Jump to content
BulForum.com

Печат и предпечат

juji

Recommended Posts

Здравейте

Търся човек, който да ми дава уроци по предпечат. Имам известни познания в областта на печата. Любителско ниво на Photoshop и CorelDAW. Работя и имам странични ангажименти. Времето, което съм определила за тези уроци е събота след 13.00ч.

Изисквания:

Минимум три години опит.

По възможност човекът и в момента да работи в тази област(не странично).

Заплащане:

Вие го определяте.

За мен е важен резултатът.

Бих искала да изпълнявам и конкретни проекти.

Не мога да започна с уроците преди средата на януари.

Моля да ми пишете на РМ.

Благодаря.

• Replies 87
  • Created
  • Last Reply

Juju, а случайно да имаш някаква литература в електронен вариант, защото и на мен ще ми е полезно, а не ми се занимава с уроци? :)

Не съм търсила. Убедила съм се, че всичко идва с практиката. Интересувала съм се за литература, която може да се използва, но принципно не съм чувала добри коментари от хора, които работят в тази област за книгите, които се издават. За съжаление не разполагам с толкова свободно време, за да се захвана с такова четиво.

Sorry за off-a, но едва ли ще намериш човек който ще каже "Аз давам уроци по предпечат!". Мисля, че от предпечат до предпечат има огромна разлика, тъйкато зависи какво и на какво ще се печата. Може би ти трябва човек който да те научи на основните графични програми които се използват в предпечата. Това е друго обаче ;)

Juju, а случайно да имаш някаква литература в електронен вариант, защото и на мен ще ми е полезно, а не ми се занимава с уроци? :)

Не съм търсила. Убедила съм се, че всичко идва с практиката. Интересувала съм се за литература, която може да се използва, но принципно не съм чувала добри коментари от хора, които работят в тази област за книгите, които се издават. За съжаление не разполагам с толкова свободно време, за да се захвана с такова четиво.

Lynda.com - Advanced CorelDRAW 12 - 632.55 MB

Lynda.com - Photoshop CS2 Essential Training - 1.49 GB

Total Training for Adobe® Illustrator® CS2 - 6.32 GB

Lynda.com - Illustrator CS2 Essential Training - 1.51 GB

Lynda.com - Illustrator CS2 Creative Techniques - 912.73 MB

... pdf-ите от сорта на Official Guide не са големи

п.п. lynda-та е визулана демонстрация

Sorry за off-a, но едва ли ще намериш човек който ще каже "Аз давам уроци по предпечат!". Мисля, че от предпечат до предпечат има огромна разлика, тъйкато зависи какво и на какво ще се печата. Може би ти трябва човек който да те научи на основните графични програми които се използват в предпечата. Това е друго обаче ;)

Съгласна съм, че предпечатът трябва да е съобразен и пригоден за технологията и машината, на която ще се печата. Ено е да подготвяш файлове за офсет, друго за дълбок печат и т. н. Но, ако познаваш технологиите, заначи би трябвало да знаеш какво и как да направиш, за да може да излезне нещо качествено. Имам нужда да съм по-наясно с графичните програми, но това, което ми е необходимо най-вече е да мога да правя файловете годни за печат. Мене ме влече технологията, а не дизайна.

Аз въобще не разбирам защо търсиш човек и този човек на какво ще те научи за няколко часа. Според мен даже такъв човек няма да откриеш, защото добър професионалист с 3 годишен опит няма да си губи времето в събота следобед да обучава някой начинаещ. Ако се намери такъв - имай едно на ум за уменията му :P

В интеренет е пълно с литература и видео обучаващи файлове за какви ли не програми. Дори в българските торент тракери няма да е особен проблем да се намерят.

Можеш да си купиш и някоя книжка от книжарниците. Но на българския пазар, без да съм виждал всичко, не съм попадал на добра книга в която и да е от областите на компютърните технологии (чувал съм за няколко качествени, но те били в ограничени тиражи и са изкупени отдавана). Не знам как е литуратурата за графичния дизайн, но по принцип има един тон книги за "идиоти", "полу-идиоти", "олигофрени", "бавноразвиващи се" и още толкова написани от идиоти и полуидиоти :D

juji, от аватара ти разбирам, че може би посещаваш най-добрия форум за графика и дизайн на бг език: http://graphilla.com - място където може да научиш и видиш хубави неща.

Ако не си намериш частен учител, нищо не пречи да питаш точни неща, които те интересуват и ще получаваш отговор/и от не малко хора според мен.

Другия вариант е да отидеш на стаж в някоя печатница или студио за предпечат, дето да бачкаш без пари квото ти кажат и с работата да се учиш.

Мое мнение само - от книжки нищо не става.

juji, от аватара ти разбирам, че може би посещаваш най-добрия форум за графика и дизайн на бг език: http://graphilla.com - място където може да научиш и видиш хубави неща.

Ако не си намериш частен учител, нищо не пречи да питаш точни неща, които те интересуват и ще получаваш отговор/и от не малко хора според мен.

Другия вариант е да отидеш на стаж в някоя печатница или студио за предпечат, дето да бачкаш без пари квото ти кажат и с работата да се учиш.

