Jump to content
BulForum.com

DVD записвачка

Corp

Recommended Posts

Мерси! Ще отскоча да взема един-два за проба.

Марката е Fujifilm, дано не са свършили. Преди като свършиха доста време ги нямаше вероятно в резултат от липса на интерес или просто вносителя на Fujifilm не го вълнува много за тия дискове. Жалко, че NEC залагат на LabelFlash.

• Replies 120
  • Created
  • Last Reply
каква е марката на дисковете, които са се прецакали. На мен до сега не ми се е прецаквал нито един диск, ако ще да е MediaSys, но до 8х. Над 12х се прецакват много дискове, за това и спрях да експериментирам

:blink: Записвам само и единствено на 16X върху DVD+ дискове на Imation - нямам нито един прецакал се.

• 2 weeks later...

Взех си LG H22L и мога да кажа, че съм доволен. Единствено малко се бави, като вкарам диск.

Но в сравнение със стария ми NEC е класи над него.

Дисковете, на които преди не можех да видя дори, какво има ... сега ги чета без проблем :P

От къде мога да си купя LightScribe дискове, че да пробвам и тази функция ?

От всички DVD записвачки най-добро впчеталение ми остана от LG GSA-4163B като по стар модел и като по-нов LG GSA-H12N (вече е на 18х и ползва ATA66). За пластини ползвам DVD+R GeerData купувам ги от Dinoel-а на 0,456 лв. качеството на записа е добро вярно че аз ги пиша само на 4х :) Иначе заблеязах каво оромно значение има хардуера в смисъл на служебната кочина ( Celeron 1,7, AsRock P4i865G; 2x256 MB DDR266 Dual Channel) и у нас на личния компютър (Epox 6100/410 , 512MB ,Semp 3000+) с абслоютно една и съща записвачка качеството на запис е много различно на служебната машина оставям да записва без да се докосва компютъра и пак записа става зле докато у нас се ровя из нета слушам музика или си гледам филм и през това време запивам и линията на записа е права без никакви резки отклонения. Иначе не само на тестове си личи че нещо не е както трябва но и като сложа диска докато го развърти и го отвори минават около 30 сек.

П.С. да се поясня програмата за тестване от която се получават тези отклонения е Nero Info Tool (или поне така мисля че се казваше)

не знам дали е точно за тази тема, ама ...

днес взех една шпула maxell dvd+r 16x. слагам аз в печката един диск и излиза следния джам:

blankii7.png

....а преди не беше така т.е. имаше списък с опции, от които можеш да си избереш какво да правиш с празния диск. сега изчезнаха :blink: писачката е nec 3540a, nero-то - 6.6.0.15

за да разбера дали не е от диска, пробвах с verbatim dvd+r 16x и maxell cd-r 52x, но все така ми го дава при вкарване на празен диск

някакви идеи :unsure:

п.п. не че е проблем при записването, но ми е интересно що така се получи

post-1128-1170435894.png

az baq iz4etoh :) i neska tragnah da dirq LG G22L , nikade nama6e :angry1

Nakraq minavam prez magazinite okolo centara i v reset mi kazaha 4e ima LG H42L po nov model bil i na men mi be6e pisnalo da tarsq i si go zeh :) eiii prikazka e :D .

Ta nali znaete tezi ne6ta:

84745226hl0.jpg

varzah q zapisva4kata ( be6e 6tiv4eto v 1 krai , nepomnq koi ) i kompa kato zaredi 1 kartinka i posle vika invalid .... . Posle go slojih kakto e na CD-to v sredata , otka4ih cd-to i tragna . Sega za da imam i cd i dvd kade da sloja tova 6tiv4e !?

Nakraq minavam prez magazinite okolo centara i v reset mi kazaha 4e ima LG H42L po nov model bil i na men mi be6e pisnalo da tarsq i si go zeh :) eiii prikazka e :D .

84745226hl0.jpg

varzah q zapisva4kata ( be6e 6tiv4eto v 1 krai , nepomnq koi ) i kompa kato zaredi 1 kartinka i posle vika invalid .... . Posle go slojih kakto e na CD-to v sredata , otka4ih cd-to i tragna . Sega za da imam i cd i dvd kade da sloja tova 6tiv4e !?

на всеки кабел се включват по 2 устройства! едното устройство трябва да е MASTER а другото SLAVE, това се настройва иманнот от тези крачета които се свързват с "Джъмпери"... На другия кабел пак така.. едното Мастър, второто слейв

п.с. А, пък аз денс си уморих DVD записвачката :( Sony DVD-RW DW-D23A след 8CD-та и 17 DVD-та нонстоп (буквално вадя медиата и слагам следващата) даде Power Calibration Error и сега R.I.P. иначе Сонитата четат всичко, дори надраскани и повредени, но ако не се оставя да изстине след всеки диск поне 5-10 мин си стопява оптиката...

