lil_stenly Posted April 2, 2008 Share Posted April 2, 2008 Аз малко контър-страйк играх и иначе не се чувствам добре от грипа или това е причината да не ми се спи в момента ... макар и да съм леко изморен . Link to comment Share on other sites More sharing options...
shtaiga Posted April 2, 2008 Share Posted April 2, 2008 takmo se prebiram ot edin rojden den i mislia da spia sled malko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xciter Posted April 3, 2008 Share Posted April 3, 2008 Гледкам Криминале. Размазващ филм. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted April 3, 2008 Share Posted April 3, 2008 Аз сега пък ще лягам , защото с тая кашлица не мога да седя буден ... ще се мъча само . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted April 3, 2008 Share Posted April 3, 2008 И що така кашляш? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomahawx Posted April 3, 2008 Share Posted April 3, 2008 Midex is back Иначе не спя , щото имам кво да правя :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xeon Posted April 3, 2008 Share Posted April 3, 2008 Преди малко се прибрах у нас...днес трябва да съм навъртял 10-15 км пеша...краката направи ми туптят Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted April 3, 2008 Share Posted April 3, 2008 чудя се каква пушка да си избера след като баща ми най-учтиво предложи да ми направи подарък понеже напоследък работя много все още се колебая каква да бъде отново надцевка или полуавтоматична карабина.......очертава се дълга нощ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomahawx Posted April 3, 2008 Share Posted April 3, 2008 Като я получиш викай да постреляме Link to comment Share on other sites More sharing options...
artilerist Posted April 4, 2008 Share Posted April 4, 2008 Ами зяпахме филми, играхме Снукър и ето стана 3 часа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted April 4, 2008 Share Posted April 4, 2008 Гледах Supernatural s02, после малко порисувах, един вероятно безпредметен разговор в скайп и стигнах до тук... Link to comment Share on other sites More sharing options...
err0r^ Posted April 4, 2008 Share Posted April 4, 2008 Ядем и пием от сън файда няма Link to comment Share on other sites More sharing options...
artilerist Posted April 4, 2008 Share Posted April 4, 2008 Ядем и пием от сън файда няма Но и без него неможе. Иначе ще си правч да хапвам нещичко и след това ще зяпам някакво филмче. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted April 4, 2008 Share Posted April 4, 2008 Ядем и пием от сън файда няма С второто съм съгласен...но защо не ми се случва първото...не знам. Не спя, защото не ми дават тази възможност и пак трябва да работя...а утре да вися цял ден от сутринта до вечерта на друго мероприятие...пак по работа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlackGuardian Posted April 4, 2008 Share Posted April 4, 2008 никва идея защо не спя... седя и тъпея... време е да се осамотя с някоя книга и да се приспивам Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xeon Posted April 4, 2008 Share Posted April 4, 2008 От близо една седмица съм зацклил на quest-овете за смяна на професия в Lineage и не мога да ги завърша...чак се изнервям Link to comment Share on other sites More sharing options...
karaman Posted April 4, 2008 Share Posted April 4, 2008 ot 19:00 na prednia den puskam skriptove Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xciter Posted April 5, 2008 Share Posted April 5, 2008 Опитах се да гледам Scarface ма ми стана тъп филма и го спрях... Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted April 5, 2008 Share Posted April 5, 2008 ot 19:00 na prednia den puskam skriptove E пак само 2am е като гледам... аз до към 6:15 откарах днес... и най-лошото е, че още не ми се и спи кой знае колко... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dada Posted April 5, 2008 Share Posted April 5, 2008 Един въпрос към участниците в темата : колко от вас,които не спят (или го правят в кратки периоди ) нощем работят през деня ? Принципно ми е интересно колко време човек,извършващ тежка умствена работа* ( например програмиране ) може да изкара с недоспиване. Все пак ако човек е уморен през деня и не е продуктивен надали ще се хареса на работодателя ( тук между другото спадат и запиванията през седмица и последиците на следващият работен ден,но това е друга тема ). Или последиците върху здравето от недоспиване/спане през неподходящо време. * - макар и да звучи странно,но не говоря за php/web базирано програмиране,където