Jump to content
BulForum.com

Съветче за по-нататъчен ъпгрейд

RIP

Recommended Posts

Понеже се занимавам с 3D,а машината ми,както виждате от подписа не е най-подходящата за това,искам мнения от хора които се също работят в тази област.

Не знам дали темата трябва да е в "Хардуер",защото обхваща и софтуера и от малко "Buy/Sell",но мисля,че по-голямата част е за тук.

Та,смятам по-нататък(ако стане една работа) да си правя по-мащабен ъпгрейд,но не знам точно какво да взимам и какво ще ми подобри производителноста най-добре.Работя с 3DSMAX 6,предимно.Както някои от вас знаят,той не жали и на каквото ПС го инсталнеш,гълта всички ресурси.

Наскоро се свързах с един по-опитен (всъщност по-добър,защото не го знам от колко време работи) и каза,че неговата конфигурация е Barton 3Ghz.Не спомена модела на дъното,но ми каза,че е с чипсет nForce 2 Ultra.Има още 1.5GB RAM,Radeon 9700 Pro и Maxtor 80GB 7200 RPM.

Аз т'ва посмъртно не мога да си го позволя (освен ако не стане малко по-горе споменатата работа :P ) и смятам да ъпгрейдвам 2 от 3-те компонента (процесор,рам и видео).Но лично аз смятам,че видеото си ми е дборе,защото може и да се клоква що-годе добре.Така че можете да ми предлагате различни варианти.Предварително благодаря.

П.С.Ако може който отговаря,да се обосновава,а не просто да пише несвързани компоненти.

тази твойта карта е по-скоро геймърска.знам, че за хората, които се занимават с 3D най-добре е някоя карта на 3DLabs - WildCat или евнтуално някоя FireGL карта, но тези карти са доста скъпи.

Zdravei spored men shtom iskash da upgraidvash nai hu8bavo e da si smenish dynoto kato za nachalo, zashtoto s toq KT400 nishto nqma da napravish :D taka de ti ne mojesh da go izduesh kakto trqbva. Kupuvash si dyno s nForce2 Ultra chipset, da podyrja 200FSB (tozi procesor koito go imash v momenta s otkluchen mnojitel li e?) Clockvash si procesora primerno na 11x200FSB (v loshiq sluschai 10x200FSB) i si polcuhvash 2GHz sistema s idealna propuskliva sposobnost. Nqkade okolo 3.2GB/s (govora za propusklivata sposobnost na ram-a). Hubavo e da si vzemesh oshte ram DDR 400MHz za da si spokoen za 200MHz shina, apak ako imash oshte parichki si smeni i procesor-a, obache smqtam che na tozi etap e izlishno da se davat 100$ za procesor. A ianche kato predlojenie bih ti preporychal za dyno Soltek, stavat za clock imat mnogo extri, samo trqbva da si haresash model. Obshto vzeto kakvoto i dyno da si vzemesh vse shte ti vyrshi rabota (govora za nForce2 Ultra) i shte stignesh 200MHz shina.

Tova se seshtam v momenta che e nai hubavo da se upgraidne ;)

P.S. Shte ima mnogo razlichni mneniq ;)

EDIT: Sega zabelqzah che ti si samo s 256MB RAM, malko e, trqbva da si osigorish oshte 768MB ;) da stane 1GB za da moje da go razprysnesh po slotovete 2x256MB:1x512MB za da ti raboti dynoto v dvukanalen rejim, koito nqma golqm efekt. I toq procesor e grehota da go dyrjish na default... :D

ako shte smenqsh dunoto zaduljitelno si vzemi P4 s hyper treading, logicheskiq procesor mnogo uskorqva rabotata s 3dsmax, cenite veche mnogo im padnaha vzimash si p4 2.66/800mhz izduvash go do 3.10ghz kum 165$ shte ti struva tova udovolstvie, dunoto e kum 80, ram 2x256 na 400 za da v sinhron s shinata, i ili sus segashnoto video ili si vzemi edin radeon 9600pro ili XT po evtin e 100-120$ ot 9700 no e 2-3 puti po moshten ot segashnata ti karta puk i e s hubav ramdac - 400mhz i se izduva do 440-460, znachi 165+80+175+80=500$ - 60$-40$-30$-30$=160 = kum 300-340$ shte izleze s toq nisuk $ pod 500leva ama mashinata shte ti e 3puti po burza ot segashnata... a ako ne upgradevash kartata daje 250-260lv moje da ti izleze....tova spored men e naj optimalnoto reshenie za 3d modelirane za tvoq budget...

rasco,да прав си,но не ми се дават 700$ само за VC.

