Jump to content
BulForum.com

Virtual Memory и Memory usage

Zaio

Recommended Posts

Не знам дали темата е за тук,но мисля,че се отнася за Hardware :bgrin:

Айде ако има някой знаещ за т'ва да пообясни малко :) :) (ако може {} )

Влизам в System -> Advanced -> Performance Settings -> Advanced -> Virtual Memory *Change*

Значи от там си разширявам Virtual Memory-то. То сега ми е мин.384,а макс 768.

В зависимост от това колко направя да е минимума или по-скоро моментното ми се взима място и в диск C. Някой може ли да ми каже -когато качвам (т'ва 384) колко място ми се взима в диск C?

Сега имам свободни 5 ГБ и ако го направя на 1000,колко ще ми вземе? А,да,има ли някаква "летва" до колкото мога да покачвам? Т.е. компа не ми е от най-бързите и до колко ще мога да му го вдигна ^_^

Дано сте ме разбрали какво питам >.<

Благодаря предварително ;)

Не знам дали темата е за тук,но мисля,че се отнася за Hardware :bgrin:

Благодаря предварително ;)

Колкото ти е голямо ц-то до толкова ще можеш да го вдигнеш ... Ама когато го дигнеш на 1000 това ще рече че взима 1000 от ц-то димек 1гб сеаш ли се ... Колкото му дадеш толкова ще лапа ;) зависи с кво го храниш ....

Но мисля че не е задължително да си правиш тестове до колко да го дигаш тъйкато ще сбъгяса над 700 в което съм сигурен

Нещо не разбрах много писаниците, ама от вдигане на размера на swap файла производителност не се печели. Просто ако се случи така, че да не ти достига RAM, се ползва харда. Горната граница си е свободното място на диска, който ползваш за целта.

ПП Темата няма нищо общо с хардуера.

Колкото зададеш за Minimum, толкова ще запази завинаги на диска за суап файла.

Препоръчително е да зададеш фиксирани стойности и за мин. и за макс.

Ако си с 256 рам, задай 1 ГБ, ако си с 512 - по 1.5ГБ, 1гб -> 2 ГБ, или нещо такова.

Имай предвид, че ако ще и 10 ГБ суап да зададеш, Windows по някое време ще достигне някаква граница на ресурсите, доста по-рано от запълването на суапа. Пусни 3-4 програми като фотошоп, и десетина калкулатора, браузъра, или нещо такова, и ще видиш че още далеч преди да се запълни виртуалната памет, Windows ще спре да пуска нови програми щото ресурсите привършват - това са handles, GDI, USER objects, windows и други такива.

Аха,благодаря........

Просто ми беше изписвало за една игра,че иска минимум 768 swap,а аз съм на 384........

Компа ми е на 256 РАМ,1.85 GHz.....Така,че ако го сложа min. на 768 а макса например на 1000,би трябвало да нямам проблеми(говоря като изключа всички други програми и т.н. и си пусна тази игра)?

Аха,благодаря........

Просто ми беше изписвало за една игра,че иска минимум 768 swap,а аз съм на 384........

Компа ми е на 256 РАМ,1.85 GHz.....Така,че ако го сложа min. на 768 а макса например на 1000,би трябвало да нямам проблеми(говоря като изключа всички други програми и т.н. и си пусна тази игра)?

Да, ама ако 300 МБ на харда не са ти проблем, по-добре задай и за двете стойности 1024 МБ. Така няма да се променя размера на pagefile.sys (суапа), което губи време, а и фрагментира.

... по-добре задай и за двете стойности 1024 МБ ...

Нали няма нещо да ми се омаже (т.е. не ми е много бърз компеца и затова) :)

прави квот ти е написал @tedy и без тва ако ти потрябва случайно повече виртуална памет така или иначе компа вече едвам ша крета :)

А аз скоро ще си сменям РАм паметта на 512 и ще се увеличи ли VM или не?

Значи сега ще го направя,но последно само това ще се промени,няма да се променят други настройки или компа да се сбъгяса? :)

RAM e физическа памет. Виртуалната памет се определя и заделя и от ОС, физически това е памет различна от РАМа, т.е. памет от външно устройство (например харда). Както JDFU ти е написал темата не е хардуерна, а софтуерна - за операционни системи по-точно. Все пак колкото повече рам, толкова по-малко се налага употребата на на виртуална памет => толкова по-бърза ти е машината :)

А аз скоро ще си сменям РАм паметта на 512 и ще се увеличи ли VM или не?

Значи сега ще го направя,но последно само това ще се промени,няма да се променят други настройки или компа да се сбъгяса? :)

Човеко, нищо няма да се сбъгяса, давай смело както ти казахме, ако си с 256 РАМ, ръгай на двете места 1024 MB, ако сложиш повече рам (512 както твърдиш), ОС-а няма да промени твоите ръчни настройки, но 1024 е добре и при 512 РАМ.

Така че няма какво да му мислиш, ако в момента ти е на Автоматично виртуалната, като я направиш на ръчно и 1024, е по-добре, надявам се вече не те е страх, никой няма да ти каже "Ако сложиш ръчни настройки на еди колко си МБ, ще стане мизерия".

Единственото което може да стане, е ако зададеш твърде малки стойности, и виндовса да ти изпищи с някой прозорец че не му стига памет, тва е. При тия ст-сти, които пишем тука, нямаш проблем, а ако все пак някоя лакома програма извика че няма памет, просто увеличаваш виртуалната примерно на 1536 МБ и тва е, нищо лошо не може да стане специално за VM-то.

Благодаря,сега ще го направя! Благодаря много! ;)

EDIT : Всичко е ОК,10х много! Играта върви,ала-бала,10х пак и пак :)

оптимизация на виртуалната памет

Понеже оперативната памет никога не стига на Windows XP му се налага да ползва виртуална, която се намира върху твърдия диск. Когато някое по-лакомо за памет приложение пожелае повече Windows променя постоянно размера на тази памет, което води до нейното фрагментиране, и до по-ниската и производителност. За да предотвратите това първо забранете виртуалната памет от Control panel/System/Advanced/Performance Settings/Advanced/Virtual memory – Change и задайте стойности 0. След това рестартирайте и дефрагментирайте диска си (В My Computer щтракнете върху диска с десния бутон и изберете Properties – Tools/Defragment now). След дефрагментирането отидете там където се задава размера на виртуалната памет и задайте една и съща стойност за минималния и максималния и размер – тази стойност трябва да е около 2.5 пъти размера на оперативната ви памет ако тя е до 256 MB и 2 до 1.5 пъти ако имате повече.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...