Jump to content
BulForum.com

iPhone

Recommended Posts

Това чудо изглежда доста добро. Очаквам коментари...

pic_1621.jpg pic_1622.jpg

10 януари 2007

Повече от 4000 журналисти и фенове, намиращи се в изложбения център Москоун в Сан Франциско, станаха свидетели на премиерата на първия мобилен телефон на Аpple. Първата официална поява на елегантното устройство, съчетаващо възможностите на аудиоплеър, мобилен телефон и Интернет комуникатор, сложи край на продължилите месеци Интернет слухове и спекулации. С телефона, който напълно изненадващо носи името, под което досега беше известен неофициално - iPhone, Apple ще се опита да завладее 1% от пазара на мобилни телефони до 2008 година, което според шефа на компанията Стив Джобс прави около 10 милиона продадени устройства при общо 957 милиона продадени телефона за миналата година. Той обаче не спомена дали компанията е платила за използването на името, след като неотдавна стана ясно, че правата върху него държи Cisco.

Шефът на Apple използва често думата "революционен", което не е особено пресилено, ако се съди по демострационното видео. Телефонът, базиран на олекотена версия на операционната система OS X, е снабден с 3.5" сензорен дисплей с резолюция 320 х 480 пиксела (160 ppi), който осигурява основния метод за навигация - върху лицевата част на телефона има само един истински бутон, като всички действия и навигацията се извършват чрез докосване на дисплея. На пръв поглед интерфейсът не прилича на нищо, което сме виждали в мобилен телефон, а управлението, изглежда, е особено интуитивно. Устройството разполага със сензори за близост (изключва дисплея, когато телефонът е близо до ухото), за светлина (регулира яркостта на дисплея в зависимост от околната осветеност) и движение (променя ориентацията на изображението в зависимост от положението на телефона), приложение за визуална гласова поща, интеграция с услугите на Yahoo и Google. Вградената памет ще бъде 4GB или 8GB, комуникационните възможности включват поддръжка на четирибандови GSM мрежи, EDGE, Wi-Fi (802.11b/g) и Bluetooth 2.0 с EDR. Присъстват още 2МР камера и 3.5 мм аудиожак. Според Apple батерията ще е достатъчна за 5 часа разговори, гледане на видео или сърфиране в мрежата или за 16 часа слушане на музика. Размерите на iPhone са доста компактни на фона на възможностите му - 115 x 61 x 11.6 мм при тегло 135 грама. Продажбите на iPhone започват през юни в Щатите, а в Европа в края на годината. Азия ще почака до следващата година. Цената на 4GB модел ще бъде $499, а тази на 8GB модел ще е $599 при подписване на двугодишен договор с американския оператор Cingular. Засега не е ясно с кои оператори от Европа ще работи Apple.

Ето я и офицялната страница на apple

iPhone

Там ще намерите доста повече инфо и ще се насладите на изключителните възможности на това устройство...

Според мен има няколко неща, които могат да спрат един потенциален "клиент" на епъл да си купи iphone:

1) цената - 499$ за 2гб и 599$ за 4 гб са си доста пари, да не говорим, че повечето продукти на епъл реално не са много скъпи, но shipping-а им до тук ги оскъпява доста

2) големината - този телефон не е малък, което е проблем.

3) винаги съм смятал, че мултифункционалните устройства са боклук, е за това съм точно на противоположното мнение, но все пак 16 часа живот на батерията в standby режим са адски малко, а също 5 часа в режим на слушане на музика, гледане на видео, говорене са малко.

4) интерфейса много ми харесва, виждам хората, които са проектирали интерфейса специално са взели някои неща от dashboard-a на mac osx 10.4.8, които не е лош, но ме съмнява навигацията с това устройство да е лесна. По-скоро обратното - да кажем леко затруднена и трудна за свикване.