Plextor

Актуални модели: PX 760A/SA, PX 755A, PX 716A/SA (по4ти е се намират вече)

Чипсет SANYO-много добър

Отли4ни устройства,много високо ка4ество на запис (вкл. и DL носители),предпо4итат +DVD,ВЕЛИКОЛЕПНИ за сканиране по вси4ки възможни показатели,но сканират по-бавно от другите записва4ки,огромен брой екстри/настройки посредством фирмената програма PlexTools Professional/XL,мити4ни в ролята на аудио-рипъри,редовни ъпдейти на фърмуеъра (което е ВАЖНО!).PX 716A/SA е по-добре да се избягва поради големия (относително) брой дефектни устройства,освен това ве4е поостаря.

PX 740, PX750 и PX 608 не са истински Plextor:

PX 740=BenQ 1640 -отли4ни, но ги няма на пазара

PX 750/751=TEAC, да се избягва на всяка цена!

BenQ

Модели: DW 1640,DW 1650, DW 1655(LightScribe)

Чипсет NEXPERIA (Philips) може би най-добрия

Отли4но ка4ество на изработка,ФЕНОМЕНАЛНО,НЕНАДМИНАТО качество на запис, особено на еднослойни носители,предпо4ита +DVD, малко по-придир4иви от Plextor по отношение на ка4еството на носителите,много добри и надеждни за сканиране,редовни и качествени фърмуеър ъпдейти поне до момента в който ги купиха LiteOn.Много настройки и екстри посредством фирмената програма QSuite. В момента е практически невъзможно да се намери "чист" BenQ,но още има под марките Philips DW 1650/8801/1660/1668,Sony DRU 810A-R или LiteOn DW 1650.

Най добре да се избягват моделите на BenQ DW 1670, DW 1680 - те са с чипсет Panasonic и са съвсем различни и много по-калпави от предходната серия.

LG

LG имат две серии модели базирани на различни чипсети:

GSA 4163/4165/4167/H10A/N,H12N....на базата на чипсет RENESAS (Hitachi)

За този чипсет е характерно високо качество на записа и висока скорост, но доста висок Jitter - около 10-11% (лошо)

Другата серия са GSA 4166/H20N/H22N/L и т.н. на базата на чипсет PANASONIC - LG са единствената компания която прави добри записвачки с този чипсет.Характерно за него е много по ниския Jitter в сравнение с RENESAS

Като цяло за записвачките LG - средно качество на изработката, но бързи,надеждни и непретенциозни,малък процент дефектни устройства. НИКАКВИ,ама никакви възможности за сканиране на качеството.

В момента H22N е вероятно най-добрата и бърза записвачка на 18Х. За варианта H22L(Lightscribe) има противоречиви мнения-твърди се 4е ка4еството на запис е по-лошо от N варианта,макар че са практически иденти4ни на хардуеърно ниво.

Напоследък LG заливат пазара с огромен брой нови модели които нямат кой-знае какви разлики по между си.Това води до почти пълна липса на фърмуеър поддръжка.

Pioneer

Чипсет NEC

DVR 111/111D/111L

Много добро качество на изработка,качество на запис почти толкова добро колкото BenQ и Plextor. Може да сканира, но е крайно ненадеждна в това отношение. Модела DVR 111 е за предпо4итане защото поддърже DVD-RAM 5X и по отзиви има малко по-високо качество на запис от DVR 111D/L

LiteOn

Чипсет Mediatek (Toshiba)

Множество модели, но накратко-бързи,шумни,ненадминати за четене на надраскани/стари носители,много надеждни за сканиране на ка4еството посредством фирмената програма KProbe и др.Доста екстри и настройки много фърмуеър,вкл. и па4нат.

Качество на запис-средно.Характерен недостатък на LiteOn записвачките е МНОГО високия jitter - от порядъка на 12%.

Samsung

Чипсет Mediatek (Тoshiba)-средна работа

Бързи,тихи,спорят с LiteOn за най-добри четачки на стари/надраскани носители.

Посредствено качество на запис.Калпав фърмуеър.Могат да сканират но са крайно ненадеждни в тази роля.

NEC

Чипсет на NEC

Огромен брой модели.Като цяло-олицетворение на посредствени записвачки, с малки изключения - ND 3500 напр.

