JIS Posted December 10, 2003 Share Posted December 10, 2003 кажете ми програма с която да си направя *.doc на *.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
biolander Posted December 10, 2003 Share Posted December 10, 2003 С Аdobe Acrobat Има го в на сървъра, с него може да правиш PDF от всичко което може да се печати, защото се инсталира като принтер. Страхотна програма, нали е на Adobe Link to comment Share on other sites More sharing options...
JIS Posted December 10, 2003 Author Share Posted December 10, 2003 аа не знаех че може (мислих си го ама ...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted December 10, 2003 Share Posted December 10, 2003 Adobe Acrobat e edna mnogo golqma programa, koitao sym 4uval, che bygvala sistemata ponqkoga. Probvai pdf995, ka4il sym iq na warez, mnogo malka i se instalira sy6to kato printer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nassko Posted December 10, 2003 Share Posted December 10, 2003 Ima i o6te edno takova podobno ne6to koetpo se kazva Acrobat distiller- dano ne sam obarkal pravopisa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kicko Posted December 10, 2003 Share Posted December 10, 2003 Ima i o6te edno takova podobno ne6to koetpo se kazva Acrobat distiller- dano ne sam obarkal pravopisa. Ми то е същото - като инсталираш Acrobat-а той те пита кое от 2-те неща искаш да инсталира като PDF printer - Distiller-a ili PDF Writer-a. Разликата е че Distiller-a е по-advanced и дава повече възможности за настройка. А пък PDF Writer Printer-a може да се инсталира самостоятелно без да инсталираш нищо друго от пакета Acrobat и така минаваш най-тънко. Аз досега така съм правил когато ми се е налагало, на компютри дето нямат принтер, да мога да отпечатам в PDF и да го пренеса на друг компютър който има принтер... Това което tedy е предложил може да е добро, аз бих го пробвал. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeZoeker Posted December 11, 2003 Share Posted December 11, 2003 Принципът беше такъв: от коя да е програма, която може да разпечатва -> до PostScript (с Distiller printer) -> и до PDF чрез дестилиране (с Distiller). Сега е същия, с тази разлика, че в последните две версии ако се не лъжа фазата с разпечатването до описание на PostScript е "скрита" от потребителя (да е по user friendly и направо се получава PDF (т'ва с Acrobat пакета, де, ако не става ясно Не че имам нещо против другите програми, но и PostScript езикът (DTP revolution - mid 80s, както обичат да са фалят), и PDF форматът са създадени от Adobe и си мисля, че те най-добре ша си познават и използват творенията, а? P.S. PDF Writer-a едно време (преди 3-4 години) правеше бая мизерии с кирилицата и зат'ва още тогава се отказах да го използвам. Не знам сега как е... Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoardMan Posted December 11, 2003 Share Posted December 11, 2003 @JIS: Правил съм и правя доста често тази операция, не само от ДОК файл но и от какъвто и да било продукт/формат, който може да разпечатва чрез принтерски драйвер (и не само). Първо: ако ДОК файла не съдържа кирилица твоя проблем е сравнително прост. Инсталира се драйвер (от Addobe Acrobat), който симулира директно принтер. От Word да кажем отиваш на принт и избираш вместо принтера следното устройство в списъка: "Acrobat PDF Writer". Следват диалогови прозорци в които предполагам ще се оправиш И след тази операция PDF файла ти е готов, като в диалоговите прозорци ще избереш къде да се запише, какво да е качеството - за монитор (72dpi), за разпечатване (300dpi) или междинно, какви да са степените на компресии за графики, чернобели и цветни изображения в PDF файла, както и каква да е стратегията за влагане на шрифта. В общия случай ги остави на подразбиране. Доста по-сложно е когато имаш кирилица в документа. В този случай трябва да ползваш дистилър (Distiller). Обаче тука се крие тънкоста. За да може да го ползваш ти трябва Поскрипт принтер/драйвер (Поскрипт е език при лазерните принтери, и не само там). Когато в системата нямаш лазерен принтер се получават проблеми - поскрипта не може да бъде обработен (поне при версия 4 на "Адъби Акробат" е така). Затова инсталирай някакъв Поскрипт принтер/драйвер (дори и да нямаш такъв в системата). Аз съм инсталирал "IBM 4039 plus PS". Когато дистилъра ми поиска поскрипт принтер аз му казвам да ползва този и така процеса е ОК и кирилицата излиза наред Link to comment Share on other sites More sharing options...
biolander Posted December 11, 2003 Share Posted December 11, 2003 По няколко пъти на ден ми се налага да пускам такива файлове и досега не съм имал никакви проблеми нито с кирилица нито със какъвто и да е било шрифт, независимо дали пускам файла направо към PDF или през Quark пъм *ps файл и оттам с Distiler към PDF. Всъщност така проверявам дали всичко, което ще се цветоотделя е наред (занимавам се главно с печат). Полвам сравнително рядко word, много по-удобен ми е InDesign (той има вграден печат към PDF, може направо него да инсталираш) или Publisher-a на Microsoft. Има и редица други програми като Fine Factory PDF Print и разни други, виж в двете крави - има дълъг списък. Ако пък искаш да добавиш линкове, бележки или някакви текстови полета (text box, combo, list и.т.н подобни на ActiveX контроли), начина е един с- Adobe Acrobat Respect! Link to comment Share on other sites More sharing options...
JIS Posted December 11, 2003 Author Share Posted December 11, 2003 намерих си на едно сд Acrobat Distiller 5.0 и с него стана иделно поне с страницата която пробвах и кирилицата е идеална само картинка не съм пробвал но сега и това ще стане 10х на сички Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.