И на последно място да не забравя да кажа, че устройството наистина изглежда добре , но такива са повечето или доста голяма част от устройствата правени от епъл и все пак бих си купил такъв. :)

Не беше ли 499$ за 4 гигабайта и 599$ за 8 гигабайта ако не се лъжа. Но тези цени май бяха с оферта на някакъв оператор от САЩ + това има едно ещо което ще спре потребителите от BG да си го купят (освен високата цена) малкото Wi Fi точки, където можете да получите достъп, а това устройство без интернет просто не може да покаже истинските си възможности. Точките бързо се разрастват ест...

Като за първи телефон мисля ,че е добре.

На външен вид излежда много внушително,но големината му ще е минус за мен.

СМятам ,че трябваше да сложат поне 2 бутона отпред за вдигане и затваряне на разговор или други функции.Само с този навигационен бутон,ще ти трябва доста време за да свикнеш.

Цената му според мен ще е мноооого висока.

И все пак добрите му черти са доста :)

4) интерфейса много ми харесва, виждам хората, които са проектирали интерфейса специално са взели някои неща от dashboard-a на mac osx 10.4.8, които не е лош, но ме съмнява навигацията с това устройство да е лесна. По-скоро обратното - да кажем леко затруднена и трудна за свикване.

Телефона като цяло използва OS X 10.4.8 , а не само dashboard-a наподобява.

Телефона като цяло използва OS X 10.4.8 , а не само dashboard-a наподобява.

Ихаа - ти знаеш повече от колкото каза Стив Джобс !

Той каза MacOSX само, ама добре че беше ти да знаем че е 10.4.8.

Шегата настрана : според мен това е толкова MacOSX колкото Windows Mobile е Windows.

Дори и да са портнали darwin кернела надали са могли да съберат целия тежък UI на (примерно) 400Mhz процесор без OpenGL :P

Още повече Джобс беше категоричен че няма да пускат външни разработчици : което означава че ос-а на телефона не може да се пази сам от лоши приложения и едно калпаво написано приложение може да забие телефона. А това както знаем не ме много характерно за UNIX системите (каквато е MacOSX).

Ихаа - ти знаеш повече от колкото каза Стив Джобс !

Той каза MacOSX само, ама добре че беше ти да знаем че е 10.4.8.

Шегата настрана : според мен това е толкова MacOSX колкото Windows Mobile е Windows.

Дори и да са портнали darwin кернела надали са могли да съберат целия тежък UI на (примерно) 400Mhz процесор без OpenGL :P

Още повече Джобс беше категоричен че няма да пускат външни разработчици : което означава че ос-а на телефона не може да се пази сам от лоши приложения и едно калпаво написано приложение може да забие телефона. А това както знаем не ме много характерно за UNIX системите (каквато е MacOSX).

вчера гледах едно филмче на сайта на епъл. телефона изглежда изумително добре. Има мулти-touch display и навигацията изглеждаше адски лесна. Освен това притежава доста нови функции, които ги няма на другите телефони, като създаване на конферентна връзка между няколко човека, без да е нужно оператора да го поддържа. Човекът на видеото изрично каза, че телефонът ще използва MacOSX 10, а не 10.4.8. Освен това, ако гледате видеото, ясно си личи на доста места, че са успели да подкарат OpenGL-а. А процесорът е двуядрен, защото машинката поддържа core-animation. Айде дано поне не струва 1500 лева, като дойде тук..

Айде дано поне не струва 1500 лева, като дойде тук..

:P

600 гущера за промоция на Cingular си е бая пара. Това са 900 лева. Ако е на свободна продажба там, може би ще е 800 долара. Това прави 1200. Превоза до България е поне 200 - значи става 1400. Храната на тия, дето ни ги продават тука също е скъпа => не само че ще е над 1500, ами и кой знае колко отгоре ще е.

Мен лично не ми пука, не обичам такива телефони. Дай да си нося и принтер в джоба, а? Ми ако си купя баница и тя е студена как да няма микровълнова. Или без еспресо накъде?

