Jump to content
BulForum.com

ПРАВО

sarkis_999

Recommended Posts

Я аз да питам кога могат и не могат да те задължат да работиш в почивния си ден(нощ) и то на Нова Година. Някой наясно ли е?

• Replies 855
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Aми изпилнителното дело от частния съдия изпилнител е от дата 19.12.2008 г.

Това е добре за теб. А дали делото преди това не е било при държавен съдебен изпълнител?

Това е добре за теб. А дали делото преди това не е било при държавен съдебен изпълнител?

Ами доколокто съм запознат е било.Даже частния съдия изпилнител(който посетих) ми каза,че по принцип делото би трябвали да е прекратено,но той не знаел защо не е!И това било работа на държавните съди!

• 2 weeks later...

Запис на заповед според мен - тя е безусловна и е дължима при представяне, все пак специалистите да си кажат мнението. И в двата случая обаче ако заемополучателят има един гол х*й на свое име нищо не можеш му взе освен гащите от гъза... Аз така си стискам един такъв документ за над 4000 лева (нотариално заверен) вече 5 години и нагоре и лев не мога да си взема... Иначе имам в чекмеджето Запис на заповед :laughing:

След 1.03.2008 год, когато влезе в сила новия ГПК, е по-удачно за заемодателя да се оформя като договор за заем с нотариална заверка на подписите, вместо запис на заповед. Това би спестило някои усложнения.

Иначе при старата уредба запис на заповед беше най-добрият начин.

@Raptor-внимавай със сроковете на предявяване на записа на заповед и искането за издаването на заповед за изпълнение.

Edited by ack

Въпрос: кое е по-изгодно за един заемодател: "запис на заповед" или "договор за заем". Имам предвид като изпълнение и сигурност?

Договор за заем с нотариална заверка на подписите/само на подписите/ задължително придружен с нотариален акт за договорна ипотека. В зависимост от размера на заема може да те устройва и автомобил, така че в този случай се прави договор за заем с особен залог - автомобила, като автомибила задължително остава на съхранение при заемодателя, както и всички документи за този автомобил.

Запис на заповед и договори за заем без обезпечение, може да си ги ползваш за тоалетна хартия :)

Edited by Shalome

Договор за заем с нотариална заверка на подписите/само на подписите/ задължително придружен с нотариален акт за договорна ипотека. В зависимост от размера на заема може да те устройва и автомобил, така че в този случай се прави договор за заем с особен залог - автомобила, като автомибила задължително остава на съхранение при заемодателя, както и всички документи за този автомобил.

Това девойко съществува само в книжките дето са ти дали да четеш :bgrin: .... един вид е добро пожелание.

В практиката не помня да съм срещал подобно нещо, освен ако заемодателят не е банка (примерно) :)

Това девойко съществува само в книжките дето са ти дали да четеш :bgrin: .... един вид е добро пожелание.

В практиката не помня да съм срещал подобно нещо, освен ако заемодателят не е банка (примерно) :)

Драги ми господине, бихте ли ми отговорили на един практичен въпрос:

Какво ще постигнете сдобивайки се с изпълнителен лист на основание Запис на заповед или договор за заем, ако длъжника няма никаква собственост, безработен е или вече не работи ммм?

От къде ще си върнете даденият заем? МНогознайко такъв.

Имам практика каквато не сте и сънувал :)

Edited by Shalome

Ами многознайке ако беше се позачела 3-4 поста назад щеше да видиш, че съм написал нещо по въпроса. Като те гледам така представям си каква ти е практиката... Хайде със здраве.

Ами многознайке ако беше се позачела 3-4 поста назад щеше да видиш, че съм написал нещо по въпроса. Като те гледам така представям си каква ти е практиката... Хайде със здраве.

Аз пък си представям твоята, като на повечето - да си приберем хонорарчето, пък какво ни засяга, че клинтът няма от къде да си прибере парите.

Защо не отговори на въпроса ми? Защото няма какво да ми отговориш, абсолютно права съм нали ;)

Между другото, ако желаеш може да ти съдействам да си оползотвориш Запис на заповед, защото давността май и е изтекла ...пък не се знае знае ли се ;)

Edited by Shalome

Аз пък си представям твоята, като на повечето - да си приберем хонорарчето, пък какво ни засяга, че клинтът няма от къде да си прибере парите.

