Jump to content
BulForum.com

Проблеми при поставянето на допълнителен хард

Recommended Posts

Наскоро си взех един хард АТА 320 GB Hitachi 8 MB кеш, от ПИК компютри (не че много исках да е от там, но не ми се търсеше вече фирма, която да предлага нещо по-различно от самсунг), но още при опита ми да го сложа в компютъра се появиха пречки.

Пречките:

1. Както винаги от PIC са си прибрали болтчетата, които трябваше да са в опаковката с харда, ама айде за четири болтчета "няма" да се сърдим много. Нека да си ги продадат там отделно и да спечелят някоя стотинка отгоре, барем стигнат за кафе (много ще спечелят като ми окрадат болтовете, пуу аман от далавераджии). Но пък за сметка на това са ми сложили два джъмпера (не знам дали може да е така наистина).

2. Цялата конфигурация на компютъра също ми е правена в PIC (както винаги и тогава липсваха абсолютно всякакви "ненужни" болтчета). Когато реших да си сложа харда забелязах, че нямам допълнителна букса за втори хард (за захранването). А всъщност Master буксата беше свързана с букса която беше свързана към дъното, близо до видео картата, а Slave буксата беше включена към харда. Това също не знам защо е било така и трябвало ли е да е така.

3. Измъкнах Master буксата и си я включих към първия ми хард (40 GB Maxtor), а другата закачих за хитачито и махнах единия от джъмперите (като се надявам да е бил на Slave другия :) ). Сложих джъмпера на втората колонка от ляво надясно.

Проблема:

След като включих компютъра, Maxtor-a започна да издава много неприятен звук. До сега беше тих, но сега бучи провлачено, като че ли се мъчи (да зема да го доутрепя горкото :bgrin: ). Не мога да ви обясня по-точно какъв е този звук, за това го записах и го качих тук. Но иначе всичко си бачка идеално.

Ще може ли някой да ми каже дали съм действал правилно, ако може да ми обясните къде по-точно трябва да се постави джъмпера за Slave и на какво се дължи този звук от харда.

Друго не знам какво да ви кажа. Maxtor-a е разделен на два партишъна и двата са на FAT 32, a Hitachi-то още не съм го разделял и е на NTFS. Компютъра ми е 1700 MHz, 256 МВ DDR. Възможно ли е това да се дължи на малкото рам (256 МВ) или на какво друго може да се дължи този шум?

На твое място бих купил отделен кабел за Макстор-а, и бих върнал джъмперите на Хитачи-то на изходна позиция. И то незабавно. Бях чел някъде, че максторите са чувствителни към несъответствията между джъмпер и позиция на АТА кабела (например джъмпери на master, а харда включен на slave буксата). Имам един повреден 40 ГБ Maxtor за който подозирам, че го уморих точно по такъв начин. В началото започна да не се разпознава автоматично а само с ръчно зададени CHS, после и така не ставаше. Сега се развърта, чуква, смъква оборотите и периодично продължава да чука.

П.П. Модела на моя е D540X-4K.

Разгледай на самите хардов отгоре си има нарисувано къде е Слейв къде Мастър.Така доколкото разбрах си оставил единия хард без джъмпер а така попринцип е кейбъл селект (не винаги де).Така че свали хардовете и виж къде се слагат джъмперите и си остави макстора на Мастер а Хитачито на Слейв и най-добре наистина ще стане ако имаш свободно място да вземеш отеделен кабел за двата харда ;)

1.Maxtor са си кофти хардове.

2. След като си взел 320GB разкарай Макстора, защото само ще ти бави конфигурацията.

3.Ако искаш да ги включиш на един кабел - Основния на Master в далечния край на кабела, втория на Slave в средния в конектора посредата на кабела. Ако не можеш да се ориентираш как точно да сложиш jumper-а виж в официалните сайтове на производителите трябва да има документация.

А и кажи какво ти е захранването колко вата е и колко оптични устройства имаш, че може да се окаже, че не може да ти храни и 2-та харда.

Не бях забелязал, че отгоре на харда е обяснено как е слейв и как мастер. Направих си хитачито вече на слейв. С двата джъмпера е трябвало да бъде (ама че домино) :) . Мастер буксите съм ги сложил на макстора, а слейв на хитачито. След като включих компютъра, звука от макстора падна значително и до половин час може да се каже, че изчезна или поне аз не мога да го доловя. А шума си е в нормални граници както преди. Май се е дължало на неправилно поставените джъмпери, но защо точно пък се отрази на макстора ходи го разбери. Компютър. :)

Но още не мога да разбера, защо преди мастер буксата на захранващия кабел беше включена към букса на дънната платка, в близост до видео картата. Някой може ли да ми каже за какво е било така. Дъното ми е Combo 645. Ето ви и снимка за коя букса по-точно говоря.

