Jump to content
BulForum.com

Udelete/Unerase, възстановяване на изтрити файлове

zmeikov

Recommended Posts

Някой знае ли програма за възтановяване на изртити фаилове за FAT32 i NTFS която я има качена в WAREZ.RU. Намерих един такъв топик но всички линкове не работят (явно някой е минавал с голямата метла и ги е забърсал).

Мерси предварително.

добре де, защо пък искаш директни линкове ?

нали си намерил темата, там си прочел имената на програмите - какво повече ти трябва ?

имаш search, първо пробваш да ги намериш дали не са ги преместили някъде в warez-а, след това пробваш в google (търсиш официалния сайт, за да научиш последната версия, след това си търсиш crack и т.н.)

Такава програма няма (сигурна) . Не можеш да възстановиш на 100% изтрит файл, говора за ФАТ32. Като изтриеш файл се губи последователността на клъстерите във FAT, макар, че данните са на диска. Единствения начин е , ако файла е бил в последователни клъстери на диска. Пробвай с UNDELETE под DOS и ще видиш колко ненадеждно е възстановяването!

Тази програмка ми трябва защото тъпият SCANDISK ми омаза доста файлове. Проблема е че тези файлове които са прецакани са си на мястото има си FILESIZE, DATE MODIFIED а когато искам да го отворя, преименувам или изтрия WINDOWS ми казва че те не съществуват. А измежду тях има и файлове каито за важни (ДИПЛОМАТА МИ ОЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕ). Интерестното е че повечето имат поне един символ на КИРИЛИЦА в името на файла. Ако някой може да помогне.....

Брадчед, от където мине SCANDISK трева не никне.... Ако мислиш да продължаваш да го използваш те съветвам поне да му забраниш автоматично да поправя откритите от него "грешки" (в 80% от случаите нещата си работят прекрасно въпреки, че той твърди обратното - ако ти намери грешки, прати го по дяволите, копирай си въпросните файлове някъде и чак тогава му позволи да поправи грешките, за да се чуства щастлив). С кирилските символи Уиндоус си има проблеми още от 98 версията... По въпроса можеш да погледнеш едно текстово файлче в инсталационния диск на Уиндоус 98SE - посветено е точно на този проблем и на начините за преодоляването му. Съжалявам, но не помня как се казваше вече...

За възтановяване на изтрити файлове... Темата е бая широка и дълбока... Но не е невъзможно. Специално на FAT докато не направиш дефраг или не рестартираш машината нищо не е загубено! Всичко си е там където си е било. Изтрити са само указателите във FAT-а към въпросния файл и клъстерите му са обявени за свободни. Но информацията си е все още в тях и е в безопасност - чак след рестарт Уин ще запише евентуално някой нов файл върху тях и тогава край. Дори обаче и това да се случи пак може да се спаси нещо (дори целия файл - ако е Уърд, Ексел или текстов) - по простата причина, че на харда ти винаги има повече от едно копие на този файл, нищо че системата твърди че е само едно. Така работи FAT-а. Когато променяш файл и го записваш отново - системата не го записва върху първоначалните му клъстери, а на съвсем ново място на диска. Така старото копие си остава на харда, непокътнато, поне докато не дифрагментираш или не рестартираш. И със съответния софтуер може да се изрови от харда. Това е само отгоре-отгоре как стоят нещата... Ако чак толкова ти е важна информацията бих могъл да опитам да я спася - но само ако не си дефрагментирал след аварията и ако не си записал прекалено много нови файлове отгоре. Най-добре е да спреш машината веднага след като установиш аварията и да викаш тежката кавалерия на помощ. Тогава шансовете са най-големи. Но направиш ли дефраг - 95% гаранция ти давам, че нищо не може да се спаси - или поне на разумна цена.

ov3rm4n, напълно съм съгласен с теб.

Имам само един въпрос... значи досега никога не ми се е налагало да възстановявам така файлове, просто спазвам основните правила за сигурност на данните, и същевременно се грижа за системата си, досега не ми се е случвало да загубя данни по една или друга причина; но въпросът ми е: можеш ли да възстановиш с тежката артилерия ЕХЕ програма? За DOC, Excel файлове и т.н. данни, да, но за изпълним код как стои въпроса? Ситуацията включва например > 1 МБ програмен файл, разпръснат вероятно между 10 или повече клъстера. След като не знаем в кои точно клъстери е, можем ли да възстановим 'навързването' им? Не, че има кой знае колко смисъл в това, просто въпроса ми е принципен, и ми е чудно дали има програми за това