XeForce3,nForce 2 Ultra определено превъзхожда KT400,но разликите не са драстични.Мисля,че хубавото е в двуканалната памет - откъдето и идва по-голямата разлика.И мисля,че едно дъно с nForce 2 към 80$,но с Ultra не знам.Ако не ви е грижа препоръчайте,защото всеки може да погледне ценовата листа,но друго си е кгоато някой го е тествал.

Тоя процесор може да се клоква много,но ето ТУК можеш да прочетеш повече за него (ако вече не си го направил).Но накратко,да клоква се до 1.63 работи стабилно,при включен Turbo Performance,а без него го пускам на 1.8Ghz,но работи стабилно на 1.78Ghz.Ако се промени FSB-то от дъното ще успея да го вдигна до 2.25Ghz.

RAM-а определено трябва да го вдигна,но не знам колко.

Според цените на JAR - 512MB DDR 400MHZ 72$,1GB DDR 333Mhz 209$.

Няма ли да е по-добре ако взема например 2х512 за 150$ и да ги пусна в двуканален режим (синхронен)?Дори излиза по-евтино.Или в краен случай да взема 2 бройки от 256MB DDR 400MHZ 38$.

chochosan,вярно,че MAX е оптимизиран за P4,но много пара...пък и съм привърженик на AMD.Видеото което предлагаш ми е мечта,но не мисля,че е по-добро от 9700 Pro,дори и да е доста по-ново.Че е по-добър от сегашната ми,няма спор,но пак мога да те оборя,защото на доста места разликите са минимални.Т.е. производителноста на картата варира,докато при 9700 Pro съм забелязал,че кове.Картата ми си е геймърска(аз и за това я взех),но ще върши ли работа на MAX-a?Защото 3DStudio използва картата само при работа и много малко при рендеринг,акто там набляга на процесор и RAM,и естествено работата между тях (пропусквателната способност),т.е. и дъното играе голяма роля.

В момента разполагам само с около 150лв.,но съвсем скоро ще се увеличат,пък и аз говоря за един "плаващ" ъпгрей,който може и никога да не се осъществи,но все пак ако нещата станат,да знам какво да купувам.

Благодаря,че постнахте и донякъде ме ориентирахте.

Vish sq toq procesor sys sigornost shte moje da dyrji 2200MHz (jivo meso) (11x200) zatova prodavash si tvoita 256MB ram (zavisi ot cenata az moga da e kupq :D ) i si vzimash 2x512MB DDR 400, dori i da e noname pak shte dyrji 200FSB ;) Obache zadyljitelno si smeni dynoto, daje spored men s tezi parichki koito imash moje da si kupish dyno, ne se stiskai i dai poveche parichki za dyno, zashtoto tova e osnovata :P Az ti predlagam ei t`va dynce SL-75FRN2-RL

^tom nqma6 mnogo pari si vzemi samo ram,to drugoto si e pojelanie (imam predvid upgreida)Vqrno 4e P4 e dosta po barz ot AMD za multimediq,no predpolagam 4e nqkolko minuti pove4e 4akane ne te barkat :))Sloji si rames 4e tq e kato krav4ica za PC-to pri 3D max.Po natataka ako iskara6 pari si kupi ne6to po-barzo no rama e ZADALJITELEN

Значи алтернативите за VC са две:

1) Взимаш GeForce и го модваш на Quadro.

2) Взимаш Radeon и го модваш на FireGL.

От двете първото ще да е по-лесно тъй като нямам идея последните модели Radeon колко могат да се преправят :)

XeForce3,не може ли пък да отключа множителя,а да не вдигам толкова много FSB-то?Защото макс-а е 166Mhz,да кажем,че успея да го вдигна до 180Mhz.Ако е с множител 12(или в краен случай да го отключа от новото дъно,понеже това не може) ще се получат около 2.2Ghz.

За RAM-a реших,2x512 DDR 400 ще е,защото явно работи по-добре от 1x1024,когато са в синхронен режим.

Defender,наистина разликите са в минути,ама не само РАМ-а е важен...

Имам едни видео туториъли на които пичът който обяснява вмъква за момент (когато рендва една чаша с MentalRay),че системата му е 2x2.4Ghz P4,за останалото не се сещам,трябва да го преслушам пак.Така,че трябва равномерно да се разпределят ресурсите.

