Jump to content
BulForum.com

Печат и предпечат

juji

Recommended Posts

Виждам,че има хора който могат да ми помогнат с някои съвет!Искам да издам стихосбирка в Ограничен тираж ,някаде към 15-20 копия с твърди корици,цветни страници ,Красив шрифт и всичко останало ,обема на стихосбирката е 200 стиха.ПО същество колко ще ми струва бройката???

• Replies 87
  • Created
  • Last Reply
За мен Цифров печат е голям цветен лазерен принтер, поне до преди 3 г. така му викаха в Пловдив. Но със ситурност е доста по-скъпо....или вече не е така?

Така, а дигиталния печат е широкоформатна солветна машина с пиезокристални глави която печата на 1,6м до 5м широчина. Тези машини са предназначени предимно за външна реклама ,а вие всички тука говорите за съвсем друго нещо. Никой не е казал че ситото и офсета ще умрат ,за всеки влак си има пътници.

П.П. Някой админ да премести темата от "работа", тъй като изкривихме началната идея.

Виждам,че има хора който могат да ми помогнат с някои съвет!Искам да издам стихосбирка в Ограничен тираж ,някаде към 15-20 копия с твърди корици,цветни страници ,Красив шрифт и всичко останало ,обема на стихосбирката е 200 стиха.ПО същество колко ще ми струва бройката???

Мисля, че твърдите корици ще оскапят много книжките. Помисли за вариант с меки корици, но примерно с по-висок грамаж на картона (може и с ламинат). Трябва да си изясниш от какъв материал искаш да е книжното тяло, колко страници ще е, какво ще е шиенето, защото всичко това е от значение при определяне на цената.

Може би малко извън темата, но каква е разликата между "цифров" и "дигитален" печат?

Веорятно в тази сфера е въведена разлика и питам като профан, но доколкото съм запознат с цифровите технологии въобще,

"digital" == "цифров" в директен превод, нещо като врат или шия (неточно и грубо казано).

digit = "еднозначно число, цифра".

Ако има разлика, предполагам е въведена като някакъв неточен и лесен начин да се разграничи нещо си.. Нещо като KB/s, kb/s, всеки употребява неправилно например kb/s за килобайта/с.

EDIT:

Pisach, добре :) ,

тогава някой да преведе в прав текст на английски двата термина:

"дигитален печат" = ?

"цифров печат" = ?

Интересно ми е как ще изглеждат на английски двата израза. (примерно едното ще е "digital printing", ами другото? сигурно "cifrovo printing" )

Цифров, е защото се ползва като принтер, т.е. Ctrl+P, 200 бр. и ги имаш след няколко минути, докато при офсета се налага цветоотделяне и печат на печатница най-просто казано.

Digital Printing

Printing technology (laser printer, inkjet printer, digital press, etc) that can produce printed sheets directly from a computer file, without going through some intermediate medium such as a film negative or an intermediate machine such as a plate-making machine.

Понеже над 2 г. се занимавам с други неща, може и информацията да ми е остаряла. Носил съм къси тиражи да се печатат на "цифров" печат, в една печатница зад "Полиграфията", машината си беше по-як цветен лазерен принтер, рабтещ с голям формат хартия (А2 ли беше?). Никога не съм останал възхитен от качеството, особенно ако се мачка принтираната хартия, защото тонера се лющеше. Но ако се налага да се печата глава за календар 100 бр., просто друг избор няма.

Така и не разбрах, освен CMYK, дигиталният печат друго дали може да печата??

Цифров, е защото се ползва като принтер, т.е. Ctrl+P, 200 бр. и ги имаш след няколко минути, докато при офсета се налага цветоотделяне и печат на печатница най-просто казано.

Понеже над 2 г. се занимавам с други неща, може и информацията да ми е остаряла. Носил съм къси тиражи да се печатат на "цифров" печат, в една печатница зад "Полиграфията", машината си беше по-як цветен лазерен принтер, рабтещ с голям формат хартия (А2 ли беше?). Никога не съм останал възхитен от качеството, особенно ако се мачка принтираната хартия, защото тонера се лющеше. Но ако се налага да се печата глава за календар 100 бр., просто друг избор няма.

Наскоро четох за дигитални широкоформатни принтери, които могат да печатат и по скалата Pantone. Между другото започват да правят какви ли не принтери, които могат да използват различни видове мастила.

И на мен ми стана странно за тази разлика между цифров и дигитален печат. До този момент съм била с впечатлението, че са като думичките корнер и ъглов :)

Вече има и такава машина :)

22.12.2006

Уличен автомат печата книги по заявка

Машината, наречена Espresso, може да “произвежда” по две книги едновременно на всеки 7 минути.