tedy, програми които да го правят автоматизирано, т.е. без да се гъзоболя, няма... Има такива за определен брой файлови формати - .zip, .pdf и други такива, но и при тях не минава без намеса от хардуера пред монитора ;) . За изпълними файлове (по-принцип е същото и за всеки друг по-малко разпространен и не добре документиран формат) се налага едва ли не да се чопли с редактор на ниво бит по клъстерите на диска и да се напасват нещата с много опити и грешки (един такъв редактор качих скоро тук в папка D_tools). Много помага, ако из въпросния файл има текстови низове и те се знаят - но това е вероятно само за "некодирани" и "некомпресирани" изпълними файлове - а такива по мое наблюдение почти няма (вече). Като цяло не си струва усилията (и цената) да се мъчиш по този начин да възстановяваш изпълним файл - предполага се, че много по-лесно и безпроблемно ще е да го преинсталираш, ако разбира се има от къде да го намериш (в 99% има)... Най-често ми се налага да възстановявам файлове сътворени с офис пакетите, бази данни или графични формати - тъй като те са си добре документирани като структура и организация на информацията (с малки изключения) проблема да се издирят клъстерите им и да се сглобят до използваемо копие не е толкова голям. Играчка е, вярно, но пък предизвикателството си струва. Макар че честно казано повече ми харесва да възстановявам цели дялове на хардове, партишън таблици, буут сектори, FAT-ове и руут директории ;) ... Просто възстановяването на файлове е по-пипкава работа.

Малко офтопик - освен с възстановяване се занимаваме и с унищожаване на информация. И там си има чалъми. Не много приятно да знаеш, че след като си продадеш стария хард някой може да изчопли от него информациията за фирмата ти, клиентите ти и банковите ти сметки - примерно... Ако знаеш какви неща съм намирал по хардовете на компютри продадени на старо от държавни и частни фирми... Хората упорито не искат да разберат, че простичкия "формат" не помага. А и Сикромофт ги лъже със стряскащото си предупреждение, че при формат информацията им ще изчезне безвъзвратно - дрън-дрън-ярина... Всичко си е там. Не напразно американските военни са си изработили специален стандарт за начина по който да се унищожава информацията от хардовете на компютърните им системи... Една друга тема е какви програми и хардуер имат пък те за възстановяване на информация. Вадят я от хард минал през магнитно поле даже. Ужас.

ov3rm4n, благодаря за изчерпателния отговор! :)

И аз така си го представях, че няма програми за целта, а си е гъзобол.

А относно това за формата, какво имаш предвид че инфото не се изтрива? Обикновен Формат Ц: може да не изтрие информацията, а само да имитира празен диск, но нали си има опция format drive: /U

Другото което ми идва на акъла е, че вероятно говориш за свойството на магнитната повърхност - 'памет'! Т.е. както в един филм от един тел. секретар със специални средства възстановиха запис на обаждане от лентата.. :P

Добре, ами в този случай ако изпълня командата format c: /u примерно 10 пъти няма ли да е сигурно че не може да се възстанови данните?

При обикновения формат (format c:) системата не трие нищо от харда - затрива само FAT-а и руут директорията. Но оставя копие на стария FAT и р.директория, за да може евентуално да изпълниш на по-късн етап unformat (който просто ще копира копията обратно по местата им). format c: /u - по тоя начин казваш на системата, че не искаш да запазва копия на FAT и р.директорията. И тя не запазва. Но отново не трие нищо от хард диска! Затрива само FAT-а и руут директорията, този път без да запазва копие от тях за евентуално възстановяване. Но както сам разбираш - информацията си е на мястото, абсолютно непокътната, докато не започнеш да пишеш върху нея... Така че и "format c: /u" е просто една голяма заблуда...

П.С. - Просто трябва да се помни, че при delete, del+shift и дори при format (във всичките му варианти) Уин не трие самия файл! Трие само указателите във FAT към него и декларира заетите от него клъстери за свободни да се пише върху тях. Самите данни съдържащи се във файла са незасегнати.

И все пак, чувал съм изрично, че формат записва ASCII стойност 246 (не съм сигурен за стойността) във всеки сектор от диска :confused . Чудя се защо ли на моя 40ГБ хард като го форматирам ми отнема около 20 минути ?! Предполагам минава през всеки сектор. Но предполагам след следващия формат просто ще проверя какво има по секторите за да се уверя :cry лично.

Между другото в една книга за програмиране имаше сорс на програма на Пасцал и С за форматиране на дискети точно със записване на нули (май) на всеки сектор..

