Jump to content
BulForum.com

Аудио Касети -> PC

ov3rm4n

Recommended Posts

Трябва да се прехвърлят много ценни записи от аудио касети на компютър. Става дума за неща, които не се намират на сиди и никога няма и да се намерят- примерно лайф на Джими Хендрикс (с включвания на Джим Морисън) в някакъв нюйоркски клуб - абсолютно пиратски запис... Вече направих един опит с дек, включен към line-in на саунд картата, но се явява един много гаден нисък шум (от самата магнитна глава на дека?) дори и когато нищо не се плейва на него. Тоя шум разказва играта на всичко - то и без друго повечето такива пиратки са с плачевно качество, та като се добави и тоя шум... мама миа. Не съм спец в аудио материята - дори съм пълен музикален инвалид. Та ме интересува някой правил ли е подобно прехвърляне, с какъв хардуер и софтуер и как е успял да филтрира тоя гаден нисък шум.

10x in advance.

ami ima edin nachin da se zaobikoli tozi problem, no nqmash neobhodimiq hardware za tova, a veche ne sum siguren dali i az go imam, znachi i az sum imal takuv problem s kaseta kum line in i mi beshe neponqtno otkude idva dopulnitelniq shum, moje bi prosto trqbva da se pusne na po kachestvena uredba. no nz, znachi trqbva ti tv tunner na komputera s FM radio i edno predavatelche na fm chestota, znachi vruzvash go kum kasetofona i go puskash da predava to izluchva v radius ot nqkolko metra na chestota 88 i neshto, naglasqsh tunera na sushtata chestota i zapisvash prez nego, kachestvoto e dosta dobro, imah predi edna takava djundjuriika Irock se kazvashe butash q napravo v jaka za slushalkite na diskmena, ama maj go prodadoh ne sum siguren trqbva da proverq... no ne znam dali tuk shte go prodavat shtoto si go vzeh ot USA shte proverq dali oshte go imam

Това звучи като решение, но ми се вижда нещо прекалено сложно... Не би трябвало да е толкова сложно, но в краен случай ще опитам и това ако трябва - касетите не са вечни, ще дойде момент когато за нищо няма да стават и трябва да се вземат мерки.

Аз си мислех за нещо като подходящ софтуер с настройки на филтри за целта... Играл съм си с филтрите на някои програми за запис на аудио, но съм пълен лаик. Може би някой се занимава с обработка на аудио и знае подходящи настройки за този конкретен случай?

@ov3rm4n: Виждам че си ценител на качеството (също както и аз ;) ). Ще ти помогна със свалянето от касети, естественно ако желаеш. Ползвам студиен дек Technics RS-B905 с двойно водене на лентата, Dolby B/C, i DBX и сигнал шум 58dB без шумоподтискаща система, 100dB с DBX.

Как процидирам по принцип: звуковата ми платка е Creativ PCI-128. Избрал съм я заради сравнително високото S/N, която притежава при семплиране на аудио. Тесвал съм досра платки (поне 10-15 от различни марки), но от по-евтините тази е оптимална (дори Creative-16 и AVE64 отстъпват). Свалям с CoolEdit/Pro, предварително калибрирам нивото до 0dB PEAK, след свалянето нормализирам така че да се запази баланса ляв-десен канал. Ако се наложи в последствие ползвам филтрите на CoolEdit - много як софтуер!

Ако решиш сам да си ги сваляш - ползвай филтрите на CoolEdit - те могат много стръмно да ти отфилтрират дадена честота. Обикновенно тази за която ти споменаваш е брумовата на захранващия траф - 50Hz, нейната втора хармонична - 100Hz, или честотата на двигателя - около 200-500Hz. Първите може да ги отфилтрираш понеже честотите са точни, последната е трудно, но все пак може със софтуера с малко проби. Тя е в следствие на кофти механика на самия касетен дек.

BTW, ето още една възможна причина от където може да се появява брума, но се съмнявам в твоя случай да е оттам. От кабела на кабелната ТВ ако е включена към ТВ-то, то пък от своя страна към уредбата, в която на друг вход е включено PC-то, и дека да кажем на още един. В този случай се появява токов контур от незаземените ТВ-та на съседите. Това може лесно да го установиш като изключиш кабела на кабелната от ТВ буксата на телевизора (хехе - съответно и от кабелния модем) и да видиш дали брума ще изчезне. Ако не - значи не е от това!

