Jump to content
BulForum.com

Рутираща програма

Mama

Recommended Posts

Здравейте :)

Ситуация:

имам мрежа от два компютъра (PC1, PC2), свързани чрез LAN връзка директно един с друг. PC1 има втора LAN карта, чрез която е свързан с интернет (Motorola cable modem). Не използвам никакви други устройства. PC2 получава интернет през PC1 чрез най-обикновено настройване от Windows XP. На PC1 са инсталирани Kaspersky Antivirus и ZoneAlarm Firewall, която (според мен) е добре конфигурирана. PC2 се радва само на Kaspersky Antivirus. Почти всички приложения на PC2 нямат никакъв проблем с интернета и си работят идеално, все едно PC2 е свързан директно.

Проблем:

Bit Torrent, Skype, eMule и може би някои други, но не толкова належащи, определено не загряват каква е ситуацията и отказват да работят. Случаят Skype е много странен, защото понякога работи, понякога не. Единствената зависимост е, че когато прави проблеми на единия компютър работи идеално на другия. След месец започва да работи перфектно на този, на който е правел проблеми, а се прецаква на другия. Влизам с два различни accounta естествено.

До колкото разбирам, проблемът би се решил с един router, който да разпределя пакетите както трябва. За такъв обаче нямам средства и затова търся друго решение - програма, инсталирана на PC1, която да се грижи за мрежата и разпределянето на пакетите. Чувал съм за подобни, но засега си остават митове за мен :) . Даже можело да се настройва коя програма какъв приоритет за връзката да има и т.н.

Та моля Ви, дайте ми някакво предложение, url или каквото можете...

Благодаря много!

Въпросните програми ползват един и същ порт, за това, когато едната работи другата не работи. Един рутер ще оправи положението тай като WinXP неможе да рутира добре...

Точно това казвам! Уиндоуса оплесква работата :)

Само че рутер не ме устройва, търся програма, която да замени windows-а и да върши работата. Въобще има ли някакъв начин тази функция на рутера да бъде заменена чрез софтуер?

(P.S. Не ми е ясно защо темата се е публикувала 3 пъти, направих го веднъж.)

Въпросните програми ползват един и същ порт, за това, когато едната работи другата не работи. Един рутер ще оправи положението тай като WinXP неможе да рутира добре...

това, че неможете да настроите един windows ..... незначи, че ведната windows-a неможе да рутира добре ... земете прочетете тук-там и тогава поствайте

едит по темата: интересно ми е знаете-незнаете си кичите пс-тата с милиони антивирусни и firewall-и като че ли някой ще тръгне да ви бърника из компа .. да ви краде информация .. и тем подобни щуротии .. разбирам да сте някаква фирма .. и някой да има изгода от това ама ... аре моля ви се .. от сумати години използвам пс-та без никви антивирусни и без никви firewall-и .. и "о божке" още несъм имал никви проблеми от които толкова се пазите .. дори вирусче несъм хванал ... та отплеснах се ... земи махни поне тоя firewall .. ако си имаш на идея закво въобще си го сложил .. прочети хубаво някъде как се настройва win xp за рутване и току-виж некст тайм няма да ти се налага да пускаш такива теми .... също така мисля 4е на приятелката ми лаптопа беше с касперски и имаше проблеми с детектването на мрежата й ...

това, че неможете да настроите един windows ..... незначи, че ведната windows-a неможе да рутира добре ... земете прочетете тук-там и тогава поствайте

едит по темата: интересно ми е знаете-незнаете си кичите пс-тата с милиони антивирусни и firewall-и като че ли някой ще тръгне да ви бърника из компа .. да ви краде информация .. и тем подобни щуротии .. разбирам да сте някаква фирма .. и някой да има изгода от това ама ... аре моля ви се .. от сумати години използвам пс-та без никви антивирусни и без никви firewall-и .. и "о божке" още несъм имал никви проблеми от които толкова се пазите .. дори вирусче несъм хванал ... та отплеснах се ... земи махни поне тоя firewall .. ако си имаш на идея закво въобще си го сложил .. прочети хубаво някъде как се настройва win xp за рутване и току-виж некст тайм няма да ти се налага да пускаш такива теми .... също така мисля 4е на приятелката ми лаптопа беше с касперски и имаше проблеми с детектването на мрежата й ...

Брей, много сериозна критика ... ;) за едно питане става дума само ... както и да е ...

Сега по въпроса. Като за начало защо не пробваш да смениш портовете на които работят тези програми. Както беше казано по-нагоре проблема може да идва от там. Тоест на единият комп да си бачкат на стандартният порт а на другия - на друг порт. Освен това с win-a мисля че няма да може да стане, но няма да е зле портовете които ползват тези програми да се forward-нат.