Друго си е да си купя един тънък, дребен телефон, да си сложа гига памет и да го ползвам за разговори основно. Ако толкова много ми трябва интернет - имам си Опера Мобайл и сега в момента. Що се отнася до камерата - имам 2мп с автофокус, ако искам "още" - един Панасоник Лумикс върши работа :D .

Ето ви филмче , в което са сабрани всички филмчета от официалния сайт , но филмчето е с по - лошо качество -

Аз ако имам пари ще си го купя, но проблемът е там че нямам. Размерът за мен не е кой знае какъв проблем, важни са възможностите ...

:P

600 гущера за промоция на Cingular си е бая пара. Това са 900 лева. Ако е на свободна продажба там, може би ще е 800 долара. Това прави 1200. Превоза до България е поне 200 - значи става 1400. Храната на тия, дето ни ги продават тука също е скъпа => не само че ще е над 1500, ами и кой знае колко отгоре ще е.

Мен лично не ми пука, не обичам такива телефони. Дай да си нося и принтер в джоба, а? Ми ако си купя баница и тя е студена как да няма микровълнова. Или без еспресо накъде?

Друго си е да си купя един тънък, дребен телефон, да си сложа гига памет и да го ползвам за разговори основно. Ако толкова много ми трябва интернет - имам си Опера Мобайл и сега в момента. Що се отнася до камерата - имам 2мп с автофокус, ако искам "още" - един Панасоник Лумикс върши работа :D .

Марти айде без да се обясняваш!

тва че си с ограничени изисквания и претенции откъм многофункционалност на телефона не значи, че не трябва да има такива. Тенденцията е телефон, фотоапарат, видеокамера и лаптоп да станат едно компактно устройство - и аз не виждам нищо лошо в това. Твойте доводи могат да спечелят уважение единствено сред дядовците дето нищят политиката в градската градина, с техните марксистко-ленинистки възгледи.

http://www.youtube.com/watch?v=EzyTZScg7o0

почвам да се чудя дали да се снабдя с такова :devil :devil :wub: :wub:

На цена над 1500 лева, какво се чудиш изобщо. Самоче ще трябва да почакаш до края на годината, освен ако нямаш намерение да го взимаш от щатите през Юни (вероятно кодирано).

Марти айде без да се обясняваш!

тва че си с ограничени изисквания и претенции откъм многофункционалност на телефона не значи, че не трябва да има такива. Тенденцията е телефон, фотоапарат, видеокамера и лаптоп да станат едно компактно устройство - и аз не виждам нищо лошо в това. Твойте доводи могат да спечелят уважение единствено сред дядовците дето нищят политиката в градската градина, с техните марксистко-ленинистки възгледи.

СтефАне, ти какъв телефон използваш? С Уиндоус Мобайл? НЕ! Очаквам в такъв случай нещо ново-хиперфункционално от теб в скоро време. Като толкова те кефи... И след като според теб вече има такива.

Каквато и да е тенденцията все още не е много добре реализирано това "сливане". Все още стандартния цифров е ненадминат. Да не говорим, че аз предпочитам Моторола Разр пред Сони Ериксон К800 с 3,2мп и ксенонова светкавица. Щракал съм на бая умни и не телефони и си оставам на същото мнение.

Телефончето изглежда доста добре ... Ако имах паричките бих си го взел ..... Apple според мен са доста добра марка .... А пък и големината не би била проблем за мен .... Така че всичко зависи от човека .... иначе наистина е брутално телефонче :punk

• 8 months later...

Izrovih tazi tema ot arhiva s edna edinstvena cel. Da kaja kolko neshtasten v syshtonst e tozi telefon. 499$ za 8GB versiq MP3 player s 2MPix kamera. Tova e. Ako tolkova vi kefi dizaina i t.n., vzemete si noviq iPod touch. Sys syshtiq design, syshtiq interface, no go nqma telefona i wi-fi-to.