ако има бъг на някоя страница надали някои ще му пука,а по скоро за работа с "важни" програмни решения - например микроконтролери,хардуерни устройства и други "джадби" за/сред хора. Или примерно civil design на архитектура. Sorry ако въпросът е бил задаван преди Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted April 5, 2008 Share Posted April 5, 2008 Един въпрос към участниците в темата : колко от вас,които не спят (или го правят в кратки периоди ) нощем работят през деня ? Ами аз специално си спя до към 1-2-3следобеда обикновено... То не може хем да бачкаш до никое време сутринта хем после да не спиш. Може за седмица някъде да изкараш с по 4часа сън после обаче заспиваш където видиш нещо по-хоризонтално че като легнеш да не се изтърколиш и да се удариш Принципно ми е интересно колко време човек,извършващ тежка умствена работа* ( например програмиране ) може да изкара с недоспиване. Все пак ако човек е уморен през деня и не е продуктивен надали ще се хареса на работодателя ( тук между другото спадат и запиванията през седмица и последиците на следващият работен ден,но това е друга тема ). Ами работата е чам че аз обикновено вечер работя а суртин спя - напоследък се изкриви работата но какво да се прави - работя по работното време на работодателя си... Но без да успееш да си починеш не може да се кара много време. На мен като ми се роди малкия успях да изкарам няколко седмици с по 3-4 часа сън на ден (чат пак по 10 но 1 път на 4-5 дена), много кафета и накрая и Sargenor и много витамини за компенсация, но в крайна сметка каталясах. 2ри път такова нещо няма да направя - взимам си отпуска ако трябва 2 месеца, но да не мога да се наспивам седмици наред - няма да стане! Бачкаш ли до късно после следва и да спиш до по-късно - под 5-6часа на ден сън след това съм като пюре цял ден * - макар и да звучи странно,но не говоря за php/web базирано програмиране,където ако има бъг на някоя страница надали някои ще му пука,а по скоро за работа с "важни" програмни решения - например микроконтролери,хардуерни устройства и други "джадби" за/сред хора. Или примерно civil design на архитектура. Чакай да видим сега дали те разбрах правилно - единственото сериозно програмиране е писането на програми за микроконтролиер и други джаджи? А web site за електронна търговия носещ стотици хиляди долари месечно е несериозно нещо? Защото собственика на въпросния сайт ако не му работи 1 ден ще загуби 10тина хиляди от оборота определено не само ще му пука ами и ще иска да те гърми направо. Или ако омажеш нещо свързано с цената на доставката и се окаже че от всяка продажба губят по $500 примерно, а на ден имат стотици продажби, знаеш ли колко ама КОЛКО ще му запука??? В случая не защитавам php конкретно (аз работя с ASP.NET/C# и Java главно) но все пак да класифицираш web site-овете като нищо важно не си особено прав - е има голямо количество сайтове от по 10 страници всичко на всичко, но има и доста по-сложни неща. Един контролер за GPS устройства за следене откъде е минал даден камион ако спре да работи верно няма да е приятно но при връщането на камиона от курса ще бъде сменен, пък и там момента е по-скоро психологически да знаят шофьорите че шефа знае къде ходят и да не минат на връщане през село да докарат дините до пазара или че ако спре някъде за по-дълго време после ще го питат "ти какво аджеба прави там на този адрес където никаква работа нямаш цели 2 часа бе аланкоолу - ти за работно време чувал ли си?". Така че въпросния контролер и да работи и да не - не е голяма загубата - по принцип ще му пука на някой точно толкова колкото и ако не му работи сайтчето с 10те страници. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dada Posted April 5, 2008 Share Posted April 5, 2008 Чакай да видим сега дали те разбрах правилно Малко се измества темата,но все пак - не говоря за GPS. А примерно за животоподдържащи машини/медицинска техника/машини,от които зависи живота на хората. Ако в една система,примерно самолетна, стане гаф и вземе,че не стане това което трябва и загинат хора,тогава "какво правим" ? Примерно хеликоптерната система е изключително сложна ,самолетните такива ( особено новите ) не изостават по този параграф. Ако един архитект е заспал и проектира сграда,която навреди на хора ( както се показа наскоро във Варна има некадърни хора ) тогава "какво правим" ? Това като паралел на въпроса за "тежката" умствена работа и как от невнимание може да пострадат хора. Един контролер,предназначен за "сериозна" работа ( особено за space/military/medical/aero приложения ) минава страшно много тестове и сертификати ( затова като цяло и модулите,които се използват не са от последно поколение технологии,а често подобрени стари ). Това го казвам,защото следва въпроса - при един сайт винаги съществува вероятността сървъра да бъде хакнат ( както е доказвано - доста големи организации може да бъдат хакнати/измамени ),така че "ботълнека" не е само самият сайт. Затова колкото и "Тежка" да е работата вероятността да стане гаф с нея е по-голяма. В Щатите ( където май е най-голямата онлине търговия ) всички транзакции до определена сума са защитени от федералният резерв/банката/системата за плащане ( мисля,че бяха тези организации,paypal поддържа злобна система за защита на клиентите си от frauds ). А в крайна сметка това са пари "срещу" загубен човешки живот - има разлика,нали ? А и в крайна сметка,както всеки човек е пристрастен,работейки с MS продукти & JAVA и бидейки те основата на най-сериозните web базирани услуги е нормално да считаш работата си за по-добра Аз не работя с military/medical/space/aero базирани устройства,от които зависи живота на някои,всъщност изобщо не работя такова нещо,просто ми е интересно. Примера с архитекта и проектирането на жилищни/обществени сгради също може да се намеси,но там нямам познания. "Тежестта" при "работа" с хора я считам за идентична. Досега "гафовете" примерно в програмите за изтрелване на ракети в орбита около земята са били грешки на софтуера/хардуера,но никога не са водили до загуба на човешки живот. Не помня совалка да е имала проблеми в скоро време от електронна гледна точка,но е имала проблеми заради друг инженерен проблем - т.е. пак "сериозна" работа. По програмите,които дават по Discovery/National Geographic огромна част от проблемите в самолетите и последвалите злополуки са човешки грешки на оператори/пилоти/персонал и много малка част са били породени от проблеми по конструкцията/машинарията ( но има такива ). Всички тези примери са за "сериозни" машини,които изискват внимание. Докато май има повече отнесени от хакери сайтове,от колкото горните "примери". В крайна сметка може и да сравнявам неподходящи примери и всеки да е прав за себе си,въпроса беше принципен Като цяло повдигнах въпроса,защото се намират доста "програмисти",за които "Java iz da best" и считат,че изграждат бъдещето на интернет пространството със своите недостижими софтуерни завоевания,формирани като поредният сайт. И съответно заслепени от гениалността си,по-горният факт за интернета и докараните-почти-до-работещо-съвършенство софтуерни завоевания им дават "правото" да правят каквото си искат през/след работно време,без да се съобразяват с нищо. Иначе дано не ми се налага да работя с работно време,различно от това,в която часова зона сме. Гадно е "работодателя" да иска да те "вижда" непрекъснато и да следи какво правиш... НЕ искам да обидя никои с горният си пост,просто имах желание за дискусия с djadomraz Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted April 5, 2008 Share Posted April 5, 2008 НЕ искам да обидя никои с горният си пост,просто имах желание за дискусия с djadomraz Добра дискусия се очертава. Значи относно критично важни неща въпроса ти е грешен по доста причини - нека се опитам да обясня. Неща от които зависи човешки живот и изобщо са критично важни ако ще и никой да не пострада но загубата на няколко милиона от стоковата борса примерно също е достатъчно критична за да се позволяват грешки. Големите фирми на Wall Street имат няколко етапа преди нещо изобщо да се внедри - първо минава през автоматизирани unit tests които валидират резултатите от различни функции на ниво вход/изход. След това идват автоматизираните тестове които симулират реална работа просто го прявят по-бързо без да е нужно да има 5 маймуни които да въвеждат до затъпавяне 1 и също и да проверяват дали се е случило точно каквото се очаква. После идва и QA отдела където хората се опитват да бъдат по-изобретателни и да ти счупят програмата по всевъзможни начини, след това идва staging environment който е по-близък до production environment-a където се преглеждат всички стъпки по upgrade-ването на реалните сървъри, правят се още 1 път всичките предходни тестове и чак тогава след като доста хора са го видяли се качва на реалните production server-и. По същия начин следва да се процедира със софтуер за медицината или самолетите и изобщо за какъвто и да е критично важен елемент. Това че в България има много малко фирми с над 50 човека персонал и то не говоря за персонал свързан с продажбите и поддръжката и много малко