Единствените им плюсове са надеждност и ниска цена-във всички останали отношения-има по-добри записвачки.

Sony

Чипсети NEC, Mediatek и Panasonic

Единствените записвачки на Сони които са наистина добри - DRU 810A-R,са всъщност BenQ DW 1650.

Optiarc

Това е съвместно производство на Sony/NEC - отскоро са на пазара, но май са събрали всичко най лошо от двете марки. По отзиви-голямо разочарование.

п.с. А, пък аз денс си уморих DVD записвачката :( Sony DVD-RW DW-D23A след 8CD-та и 17 DVD-та нонстоп (буквално вадя медиата и слагам следващата) даде Power Calibration Error и сега R.I.P. иначе Сонитата четат всичко, дори надраскани и повредени, но ако не се оставя да изстине след всеки диск поне 5-10 мин си стопява оптиката...

17 двд-та нищо не са. Преди няколко дена един познат на NEC 3540 записа 51 двд-та поред без никва почивка. На другия ден записа още 50 и на третия 25. Просто сони явно не стават

Погледни на самата записвачка отгоре има нарисувано къде се слага това щифче както ти го наричаш (джъмпер) и го сложи на положение МАСТЕР.После включи това устройство на края на кабела.Погледни на ЦД-то къде е СЛАВЕ и там сложи щифчето след което е закачаш по средата на същия кабел на който е записвачката.Демек ситуацията става следната кабела от дъното минава през ЦД-то от там в записвачката и така сичко трябва да ти бачка 6 ;)

на всеки кабел се включват по 2 устройства! едното устройство трябва да е MASTER а другото SLAVE, това се настройва иманнот от тези крачета които се свързват с "Джъмпери"... На другия кабел пак така.. едното Мастър, второто слейв

Еми не случайно човек Плекстора струва бая повечко от едно ЛГ или Сони при положение че вършат една и съща работа ;) Просто тези записвачки които ползваме не са за толкова сериозно натоварване за което ти си е напънал.От информацията която си дал много хвалят тея БЕНЯ ама аз лично от качеството на мониторите им не бих си взел такава марка записвачка.Плекстора си е класика и ако смяташ да записваш яко немисля че ще сгрешиш да дадеш повечко парички и да пържиш яко на поразия :)

От информацията която си дал много хвалят тея БЕНЯ ама аз лично от качеството на мониторите им не бих си взел такава марка записвачка

Каква е тая БЕНЯ? Да не говориш за БЕНК

Това ще да е... :D ...просто на мястото на Q е Я.

Не съм забелязал при моите записвачки да има подобен проблем (свързан със загряване след голям брой записани един след друг дискове). Често ми се налага да тиражирам (не пиратски дискове....персонални аудио/видео продукции или да правя голям архив) - записвал съм 200-300 CD-та едно след друго или същото със 100-тина DVD-та (аудиото - 80 мин. дискове на 16Х / DVD-тата - 4.3 Gb пак на 16Х)....е ми....никакви проблеми нито са аудиото, нито с архива....странно защо при твоята се е получило така. :confused

Еми не случайно човек Плекстора струва бая повечко от едно ЛГ или Сони при положение че вършат една и съща работа ;) Просто тези записвачки които ползваме не са за толкова сериозно натоварване за което ти си е напънал.От информацията която си дал много хвалят тея БЕНЯ ама аз лично от качеството на мониторите им не бих си взел такава марка записвачка.Плекстора си е класика и ако смяташ да записваш яко немисля че ще сгрешиш да дадеш повечко парички и да пържиш яко на поразия :)

Мда плекстора струва толкоз пари за тва и ги спират от прозиводство :) БенЯ както казваш ни мож намери и LG-то е следващо по качество с модела H12N - 30-40 DVD-та като пека проверявам дали се отваря записаното и вадя пластината и така без никакви забележки разликата в бенчмарка беше незначителна между първия и последния диск.

Друг пример ще дам за 2 месеца сме продали около 50 LG DVD записвачки и 100 Sony и Nec и няма нито едно LG върнато за ремонт докато от другите имам около 15 броя сдали багажа.

В cdfreaks-a има много инфо там който му се занимава може да прочете и да понаучи коя записвчка какво и защо :)

Между другото ще отворя тема за един common проблем. Случката е, че вече на две pc-та при формат на DVD-RW дискове (или +, но няма значение) Nero или каквато и да е програма дава, че дисковете не са презаписваеми.

Та въпроса е някой стигнал ли е да заключение кое прецаква цялата работа. Предполагам някоя програма е инсталирана и е подменила разни важни файлчета. Имам чуството, че Sonic са отговорни за това.

