Jump to content
BulForum.com

Печат и предпечат

juji

Recommended Posts

Толкова ме обърка, че изобщо нямам намерение да чета всичко писано преди това и да отговарям на нападките ти. Принтер у нас нямам и ДА работил съм и на двете машини които ти показах по-горе. Вече не. Незнам аз дали чета, но ти определено говориш неща, на които аз не съм твърдял противното. Държал съм Pantone палитра в ръцете си. Пипал съм и CMYK мастила. Аз съм напълно наясно как се води спор и точно затова нямам намерение да водя такъв, във който няма определен конфликт.

Пха!

В крайна сметка, всяка печатница си има различни изисквания. Казвам го и като човек който е работил в печатница и като клиент на редица "печатници".

Sazeliavam, no da se tvardi, 4e zlato moze da se pe4ata s CMYK e prosto nelepo, to stava ne6to, no e po-blizko do svetlo lainiano. Zlato i srebro se postigat kato se nape4ata dopalnitelen Pantone cviat, koito e laskav i miaza 100% na zlato/srebro....s tova 6te se saglasi6 li?

Ma6inite, koito pokazva6 sa InkJet 6orpkoformatni ploteri s 6 mastila (CMYK + 2 dopalnitelni za fotorealisti4nost), no e presileno da se nari4at Cifrov Pe4at. Na tiah mogat da se pe4atat bilbordi ili niakakvi malki, tirazi. koito posle se nariazvat, no ne sa podhodia6ti za 5000 A4 palkata primerno.....s tova 6te se saglasi6 li?

V Plovdiv, predpe4at e 3 v 1, no golemite agencii (osobenno v Sofia) si imat hora za vsi4ko. 4ovek za rabota s klienti, designer, predpe4atar. Tova, 4e v niakoia umriala pe4atnica ima edin 4ovek, koito raboti s klienta, parvi design i posle si go montira sam e drug vapros, no e e pravilno.....s tova 6te se saglasi6 li?

5 g. sam se zanimaval s predpe4at, vav v. Maritsa sam ba4kal, vestnici i spisania sam sam pravil i znam kakvo govoria i se nadiavam, 4e niakoi e po4erpil info ot moite znania, koito ve4e ne polzvam za sazalenie ve4e. Aide sas zdrave.

P.S.

Наистина не мога да разбера какъв спор водите, ако изобщо водите спор. С CMYK мастила не можеш да изкараш цвят Pantone - можеш да изкараш нещо близко по стойности, но не и същото. По колко различни начина може да се каже това? Използват се често и рецептури и от CMYK мастила получават някои определени цветове, които са максимално близки до пантонските, но нека да оставим златните, сребърните и бронзовите пантонски цветове, как ще изкараш изкрящите цветове по CMYK? Това е все едно да сравняваш топлия печат с златен или сребърен пантон.

jiji tova kak go razbira6???

Злато и сребро... Ако познаваш мастилата и машината и кремаво оранжево можеш да направиш. Бяло се прави като просто не печаташ върху бялото по начало фолио!!

jiji, ako niakoga ima6 ne6to, koeto te zatrudnuiava ili ne si sigurna kak da go napravi6 vinagi moze6 da me popita6, s radost 6te ti otgovoria.

• Replies 87
  • Created
  • Last Reply

To se e vidialo, 4e za tova 6te se govori i savsem slu4aino namerih tova, za koeto pitah i ot tam se poradfi spora.

Eto istinska DIGITALNA ma6ina, koiato daze pe4ata PANTONE i osven tova 6 CMYC cviata:

http://bulged.net/index.php?b5h75ey4fybvgr...gital&cat=1

https://h30267.www3.hp.com/country/us/en/pr...?pageseq=204322

I o6te edna:

http://www.dedrax.com/index.php?lang=bg&am...&machine=16

http://www.xeikon.com/web/page.asp?cust=1&...ID=2&L3ID=3

Niama ploteri, niama InkJet...