6737fr1.jpg

1.Maxtor са си кофти хардове.

2. След като си взел 320GB разкарай Макстора, защото само ще ти бави конфигурацията.

3.Ако искаш да ги включиш на един кабел - Основния на Master в далечния край на кабела, втория на Slave в средния в конектора посредата на кабела. Ако не можеш да се ориентираш как точно да сложиш jumper-а виж в официалните сайтове на производителите трябва да има документация.

А и кажи какво ти е захранването колко вата е и колко оптични устройства имаш, че може да се окаже, че не може да ти храни и 2-та харда.

За макстора, може би съм един от малкото, които са доволни от тях. Доста отрицателни неща съм слушал за тях, но от както го имам (вече 4 години), не съм имал никакви проблеми с него, дори и бад сектори нямам. А захранването ми е 350 W и имам две записвачки (DVD и CD) и флопи. Принтери скенери и такива подобни нямам включени, така че би трябвало да може да им смогне.

Хъх преди няколко дни ми подариха някво хдд макстор 40гб ! Моя е макстор 20гб ! Нагласих Макс (20гб) на мастер , а 40гб да е на слейв ... т.е. при мен на слейв е без джъмпър ! Купих си един кабел , че при мен тея от ПИК бяха по-щедри и са оставили 4 кабела за захранване ! :) И включих в единия слот на дъното и 2та хдд , макс(40гб)слейв на първата букса , макс(20гб)мастер на края на кабела ! Всичко е 6 и даже си включих СиДи-то и записвачката ! :zzz Хах моя хдд макс 20гб е от 5 години и няма и 1 бад сектор !

Но още не мога да разбера, защо преди мастер буксата на захранващия кабел беше включена към букса на дънната платка, в близост до видео картата. Някой може ли да ми каже за какво е било така. Дъното ми е Combo 645. Ето ви и снимка за коя букса по-точно говоря.

За макстора, може би съм един от малкото, които са доволни от тях. Доста отрицателни неща съм слушал за тях, но от както го имам (вече 4 години), не съм имал никакви проблеми с него, дори и бад сектори нямам. А захранването ми е 350 W и имам две записвачки (DVD и CD) и флопи. Принтери скенери и такива подобни нямам включени, така че би трябвало да може да им смогне.

За първия ти въпрос - най-добре виж документацията на дъното.

За макстора - е все трябва да има и свястни бройки ;) Те вече като фирма и без това не съществуват, купиха ги Seagate.

За захранването - принтери, скенери и монитора не са от значение. Всъщост монитора може да ти се захранва и от захр на PC-то, но се съмнявам. С 350W не би трябвало да имаш проблеми, дори и ако е Codegen ( :) ).

Ето ти ръководство:

http://www.msi.com.tw/program/support/down...=404&kind=1

Като JPW1 ти е квадратния над този които си оградил

а JPW2 е този които си оградил

ATX 12V Power Connector: JPW1

This 12V power connector is used to provide power to the CPU.

ATX 5V/12V Power Connector: JPW2

This 5V/12V power connector is used to provide power to the

components on the mainboard.

JPW2 предполагам че основно се ползва за допълнително захранване на видеото предимно, предполагам че захранване към JPW1 липсва(виж си дали нямаш такова квадратно захранващо кабелче от захранването),т.с. предположили са че JPW2 замества JPW1(може и до някъде да е така но стандартното допълнително захранване за CPU е квадратното JPW1 което трябва да го имаш от като букса от захранването ) и са праснали захранванетп към JPW2.

Дай и по пълно описание са цялата ти система разликата между п4 или селерон на 1,7? Какво ти е и видеото?

Ако можеш лесно върни стария хард изключи новия и виж дали пак имаш проблеми.Пробвай как е и с молексите(буксите от захранването) от от оптичните устройсва, просто поразмени буксите а даже и изключи оптич. устройства нацяло. Може би или са недобре контактуващи букси или в захранването е проблема. Това че е 350в нищо не значи,състоянието му е важно и кви напрежения вади, и без колебания.

Като попрочетах последния ти пост, всичко се е оправило ли?

Хардовете са си до бройка, не до модел. И до това как се грижиш за тях ,най вече с какъв ток ги храниш :D

Хммм какви са пък тия мастер и слейв букси на захранването(ясно ми е на кое викаш мастер и слейв ама....)? Това се казва най- вече за ИДЕ кабела...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...