Колкото до софтуер, препоръчвам ти Kerio WinRoute Firewall - това е Firewall + рутер (има и други функций) = ще ти свърши работа ;)

Господин експерт от поста Ви така и не разбрах как може Уиндоус да рутира добре. Разбрах, че всички са некадърни, защото не могат да го настроят, разбрах че Вие сте голям специалист и кадърник по настройването на Уиндоус, но не разбрах най-важното - това, за което се пита в темата - как да настроя Уиндоус така че да рутира добре... Освен брилянтната идея да се махне защитната стена - едно много експертно и кадърно решение, спор няма - имате ли друга идея по въпроса или тоя пост го постнахте ей така да си начешете пръстите и всъщност сте си една гола вода, на която и се иска да мине за нещо повече, като размахва пръсти на другите? Само внимателно ги размахвайте тия пръсти, щото така един размахвал, размахвал и накрая се оказал със същия тоя пръст втъкнат на едно много неудобно място...

Та - как се настройва Уиндоус да рутира "добре"?! Без допълнителен софтуер, без да ми дрънкате дивотии за защитни стени и антивирусни - искам да ми обясните като експерт по настройването на Уиндоус и виден кадърник.

Ще почакам за отговор известно време, но не получа ли изчерпателно обяснение как се найстройва Уиндоус да рутира "добре" - Вие ще получите безплатен абонамент за услугата "Модератор да ми проверява мненията преди да видят бял свят, че често не знам какво приказвам" - съкратено МПМПВБСЧЗКП....

Останалите да се въздържат от коментари - очакваме отговор единствено от експерта по кадърно настройване на Уиндоус. Мнението на останалите не ни интересува.

Proxy++ ? Преди тази използвах за да имам нет на 2-те пс-та, но на другото кадето му даваш нет трябва да му оправяш ИП-то и портовете в браузърът и програмите свързани с интернет, като скайп и т.н., но иначе бачка без проблеми :)

Приятели от това, което чета виждам, че никой не знае за какво става дума! Windows XP си рутира перфектно само искам да кажа! Операцията е следната: насторйваш си лан-ката за интернета, така че все едно ще ползваш само този комп, след това правиш share на тази връзка от Network conections, инсталираш NWlink протокла и на двете връзки, на втората лан-ка задаваш следните настройки IP:192.168.0.1 SubNet: 255.255.255.0! След това отиваш на другия комп и го пускаш на автоматична настройка или задаваш: IP 192.168.0.100 , subnet: 255.255.255.0, gateway 192.168.0.1 DNS: 192.168.0.1! И ако не стане пиши какво точно си направил, за да ти помогна ако нещо не съм описал както трябва! ОК?

brain nwlink протоколите се инсталлват автоматично след като направиш процедурите описани от този пост специално за overman .. също така маската се задава автоматично така че не е нужно да се пише .. бтв аладжата е едно "момченце" на което трябва да казваш с кое копче и къде да натисне за да се оправи ... аде гл

Аз пак да попитам обаче защото съм прост - кое от това което ти си "обяснил" не е направил Mama?! Човека e обяснил много ясно, че вече е успял да шерне интернет връзката между двата компютъра и има друг проблем. Тоест твоето това "обяснение" как да шерне интернет връзка на два компа с какво ще му помогне? Той това вече го е направил... И изобщо - какво общо има с рутирането твоето обяснение как да се сподели връзка? Това ли е "много доброто рутиране" на Уиндоус?

Още един шанс имаш да отговориш. До тук нищо не казваш...

Много offtopic отиваме! Дай да не се заяждаме! Ти какво разбираш под рутиране освен добра интернет връзка (която естествено не можеш да ограничиш на втория комп) и мрежа между двата компютъра!

Под рутиране разбирам рутиране, а не споделяне на интернет връзка. Споделянето на връзката Mama си го е направил и без гениалните обяснения на "експертите" - ако не сте обърнали внимание вземете пак прочетете поста му. Изключително бързи сте ако става дума за писане на врели-некипели от сорта на "спри си файъруола, за кво ти е", ама никакви ви няма да седнете първо да прочетете за какво иде реч.

Рутирането е доста повече от споделяне на интернет връзка - пренасочване на портове например... И аз още чакам да ми се обясни как Уиндоус рутира "много добре" без помоща на third-party софтуер. За споделянето на връзката разбрахме - може го, никой не спори. Сега за рутирането да разберем.

Извинения от сорта - ама аз под рутиране разбирам едиквоси, ама аз не съм разбрал - не приемаме... Като не сте разбрали защо бързате да се обаждате, че и да обвинявате света в некадърност?!

Start - Control Panel - Administrative Tools --> Routing and Remote access.

Това няма ли да ти свърши работа?

Оттам на сървъра с червен знак (изключен) десен бутон и Configure and enable routing ... бла бла.

Минаваш един Winzard за NAT, и после IP Routing секцията. Има настройки и за портове.

Ако и този рутинг не те задоволява (трябва да поразцъкаш за да видиш как точно работи, и да разбереш кои портове ти правят проблеми (примерно с X-Netstat Pro), явно ти трябва нещо Setup and Forget, ама за рутинг не знам да има такова, което магически да оправя нещата.

• 4 weeks later...

Оправих се, момчета. Инсталирах си WinGate v6, направих няколко настройки и си спестих парите за рутер :). Надявам се, че тва не открива някакви дупки в компютъра ми.. Щото WinGate си има файъруоу, който реших да не използвам, защото сигурно ще влезе в конфликт със Zone Alarma, който не махам за нищо на света. Не ми е особено ясна картинката, ноо времето ще покаже :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...