Eto edin hubav BG forim za predpe4at:

http://www.prepressbg.com/forum/ ;)

Много се посмях на постовете ти Pisach. В началото мислех да ти докажа , че си се объркал малко, но се отказах тъй като постовете ти бяха много и доста дълги и не ми се занимава да ти оспорвам всички тези глупости които си написал. Това че си прочел нещо за inkjet принтерите и за тяхните "CMYK + 2 цвята повече за реалистичност" не те прави гуро в широкоформатния печат. Факта че ги наричаш плотери ми обяснява доста. Работил си някаде офсет или сито и си мислиш че всичко се върти около това. Предлагам да спрем със спора щото наистина говорим за различни работи които не могат да се сравняват. Просто няма смисъл.

Не мога да разбера защо се държите толкова тъпо един с друг.

Толкова ли е трудно да кажеш с какво точно не си съгласен и да го обориш?!

Без лични напатки, а само аргументи!

На който му е трудно да говори така, моля да не пише в темата.

Благодаря!

Добре juji, ще отделя малко време - заслужава си. Значи:

Sazeliavam, no da se tvardi, 4e zlato moze da se pe4ata s CMYK e prosto nelepo, to stava ne6to, no e po-blizko do svetlo lainiano. Zlato i srebro se postigat kato se nape4ata dopalnitelen Pantone cviat, koito e laskav i miaza 100% na zlato/srebro....s tova 6te se saglasi6 li?

Не мога да се съглася с това, поради простата причина, че съм калибрирал и двете машини на които работя с мострени файлове по CMYK на които има и сребро и злато. Мога да ти гарантирам, че това което излиза е pretty fuckin' far far away from "светло лайняно". Не казвам, че става по добре от това което ще се направи със специалния допълнителния пантонски цвят за сребро и злато, но в случая нямам база за сравнение.

Ma6inite, koito pokazva6 sa InkJet 6orpkoformatni ploteri s 6 mastila (CMYK + 2 dopalnitelni za fotorealisti4nost), no e presileno da se nari4at Cifrov Pe4at. Na tiah mogat da se pe4atat bilbordi ili niakakvi malki, tirazi. koito posle se nariazvat, no ne sa podhodia6ti za 5000 A4 palkata primerno.....s tova 6te se saglasi6 li?

Не мога да се съглася с това.Не всички инк джет принтери са 6-цветни (CMYKcm).Има принтери които печатат дори и с оранжево като отделен цвят (Seiko имат машина която печата CMYK + orange и green). Но дори и 6 цветна машина може да работи като 4-ри цветна като към свяка глава (пиезокристалните глави са 4 на брой обикновенно) влизат два еднакви цвята. И не цифров печат, а дигитален (за трети път). Относно малките тиражи, съм съгласен че няма файда да печаташ 5000 бройки А4 на wide-format машина, но примерно 200 или 500 ще станат по бързо и по ефтино дори.

V Plovdiv, predpe4at e 3 v 1, no golemite agencii (osobenno v Sofia) si imat hora za vsi4ko. 4ovek za rabota s klienti, designer, predpe4atar. Tova, 4e v niakoia umriala pe4atnica ima edin 4ovek, koito raboti s klienta, parvi design i posle si go montira sam e drug vapros, no e e pravilno.....s tova 6te se saglasi6 li?

Вярваш ли ми пак не мога да се съглася. Рекламна агенция или печатница? Има разлика. Печатница няма. Дори и най умрялата пак има печатар ,дизайнер и човек който се оправя с клиентите (както там се нарича :) ). Не че съм запознат всички печатници в Пловдив с какъв персонал разполагат, но физически не може да функционира една такава еднолична фирма.

Не мога да разбера защо се държите толкова тъпо един с друг.

Толкова ли е трудно да кажеш с какво точно не си съгласен и да го обориш?!

Без лични напатки, а само аргументи!

На който му е трудно да говори така, моля да не пише в темата.

Благодаря!

Parvo temata e "Печат и предпечат" i govoria to4no po neia, niamam ni6to li4no sre6tu Ael (i niama ot kade da imam :) ). Ne misla, 4e sam obidil niakoi i niamam takova namerenie. Predpe4ata mi e stara trapka i mi dostavia udovolstvie da si 4e6ia ezika s nego, ne6to ne si me razbrala pravilno.