А пък за всички ценители на Hi-Fi или по-скоро на стария ретро дизайн на VU метрите, слагани в касетните декове до преди време може да погледнете тук:

VU Meter for Winamp

И специално за всички посетители на тази секция ви давам линк от където да дръпнете самия плъгин (по принцип го бях направил с регистрация от което май няма никаква файда :( )

VU Meter Downloads

С помощтта на този tool може да се прави прецизен запис от Winamp на аудио касети, като предварително се прецени в кой трак е пиковото ниво, така че това да се съобрази при записа на лентата... (обратното нещо от което се интересува ov3rm4n, но може пък все на някой да му е полезно...)

звуковата ми платка е Creativ PCI-128. Избрал съм я заради сравнително високото S/N.............

Отношениет С/Ш на споменатите от теб звукови карти е 70-80dB, ако искаш качество за цена под $100 си купи Live Player 5.1(93-94dB) или Audigy 2(над 100dB). Разликата в качеството е зашеметяваща. Няма смисъл да си купуваш SB Audigy I, DAC-а му е като на SB Live, разликата е само в DSP-о. Друг недостатък на по-старите (и по-евтините) звукови карти е лошата АЧХ, например старият ми SB AWE64 Value нямаше свястни баси, SB PCI-128 е още по-зле. Наскоро се сдобих с SB AWE64 Gold, на слух (с качествени колони и усилвател 2x100W) не се различава (поне от мен) от Live 5.1. Ако не ме домързи ще спретна с нея един автомобилен MP3 плеър.

Проблема с брума при запис от Line In идва от това че масите (нулата на захр. мрежа) на компютъра и на дека са общи. Решението е да захраниш дека през разделителен трансформатор и проблема ще изчезне.

Давайте, давайте идеи - слушам ви много внимателно и си водя записки - няма как да не успея след такива обяснения ;)

BoardMan, бих искал да се науча да го правя сам, вместо да занимавам хората с моите касети... Затова бих ти бил много благодарен ако ми обясниш малко по-подробно (може и на имейл, ако не ти се занимава да пишеш тук) относно необходимите настройки на програмите, за които говориш, така че да филтрират въпросния шум (който даже и име си имал, ма кой да знае)...

TED, това което си предложил за масите, май е най-безпроблемно до момента за прилагане - ще го пробвам задължително и ако се размине само с него ще бъде страхотно. Относно car mp3 player-а метни едно око на какво попаднах в Мрежата по въпроса - ще се радвам ако ти е било от полза:

http://www.ryanspc.com/carmp3

http://skylab.org/~chugga/mpegbox/

http://cmms.sourceforge.net/cgi-bin/cmms.c...age=information

... znachi i az sum imal takuv problem s kaseta kum line in i mi beshe neponqtno otkude idva dopulnitelniq shum, moje bi prosto trqbva da se pusne na po kachestvena uredba. no nz, znachi trqbva ti tv tunner na komputera s FM radio i edno predavatelche na fm chestota, znachi vruzvash go kum kasetofona i go puskash da predava to izluchva v radius ot nqkolko metra na chestota 88 i neshto, naglasqsh tunera na sushtata chestota i zapisvash prez nego, kachestvoto e dosta dobro...

Това решение което описваш спасява единственно проблема с токовия контур (в по-горен пост съм описал как да се преодолее без предаватели и др). Между другото TED също дава перфектно решение с използването на захранващ разделителен трансформатов в по-горен пост ;)

Защо не е добра идея да се ползва предавател:

Първо, сигурен съм че този предавател на няколко метра е бил моно - за стерео ти трябва доста солидна схема/модул който да реализира всичко по стандарта за ФМ радио приемането - преемфазис за да запазиш високите честоти, фазов модулатор за стерео кодирането, както и прецизни генератори на 19kHz и 38kHz, които се използват за формиране на пилот тона ползван при стереокодирането. Съмнявам се, че тази джиджавка е такава ;)

Второто заради което не е добра идея е това, че ще се внесат допълнителни шумове от двойното преобразуване на сигнала - веднъж за модулирането му в ФМ сигнал на 88MHz, и веднъж от собственния шум на тунера.