Защо не отговори на въпроса ми? Защото няма какво да ми отговориш, абсолютно права съм нали ;)

Между другото, ако желаеш може да ти съдействам да си оползотвориш Запис на заповед, защото давността май и е изтекла ...пък не се знае знае ли се ;)

Аз хонорари не прибирам (не съм ти колега), обикновено ги давам :D. Случвало се е и от двете страни на барикадата :laughing:

Никъде не съм казвал, че не си права. Чети внимателно. Караман зададе въпрос, касаещ сума от няколко хиляди лева (примерно). Едва ли говори за заем от 50-100 хиляди лева, когато вече се осмислят тези мерки (особено ипотека). Ако тръгна да давам/взимам заем от 2-3-5 хиляди лева как по-точно ще ме убедиш, че процедурата е адекватна? Да - сигурна е, но дали е смислена, и най-вече - кой ще се навие??? Дай да сметнем колко време и разправии има около една ипотека. Би трябвало да знаеш. Отделно всичко минава през Службата по вписванията да не забравяме. Подобни процедури за дребни суми откровено ти казвам не съм виждал да се изпълняват. Просто са нефункционални и проблематични, когато става въпрос за малко пари. Разбира се някъде може и да се е случило... Иначе аз лично изпитах един тон простотии, занимавки със Съдия изпълнител, запориране на имущество и прочее за едни въшливи 15000 лева, които присъдиха като кръвнина на ищец срещу мен. "За всеки случай" мина и тази процедура. Аз парите съм ги изплатил преди 5 години и съм ги забравил, а до ден днешен не знам дали не ми висят тежести в Службата по вписванията. Ищецът ми подхвърли една подписана молба, която дори не знам дали си е направил труда да внесе (както ми каза). И ако тръгна някой ден нещо от тези вещи да продавам и лъсне тежест нали се сещаш колко точно разправии ще имам на главата?

Това, което исках да кажа - знам, че е по-добре да си млад, красив и богат, отколкото стар, грозен и беден. Нищо повече. Разбира се, че това което предлагаш е правилно.

----------------

Относно моя документ - благодаря за предложението, но отдавна съм пил вече студена вода по този повод. Лицето отсреща освен съдрани гащи друго не можем му взе, поради което съм спестил занимавките и на моите адвокати... Както и на онези, които връщат суми срещу %.

----------------

- Raptor, само ми отговори каква според теб е професията на Shalome и защо си мислиш, че толкова лесно можеш да се сравняваш с нея?

Ти адвокат на адвоката ли стана? Знаеш ли колко точно си смешен в тоя момент? Къде ме видя да се сравнявам с някого???

Между другото това, че вчера завърши право и си изял книгите с кориците далеч НЕ те прави адвокат.

----------------

Караманскиии - я вземи уточни размера на заема, че да се разбере какъв е адекватния подход B)

Ако си поръчам стока от Англия, какво мога да очаквам от митниците и какво не би трябвало да правят?

Могат ли да ми отварят пратката и да я тършуват?

Има ли значение дали е маркирана като подарък или не, че да не вземат да я запишат като внос? При обмитяването кои суми се взимат в предвид - стойност или стойност + доставка?

По какви причини могат да ми задържат пратката?

За миналата година съм имал десетина вноса от Англия. Получавал съм пакетите в локалния пощенски клон, никакви митници никакви пет лева.

Има два варианта - да ми го изпратят с някъв куриер, или да го разделят на две и с пощите. Та се чудех ако е с куриер, дали няма да мине през митницата? Че на кума му донесоха часовник, но от Щатите и куриерите го закараха в митницата.

Да ама щатите на са в ЕС.

и GB не е.

Чувал съм че подлежат на митническа проверка пратките с декларирана стойност над 100$ или 100Е. Поне така твърдят пощаджиите и директно те препращат да си ги търсиш от митницата.

Аз хонорари не прибирам (не съм ти колега), обикновено ги давам :D. Случвало се е и от двете страни на барикадата :laughing:

Никъде не съм казвал, че не си права. Чети внимателно. Караман зададе въпрос, касаещ сума от няколко хиляди лева (примерно). Едва ли говори за заем от 50-100 хиляди лева, когато вече се осмислят тези мерки (особено ипотека).

Щом имаш пари за подаряване и 2-3000 лева за теб са дребна сума, действай както знаеш :)

Знаеш ли че ако се кандидатираш за дядо Коледа на годината ще гласувам за теб с две ръце :)

Иии ако може да ти дам адреса си и аз искаам от тия дребни подаръчета :P

Edited by Shalome

Имам странното чувство, че просто не искаш да ме разбереш...

Кажи ми тогава кой, кога, къде и какво по-точно ще се съгласи да ипотекира, за да заеме 2-3 хиляди лева? Въобще има ли смисъл да го коментираме чак толкова... Пусто онази вечер на Форумната среща забравих да питам Караман за какъв точно заем става въпрос...

Някой може ли да ми препоръча добър адвокат. Трябва ми да е специализиран в дела за имоти. В случаят не става за оспорване, продажби и подобни. Случаят е че през частен имот преминават разни "неща" под земята. Интересува ме как могат да бъдат накарани собствениците им да ги преместят или да плащат наем.