Jump to content
BulForum.com

Въпрос за вентилаторчето на процесора

Recommended Posts

Много е шумен още от когато го купих направо не се търпи.Върти горе долу с около 5700-5800 RPM

решил съм да си купя нов щото не се стои пред копютъра ако нямаш железни нерви и слаб слух.

Тоя search бутон за нищо го нямате....поне в 10 теми сме обсъждали всякакви видове вентилатори и охлаждания....поне да беше писал какъв ти е процесора и колко пари смяташ да отделиш, че да ти дадат хората някакъв смислен съвет... ;)

Много е шумен още от когато го купих направо не се търпи.Върти горе долу с около 5700-5800 RPM

решил съм да си купя нов щото не се стои пред копютъра ако нямаш железни нерви и слаб слух.

Мда.. бързооборотните са така :) Евтиното винаги излиза по-скъпо ;)

Search the forum for more information :P

Поцесора е античен Duron 1100 вече видях подобни теми но те не ми дават отговор на въпроса.

Смятам да отделя 20-тина лева

Ако е на Socket A (тъй като не съм сигурен :)) - Spire WhisperRock IV - аз със това спасих моя Athlon XP 1800+ на s.A..

тъй като не знам при тебе какво е положението, виж на какъв socket си и просто питай за бавнооборотен вентилатор (около 20 лв.. ще стигнат) за съответния socket в магазина :)

един приятел има същия проблем с вентилатора на захранването. понеже старият изпуши сложихме един, но той е буквално като прахосмукачка. разходихме се до няколко фирми да търсим вентилатор, но от там ни казаха, че такива вече нямало и да сменим цялото захранване :wacko: някакви идеи къде може да се продават по-стари чаркалъци или ако имате такъв вентилатор пишете. захранването беше 250W

Да Socket A е.Има ли някаква причина да върти толкова бързо имам предвид да не е пореда или просто е такъв модела на вентилатора?

Просто такъв е модела...за съжаление почти всички евтини процесорни са такива....5700+ са си доста високи обороти...нямам представа за 20 лв. какво безшумно може да се намери за Дурон, нека който има такъв и е доволен от вентилатора си да му каже модела....а в краен случай ако имаш сензор на дъното, сложи си SpeedFan и ще го пускаш на високите обороти само когато натоварваш CPU-то напълно - през останалото време, когато извършваш "нормални" процеси ще го сложиш да духа на 50-60% от максимума.

Инсталирах си SpeedFan 4.20 как да променя скоростта?При 5800 оборота температурата на процесора е 38 градуса при използване на 3-5%

И за SpeedFan си имаме достатъчно писания във форума, а и на сайта има подробно описание кое-какво прави...На заглавната страница(Reading) променяш оборотите. Ориентирай се по слух, защото между тези дето излизат може да има и фиктивни които не променят нищо. И не забравяй да следиш температурата като си намалил оборотите.

за сокет А опитай с ThermalTake TR2, от масовите е, струва 10-15 лв, работи на около 2200 оборота, с 80мм перка, аз имам такъв и в момента Бартона е 27 градуса при стайна 23. Твоя дурон ще е с десетина отгоре.

Ти вероятно си с по-малките перки, те са прахосмукачки наистина.

Незнам дали ще помогне след като ти шуми още октото е нов ама моя като почне да шуми много и да тресе кутията му мушкам малко грес или сипвам малко масло. Трябва да го свалиш и да махнеш гуменото уплътнение итзад. Помага. А и може да изчистиш хубаво праха от перките ако има насъбрал се, щото като е по-тежък и не добре балансиран не е добре.

Незнам дали ще помогне след като ти шуми още октото е нов ама моя като почне да шуми много и да тресе кутията му мушкам малко грес или сипвам малко масло. Трябва да го свалиш и да махнеш гуменото уплътнение итзад. Помага. А и може да изчистиш хубаво праха от перките ако има насъбрал се, щото като е по-тежък и не добре балансиран не е добре.

Няма да помогне... ;) ...на този тип бързооборотни вентилатори шумят перките в съприкосновение с въздуха, то е по-скоро приличащо на свистене....но иначе смазката винаги си е от полза... :)

Или по-скоро звука е като от летище с потеглящи няколко боинга едновременно.

Автора на темата да купува охладителя който му е препоръчал tedy или ,ако не да ползва някакъв синк и да побългарява с 12см тиха перка или перки :P ....

П.С. Тия 2200 оборота не ви ли дразнят ?Аз преди на 1200-1800 стисках зъби камоли на 2200 :wacko:

П.С. Тия 2200 оборота не ви ли дразнят ?Аз преди на 1200-1800 стисках зъби камоли на 2200 :wacko:

Тц....явно пак си зависи от конкретния модел вентилатор. Моят е Evercool с изцяло меден радиатор, който се справя изключително добре дори при максимален клок на пентиума ми и най-тежките приложения (никога не прескача 50С), но на 5200+ оборота е доста неприятен (меко казано). В замяна на това обаче на 50% (2600 оборота) изобщо не се чува, а и при нормалните дейности, дори и постоянно с клокнат процесор тези обороти са съвсем достатъчни да държи стайната температура + още 2-3 градуса.

Има обаче още една подробност - по причина работата ми, помещението в което работя е акустически обработено. Компютърът ми е с десетина вентилатора и е изненадващо безшумен. Да, но лятото ми се наложи да го пренеса на вилата, защото имах работа с него. Там помещенията не са акустически обработени и останах доста изненадан колко неприятни резонанси дава всеки един от вентилаторите. :blink: Тъй че и това си има значение - ако си в помещение, в което имаш много плоскости, разбиващи правата и отразената звукова вълна, както и материали по стените, които поглъщат звука - децибелите от вентилаторите могат да спаднат драстично. B)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...