1222140052-Espresso_Books.jpg

Лудото_Чорбарче, не използвам Скайп :)

До колкото ми е известно твърдите корици се правят на машина. Дали ще пуснеш 15-20бр. или 5 000, ти си плащаш подготовката на машината и това прави цената на твърдата корица прекалено висока за твоите бройки. Така или иначе обикновено поставят ламинат на кориците, и ти можеш да го използваш. Той ще придаде по-голяма гъвкавост и устойчивост на картона. За самия печат ти препоръчвам дигитален/цифров печат, защото количеството е много малко и няма смисъл да се използва офсетов печат, защото пак ще си платиш подготовката на машината, която дори и при едноцветен печат, можеш да си спестиш.

Ael говори за големи машини. Не за машина която печата A2 :) Става въпрос за билборди и други външни съоражения и реклами. С Ctrl+P определено не става там работата, но не трябва да се правят 20 манипулации преди да се пусне печата. Прекарва се през специален софтуеар и се пуска, но от това как е направен файла зависи и какво ще излезе. Затова не е точно като Ctrl+P. Мащините за които говориш са си точно големи принтери, докато тук е друг случая и не е толкова лесно.

За да може да ти се калкулира правилно цена е нужно да си изясниш някои моменти. Първият е какъв трябва да е размерът на книжката – примерно А5 или нещо по-малко/голямо. След това се уточнява хартията на книжното тяло, защото от хартия до хартия има огромна разлика в цената. На теб ще са ти необходими около 10 кг. за 100л., 20 бр. книжки с грамаж на хартията 115 за формат А5. За тези 10 кг. само цената на хартията може да варира +/-30лв, че и повече...

Самата корица с ламинат/без ламинат не трябва да те притеснява откъм цена. 20 бр. формат А4 едностранен печат е най-малкия ти проблем.

Ако се спреш на варианта за шиене като тетрадките(с телчета), не мисля, че ще излезе кой знае колко скъпо за тези бройки. Само ме притеснява това, че май ще се наложи картонът да се бигова, защото е с по-голям грамаж, но винаги можеш да избереш по-малък грамаж, ако не те устройва цената.

Та виж стихчетата в какъв формат стоят най-добре и с каква големина на шрифта, после си помисли на каква хартия искаш да е - такава като на луксозните списания, такава като на по-луксозните тетрадки, такава като на обикновените тетрадки или тип вестникарска. После се спри на начин на шиене -дали ще се лепи, дали ще се шие и лепи, дали ще е с телчета, спирала и т.н. и най-накрая питай за цена, защото всяко едно от тези неща играе роля при ценообразуването. Беше писал нещо за шрифтове, което ме навежда на мисълта, че искаш някой друг да ти оформи материалите. За съжаление в повечето случаи това не влиза в цената за печат.

Та така. Поразгледай в книжарниците малко книжки и си избери вариант, който най-много ти харесва и такъв, на който никога не би се спрял. Най-вероятно ще намериш решението някъде по средата.

Както каза w00x файла не се печата с ctrl+p. Дали можеш да печаташ пантон или RGB или LAB или квото се сетиш друго зависи от софтуера(викат му RIP) който интерпретира файла за дадената машина. Ако поддържа горепосочените цветови схеми може да ти принтира верен цвят.Ако не, печата глупости.

...зависи от софтуера (викат му RIP) който интерпретира файла за дадената машина...

Кой ме вика :P .

Нищо по темата, а по-скоро съвет към Лудото_Чорбарче - с това писане лично аз не бих си купил стихосбирката ти :).

Дали можеш да печаташ пантон или RGB или LAB или квото се сетиш друго зависи от софтуера(викат му RIP) който интерпретира файла за дадената машина. Ако поддържа горепосочените цветови схеми може да ти принтира верен цвят.Ако не, печата глупости.

мм.., тва с cmyk мастила да ми изкара верни rgb и пантон цветове?

Juji dano sega pridobiesh realna prestava kakvo iskam i kolko shte mi struva?Zashto tona ti me ubidi predi po gore!!!

Първо формата на книжката ще е А4,хартията искам да е гладка и твърда!!!

Второ кориците задалжително с Ламинат!!!

Трето искам да се биговат,за телчета и дума не искам да става!

Четвърто шрифта е 22 -Monotype Corsiva,хартията искам да е глдатка и твърда като на луксозните списания !!!!

Да искам някои да ми оформи стиховете и искам да е по следния-да започват с една Голяма буква и външния край(разлистващата страна)искам да има окраса но формата на украсата да е обарната буква Г!

Ако това не е достатачно или имам неправилни изисквания ще се радвам да ми поясниш кое да коригирам и защо!

Както каза w00x файла не се печата с ctrl+p. Дали можеш да печаташ пантон или RGB или LAB или квото се сетиш друго зависи от софтуера(викат му RIP) който интерпретира файла за дадената машина. Ако поддържа горепосочените цветови схеми може да ти принтира верен цвят.Ако не, печата глупости.

