thc Posted December 12, 2003 Share Posted December 12, 2003 sled kato si smenih linux distribuciata na Slack 9.1 si instalirah i samba (2.2.8a) koiato si vurvi zaedno s diskovete.instalirah ia i ia cofignah kakto predishnata 3.0.0 koiato imah samo che na suse 8.2 koiato obache ne proraboti:( niakolko dni se mucha da vliaza v shernatite dirs no prez win 98 mi kazva da sum proverial dali dali sum napisal pravilno putia ili imeto..?!?opitah sus swat no pak sushtia rezultat,otvorih portovete na dvata daemon-a v inetd.conf ..i pak nikva razlika.poluchava se che moga da si vliaza v hosta no ne i v directoriite.sluchaino probvah na pc-to s 98 edin knoppix i kato go razgledah vidiah LinNeighbourhood.pusnah go i probvah da si mountna sharnata dir stana bez greshka,daje si pusnah muzika da slusham:)obache pod win98 ne stava,niakoi znae li kakvo sum propusnal?eto mi smb.conf-a: # Global parameters[global] workgroup = MYWORKGROUP netbios name = MYHOST server string = Samba Server interfaces = 192.168.1.2/24 security = SHARE allow trusted domains = No log file = /var/log/samba/samba.%m load printers = No os level = 127 preferred master = Yes domain master = Yes hosts allow = 192.168.1. wide links = No follow symlinks = No [test] comment = dont_touch path = /win/wind/boosted guest ok = Yes [test1] comment = free path = /win/wind/music guest only = Yes za test kazva che putia ne moje da bude nameren ,a za test1 mi iska pass?!?! obache kvoto i da napisha ili ne napisha ne me puska Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tim Posted December 12, 2003 Share Posted December 12, 2003 za test proweri dali /win/wind/boosted ima prawa za chetene ot nobody(po princip towa e UID s koeto raboti sambata) wij i zaklinanieto "public=yes" kakwo beshe naj-dobre procheti man-a na smb.conf Link to comment Share on other sites More sharing options...
thc Posted December 12, 2003 Author Share Posted December 12, 2003 Tim zaklinanieto za public=yes sum go napravil, tova za UID-to obache ne sum mnogo siguren kak stava-s chmod 755 /win/wind/boosted ?? no ako taia dir niama prava za chetene zashto togava moga da ia cheta prez LinNeighbodhood na KNOPPIX-a?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 12, 2003 Share Posted December 12, 2003 Windowsite sled 98 rabotiat s encryptnati passwords , zatova triabva da soljish: encrypt passwords = yes smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd smbpasswd faila moje i da e na drugo miasto - kadeto ti haresva. Sled tova triabva da vavedesh v nego usernames/passwd s komandata smbpasswd, naprimer: smbpasswd -a test Po tozi nachin v uakazaniq fail se zapisvat heshovete na parolite vav format NT/LNM, koito sa dosta razlichni ot tezi vav formata na unix/passwd Restartirash sambata i vsichko triabva da e OK. P.S. Tova, koeto si go napravil v /etc/inetd.conf triabva da go mahnesh Link to comment Share on other sites More sharing options...
thc Posted December 12, 2003 Author Share Posted December 12, 2003 P.S. Tova, koeto si go napravil v /etc/inetd.conf triabva da go mahnesh kato ne trugvashe v nachaloto se chudeh ot kvo e reshih che e ot tova,no sega gi zatvorih i pak si raboti.tova dupka v sigurnostta li e? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 12, 2003 Share Posted December 12, 2003 P.S. Tova, koeto si go napravil v /etc/inetd.conf triabva da go mahnesh kato ne trugvashe v nachaloto se chudeh ot kvo e reshih che e ot tova,no sega gi zatvorih i pak si raboti.tova dupka v sigurnostta li e? Ne tolkova za dupka, prosto ne mojesh ednovremenno da puskash sambata ot inetd i kato samostoiatelen demon. Osven tova varianta samba prez inetd ne e za predpochitane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thc Posted December 12, 2003 Author Share Posted December 12, 2003 Godfather problema mai e biv v reda na /etc/fstab za windowskia dial ot koito iskah da sharna dir: /dev/hda5 /win/wind vfat uid=99,mode=755 1 0,taka me posuvetvaha da opitam i sambata se opravi,inache predi tova uid-to i mode biaha "defaults".obache oshte ne moga da si obiasnia kak uspiah da vliaza prez KNOPPIX-a!???!??! Link to comment Share on other sites More sharing options...
furiozo Posted December 12, 2003 Share Posted December 12, 2003 ne se prai taka, s nobody da moje da ti iztrie windows dqla inache ne vijdam shto da ne raboti Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 13, 2003 Share Posted December 13, 2003 Godfather problema mai e biv v reda na /etc/fstab za windowskia dial ot koito iskah da sharna dir:/dev/hda5 /win/wind vfat uid=99,mode=755 1 0,taka me posuvetvaha da opitam i sambata se opravi,inache predi tova uid-to i mode biaha "defaults".obache oshte ne moga da si obiasnia kak uspiah da vliaza prez KNOPPIX-a!???!??! Tezi saobshtenia obache niamat nishto obshto s montiraneto na fs, oshte poveche kato user nobodi, kakto furiozo otbeliaza (pochti navsiakade UID 99 = nobody). Zanapred za da e iasno kakav e problema, davaite poveche konkretna informacia - naprimer pravi mi vpechatlenie, che nikoi ne se seshta da pogledne kakvo stava v /var/log/messages i v specifichnite log failove na daden demon. A tova obiknoveno dava pochti 80% ot nujnia otgovor. Vse pak message-te v log failovete v *nix ne sa tolkova bezpolezni kato pri windoze Link to comment Share on other sites More sharing options...
thc Posted December 13, 2003 Author Share Posted December 13, 2003 dobre,koi i kak osven root moje da vleze s user nobody tova e systemen user bez parola no kato se opitah da vliaza s moia user mi poiska pass,ne napisah nishto i pak mi dade Sorry i ne me pusna.ima li drug nachin?inache proverih i usera nobody naistina moje da trie v diala Link to comment Share on other sites More sharing options...
furiozo Posted December 13, 2003 Share Posted December 13, 2003 mi ako nqkoi vleze prez samba kato guest e s prava na nobody, procesite na apache-a sa nobody. montirano s root si raboti osven ako ne go pravish mode=700 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thc Posted December 13, 2003 Author Share Posted December 13, 2003 ami tochno za tova sum si napravil vsichkite sharingi da sa read only,probval sum da tria kato win klient i ne mi dava.propusnal li sum neshto? btw mogat li i apacheto i sambata da polzvat edin i susht user - v sluchaia nobody? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.