Добре juji, ще отделя малко време - заслужава си. Значи:

Не мога да се съглася с това, поради простата причина, че съм калибрирал и двете машини на които работя с мострени файлове по CMYK на които има и сребро и злато. Мога да ти гарантирам, че това което излиза е pretty fuckin' far far away from "светло лайняно". Не казвам, че става по добре от това което ще се направи със специалния допълнителния пантонски цвят за сребро и злато, но в случая нямам база за сравнение.

Не мога да се съглася с това.Не всички инк джет принтери са 6-цветни (CMYKcm).Има принтери които печатат дори и с оранжево като отделен цвят (Seiko имат машина която печата CMYK + orange и green). Но дори и 6 цветна машина може да работи като 4-ри цветна като към свяка глава (пиезокристалните глави са 4 на брой обикновенно) влизат два еднакви цвята. И не цифров печат, а дигитален (за трети път). Относно малките тиражи, съм съгласен че няма файда да печаташ 5000 бройки А4 на wide-format машина, но примерно 200 или 500 ще станат по бързо и по ефтино дори.

Вярваш ли ми пак не мога да се съглася. Рекламна агенция или печатница? Има разлика. Печатница няма. Дори и най умрялата пак има печатар ,дизайнер и човек който се оправя с клиентите (както там се нарича :) ). Не че съм запознат всички печатници в Пловдив с какъв персонал разполагат, но физически не може да функционира една такава еднолична фирма.

Ta po temata.....haha...mai stavam dosaden....

Samo o6te vednaz da kaza, ne vsi4ki printeri pe4atat PANTONE, poradi prostata pri4ina, 4e ima PANTONE cvetove, koito sa mnooogo izvan obhvata na CMYK skalata. PANTONE cvetovete se nari4at barkani, za6toto se izgotviat po recepturna kniga (ako ne sa osnovni) ot pe4ataria. Po PANTONE ima kup beli i 4erni cvetove (i mnogo drugi), koito fizi4eski niama kak da se izpe4atat po CMYK.

Spora se zarodi, poneze popitah dali spomenatite ot Ael printeri pe4atat po Pantone, a toi otgovori, 4e vsi4ki CMYK prineri pe4atat po PANTONE, koeto ne e viarno i se vizda ot moite linkove gore.

Дали можеш да печаташ пантон или RGB или LAB или квото се сетиш друго зависи от софтуера(викат му RIP) който интерпретира файла за дадената машина. Ако поддържа горепосочените цветови схеми може да ти принтира верен цвят.Ако не, печата глупости.

Tova ne e viarno i ne moga da se saglasia nokoga.

Parvo za6toto PANTONE ne e cvetovi model kato RGB, CMYK, LAB i t.n. i e napalno pogre6no da se slaga s tiah na edno miasto. Eto link: http://en.wikipedia.org/wiki/Color_theory (milsia, 4e se argumentiram mnogo dobre).

Vtoro PANTONE (spot) pe4ata ne software problem, a hardware t.e. ako ma6inata moze da pe4ata s takiva boi moze, ako ne moze ne moze. Tova, 4e niakoi gi obra6ta v CMYK i si misli 4e pe4ata PANTONE e negov problem.

Zamislete se malko kakvo vi govoria!

juji говореше за мен ;) Както и да е , никаде по нагоре не съм какзал, че CMYKcm или CMYK принтери печатат с пантонски бои. Някой попита дали могат да печатат пантон и аз казах, че може ;) Щото може, просто софтуерно сменя цветовата схема на това как му е зададена от производителите и печата през CMYK. Ако няма такава опция RIP-a просто отказва да подготви файла, щото съдържа пантонски цветове които не знае какво да ги прави.

juji говореше за мен ;) Както и да е , никаде по нагоре не съм какзал, че CMYKcm или CMYK принтери печатат с пантонски бои. Някой попита дали могат да печатат пантон и аз казах, че може ;) Щото може, просто софтуерно сменя цветовата схема на това как му е зададена от производителите и печата през CMYK. Ако няма такава опция RIP-a просто отказва да подготви файла, щото съдържа пантонски цветове които не знае какво да ги прави.