Rabotil sam na RIP ciala godina i znam kakvo e. Vseki lazeren, goliam printer ili cvetootdelia6ta ma6ina imat. Ne se izkazvaite nepodgotveni, znam kakvo pitam i poznai mnogo dobre razbra za kakvo stava duma. Razlika mezdu process i spot color pravi6 li? ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Raster_image_processor za ogramotiavane.

P.S. Ei na tova 4udo sam ba4kal DOLEV 4 Press, koeto si ima6e otdeleno PC samo za RIP (mai be6e pod AIX).

Kak 6te pe4ata6 c mastila deto ne se poddarzat ot ma6tinata?! CMYC i PANTONE ne samo cvetovi modeli na tvoia Photoshop, a sa sa6to tubi s mastila, koito se nalivat v ma6inata. Ya mi obiasni kak 6te napravi6 zlato, srebro ili bialo s CMYK....haha...za tova kazvam, 4e e hubavo da se mine prez pe4atnica, ama haide. ;)

Juji dano sega pridobiesh realna prestava kakvo iskam i kolko shte mi struva?Zashto tona ti me ubidi predi po gore!!!

Първо формата на книжката ще е А4,хартията искам да е гладка и твърда!!!

Второ кориците задалжително с Ламинат!!!

Трето искам да се биговат,за телчета и дума не искам да става!

Четвърто шрифта е 22 -Monotype Corsiva,хартията искам да е глдатка и твърда като на луксозните списания !!!!

Да искам някои да ми оформи стиховете и искам да е по следния-да започват с една Голяма буква и външния край(разлистващата страна)искам да има окраса но формата на украсата да е обарната буква Г!

Ако това не е достатачно или имам неправилни изисквания ще се радвам да ми поясниш кое да коригирам и защо!

Не съм имала за цел да обиждам. Извинявай, ако съм те засегнала.

Просто както ти казах, всяка една подробност оказва влияние на цената.

P.S. Ei na tova 4udo sam ba4kal DOLEV 4 Press, koeto si ima6e otdeleno PC samo za RIP (mai be6e pod AIX).

Страшно ЧУДО. Преди да видя за какво говориш, докато четях помислих, че е нещо което тежи няколко тона, а то се оказа просто машина голяма колкото ксерокс.

Ael говори за друг тип машини, а именно :

dgi_megajet3206.jpg

mimaki2_mapa_269px.jpg

Злато и сребро... Ако познаваш мастилата и машината и кремаво оранжево можеш да направиш. Бяло се прави като просто не печаташ върху бялото по начало фолио!!

Дайте първо да стане ясно с какви мастила печата машината, щото така се разминавате :)

Ако машината работи само с CMYK (cyan, magenta, yellow, black) мастила, как ще ми изкараш по палитрата RGB (red, green, blue) да кажем 255 green или blue ?

Това с белия цвят не е сериозно, в смисъл ако искам бяло, да ползвам баш бяла хартия :bgrin:

Машините печатат с 6 или 8 цвята. по CMYK. Доколкото съм забелязал обаче, машината която Pisach ми показа по-горе също печата по cmyk.

Аз реално вече изпуснах тука за какво се водеше спор. Разбрахме, че Pisach много ги разбира работите явно. Печатал на 20 вида машини. Евала.

Страшно ЧУДО. Преди да видя за какво говориш, докато четях помислих, че е нещо което тежи няколко тона, а то се оказа просто машина голяма колкото ксерокс.

Ael говори за друг тип машини, а именно :

Злато и сребро... Ако познаваш мастилата и машината и кремаво оранжево можеш да направиш. Бяло се прави като просто не печаташ върху бялото по начало фолио!!

Iskam da vodim ka4estven spor, a ne dara bara. Parvo taia ma6ina deto sam ia pokazal ne e pe4ata6ta, a e exponator i pe4ata samo 4erno na folio, a tia gore sa 4isti ploteri t.e. 6irokoformatni IncJet printeri :P . Hubavo e kato spori6 da 4ete6 kakvo pi6at drugite, a ne da gleda6 samo katinki.

Sa6to taka mai ne pravi6 razlika mezdu bozavo i zlatno? Pantone (ne CMYK) tablica darzal li si v racete si niakoga? Na tia cvetove im se vika barkani, za6toto niama na4in kak da se postignat s CMYK. Primerno onova oranzevo deto e fluorescentno, pak li s kremavo 6a go izpe4ata6?

Druga tema za razmisal da ti dam, 6tom kato s CMYK moze6 da dokara6 vsi4ki cvetove na sveta, za6to ima pe4atni ma6ini s 5, 6, 7 i 8 barabana, sigurno za rezerva??