Dreamer,ми така като гледаш с каква карта съм...? :D

Imam edna ideq koqto moje bi nqma da se haresa na vsi4ki, no 6tom stava vapros za seriozna rabota kato 3D, imeto e edno...Intel Pentium 4 Extreme Edition/3.2GHz/800MHz FSB/512K L2, 2MB L3 Cache/Hyper Threading Extreme Edition, i t.n. Az ne otri4am AMD no vsi4ki profesionalisti znaqt 4e kogato stava vapros za skorost pri seriozna rabota trqbva da e Intel, a 3D obrabotkata e nai seriozniq mor za edna ma6ina. :) Pro4eti malko info i sam preceni. ;)

Dreamer,ми така като гледаш с каква карта съм...? :D

Имах предвид нещо по-сериозно, вероятно Ti 4600 с 128mb памет или подобна машина от ATi, която би давала по-добри резултати ... като качество. Относно performance може и да изостава малко, но откъм друго и OpenGL stuff ще си е по-добре от Quadro-то.

DJ Nicolaeff,т'ва чудо едва ли го има в България,а ако го има някъде аз не му давам по-малко от 500$.Чувал съм за този модел процесори,някой смятат,че са най-добрите в момента на пазара.

Dreamer,ми то доколото си спомням се модваше някакъв кондензатор,по-точно се обръщаше.И се отключваха функциите на Quadro.

Пък и Quadro имат различни варианти,като се почне от Ti4200 и се стигне до Ti4800(говоря специално за тези модели,защото Quadro ги има и с GF 1),така че и моята може да я подложа на това изпитание.

4800 е 4400 или 4200, но с 8x AGP поддържка, но леко неофициално като наименование. На практика има само 4200, 4400 и 4600.

Иначе имаше и софтуер, който уж успява да кракне драйверите и да превърне картата ти в Quadro, но колко работи с актуалните драйвери не мога да ти кажа.

Suglasen s Defender. Ram-a mu e maikata. Az ako bqh na teb nai-napred shtqh da vzema Ram, posle Video, posle duno(ako minavash kum intel shte trqbva da gi vzemesh 2te komplekt) i nakraq CPU(poneje segashniq ti T-bred moje da se clokva dobre).

Nai grubo kazano Ram+video=skorost+ka4estvo | CPU+MBoard=skorost

XeForce3,да бе прав си.Значи на тая логика ако стоя със сегашният процесор и дъно ще мога да постигна максимално FSB - 180Mhz (според мен).Това ще рече 2Ghz.

Dreamer,ще съм ти признателен за цял живот ако ми намериш такъв работещ софтуер.

basten,нали това казвам,че видеото практически е нужно само в графичната част на програмата,т.е. когато моделираш и се използва много по-малко когато рендваш,а на мен ми трябва скорост точно тогава.

DJ Nicolaeff,т'ва чудо едва ли го има в България,а ако го има някъде аз не му давам по-малко от 500$.

Nqmam predvid 4e trqbva da si vzeme6 to4no tozi, 6toto naistina e okolo 500$, no ako se zanimava6 seriozno s 3D i ako se izkarvat dobri pari ot nego po dobre si vzemi Intel, nai malkoto 3DSMAX e oborudvano da raboti s 2 CPUta a HT Technologito koeto vsi4ki P4 nad 2GHz imat e to4no tova - razdelqt CPUto na 2 Logical processora. Po princip te sa po byrzi za vsi4ko no specialno za 3DSMAX 6te useti6 golqma razlika. Az li4no se zanimavam s 3DSMAX (u4a se) i to s 3ta versiq i znam kak smu4e resursi za 6ta ne moga da si predstavq. Az go puskam na Tulatin 1.3GHz, no sym go puskal i na Athlon 2400+ kakto i na P4 2.4GHz s HT Technology, emi kak da tikaja... razlikata e ot zemqta do nebeto m/u AMDto i Intela. Ako moje6 da si pozvoli6 Intel - VZIMAI. M/u drugoto ve4e mnogo vreme se vyrti P4 i ot skoro se govori neoficiqlno 4e 6te se puska nova seriq Intel Itanium za Desktop tai 4e si clockni qko AMDto i iz4akai malko dokato nastypi nqkakva promqna na pazara, 6toto sigurno 6te e skoro. :)

Dreamer,дългичко е и ще го прочета друг път.Надявам се да има нещо вярно в написаното.Мерси.

DJ Nicolaeff,смятам да се занимавам сериозно с 3D,именно защото знам,че се вадят добри пари.Иначе любителски го правя от 3 години.

Разликите в Mhz-те наистина си личат(преди бях с Athlon 700Mhz...да оня с външния L2 кеш,който е 512K) и като го смених усетих разликата.И аз преди време работех на MAX 3,после се прехвърлих на MAX 5.1 и отскоро съм на MAX 6.Но да ти кажа самият енджин на програмата не е олекотен,в смисъл един и същ е за всички версии или поне оптимизациите не се усещат.Различават се само от екстрите които добавя всяка следваща версия,но тъй като те стават все по-тежки,растът и изискванията.

