сийгейт, но не мога да му инсталирам уиндоус. пише ми, че партишъните не са във формат за уиндоус, а реално те са фат и нтфс. на виста и хп е един и същ проблемът. когато направя системна дискета с драйвери и боотна от нея ми пише NTLRD is missing. какви ли не варианти пробвах в биос и не става и не става. някой може ли да даде идея какво може да се направи, тъй като изобщо не мога да подкарам инсталацията на уиндоус. не съм работил с такъв хард и всякаква информация ще ми е полезна. какви настройките в биос, ако може и драйвери за него (може в това да проблемът) дъното е asus m2n-e. благодаря предварително!

Да не си направил тоя хард с Dynamic формат и така да си му праснал дяловете?

Ако диска е Basic, на Primary партишън ли се опитваш да инсталираш, и ако да, направил ли си го Active?

Пречи ли ти нещо да разделиш харда наново?

Пусна ли му Seatools да го провериш за проблеми?

Направи си с Partition Magic системна дискета с ДОС версия на програмата (тя прави 2 дискети), аз така правя, от дискетите се зарежда графична версия на PM8, и оттам можеш да видиш какви са дяловете и ако трябва да ги преразделиш. Ако имаш инфо на харда, си правиш бекъп.

извинявам се за 2-рия си пореден пост, но сега възникна друг проблем. не мога да запиша dvd под 20мин, а проблемът съм 100% сигурен, че не е в записвачката. другото странно е, че като копирам или записвам диск пц-то един вид се лагва и като пусна музика насича. предполагам, че всичко идва от шибания SATA хард, защото със стария подобен проблем нямаше. всъщност и с този нямаше проблем, като работеше като 2-ри хард. копирах си информация на него, записвах си от него дискове и си слушах музка, браузвах си без проблеми. проблемите дойдоха като маханах стария си хард :sick

Дъното поддържа ли ти SATA2 въобще?

Всички драйвъри ли си му инсталирал?

Ъпдейтнат ли му е BIOS-a?

ами уж го поддържа -> цък

инсталирал съм драйверите, а има ли начин да се види, ако не е инсталнато нещо?

проблемът едва ли е в биос, тъй като когато макстора беше 1-ви хард (ata 133) нямаше такива проблеми. като го махнах дадох на биос дефаулт настройки.

Значи първо, харда на кой канал си го закачил на дъното? Гледай да е на първия (SATA 1 вероятно трябва да пише), защото май ако е на последните по номер, те вече сигурно са на отделен контролер, а не на чипсетския, и това може да оказва влияние. На сата1 дъно (моето) срещнах подобен проблем когато оставих сата2 харда сам, и то на втория порт на дъното, туула, с който исках да го разделя даде грешка, като го закачих на първия, всичко мина точно. Като втори хард (първия ми е сата1) също си работи нормално (т.е. не харда е виновен, а нещо дъното и конфигурацията на закачени хардове).

Отиди в Device Manager и виж дали записвачката е разпозната като UDMA устройство, да не би да работи като PIO, защото ако е така, тогава се товари процесора адски и може да лагва от подобен проблем.

tedy, за пореден път се оказваш прав. изобщо не ми е минало през акъла да погледна cpu-то. сега пусна един презаписваем вербатим и скочи над 80%, ако може да кажеш къде точно в device menagera да гледам и как се оправя евентуално този проблем :)

edit: оправих го проблема. точно се е сменило на PIO. Благодаря още веднъж :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...