mIRCata Posted December 1, 2006 Share Posted December 1, 2006 В търсене на дистрибуция, която да си следи зависимостите между пакетите, след като минах през Fedora сложих Gentoo.(машината е Lenovo N100 Dual core Nvidia GF Go7300 SATA) След инсталацията първо ми ги нямаше и LAN карта и Wireless-а. Свалих си и прекомпилирах ядрото и сега вече ми разпозна LAN-ката. Обаче като опитам да се докопам до интернет нестава. При ping независимо дали с име на домейн или IP aдрес дава това: message : connect: Network is unreachable. Нета минава през рутерче - него го ping-вам, домашния комп също. Но опре ли до нещо дето е навън - тц. Няма никой. Ако буут-на Windwos-a тръгва. Четох във форума на gentoo, намерих подобни ситуации - пробвах нещата предложени в онези ситуации, но не се получава. /etc/conf.d/net routes_eth0=( "default gw 192.168.2.1 netmask 255.255.255.0" )modules=("ifconfig") config_eth0=("192.168.2.20 netmask 255.255.255.0 ") ifconfig eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0F:B0:C9:F6:FA inet addr:192.168.2.20 Bcast:192.168.2.255 Mask:255.255.255.0 UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:11 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:11 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:1584 (1.5 Kb) TX bytes:770 (770.0 Interrupt:21 Base address:0x2000 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:0 (0.0 TX bytes:0 (0.0 /etc/resolv.conf nameserver 192.168.2.1 route -n Kernel IP routing tableDestination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface 0.0.0.0 192.168.2.1 255.255.255.0 UG 0 0 0 eth0 192.168.2.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0 127.0.0.0 0.0.0.0 255.0.0.0 U 0 0 0 lo Някакви идеи на какво може да се дължи това и как да го оправя. Иска ми се да остана на Gentoo - идеята с подръжката на пакетите като на FreeBSD ми харесва и искам да ползвам тази дистрибуция. За wireless-a също видях много теми в техния форум, но нея ще я мъча след като подкарам тази ланка. Засега тази ми е на първо място в приоритетите по подкарване Link to comment Share on other sites More sharing options...
anAngel Posted December 1, 2006 Share Posted December 1, 2006 Отскоро съм с гентоо и не мога да кажа че знам все още много за линукс. Но съм го преинсталирай доста пъти. Настройките ти са подобни на мойте. Провери това докуметче: Док И може да пробваш и командата net-setup eth0 Като заредиш от LiveCD-то на гентоо имаш ли нет с него ако да погледни му настройките погледни си и твоите, и мрежовите възможности които си му компилирал в ядрото. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted December 2, 2006 Author Share Posted December 2, 2006 Отскоро съм с гентоо и не мога да кажа че знам все още много за линукс. Но съм го преинсталирай доста пъти. Настройките ти са подобни на мойте. Провери това докуметче: Док И може да пробваш и командата net-setup eth0 Като заредиш от LiveCD-то на гентоо имаш ли нет с него ако да погледни му настройките погледни си и твоите, и мрежовите възможности които си му компилирал в ядрото. Значи след като добавих няколко именца в /etc/hosts и човъркайки няколко настройки в конфигурационния файла по идея на линка, който ми даде вече пингвам по IP - сега ще се мъча да подкарам и с DNS Опа -и това стана. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anAngel Posted December 2, 2006 Share Posted December 2, 2006 Браво и честито. По принцип ако си караш по handbook-а няма да имаш проблеми. Основните неща, които трябва да се спазят и направят са малко 5-6 грубо казано. Но те ти са основата другото е за по-финна настройка и запознаване с кое какво прави. След първия път вярвам че няма да ти трябва вече целия документ Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted December 2, 2006 Author Share Posted December 2, 2006 Благодаря, благодаря. Вече си инсталирах и драйверите за безжичната ланка - остава да я настроя, но тук проблема със слабия ми английски изкача доста гадно. Сега се мъча да мога да се връзвам към домашния си рутер, но ми се ще да направя и някакви настройки, когато съм навън да мога да се връзвам към други мрежи. Защото в офиса също има AP с кодировка, но пък из града има и free зони. Сега гледам настройките където се указват ключовете за разните мрежи и приоритета на връзка към тях. Това горе долу ясно как става, но за отделните мрежи трябва да слагам различни IP адреси - и в нас и в офиса съм на стаично IP и различни gateways. А free зоните тия неща ги дават ауто, така че борбата продължава Link to comment Share on other sites More sharing options...
anAngel Posted December 3, 2006 Share Posted December 3, 2006 Wireless не ми се е налагало до сега да пускам под линукс и там ме няма. Но може да пробваш с това доста голяма част от HW е покрита. А за различните среди/мрежи има скрипчета съм виждал за лесна смяна на мрежовите настройки и не само за WiFi но и за другата ланка. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.