от тях имат подобна йерархия - това е отделна тема. Вече и тука има застраховки срещу измама и това е работа на банките не конкретно на paypal. А въпросния търговец къде си е отворил подобна сметка и кой е payment processor-a е отделна тема. Те зи имат доста сериозни системи които анализират транзакциите и съответно приемат ли картата ако се окаже измама те връщат парите на ощетения пък после застраховките ги поемат тези истории. Тя системата е измислена и работи добре Не е като тука да се плашим и от сянката си и най-новите карти с чипове да ти искат при всяка транзакция ПИН-а все едно са дебитни а не кредитни карти. Докато май има повече отнесени от хакери сайтове,от колкото горните "примери". Ами като има много mom & pop shops и програми правени от самоуки студенти за без пари така ще е. Последно обяснявах как това което се иска от човека за да се направи кадърно ще трябва поне месец и добре описано задание а не "искам онлайн да продавам чанти, кога можеш да ми го направиш" и че няма да струва под $2000 при което човека отвърна "че аз познавам едно отворено студентче и той ми каза че за 2 седмици ще стъкми нещо и няма да ми вземе над $200", после видях какво е свършил човека за въпросните 2 седмици и си умрях от смях, но като за толкова пари - толкова работа Иначе сещам се за какви хора говориш - момчета с по 3-4 години опит смятащи че са наясно с всичко излезло и не излезло в програмирането... единия дори ми развиваше терории че няма нужда от Visual Studio и за разработка на ASP.NET било достатъчно да ползваш Notepad... същия този индивид ми обясняваше колко технически напред е php в сравнение със С# - дадох му 1 проект да направи малко дребни промени и след няколко седмици взе да ми се извинява че явно в бил сбъркал за много неща и че след като го е видял какво сме били направили вече нямало да твърди че познава С# изобщо. Друг подобен индивид с когото имам взимане даване също с високо мнение за себе си се оказа че не познава елементарни класове и беше тръгнал да ползва varchar полета за да записва дати вътре... При това човека беше измежду най-добрите във фирмата в която е работил преди това... аз не искам да си мисля останалите какви са били. Иначе дано не ми се налага да работя с работно време,различно от това,в която часова зона сме. Гадно е "работодателя" да иска да те "вижда" непрекъснато и да следи какво правиш... При мен работата е свързана с комуникация. Те не ме виждат и не държат да ми гледат физиономията но за да свършим работата след всеки етап като се направи нещо трябва да се обсъдят разни неща... в противен случай работата се разтегля от часове в дни защото направя нещо, а те по-късно като го видят аз чак на следващия ден ще мога да реагирам... има начин и да се избегне това с писане на повече документация от тяхна страна но такава ни е договорката с хората - вместо да пишат аз да работя по-късно срещу съответен бонус в заплащането и така Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted April 5, 2008 Share Posted April 5, 2008 Ако в една система,примерно самолетна, стане гаф и вземе,че не стане това което трябва и загинат хора,тогава "какво правим" ? Примерно хеликоптерната система е изключително сложна ,самолетните такива ( особено новите ) не изостават по този параграф. По една случайност зная отговора на този въпрос защото съм го изпитал на гърба си - той е тройно или по голямо осигуряване. В системата на ПВО където бях войник всичко се проверяваше от минимум трима души. Сумарното време за сън на войниците в системата рядко надвишаваше 3.5 - 4 часа на денонощие и това за месеци наред, затова и приемахме караула като награда - цяло денонощие на чист въздух и достатъчно сън между стойките. През останалото време бяхме като зомбирани - приличахме повече на роботи отколкото на мислещи същества. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karaman Posted April 5, 2008 Share Posted April 5, 2008 Щом трябва да се остава да се пускат скритове се остава ако трябва 48 часа. Не обичам да оставям несвършена работа, заради която колегите ми цяла седмица да не могат да си вършат работата. Щом съм ги чакал цели 2 седмици да ми приготвят данните за скриптовете, нищо не ми коства да си свърша работата извънредно за което си има компесационни механизми във фирмата в която работя. За мен най-важното е в края на деня като теглим чертата да се усмихнем от резултата. Така че няма значение колко си купонясвал или оставал след работа стига това да не пречи на нормалния ритъм на живот. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.