Друг недостатък на по-старите (и по-евтините) звукови карти е лошата АЧХ, например старият ми SB AWE64 Value нямаше свястни баси, SB PCI-128 е още по-зле....

Да, съгласен съм но аз смених разделителните кондензатори на платката и така тя просфирва вече от 3-4 херца нагоре без проблем. Между другото ползвам изход-линия на картата, като изключвам крайните стъпала. Често се наблюдава проблема за който споменаваш (губене на бас) заради това че входното съпротивление на усилвателя е ниско (образува се диференцираща верига с разделителниа кондензатор на платката, която може да се разглежда като филтър който реже ниски честоти). Решението е изхода на картата да се подаде във вход в висок импеданс - така че губенето на ниски е конкретен проблем който зависи и от параметрите на усилвателя. На едни стъпала може да е добре, на други зле. Без да сменям кондензатори мерих АЧХ от около 18Hz на -3дБ, с 47ком входен импеданс на предусилвателя в който подавам сигнала ;)

Между другото много се съмнявам, че ще мога да извадя 100dB С/Ш от каквато и да е саунд карта в PC-то, само шумовете от индуктирани сигнали от шините в дъното и другия хардуер дирекно ще го смъкнат на около 80дБ. А и 16 битовия звук, който се ползва в MP3, CD и другите носители които се подават на саунд картата осигурява теоретически 96дБ, съгласен ;)

:) доста теоретически спор се захвана тук, а решението според мен го е дал BoardMan по-горе - с Cool Edit Pro. Това е програмата. Съмнявам се, че някой, след като ще записва oт касета, ще усети разликата между 80db и 96 db S/N ratio-то. Още повече говорим за доста стари записи, които в пъти сигурно са с по-висок шум.

А никой не каза простото решение. А то е функцията Noise Rduction/Hiss Reduction на Cool Edit-a.

Записвате 2-3 секунди шум от касетата (а той ще включи и 50 и 100 хц, и всикия друг шум) и си правите записа. Задавате на Куул-а шума като профил и със съответните параметри изчиствате записа на 1 или 2 или колкото трябва паса.

И btw, едва ли някой говори сериозно за 50хц брумовия шум в дековете и удредбите.. Една съвременна и не от евтините уредби е достатъчно умно проектирана да филтрира споменатите честоти до почти незабележимо ниво. А когато говорим за касети, това е почти смешно. Прост опит: пробвайте една по-обикновена уредба на батерии или акумулатор и ще видите колко 'голяма' ще е разликата! :P

Да, съгласен съм но аз смених разделителните кондензатори на платката ............

Между другото много се съмнявам, че ще мога да извадя 100dB С/Ш от каквато и да е саунд карта в  PC-то........

Та на моя SB PCI-128 (Ensoniq 1371) и аз навремето му смених преходните кондензатори с по-големи, те и без това бяха само 4 :( , пооправи се но даже и така беше по-зле от немодифициран AWE64 Value. Основният недостатък на Ensoniq-а беше по-големият шум и затова го разкарах.

Колкото до съмнението ти за отношението С/Ш на вътрешните звукови карти и аз го споделях до преди година две, но взеха да се появяват и качествени. Не съм мерил отношението С/Ш на SB Live 5.1 или Audigy2, но на слух (намален "цифрово" звук от WinAmp, а не от Mixer-a на Creative и усилен до дупка усилвател) шумът е наистина малко и е сравним със този на стационарен CD плеър. Не исках да споменавам и тежката артилерия, ето тук има ревю на професионалната звукова карта Lynx Two, вътрешно решение с отношение С/Ш 117dB. Както можеш да видиш картата не е нищо особено, но ЦАП-овете и АЦП-тата и са по $20 парчето, даже си няма DSP - сложили са един FPGA Xilinx Spartan дето го ползват даже и за PCI bridge. Всичко е в грамотното рутване на платката и разделяне на маси и захранвания. Ако се интересуваш от сериозна програма за тестване на звукови карти виж тук, братушките са помислили за всичко. Да не вземеш обаче да я пуснеш на някой SoundBlaster, ще се разочароваш даже и да е Audigy. Готови ревюта на звукови карти има тук, ако погледнеш в раздела архив ще намериш и на по-старичките.

...... А никой не каза простото решение. А то е функцията Noise Rduction/Hiss Reduction на Cool Edit-a.

Записвате 2-3 секунди шум от касетата ..........