Значи имам може би същия проблем само под ХР с мойта записвачка LG H10N и само с DVD+ или -RW дискове, които са ЧИСТО НОВИ. Не могат да се форматират. Ако са вече форматирани един път няма никакви проблеми. Пробвах със сумати програми. Преинсталирах ХР-то - никакъв резултат. Накрая сложих виста и всичко се оправи. Явно драйвъра или нещо друго под ХР не е наред. Проблема при теб с какви записвачки са и кво е тва Sonic?

между другото не мога да си влезна в буквата на двд-то от my computer. Дава ми insert a disc и не мога да записвам с windows-ката програма никакъв диск. Все едно нямам записвачка, а само четачка. При виста всички тези проблеми ги няма

Да де същото ама на фонетична Q излиза Я ;)

Мда плекстора струва толкоз пари за тва и ги спират от прозиводство :) БенЯ както казваш ни мож намери и LG-то е следващо по качество с модела H12N - 30-40 DVD-та като пека проверявам дали се отваря записаното и вадя пластината и така без никакви забележки разликата в бенчмарка беше незначителна между първия и последния диск.

Друг пример ще дам за 2 месеца сме продали около 50 LG DVD записвачки и 100 Sony и Nec и няма нито едно LG върнато за ремонт докато от другите имам около 15 броя сдали багажа.

В cdfreaks-a има много инфо там който му се занимава може да прочете и да понаучи коя записвчка какво и защо :)

Еми спират ги защото явно нямат големи печалби.Въпреки че съм им фен не бих си взел Плекстор защото струват бая пари пък и не записвам чак кой знае колко дискове.Сега имам едно ЛГ H10N като сдаде багажа мятам го в кофата и си зимам друга и пак ще ми излезе по евтино от Плекстора.Ама ако пържа сумати дискове определено бих дал повечко пари :)

между другото не мога да си влезна в буквата на двд-то от my computer. Дава ми insert a disc и не мога да записвам с windows-ката програма никакъв диск. Все едно нямам записвачка, а само четачка. При виста всички тези проблеми ги няма

Аз съм същата и нямам подобни проблеми.Влизам си спокойно в буквата без проблем и си ми дава нали там "Райт тис филес....."Нещо наистина май ще да е от упдейтите на Виндовс :)

Някой да има идея що не ми бачка АутоРъна на ДВД записвачката?Като сложа някъв диск докато не дам на устройството че искам да влзена в диска не почва да го върти?Като си закача ЦД записвачката нямам подобни ядове :confused

Аз съм същата и нямам подобни проблеми.Влизам си спокойно в буквата без проблем и си ми дава нали там "Райт тис филес....."Нещо наистина май ще да е от упдейтите на Виндовс :)

От ъпдейт на бозата се получава това за записа на ДВД-та. Вчера поставях една DVD записвачка на един лаптоп а преди това беше с комбо и веднага като стартирах кошницата WinBoza ме помоли да излюча опцията за запис на дискове вградена в самата ОС.

ми аз съм изключил ъпдейтите и правих чиста инсталация на ХР. Само при виста е наред. Ако си разреша записа на дискове с windows-ката програма и да мога да си влизам в буквата може би ще се оправи и проблема с многозаписваемие двд-та, но как да го разреша

... Ако си разреша записа на дискове с windows-ката програма и да мога да си влизам в буквата може би ще се оправи и проблема с многозаписваемие двд-та, но как да го разреша
Направи следното: десен клик върху буквата на устройството>Properties>Recording> и сложи отметка на "Enable CD recording on this drive".
Между другото ще отворя тема за един common проблем. Случката е, че вече на две pc-та при формат на DVD-RW дискове (или +, но няма значение) Nero или каквато и да е програма дава, че дисковете не са презаписваеми.

Та въпроса е някой стигнал ли е да заключение кое прецаква цялата работа. Предполагам някоя програма е инсталирана и е подменила разни важни файлчета. Имам чуството, че Sonic са отговорни за това.

Дай някакъв шот да видим, не съм забелязал проблеми досега. Win-а ми е лицензиран, спокойно си свалям ъпдейтите (без SP2, просто не го искам).

Диск инфо-то не е в същия скрийн, някой да не се чуди как става така :)

Няма значение какъв е диска вътре, но в случая е Maxell DVD+RW 4x.

nerosux.gif

Направи следното: десен клик върху буквата на устройството>Properties>Recording> и сложи отметка на "Enable CD recording on this drive".

изобщо нямам recording там

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...