Ще помисля по въпроса за P4,но лошото е,че трябва и дъно да сменям,а хич не ми се иска...

XeForce3,аз сега се усетих,че ми говориш за 200FSB,но на какъв процесор!?Защото моят посмъртно не може да ги вдигне,а ако е някой нов с 166FSB,не знам дали ще успея да го клокна до 200FSB.Само Barton-ите ли бяха с 200FSB и ако са те,кажи ми точно кои модели.

XeForce3,аз сега се усетих,че ми говориш за 200FSB,но на какъв процесор!?Защото моят посмъртно не може да ги вдигне,а ако е някой нов с 166FSB,не знам дали ще успея да го клокна до 200FSB.Само Barton-ите ли бяха с 200FSB и ако са те,кажи ми точно кои модели.

Creme beshe da me razberesh, v momenta ne mojesh da si pusnesh procesora na tolkvoa zaradi ram-ta zashtot tq raboti po default na 166MHz(333DDR) i ako se naloji da e puskash na 200MHz(DDR400) ne se znae dali shte iska da otlepi :D , zatova v tozi momenta nai stabilno si e 166MHz. Inache ako si kupish DDR 400 shte go pusnesh ot ras ;)

ave bez smqna na duno nqma da minesh ako iskash po burzo, sega vse edno imash zapek, i s p4 na 10ghz da se hranish nishto nqma da izliza po truboprovoda ot drugata strana :) :) :) prosto e naj vajno dunoto da kachish, ottam veche upgradeite sa po lesni i kakto ti kazah duno + p4 na 2.66ghz/800mhz shina + 2x256ram na 400mhz ti e optimalniq variant na minimalnata cena, s upgrade-a shte ti izlqzat pod 300lv

/OFFTOPIC/

Ave maina kogato mu doide vremto za upgraid togava pak shte govorim, shtoto moje i nikoga da ne si kupish :P ne se znae kakvo moje da ti se sluchi, apak i do kogato imash dostatychno sredstva, moje da izleznat novi procesori 128Bit :woot ili da imash pari za 64Bit Intel-sko procesorche na 5GHz :P sys shina 1250MHz :P za DDR2.

/OFFTOPIC/

Izivnqviate che tova napisah ama se drana kogato se govrat samo prazni prikazki.

XeForce3,не ме разбра друже.Говорех ти за процесора.Сегашният не мога да го издуя повече от 180FSB,защото няма да издържи.РАМ-а знам,че не може да се клокне,пък и за него вече реших - 2x512MB DDR 400,защото искам да е и за 2-та канала ако купувам дъно...просто не върви 2x1024MB DDR 400.

chochosan,ясно ми е за дъното,но се опитвам да пестя пари.

Видеото се отказах да го сменям.Реших да се съсредоточа върху останалите компоненти - дъно,процесор,рам.

XeForce3,донякъде си прав,но аз това ти казвам,че мога да си направя този изненадващ ъпгрейд и утре,може и след година всичко зависи от следващите няколко седмици...е,в такъв случай няма да е утре :D .

Ако не ви се пише тук,няма проблеми,чух доволно количество мнения.

• 1 year later...

Pichove i as smqtam tiq dni da si praq nova mashina che taq ostarq

imam $1100

iskam da si vzema neshto mnogo dobro

sprql sam se na tova

CPU - Intel Pentium 4: 3.4 GHz

MAIN BOARD - ASUS P4C800-E DELUXE/I875/GLAN

HDD - 200GB

RAM - 4 x 512MB DDR II 533

Video Card - GeForce 6800 GT PCI

kajetete si i vashto mnenie

i iskam danoto da e na PCI i da e nai dobroto v momenta

molq vi pomognete

Pichove i as smqtam tiq dni da si praq nova mashina che taq ostarq

imam $1100

iskam da si vzema neshto mnogo dobro

sprql sam se na tova

CPU - Intel Pentium 4: 3.4 GHz

MAIN BOARD - ASUS P4C800-E DELUXE/I875/GLAN

HDD - 200GB

RAM - 4 x 512MB DDR II 533

Video Card - GeForce 6800 GT PCI

kajetete si i vashto mnenie

i iskam danoto da e na PCI i da e nai dobroto v momenta

molq vi pomognete

Ами сигурно повечето ще ти кажат, че набутваш излишно пари, но аз те подкрепям понеже искам да взимам нещо подобно без гефорса ( на негово място радеонче :D ) само че ще трябва да почакам oще 2 3 месеца :D Направо ти завиждам :cry иначе да си го ползваш със здраве, ако си го купиш :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...