Jump to content
BulForum.com

Интернет мрежа м-у 3 компютъра

Recommended Posts

Налични 3 компютъра и единия от тях получава интернет по ADSL. Чудя се как да пусна интернет и на трите едновременно. Имам суич с 1 вход и 4 ЛАН изхода.

Направих следното нещо:

ОПИТ 1

Сложих още една лан карта на ПЦ-то получаващо интернет от модема (adsl btc, ако тва има значение) . Споделих интернет връзката с тази допълнителна лан карта, от където пък подадох сигнал към суича. Помислих си, че след като свържа останалите 2 ПЦ-та със суича, че ще има интернет, но очакванията ми не бяха оправдани ...

ОПИТ 2

Отново сложих още една лан карта на ПЦ-то получаващо интернет от модема (adsl btc). Отново споделих интернет връзката с тази допълнителна лан карта, от където тоя път подадох сигнал направо към второто ПЦ ( за да имам мрежа поне м-у 2 компа ). Но познайте .. пак не се получи.

Най-кофтито е, че преди много често съм изграждал мрежа м-у 2 компа използвайки възможността на уиндоус ХР за споделяне на интернет .. но сега не се получава. Питам се това дали е възможно да има връзка с факта, че интернета идва от АДСЛ модем.

(adsl btc, ако тва има значение)........

............ Питам се това дали е възможно да има връзка с факта, че интернета идва от АДСЛ модем.

Има връзка разбира се. Модемите на телекома са и рутери които осигуряват пряко споделяне на

връзката. За най-високата им тарифа мисля че разрешаваха до 32 компа след модема, като за целта кабела от модема се включва в порт на суича , а не в компютър който да рутира още веднъж връзката.

Попитай си поддръжката - те ще ти обяснят какво да направиш

Лесно можеш да си решиш проблема като си купиш рутер с суич на TP Link!Има възможност за включване на 4 компютъра.

Лесно можеш да си решиш проблема като си купиш рутер с суич на TP Link!Има възможност за включване на 4 компютъра.

Що пък точно TP link? Всеки подобен рутер става.

Най-кофтито е, че преди много често съм изграждал мрежа м-у 2 компа използвайки възможността на уиндоус ХР за споделяне на интернет .. но сега не се получава. Питам се това дали е възможно да има връзка с факта, че интернета идва от АДСЛ модем

Не! Не би трябвало да имаш проблеми и сега да го направиш така. Трябва да сложиш лан картите, на компютъра, който споделя интернета в bridge.

Сега проверих още веднъж в съседната фирма - помагаме по малко и там. Любо дава IP адреси в диапазона от 192.168.1.2 до 192.168.1.*** . DHCP и DNS са 192.168.1.1 и модема е включен в 24 портов суич към който са вързани всички компютри от локалната им мрежа - тоест модема е рутер и DHCP сървър. Преди година, когато инсталираха връзката, техниците споменаха че настройката на този рутер се прави дистанционно от поддръжката им като отговор на въпроса ми какво да правим ако трябва да отворим специфичен порт до някой от компютрите в локалната мрежа.

Сега проверих още веднъж в съседната фирма - помагаме по малко и там. Любо дава IP адреси в диапазона от 192.168.1.2 до 192.168.1.*** . DHCP и DNS са 192.168.1.1 и модема е включен в 24 портов суич към който са вързани всички компютри от локалната им мрежа - тоест модема е рутер и DHCP сървър. Преди година, когато инсталираха връзката, техниците споменаха че настройката на този рутер се прави дистанционно от поддръжката им като отговор на въпроса ми какво да правим ако трябва да отворим специфичен порт до някой от компютрите в локалната мрежа.

Да, вярно е, че модема може да играе ролята на рутер, но само при наличието на DHCP - поне така ми обясниха на мен от отдел подръжка БТК. А въпросното DHCP се давало само на бизнес пакетите, какъвто аз за съжаление не използвам. По идея на Киро днес си поръчах TP Link рутер и утре живот и здраве ще се разрешат проблемите с мрежата (дай боже) .

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...