break Posted December 24, 2006 Share Posted December 24, 2006 В момента проблемите ми станаха 2. Единия ми проблем е че на единия компютър имам инсталиран Windows XP, но като добавях втори хард и реших да инсталирам на него линукс Suse 10.2. Махнах първия хард за всеки случай да не омажа нещо и си инсталирах лилнукса на другия. Но като си върнах другия, при стартирането вместо да ме пита каква операционна система да се стартира, направо си зарежда уиндоуса. Ясно е че причината е в това, че махнах единия хард, но след като вече е станало, някой да има идеи как да се оправи? А втория ми проблем е че на друг компютър пък, от глупост инсталирах уиндоуса и на С и на D. След това реших да форматирам Д-то с надеждата, че ще изчезне с него и подканването за избор на операционна система (Windows XP SP2 или Windows XP SP2 - те такъв майтап нема ), но не стана. В момента има Windows само на единия дял, а другия е форматиран Някакви идеи? Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted December 24, 2006 Share Posted December 24, 2006 По втория проблем само ще канализирам посоката на разсъжденията ти, защото не помня точно, а и ми се спи. Та, клик с десен бутон на My Computer>Properties>Advanced>Startup and recovery>Settings>Edit и там се редактира единия ред. Предполагам ще се ориентираш. При мен е следното: [boot loader]timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect Отбелязвам, че имам само една ОС и тя е на C:. edited Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted December 25, 2006 Share Posted December 25, 2006 По първия проблем, инсталирай буут мениджър за да те пита за ОС. Например OSL2000 за мен е най-добрия, не изисква дял или нещо. Другия начин е ако имаш в BIOS опция EZ boot или нещо такова, при началните биос надписи някои при БИОС-и можеш да натиснеш ESC за да избереш текущо от кое у-во (хард например) да се търси буут инфо. Аз така си зареждам от цд-ромове или от втори хард без да е нужно да влизаш в БИОС и да променяш настройките. Така с ESC биос настройките не се пипат а само в текущия момент можеш да избереш кое да стартира. Втория проблем какъв е точно? менюто в началото за двата вина ли? Ако е така, alchemy ти е показал верния път - да се едитне boot.ini ръчно или чрез описаните стъпки. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flameseeker Posted December 25, 2006 Share Posted December 25, 2006 П.П. От същото място се оправя и първия ти проблем. Не мисля, че може да го оправи от boot.ini първия проблем. Първо човека няма да знае какво точно да напише, че да детектне ОС на другия дял и второ - доста се съмнявам Microsoft-ския OS Selector да разпознае Linux по някакъв начин. Всичките ПЦ-та които съм виждал със Windows и Linux са били с някакъв OS manager Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted December 25, 2006 Share Posted December 25, 2006 Може да си прав, нямам наблюдения. Ще едитна поста си по-горе. Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted December 26, 2006 Author Share Posted December 26, 2006 M да. Така реших проблема с двата уиндоуса. Но това за програмата за избор на уиндоус или линукс, нямах точно това предвид. Едно на ръка, че програмата беше почти неоткриваема. Исках да е така както беше при двата уиндоуса. Сигурен съм че може, защото в университета компютрите са така. Не можах да запиша как беше файла на другия компютър, но беше нещо от този род: [boot loader]timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /opti=noexecute /fastdetect multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /opti=noexecute /fastdetect Mоже би трябва да е нещо подобно, само че вместо WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional", ще трябва да бъде например LINUX="Suse 10.2" или нещо от този род. Само това opti не съм сигурен че беше такава думата. Беше по-дълга, но opti го имаше в нея. Сещате ли се коя може да е?Може би и disk или rdisk трябва да е 1, а пък за partition да е 4, защото двата харда са разделени на по 2 части и линукса е на втората на втория хард. Не знам вече. Някой може ли да помогне и изобщо схващате ли какво съм написал? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted December 28, 2006 Share Posted December 28, 2006 Тук може да откриеш нещо полезно ... link и това май е точно което ти търсиш или поне пише как да си го направиш ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.