Da kazem, 4e sme se se razbrali, 4e mi omrazna da se obiasniavam, no vse pak...... ;)

• 2 weeks later...
Da kazem, 4e sme se se razbrali, 4e mi omrazna da se obiasniavam, no vse pak...... ;)

Pantone , става спот :D na RIP, може да стане каквото си поискаш.

стига да знеш как да дадеш настройка на машината. :D

Pantone , става спот :D na RIP, може да стане каквото си поискаш.

стига да знеш как да дадеш настройка на машината. :D

То на RIP-а всичко може да стане всичко, но въпроса беше принципен, т.е. какво е PANTONE (spot), и че не всяка машина може да го печата, нищо, че RIP-a и може да го конвертира в CMYK. И слагане на е дно място на PANTONE и RGB е погрешно.

P.S. Имам си вече клавиатура с БДС :D както се забелязва..

Обърках се тотално!

Последно?

Може ли да се изкара Pantone чрез CMYK или не може, без цветът да е максимално близък по стойности?

Здравейте

Търся човек, който да ми дава уроци по предпечат. Имам известни познания в областта на печата. Любителско ниво на Photoshop и CorelDAW. Работя и имам странични ангажименти. Времето, което съм определила за тези уроци е събота след 13.00ч.

Изисквания:

Минимум три години опит.

По възможност човекът и в момента да работи в тази област(не странично).

Заплащане:

Вие го определяте.

За мен е важен резултатът.

Бих искала да изпълнявам и конкретни проекти.

Не мога да започна с уроците преди средата на януари.

Моля да ми пишете на РМ.

Благодаря.

Първо хвърли един поглед на линковете ми от wikipedia, там е обяснено за цветовете. PANTONE е spot цвят, а определението за spot е следното: това е цвят, който се получава само с един пас/удар/run на машината, а не като комбинация от няколко цветове!

CMYK e process цвят: цвят, който се получава при смесване на няколко основни като, примерно червено=жълто+магента.

PANTONE цветовете в повечето случаи са извън скалата на CMYK и не могат да се изпечатат с обикновенни мастила. Примерно това са ярките цветове на кориците на списанията, като за да се изпечатат се пуска още един цвят/цветоотделка/мастилница и този цвят се печата като 5-ти след CMYK. За това печатните машини имат повече то 4 барабана, за да може изделието да бъде готово на един пас, ако има допълнителни цветове, а не да се пуска от начало за един удар още.

Това, че софтуера на РСто (Corel, Photoshop) или RIP-a на машината дават възможност за конвертиране на PANTONE в CMYK, не значи, че машината ще отпечата искания цвят правилно. Просто ще излезе нещо, което понякога мяза, но в повечето пъти не.

PANTONE няма нищо общо с CMYK, RGB, LAB и т.н. и това се вижда, примерно като отвориш менюто на Photoshop за конвертиране на цветове, там няма PANTONE и няма как да има.

Пак ще дам за пример белият цвят. Представи, си че имаш клиент, който иска на офсет да ти се напечата нещо качествено на черно фолио. По логиката изказана по-горе от други, че бялото не е цвят, може би трябва да го режем на плотер?? Не, просто си избираш един бял цвят от PANTONE таблицата, правиш разпечатка на паус или експонираш и го носиш на печатаря. Даваш му фолиото и разпечатката и казваш, цвета искам да е PANTONE №хххххх.

Не може хора, които работят в печатница да не знаят такива БАЗОВИ неща!! Нещо като това да не заеш, че е абсолютно забранено да даваш RGB на печат!! "Ама то RIP-а го конвертирал", ДА конвертира го, но излизат насрани работи от печат!

Дано съм бил достатъчно изчерпателен този път.