Дайте първо да стане ясно с какви мастила печата машината, щото така се разминавате :)

Ако машината работи само с CMYK (cyan, magenta, yellow, black) мастила, как ще ми изкараш по палитрата RGB (red, green, blue) да кажем 255 green или blue ?

Това с белия цвят не е сериозно, в смисъл ако искам бяло, да ползвам баш бяла хартия :bgrin:

Bialoto si e cviat i se polzva mnogo kato podlozka za etiketi na folio. Parvo se pe4ata to a otgore s overprint se pe4ata istinskiat cviat, ina4e stava boza.

Машините печатат с 6 или 8 цвята. по CMYK. Доколкото съм забелязал обаче, машината която Pisach ми показа по-горе също печата по cmyk.

Аз реално вече изпуснах тука за какво се водеше спор. Разбрахме, че Pisach много ги разбира работите явно. Печатал на 20 вида машини. Евала.

Moiata ma6ina pe4ata samo K, kakato ve4e kazah. Vgledaite se malko de :D

Kato CMYK e 4 cviata, tvoiata ma6ina s 6 cviata kakvo 6te pe4ata s ostanalite 2, bialo li?? Moga da ti pusna na pe4at 6 cviata i nito edin da ne e CMYK. CMYK ti e printera v ka6ti, i mai tova e edinstvenoto pe4ata6to ustroisvo do, na koeto si pe4atal direktno. Ima i drugi cvetovi modeli (ne to4no modeli) osven CMYK, s koito pe4atat v pe4atnicite i ako go asimilira6 tova 6te ti e po-lesno v rabotata.

Ne sam niakakav guru i sam ve4e izvan toia buznes, no kato gledam, 4e ima hora, koito (mai) rabotiat tova, a sa dale4e ot istinata mi se 6te da im pomogna, pa da izkaram edna bira. Ne se sardete, no ste v zabluda!

Виждам че темата стана 2 в 1 :P ,за много години на всички и дано престоящите години бъдат наистина европейски да сме живи и здрави всичките и късмета да не ни напуска!!!

Жужи няма нищо!

Бях ли донякаде ясен за да знам колко пари да тегля и да ходя някаде кадето ми препорачаш?

Мерси много! :unsure:

Един познат си е взел компютър и се надъхва да научава ПС и да се занимава с това. Някакви идеи на къде да го насоча като се има предвид, че е напълно нов в тази област, но иначе не е пълен "ламер" :)?

Ami, samo dano ne popadne na niakoi, koito da mu naliva prostotii v glavata. Ima mnogo knigi, no te sa samo za programite, kato Photoshop, CorelDRAW i t.n., no ot tiah niama da nau4i kak se pravi predpe4at.

Mnogo zavisi i v kakva posoka iska da se razviva, design ili predpe4at, parvoto e po-lesno, za6toto ne e nuzno da si mnogo tehni4eski orentiran, no za tova pak triabva da si hudoznik v glavata.

Ako iska da e designer, nai-dobre e da se nau4i da pa4ka c CorelDRAW/Illustartor i Photoshop, da napravi niakakvi dobri proekti i da kandidatstva niakade za rabota, taka ima po-6ans.

Ako iska da e predpe4at, za tova iskat pove4e staz i umenia i e po-trudno. Tuka umenieto idva ot praktikata. Vizdal sam knigi na ruski i angliiski za predpe4at, no novi na BG ne.

Толкова ме обърка, че изобщо нямам намерение да чета всичко писано преди това и да отговарям на нападките ти. Принтер у нас нямам и ДА работил съм и на двете машини които ти показах по-горе. Вече не. Незнам аз дали чета, но ти определено говориш неща, на които аз не съм твърдял противното. Държал съм Pantone палитра в ръцете си. Пипал съм и CMYK мастила. Аз съм напълно наясно как се води спор и точно затова нямам намерение да водя такъв, във който няма определен конфликт.

... design ili predpe4at, parvoto e po-lesno, za6toto ne e nuzno da si mnogo tehni4eski orentiran, no za tova pak triabva da si hudoznik v glavata.

Пха!

В крайна сметка, всяка печатница си има различни изисквания. Казвам го и като човек който е работил в печатница и като клиент на редица "печатници".

Наистина не мога да разбера какъв спор водите, ако изобщо водите спор. С CMYK мастила не можеш да изкараш цвят Pantone - можеш да изкараш нещо близко по стойности, но не и същото. По колко различни начина може да се каже това? Използват се често и рецептури и от CMYK мастила получават някои определени цветове, които са максимално близки до пантонските, но нека да оставим златните, сребърните и бронзовите пантонски цветове, как ще изкараш искрящите цветове по CMYK? Това е все едно да сравняваш топлия печат с златен или сребърен пантон.

edit

Pisach, аз съм juji, но нямам против и да съм jiji :)

Благодаря за предложението. :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...