Добре де, ако това за формата на диска ми дето ми отнема близо 1/2 час (на стария комп отнемаше 40 минути) не изтрива действително, има програми от рода на WIPEINFO.exe (преди така си изтривах всички файлове :) ) т.е. все пак ако запиша нули във всички сектори от диска, това е окончателно нали? Няма там ефекти разни като памет (като в онзи филм дето споменах) ?!

(извинявай за толкова въпроси, надявам се последно ще е това, а и предполагам, че инфото няма да навреди и за останалите юзъри) ;)

Формат-а проверява за бад-сектори и ако има ги маркира, за да не се използват в последствие - за това се бави. Мисля даже (но не твърдя със сигурност), че имаше такава опция с която да му укажеш да не извършва проверката, за да стане по-бързо. За това, че записвал стойности по секторите - от тебе чувам. Следващия път като правиш формат наистина провери. Ако беше така, нямаше да има и такива програмки за които говориш. Специално аз работя с една на име KillDisk (красноречиво, а?) - целта в живота й е да мине през харда и да го напълни с "боклук" по специален алгоритъм - прави минимум три паса през него - първия път записва нули, втория мисля че бяха FF (!?) и третия път отново нули. Работата й отнема колосално количество време - наистина. Хубавото й е, че работи от дискета със ДОС система - не я интересума каква ОС е на харда и се "буутва" сама... А като добавиш и съответните ключове от командния ред във autoexec.bat файла на флопито става песен - просто задаваш на BIOS буут от флопи, мушкаш дискетата и отиваш да пиеш кафе. Много удобно и ако искаш да прецакаш някой ;).

За магнитната "памет" си прав - точно за това иде реч. Но освен него става дума за "излавяне" на шаблони в интензитета на полето на самата плоча (в такъв смисъл има разлика м/у "0" и "0" на харда) и други такива дивотии, повечето от които не са възможни без специален хардуер, освен специалния софтуер. Така че това дето си го гледал във онзи филм не е някаква научна фантастика, а жива реалност, дори бих казал - вече стара технология :D ...

• 6 months later...

Iz4eznaxa mi okolo 10GB MP3. Sre6tal sum podobni programi, koito sa sposobni da vustanoviavat iz4eznali failove, no ne se6tam za nito edna v momenta. Daite niakakvo predlojenie za takava programa. 10x

s NTFS sum

---mod note:

Use Search

• 3 months later...

Tva e mnoo hubava tema, oba4e tuka ima komentirani nqkolko programi i na4ini, a ne mie qsno to4no s koq da si posluja.na ntfs sum informaciq imah sqkfa v smisal mp3, filmi, dr programi. pictures i sqkfi havi.I pitam to4no s koq programa moga da si vuzstanovq infoto?Ako nqkoi moje 6te sum mnogo blagodaren ako mi kaje!

П.С. - Просто трябва да се помни, че при delete, del+shift и дори при format (във всичките му варианти) Уин не трие самия файл! Трие само указателите във FAT към него и декларира заетите от него клъстери за свободни да се пише върху тях. Самите данни съдържащи се във файла са незасегнати.

Добре де в крайна сметка така и така сте подхванали темата искам и аз да задам моя въпрос.Досега забелязах, че ov3rm4n говореше само за FAT.Ами да попитам какво става когато харда се форматира под NTFS?Файловете пак ли остават непокътнати и как успяваш да възтановеш хард диск след формат С.

Ще съм ти благодарен ако и мен ме светнеш по въпроса :) .

FAT32 (na Win98 naprimer) i NTFS sa faylovi sistemi , i vsichki faylovi sistemi si imat adresen ukazatel(i) , narecheni File Allocation Table (FAT).

Ne byrkay FAT s FAT32.

Iztegli si Hiren's BootCD - na nego ima mnogo programi.

Kakto za vyzstanovyavane na iztriti faylove i direktorii , taka i za vyzstanovyavane na iztriti ili promeneni dyalove. Razgleday dobre.

Mnogo intersna tema .....

bravo ov3rm4n i az nauchish neshto new ..zashto nqma po-chesto povechko takiva temi tuka :(

Ste si pozvolq malko da zavartq temata ....analogichno pod Linux trebva da e sahtoto no tam imame druga filesystem ext3, ext2, UFS (Solaris ) ....pod Linux sahto moje da vaztonovqvame file ..no dali e sahtoto kakto tova koeto go napisa po-gore me interesuva ...

• 1 month later...

66 da we ama na men mi trqa programa spe6no za restorvane na iztriti failove

6tot moita mi vuztanovqva samo papkata a na men mi trqbva papkata i failovete v neq

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...