Мое мнение само - от книжки нищо не става.

Nai-dobria na4in! Delta + e dobro miasto za tova, vinagi tarsiat hora, niama da komentiram za6to, NO imat mnogo dobra baza, moze bi nai-dobrata i hora, koito 6te te nau4at. Az tam se nau4ih, biaha zakasali i me vzeha s nula znania. Razbira se ima o6te desetki po-malki firmi kato tiah v Plovdiv.

само дето подозирам, че жужи вече работи в подобна компания и просто си търси начини да стане по-добър професионалист и ако може да прескочи няколко етапа в развитието си особено тия гадните с четенето на дебели книжки и добиване на статус "кръгъл идиот" при задаване на сложни въпрос към всичкознаещите :) прозира желанието й директно да стане опитен професионалист, като изсмуче всичкия опит от някой, който е трепал време в четене на книжки и работа.

жу, ако номера проработи подскажи как точно е станало. и на мен не ми се чете.

и една кратка басня. Отишъл Бай ви Ганьо на екскурзия у чужбината и преминал през Великобритания по някое време. Минал покрай една английска ливадка, която в момента някакъв човечец кротко поливал. Поцъкъл нашичкия завистливо с език на подредените в строй стръкчета, на еднаквата им дължина и галещия окото цвят - абе изпипана работа. И попитал поливача:

"Ауе, батенце, как сте я напрайли тая тревъ толкоо арна, а?"

и човека услужливо му отговорил:

"Много лесно. Садиш. После поливаш, плевиш и косиш, поливаш, плевиш и косиш, поливаш, плевиш и косиш.... И така 400 години."

п.п. жу, не ми се заяждай за неправилните запетайки. ти ако можеш турни ги по-правилно :)

едит: познай, аз проблем нямам. опитвам се да отгатна желанието на основателя на темата и да дам издалеко съвет да последва посочените по-горе линкове и да се самообразова. изразявам и мнение, че едва ли избрания подход към изложения проблем - с наемане на частен учител, би бил по-ефективен от самообразоването. но това си е мое мнение. съветите са безплатни. и няма проблеми.

mobo, аз не разбирам какъв е проблема.

все пак не се иска услуга, а се предлага заплащане срещу уроци, нещо съвсем нормално, мисля?

или може би си имал нещо друго предвид? :bgrin:

Оф....

Тази печатница "Делта +"...

Не мога да си обясня защо всички толкова се превъзнасят по нея...

Не зная точно какви машини имат, но освен офсет и набор на коли могат ли да се похвалят с нещо друго?

Това за стажа и аз съм си го мислила, но няма как да си зарежа сегашната работа, защото ми харесва.

mobo, вече не работя на онази работа и нямам намерение да се захващам отново с нея. :)

По-добър професионалист, да, но не в областта на предпечата, а в моята си работа. Опит се добива само с практика. Който ще да ме учи, докато не направя няколко гафа, които да ме изправят на нокти и ме накарат да побелея, нищо няма да стане от мене. Обаче аз не желая да се занимавам с предпечат. На този етап искам да имам просто по-богата култура в тази област. Аз и сега си чета, итересувам се от нововъведения, търся, разпитвам, но нямам достатъчно време, за да чета по 15 страници обяснения как да използвам даден иструмент, с който зная как да работя, а точно това, което ме интересува да не е поместено в книгата.

Между другото, предпочитам да си работя с дизайнерското студио, с което си работя и нямам желание да правя аз проектите. Тези уроци биха ми помогнали само при малките проекти, които и сега си правя, за да спестя поне мъничо средства на фирмата. Интересно ми и мисля, че това ще е просто един плюс за мене самата. :)

poznai, този форум го посещавам по-рядко. Благодаря за линка.

Принципно прекалено често задавам много въпроси и ми е неудобно от това. Чувствам се като досадно дете, което само пита и разпитва. За това предпочитам да си платя на някого и да си го разпитвам на воля, защото идеята е да ме учи. Не съм опирала до познати и бивши колеги, защото когато на дневен ред се заговори за заплащането, всеки ми казва, че не иска пари. Затова питам тук, затова и не съм определила сума. Не искам някой да се чувства ощетен от това, че ще ме учи на това, което знае. За проекти все ще намеря време. Така мисля, че бих могла да бъда и в помощ.

Та това е от мен. Надявам се, че съм била изчерпателна. :P

edit:

Можете да затворите темата.

Благодаря

Delta + ima edna ot nai-dobrata baza v Plovdiv. Samo fakta, 4e pritezavat 2 br. Heidelberg Speedmaster 70x100 - 8 cviata govori sam za sebe si. Imat cial ceh s vsiakakvi ma6ini za podvarzvane, exponirat na Creo Trendsetter 800 II, koeto e luda ma6ina. Do takava tehnika mnogo trudno moze6 da se dokosne6 v niakoe studio za predpe4at. Taka moze6 da nau4i6 celia proces, koeto e nai-dobria na4in da stane6 profesionalist, a ne niakoi, koito pravi 6arenii na CorelDRAW. Pravi6 si proekta, montira6, cvetootdelia6 go, nosi6 go v montaznata, gleda6 kak se pe4ata, kak se reze i t.n.

