dX Posted January 10, 2007 Share Posted January 10, 2007 Здравейте, Тъй като след месец-два ще пускам сървърче вкъщи на което ще има и mailing services, та се замислих какво MTA да ползвам.. Попаднах на интересна дискусия относно exim vs qmail vs sendmail vs postfix на следния адрес: http://openacs.org/forums/message-view?message_id=30066 Все още се чудя обаче.. не зная и какъв frontend да използвам, но най вероятно ще си го пиша сам на php със imap extension.. както и да е - в момента се търси MTA. Сървъра ще е Gentoo powered, ако някой има практика със което и да е MTA (и Gentoo в часност) нека да драсне в темата да ме ориентира. Послепис: видях че е имало темичка относно "web+mail..." и се превърнала в едно голямо нищо заради спор между linux и bsd.. нека това да не се получава тук. Пак казвам - сървъра ще е на Gentoo и това няма да се коментира. Мерси на всички отзовали се Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pisach Posted January 10, 2007 Share Posted January 10, 2007 Здравейте, Тъй като след месец-два ще пускам сървърче вкъщи на което ще има и mailing services, та се замислих какво MTA да ползвам.. Попаднах на интересна дискусия относно exim vs qmail vs sendmail vs postfix на следния адрес: http://openacs.org/forums/message-view?message_id=30066 Все още се чудя обаче.. не зная и какъв frontend да използвам, но най вероятно ще си го пиша сам на php със imap extension.. както и да е - в момента се търси MTA. Сървъра ще е Gentoo powered, ако някой има практика със което и да е MTA (и Gentoo в часност) нека да драсне в темата да ме ориентира. Послепис: видях че е имало темичка относно "web+mail..." и се превърнала в едно голямо нищо заради спор между linux и bsd.. нека това да не се получава тук. Пак казвам - сървъра ще е на Gentoo и това няма да се коментира. Мерси на всички отзовали се Az pak si kazvam: SMTP - qmail IMAP - courier-imap virtual email domains - vpopmail local mail delivery/filter agent - maildrop web mail - SquirrelMail hvanal sam mu cakata i problemi niamam P.S. Mnogo zavisi kade 6te se polzva, natovarvane i t.n.! Moze da pogledne6 tuk, zvu4i mi obe6tava6to, no ne mi e ostanalo vreme da go probvam: http://smtpd.develooper.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dX Posted January 22, 2007 Author Share Posted January 22, 2007 Мерси на отзовалите се, за съжаление само двама.. и един приятел във IRC (wbyte). Лично аз съм работил със exim затова за мен това е предпочитаното MTA, но след като толкова горещо ми препоръчвате qmail, I will give it a try. However, има още около месец до закупуването на сървъра и пускането му онлайн, така че ще се радвам ако се отзове още някой. Моля, аргументирайте се Мерси Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted January 22, 2007 Share Posted January 22, 2007 Copy/Paste от Gentoo страниците относно qmail: Qmail is often considered to be a very secure mail server. It is written with security (and paranoia) in mind. It does not allow relaying by default and has not had a security hole since 1996 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pisach Posted February 3, 2007 Share Posted February 3, 2007 Да подновя темата...тук ЦЪК има добро сравнение на MTAтата. Та смятам от qmail да се прехвърля на www.postfix.org, така или иначе вече ми омръзна.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.