Не е идеята да вкараме шумове и брум при записа и после да се чудим как да ги махнем от цифровия материал. Идеята е да се свали звука от лентата с максимално възможното качество, а след това е лесно ;)

Не е идеята да вкараме шумове и брум при записа и после да се чудим как да ги махнем от цифровия материал. Идеята е да се свали звука от лентата с максимално възможното качество, а след това е лесно  ;)

Да, разбира се. Обаче, понеже CD качеството предполага не повече от 96 db S/N какъв е смисъла да се правят всички тези 'тренировки' , да се дават луди пари , да се намали до 117 или повече db?! Освен ако не правиш записа на DVD качество, при 24 бита..

Пробвай да запишеш празен сигнал с една Ensoniq и виж с Куул Едит или подобна програма какво е отклонението от нулата в цифровия запис. Нищожно е, едва ли има човек, който да го чуе, а то специално с Куул-а може да се изчисти идеално без никакви артефакти. Така, че ако не гониш качество на професионален студиен запис (съответно подплътен с доста време играчка по хардуера и средства, но да не забрявяме, че говорим за касети!) :) не виждам смисъл да се тормозя и да си играя с кондензатори и т.н., разбира се освен ако въпроса не е за спорта и удоволствието да постигнеш изключително малко повишаване на качеството с цената на много труд.

Това ми напомня малко на цените на процесорите. Разликата между интелски процесор на 3.0 и 3.2GHz примерно е много по-голяма от разликата между 2.8 и 3 например... Предполагам правите връзката.

Ако имате много време за губене, давайте. :)

@tedy

Явно не съм се изяснил добре, целта на заниманието е да се вкара в компютъра аналогов сигнал с максимално възможното качество БЕЗ да се харчат излишни средства. Маломощен разделителен трансформатор се намира за 15-20 лв. (Викиват), а SB Live Player 5.1 e $32. А смисъла на качествената карта е да не развали и без това некачествения запис. Представи си какво би станало ако записа мине през няколко човека, презапише се няколко пъти от касета на касета, вкара се и се изкара от компютър (като си каже думата и CoolEdit) и на всички, както на теб не им пука за качеството (нали записа не бил нещо особено). Смятам че след такава "операция" едва ли че ще можем да разберем какво пее Джими Хендрикс или кога се включва Джим Морисън ;)

Къде съм казал, че не ми пука за качеството?! :blink:

И според теб 32$ за картата и още 15$ = около 50$ малко средства ли са?!

Ако вече имаш такава карта добре. Но иначе все пак говорим само за едно прехвърляне от касета на компютър, оттам нататък записа си е цифров, презаписа от касета на касета и излизането от компютъра не виждам какво общо има, освен ако не искаш да ми кажеш че намесата на Куул Едит ще развали записа. Като изключим дека, който трявбва да е подбран добре и настроена главата и т.н. единственото за качеството остава зв. карта.

Правил съм такива записи и определено крайния резултат е много по-задоволителен от оригинала! Освен изчистването на шума на няколко паса, и с 2-3 профила, се задействат и други филтри и т.н. И това с една обикновена Ensoniq.

Да, съгласен съм но аз смених разделителните Та на моя SB PCI-128 (Ensoniq 1371) и аз навремето му смених преходните кондензатори с по-големи...

...Както можеш да видиш картата не е нищо особено, но ЦАП-овете и АЦП-тата и са по $20 парчето, даже си няма DSP - сложили са един FPGA Xilinx Spartan дето го ползват даже и за PCI bridge....

От доста време бягам от жълтите неща. Моя е чист Creative - na Creative Labs CT-4700. Явно има разлика и коя фирма ще го прави, независимо че чипсета е един и същ ;) Абе чесно казано за целта - над 75-80 дб ако се сваля от касета изобщо няма да се усети. Шума на лентата ще е поне 55dB. Пък и твърдя че с просто ухо при усилвател, усилен в ниормално полужение за домашно слушане над 80дб изобщо няма да усетиш и да ги различиш 80 ли са, 120 ли са или 96 ;)

Има професионални платки ама цената... все пак нямам идеята да правя звукозаписно студио :D А пък DSP-то си е DSP, дали ще е реализирано с програмируема логика на Xilix - Spartan (които между другото не са особенно удачни за аудио обработа и за този случай, поради по-малките им алгоритмични способности), или с DSP на TI или ADI, не виждам какво ще помогне на шумовете, които зависят само от DAC и ADC конверторите.

