Jump to content
BulForum.com

doc -> pdf

JIS

Recommended Posts

С Аdobe Acrobat Има го в на сървъра, с него може да правиш PDF от всичко което може да се печати, защото се инсталира като принтер.

Страхотна програма, нали е на Adobe :punk

Ima i o6te edno takova podobno ne6to koetpo se kazva Acrobat distiller- dano ne sam obarkal pravopisa.

Ми то е същото - като инсталираш Acrobat-а той те пита кое от 2-те неща искаш да инсталира като PDF printer - Distiller-a ili PDF Writer-a. Разликата е че Distiller-a е по-advanced и дава повече възможности за настройка. А пък PDF Writer Printer-a може да се инсталира самостоятелно без да инсталираш нищо друго от пакета Acrobat и така минаваш най-тънко. Аз досега така съм правил когато ми се е налагало, на компютри дето нямат принтер, да мога да отпечатам в PDF и да го пренеса на друг компютър който има принтер...

Това което tedy е предложил може да е добро, аз бих го пробвал.

Принципът беше такъв: от коя да е програма, която може да разпечатва -> до PostScript (с Distiller printer) -> и до PDF чрез дестилиране (с Distiller). Сега е същия, с тази разлика, че в последните две версии ако се не лъжа фазата с разпечатването до описание на PostScript е "скрита" от потребителя (да е по user friendly ;) и направо се получава PDF (т'ва с Acrobat пакета, де, ако не става ясно :)

Не че имам нещо против другите програми, но и PostScript езикът (DTP revolution - mid 80s, както обичат да са фалят), и PDF форматът са създадени от Adobe и си мисля, че те най-добре ша си познават и използват творенията, а? :rolleyes:

P.S. PDF Writer-a едно време (преди 3-4 години) правеше бая мизерии с кирилицата и зат'ва още тогава се отказах да го използвам. Не знам сега как е...

@JIS: Правил съм и правя доста често тази операция, не само от ДОК файл но и от какъвто и да било продукт/формат, който може да разпечатва чрез принтерски драйвер (и не само).

Първо: ако ДОК файла не съдържа кирилица твоя проблем е сравнително прост. Инсталира се драйвер (от Addobe Acrobat), който симулира директно принтер. От Word да кажем отиваш на принт и избираш вместо принтера следното устройство в списъка: "Acrobat PDF Writer". Следват диалогови прозорци в които предполагам ще се оправиш ;) И след тази операция PDF файла ти е готов, като в диалоговите прозорци ще избереш къде да се запише, какво да е качеството - за монитор (72dpi), за разпечатване (300dpi) или междинно, какви да са степените на компресии за графики, чернобели и цветни изображения в PDF файла, както и каква да е стратегията за влагане на шрифта. В общия случай ги остави на подразбиране.

Доста по-сложно е когато имаш кирилица в документа. В този случай трябва да ползваш дистилър (Distiller). Обаче тука се крие тънкоста. За да може да го ползваш ти трябва Поскрипт принтер/драйвер (Поскрипт е език при лазерните принтери, и не само там). Когато в системата нямаш лазерен принтер се получават проблеми - поскрипта не може да бъде обработен (поне при версия 4 на "Адъби Акробат" е така). Затова инсталирай някакъв Поскрипт принтер/драйвер (дори и да нямаш такъв в системата). Аз съм инсталирал "IBM 4039 plus PS". Когато дистилъра ми поиска поскрипт принтер аз му казвам да ползва този и така процеса е ОК и кирилицата излиза наред ;)

По няколко пъти на ден ми се налага да пускам такива файлове и досега не съм имал никакви проблеми нито с кирилица нито със какъвто и да е било шрифт, независимо дали пускам файла направо към PDF или през Quark пъм *ps файл и оттам с Distiler към PDF. Всъщност така проверявам дали всичко, което ще се цветоотделя е наред (занимавам се главно с печат).

Полвам сравнително рядко word, много по-удобен ми е InDesign (той има вграден печат към PDF, може направо него да инсталираш) или Publisher-a на Microsoft.

Има и редица други програми като Fine Factory PDF Print и разни други, виж в двете крави - има дълъг списък.

Ако пък искаш да добавиш линкове, бележки или някакви текстови полета (text box, combo, list и.т.н подобни на ActiveX контроли), начина е един с- Adobe Acrobat

Respect!

намерих си на едно сд Acrobat Distiller 5.0 и с него стана иделно

поне с страницата която пробвах :) и кирилицата е идеална само картинка не съм пробвал но сега и това ще стане :)

10х на сички :punk

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...