nzhelev Posted December 15, 2003 Share Posted December 15, 2003 Значи трябва ми малко помощ! Имам си аз едно PC у дома, което е свързано с кабелен модем ( през USB) за Евроком. Сега имам и Laptop, който има вграден wareless lan и се чудя как да си ги свържа така че да имам нет и на двата компа и лаптопа да си го разнасям из къщата. хайде помагайде - switches, access point и други такива. Ако някой го е правил или знае как - молим да помогне!! 10х Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 15, 2003 Share Posted December 15, 2003 Трябва ти поне AP - вързан към PC-то. Ако искаш нещата да са идеални - взимаш т.нар. Cable/DSL/Wireless Router - машинката има един RJ45 порт за кабелен модем, 4 порта за LAN (switch) и в същото време е и АР. Цената на това нещо е съвсем малко по-висока от тази на обикновения АР, но има всичко за една малка мрежа - NAT, DHCP и т.н. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoardMan Posted December 15, 2003 Share Posted December 15, 2003 OK, значи в лаптоп-а имаш предполагам PCMCIA адаптер по 802.11 стандарта за 2.4GHz, която работи като wireless client. Такъв тип адаптер може да работи в два режима: ad-hock и традиционен при който клиента се асоцира към Access Point (AP). В първия режим на работа може да си намериш няйкое по евтино WLAN адаптерче на USB и така да го включиш кам PC-то където е включен и кабелния модем. Мрежите от този тип са с равноправен достъп, управлението на средата е по-неефективно. Втория вариант е да ползваш АП, да кажем на SMC което се вклочва кам PC-то чреж мрежови адаптер. Ще трябва да сложиш такъв на ПЦ-то и да пуснеш някакъв рутерен софруер, да кажем WinRoute, WinProxy, WinGate или пък вградения шеринг в Windows - Internet Connection Sharing (ICS). Настройваш след това WLAN адаптера на лаптоп-а да се асоцира към SSID-то на АП-то и всичко ще е ОК. След това все едно настройваш типична локална мжежа: задаваш: Default Gateway, DNS server да отговарят на IP-тата на ПЦ-то където е кабелния модем, задаваш и IP-та на двете машини преди това. По принцип при избора на АП трябва да се пробва - това зависи от самия безжичен адаптер в лаптопа. Някои модели на различни марки не се разбират помежду си и дори да има 100% гарантиран сигнал може причината да е в това че моделите са несъвместими един с друг. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nzhelev Posted December 16, 2003 Author Share Posted December 16, 2003 10x Кръсник А къде мога да си купя такова чудо В RESET дали има а ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
valio Posted December 16, 2003 Share Posted December 16, 2003 Здравей, аз имам едно такова устройство в излишък. Купих го от USA преди няколко месеца, но си реших мрежата по друг начин и сега ми е в излишък. Става въпрос за D-Link DI-614+, представлява Wireless Router с 4 портов switch. Така че ти спестява и купуването на switch. Има вграден NAT с поддръжка на много протоколи. Мисля че ще ти свърши повече работа от колкото на мен Повече информация тук: http://www.dlink.com/products/?pid=20 Ако те интересува пиши ми на: valio@valio.eu.org Link to comment Share on other sites More sharing options...
nzhelev Posted December 16, 2003 Author Share Posted December 16, 2003 Мерси Вальо, Какви пари му търсиш? Нали е изправно това чудо? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nzhelev Posted December 17, 2003 Author Share Posted December 17, 2003 Boardman Благодаря ти за помоща!! Явно си в час с мрежите а? Искам да пием по бира и да си говорим за друга работа ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 17, 2003 Share Posted December 17, 2003 10x Кръсник А къде мога да си купя такова чудо В RESET дали има а ? Има ги на много места, просто трябва да развъртиш едно-две телефончета Виждал съм много евтини машинки (от типа на безименните - made in Taiwan или China), но по-добре е да се вземе нещо от типа на D-link, Benq, Micronet - пак е тайванско, но от утвърдени производители Иначе Linksys са много добри, ама все пак са фирма на Cisco и там цените идват по-соленички Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.