@tedy е абсолютно прав и аз го подкрепям, че това е подхода във случая:

"А никой не каза простото решение. А то е функцията Noise Rduction/Hiss Reduction на Cool Edit-a.

Записвате 2-3 секунди шум от касетата (а той ще включи и 50 и 100 хц, и всикия друг шум) и си правите записа. Задавате на Куул-а шума като профил и със съответните параметри изчиствате записа на 1 или 2 или колкото трябва паса."

Само една корекция относно това:

"И btw, едва ли някой говори сериозно за 50хц брумовия шум в дековете и удредбите.. Една съвременна и не от евтините уредби е достатъчно умно проектирана да филтрира споменатите честоти до почти незабележимо ниво. А когато говорим за касети, това е почти смешно..."

В случая брума с честота 50Hz не се индуктира по захранващата верига, където наистина има филтриращи кондензатори и стабилизатори. На всеки предполагам е ясно, че мрежовия трансформатор е източник на магнитно поле. Главата на касетофона е магнитен дачик. Самия запис е на магнитна основа върху аудио лентата. Фоновите магнитни полета от захранващия трансформатор директно се индуктират като сигнал в главата а оттам се усилват стотици до хиляди пъти в зависимост за кои честоти става въпрос (заарди EQ корекцията при магнитния запис). В този смисъл искам да дам и още един съвет на @ov3rm4n - провери дали не си поставил дека в близост до някякъв източник на магнитни полета - захранващ трансформатор на друга апаратура или захранващия трансформатор на крайното съпало.

И най накрая да коментирам и това:

"Прост опит: пробвайте една по-обикновена уредба на батерии или акумулатор и ще видите колко 'голяма' ще е разликата"

Ако нямаше разлика в това дали ще се захранва от DC или AC то, Technics намаше да разработят системата с "виртуална батерия" в своите предусилватели и контролни усиватели, както и в някои от дековете и тунерите им. Системата се изразява в това, че когато устройството не е в активен режим на работа зарежда акумулаторна батерия, от която се черпи в акивен режим на работа (при възпроизвеждане). Ако батерията падне, тогава се минава принудително на AC захранване.

BoardMan, относно последното пояснение, съгласен съм с теб, не съм казал, че няма да има разлика дали е от AC или DC захранването, това Technics което разработват е за high-end системи, за домашни нужди едва ли го има някъде сега, мисълта ми беше, че една добра уредба/дек е достатъчно добра да не даде забележима разлика в зависимост дали се захранва от AC или DC.

За останалото и аз те подкрепям напълно.

Ей така ми харесвате... Доста по-умен се чуствам след вашата обмяна на мнения по въпроса. Ще изпробвам това, което сте предложили (като почна от "по-евтините" решения) и ще докладвам кое е свършило работа най-добре. Special 10x на BoardMan за подробното обяснение на PM - наистина ще е хубаво да го постнеш горе при туториалите, за да е достъпно за всички...

• 4 weeks later...

ov3rm4n може да пробваш и със Sound Forge, там също има добри plugin-и и филтри.

• 5 months later...

Програма за обработка на звук. Прекарваш уредбата, записваш с програмата в wav формат, нарязваш на песни, изрязваш паузите. и записваш на аудио СД

Mai vuprosa ti ne e zadaden pravilno zashtoto ne moga da razbera softweren li ti e problema ili hardweren...

Az tva neshto sum go pravil s vhoda na souda - line in , obache tva nali se seshtash e samo za audio , a pri video ti traa TV tuner.

A inache za samata obrabotka ti kazaha mai... :)

Горе в пиннатата тема "Как да..." в този раздел има обяснение как става, с каква програма и какво трябва да направиш, за да намалиш излишните шумове и да изчистиш записа максимално... Ето директен линк на там:

http://warez.ru/invision/index.php?showtop...indpost&p=43678

Отделно в тази тема е обсъждано това доста надълго и на широко с много възможни варианти как да стане... Затова просто ще обединя двете теми, но моля следващия път потърси за вече съществуваща тема... Омръзна ми да го повтарям, но е факт, че имаме теми за какво ли не - почти няма въпрос който да не е обсъждан вече в този форум, така че...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...