Az ne hvalia pe4atnicata Delta +, a miastoto kadeto da se nau4i6. Az li4no ne sazeliavam za vremeto si prekarano tam, tova vpro4em be6e parvata mi rabota :D

Delta + ima edna ot nai-dobrata baza v Plovdiv. Samo fakta, 4e pritezavat 2 br. Heidelberg Speedmaster 70x100 - 8 cviata govori sam za sebe si. Imat cial ceh s vsiakakvi ma6ini za podvarzvane, exponirat na Creo Trendsetter 800 II, koeto e luda ma6ina. Do takava tehnika mnogo trudno moze6 da se dokosne6 v niakoe studio za predpe4at. Taka moze6 da nau4i6 celia proces, koeto e nai-dobria na4in da stane6 profesionalist, a ne niakoi, koito pravi 6arenii na CorelDRAW. Pravi6 si proekta, montira6, cvetootdelia6 go, nosi6 go v montaznata, gleda6 kak se pe4ata, kak se reze i t.n.

Az ne hvalia pe4atnicata Delta +, a miastoto kadeto da se nau4i6. Az li4no ne sazeliavam za vremeto si prekarano tam, tova vpro4em be6e parvata mi rabota :D

Тя хубаво ще иде там, но после да обикаля и на дигитален печат ли да се учи? :)

Тя хубаво ще иде там, но после да обикаля и на дигитален печат ли да се учи? :)

И какаъв е проблема? Като се научиш на по-трудното, другото по-лесно се учи. Какво му е особенното на дигиталния печат?

Pisach, Делта+ Имат Heidelberg 8 цвята, за да печатат едновременно лице и гръб. Нищо особено откъм печат. Ако отидеш при тях и искаш повече от 4 цвята, ти режат главицата... :bgrin: Те просто са се специализирали в печат на списания и такива неща. Така са и Багра. Но подобна база не би ми била интересна в никакъв случай. Между другото, вярно ли е, че в Делта+ правят клишета за топъл печат?

Бих казала, че съм запозната добре с печатния процес. Едноцветни, двуцветни, четирицветни, шестцветни машини за офсет са ми пределно ясни. Топъл печат, сито, преге - също. Специално за тези видове печат имах щастието да работя с наистина големи професионалисти. Любопитно ми е да видя флексо и дълбок печат, а и офсетова машина, която печата на овални повърхности.

Ако ще ми хвалите пловдивска печатница, то нека да е Гагарин :) Там поне имат и машина и за дърбок печат :)

Като и да е. Тука стана направо като мерене на мишки.

edit:

Като говорим за машини и база, някой в Плд. освен Идеал има ли машина 100/140 ? ;>

офсет? Колко секции? хибридна?

А знаеш ли откога я имат?

И какаъв е проблема? Като се научиш на по-трудното, другото по-лесно се учи. Какво му е особенното на дигиталния печат?

Много ми е интересно по какви критерий оформи това твое уникално заключение, че офсета и ситото са по трудни от дигиталния печат ? И наистина някой да обясни какво му е особенното на тва нещо?

Като говорим за машини и база, някой в Плд. освен Идеал има ли машина 100/140 ? ;>

Това метър на метър и половина ми звучи адски огромно...

Много ми е интересно по какви критерий оформи това твое уникално заключение, че офсета и ситото са по трудни от дигиталния печат ? И наистина някой да обясни какво му е особенното на тва нещо?

Това метър на метър и половина ми звучи адски огромно...

Моето "уникално" мнение съм оформил от опит. Не съм чувал за Pantone цветове за цифров печат? Или пък някой да е направил етикет за вино на жълто фолио с порбито, застъпване па цветове (trapping), топъл печат и релеф? Също така при цифровите машини няма цветоотделяне, за което също трябва мисъл. Също така на цифров печат на се пускат тиражи по 100 000 50х70 ;) . Имал съм както цифрова машина, така и експонатор до бюрото си, така че не говоря на изуст, нито се заяждам, но както и да е....

Момчета, успокойте топката :)

Всеки печат си има своите особености, които трябва да се знаят :)

Понеже темата много измени насоката си, а и аз вече си намерих това, което търсех, предлагам да я направим на тема, свързана с печата. :)

Момчета, успокойте топката :)

Всеки печат си има своите особености, които трябва да се знаят :)

Понеже темата много измени насоката си, а и аз вече си намерих това, което търсех, предлагам да я направим на тема, свързана с печата. :)

Просто исках да кажа, че офсета не умрял и няма да умре. Цифровият печат има едно голямо предимство и това е ниската цена за малък тираж.....и май с това се изчерпват предимствата му. Като се говори за предпечат, знам какво говоря...

Не искам да се заяждам също, но ти очевидно не правиш разлика между "цифров" и "дигитален" печат.

За мен Цифров печат е голям цветен лазерен принтер, поне до преди 3 г. така му викаха в Пловдив. Но със ситурност е доста по-скъпо....или вече не е така?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...