Tozi telefon daje i smartphone ne e. Ne moje da mu se slaga software ili ako moje, toi e platen i razraboten specialno ot Apple. Syshto ne moje da vyrshi 2 neshta navednyj kato normalniq Smartphone. Osven ako ne pusnete player-a i ne gledate v internet. Togava moje. V syshtnost muzika moje da slushate kakvoto i da pravite, no tova che moje da pusne muzika i da pravi neshto drugo prez tova vreme, ne go pravi smartphone.

Bez internet, tova si e prosto edin golqm magnit za otpechataci s koito daje ne e udobno da se pishe, zashtoto dori za moite otnositelno malki prysti, beshe trudno da natisnat 1 edinstvena bukva. I to s pokazalec. Touch screen display-a e qk, no osven uvelichavaneto i namalqneto, az druga multi touch funkcionalnost ne vidqh. Uvelichavaneto na snimkite i prelistvaneto prez albumite naistina si e gydel, no ne si zaslujava tolkova pari. Kakto kazah, tezi raboti i iPod touch gi ima.

Apple naistina gi priznavam. Kak nakaraha horata da se redqt na opashki i na 2-riqt den telefonite da gi nqma na povecheto mesta. Sami mojete da vidite v YouTube, kolko typanari sa se zapisali kak otvarqt iPhone za pyrvi pyt i kak mu se radvat. Syshto moje da obyrnete vnimanie i kolko drugi typanari sa dobavili vyprosnoto bezsmisleno filmche kym Favourites.

Ideqta na toq telefon ne e da se vyrzva prez Wi-fi. Ideqta mu e da ima postoqnna svyrzanost, koqto BG operatorite ne predlagat ili ako predlagat, cenata opredeleno ne e razumna. Zatova AT&T predlagat telefona zadyljitelno s vkliuchen DATA plan, koito dobavq oshte $20 otgore na smetkata za meseca.

Imashe cqla stranica v internet s otricatelno review na iPhone. Za 15 minuti mu se nasitih na toq iPhone. Toi realno nishto nqma! Kalendar, Organizer, Kamera, iPod, Google Maps (oshte neshto koeto za bylgariq e neizpolzvaemo), Stocks (oshte edno neshto koeto mnoooogo malko ot nas shte izpolzvat), Notepad. Ami to mai e tova. I za tova neshto, tolkova mnogo pari? Kak pyk ne.

Skoro i v Evropa shte go predlagat. V UK-Orange. V drugite strani ne pomnq koi beshe.

I nai-smeshnoto ot cqlata istoriq e che horata se blyskat da go razkodirat i da go polzvat s drugi operatori, a v pyrviq firmware koito Apple izkaraha, napraviha taka, che telefona da se kodira otnovo s instaliraneto mu. :D Evala.

И плюс това на този етап дава проблеми с входящите на Мтел. Аз също разгледах машинката за около 10тина минутки и ми писна. Просто е радост за окото и до там. Може да се инсталират доп. приложения и игри, да се слагат мп3 за рингтон, но става с доп. софт.

Както w00x спомена не е лесно да се пише с "джаджата".

Звука не е нищо особено през говорителя, през слушалките не знам.

Google Maps е доста голяма простотия, понеже не е реален гпс. Може да се ползва само да видите къде какво има.

На кратко казано това е телефона... но за Америка ;) и от там идва този огромен интерес. Понеже там нали са си Apple манияци.

To daje i za Amerika tova ne e "tefona". Prosto reklamata mu beshe dobra. Inache nqmashe da go zabelejat. Ima lesna i intuitivna navigaciq, no obshto vzeto - tova e. A v BG kyde sa gi pusnali??

I shte dava problemi s Mtel q. To tova ne e problem na telefona, a na tiq deto se butat kydeto ne im e rabotata. Zashto horata si mislqt che Apple shte izharchat tolkova pari i shte poluchat tolkova pari ot AT&T i shte si davat telefona ei taka, nqkvi hora da go polzvat s koito si iskat operator. Nqma da stane.

И аз се присъединявам към мнението че това е едно голямо нищо, най-интерсно ми как подяволите в Америка се продадоха толкова много апарати??? не знам американците ли са прости но това за мен е просто гавра с гсм-те.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...