Да, беше доста изчерпателен :)

С нещатата, които обясняваш съм се сблъсквала доста често, почти ежедневно... Точно за това и се обърках. В един момент се замислих дали толкова време съм се занимавала с напълно излишни неща и съм се ровила примерно половин час в регала, за да намеря филма за бялата подложка или че съм си губила един ден в търсене на мастило по искрящ пантон, защото се оказва, че нашето било свършило...и такива ти ми злободневни нещица....

Пак ще дам за пример белият цвят. Представи, си че имаш клиент, който иска на офсет да ти се напечата нещо качествено на черно фолио. По логиката изказана по-горе от други, че бялото не е цвят, може би трябва да го режем на плотер??

Не може хора, които работят в печатница да не знаят такива БАЗОВИ неща!! Нещо като това да не заеш, че е абсолютно забранено да даваш RGB на печат!! "Ама то RIP-а го конвертирал", ДА конвертира го, но излизат насрани работи от печат!

Дано съм бил достатъчно изчерпателен този път.

Добрем ,тогава ще ти задам следния въпрос: Като идиш да снимаш една бутилка ракия с любимия си цифров фотоапарат и после решиш да я пъхнеш в някакво меню например за да го отпечаташ какво правиш ?

Добрем ,тогава ще ти задам следния въпрос: Като идиш да снимаш една бутилка ракия с любимия си цифров фотоапарат и после решиш да я пъхнеш в някакво меню например за да го отпечаташ какво правиш ?

За съжаление нямам цифрак :( ...

Та като получа снимка в RGB, понеже така излизат от цифраците, зависи .... Ако е обработена от подателя, просто я конвертирам в CMYK (провелявам има ли нужната резолюция) и пъхам в менюто.

Ако се налага обработка, особенно с плугини, които не поддържат CMYK, го обработвам както си е в RGB и после го конвертирам и импортвам примерно в Illustrator или в InDesign.

Ако се цветоотделя, RIPа на експонатора по принцип пищи ако има RGB и ако служителя не е много мързелив би трябвало да попита дали да го пуска така...

• 2 weeks later...

Малко извън темата, но някой може ли да ми каже с какъв размер да направя текст във Фотошоп така, че на листа да се отпечата с височина 1-1.5мм?

Малко извън темата, но някой може ли да ми каже с какъв размер да направя текст във Фотошоп така, че на листа да се отпечата с височина 1-1.5мм?

Просто си направи работния файл с този размер??

Да беше казал до сега:) Щом питам не съм ги намерил :).

Съжелявам, карам на спомени, нямам Photoshop пред мен.

Eдит: мисля, че те е домързяло да търсиш ;)

psecustomframe01.gif

Първият линк от Гугъл ми изкара нужното инфо, я се вгледай сега...

Да беше казал до сега:) Щом питам не съм ги намерил :).

Хващаш текста, Ctrl+T, натискаш SHIFT и дърпаш ъгловите маркери. Горе в дясно на инфо, гледаш размера, докато не стане 1-1,5mm спорд мерната единица която си избрал за основна.

Как да отпечатам обърната страница? Имам в предвид mirrored page..Буквите да са отдясно наляво. Обаче трябва да ги разпечатам от Word-овски файлове. Лек, тънък намек къде да ровичкам моля. :bgrin:

Благодаря и на двамата :).

FLIPPED.jpg

Това няма да се чете изобщо когато се принтира, нали?

По принцип може, но първо трябва да е направено в CorelDARW, Illustrator или просто да е векторно, а също така принтерът трябва да е лазерен и доста качествен.

За текстове, черно на бяло Photoshop-a не ти е нужен.

Ctrl+T (transform) е полезно, но то разпъва самата картинка и резолюцията се намаля/увеличаваи понякога не е удачно (особенно при увеличаване). ;)

Как да отпечатам обърната страница? Имам в предвид mirrored page..Буквите да са отдясно наляво. Обаче трябва да ги разпечатам от Word-овски файлове. Лек, тънък намек къде да ровичкам моля. :bgrin:

От Image > Transform > Flip

Ама палзвайте Гугъл-а де!? Ето How to mirror image in Photoshop и го намерих веднага...

vertical.jpg

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...