Jump to content
BulForum.com

За колко пари работите?

Mr_Vain

ТеРеЗе :)  

236 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Гледам в темата за работата в Пловдив всичките за 200 лв. работят :woot и реших да ви анкетирам.

Гласувайте да видим какво ще излезе :) Става въпрос за чист доход, след облагане и т.н.

Нещо не се оправих както трябва с добавянето на новите въпроси - резултатите до момента на редакцията се нулираха - гласувайте пак :)

Я виж ти! Да не очакваш колко хора изкарват над 700 лв. По-интересно ще е обаче, ако се групират по някакъв начин и да се направи статистика на съотношенията възраст/образование/заплата, заплата/осигурителна тежест и други подобни. Така не става много ясно.

Като имате предвид средната възраст на участниците в този форум дали резултата е реален или е имало просто цък-тук-цък-там...
То това е ясно. Което всъщност е жалко, защото анкетата е интересна.

Само защо е изпуснат Гражданския договор незнам но и така пак става :) Направо и аз се шашнах колко хора зиматт над 700 лв или просто някой гласуват на майтап!

Като имате предвид средната възраст на участниците в този форум дали резултата е реален или е имало просто цък-тук-цък-там...

По-голяма е вероятноста да се цъка като се гледа тати или мама какви пари зима . Аз се въздържам да участвам тъй като не работя но на дали всеки прави така .

Не е реална анкетата... мисля, че се подразбира...

Имам малко инфо от проучване на заплатите в ИТ бранша за 2005 - ето ако са му интересни на някой:

Средните заплати в страната															

Общо за страната	962 лв										
За София	1 103 лв									
Извън София	670 лв								
Държавни ведомства	772 лв.							
Български частни фирми	819 лв										
Фирми с чуждестр. участие	1173 лв.							

Нива на заплащане															

Банков сектор	550 лв.
Дистрибуция (хардуер, софтуер) 	788,90 лв.
Държавна администрация 	657,70 лв.
Електроуреди/електроника/оборудване/техника 	800 лв. 					
Застрахователна дейност	650 лв. *														
Здравеопазване/ медицина	575 лв.														
Инженерингова и проектантска дейност	863,60 лв.											
Интернет доставчик	510 лв.														
Информационни услуги	677 лв.
Комунални услуги	1875 лв. **
Комуникации	684,60 лв.
Консултантска дейност	1068,70 лв.
Машиностроене	433,30 лв. ***
Обучение/ образование	603,10 лв.
Печат/издателска дейност/предавания/медии	735 лв.
Разработчик на Web системи	1077 лв.
Разработчик на софтуер	1389,40 лв.
Системен интегратор	1047,70 лв.
Телекомуникации	1127,80 лв.
Транспорт и логистика	683 лв.
Търговия на едро, дребно, внос/износ	741,60 лв.
Тютюневи изделия /целулоза/ текстил	562,50 лв. ****
Услуги	880,50 лв.
Хранително-вкусова промишленост	1419,40 лв. *****

* - 1 отговор															
** - 1 отговор															
*** - 3 отговора															
**** - 2 отговора															
***** - преобладават отговори на ИТ директори												

Доходи според стажа															

Стаж	средна заплата за 2005 г.														
1 година	581 лв.														
2 години	791 лева														
3 години	652 лева														
4 години	1016 лева														
5 години	997 лева														
6 години	1472 лева														
7 години	1492 лева														
8 години	1702 лева														
9 години	1295 лева														
10 години	1250 лева														
11-12 години	753 лева														
13-14 години	1341 лева														
15-16 години	941 лева														
17-18 години	821 лева														
19-20 години	275 лева														
Над 20 години	905 лева														

Получавате ли бонуси към възнаграждението си?															

- да, допълнително заплащане (на завършен проект, приходи над плана и др.) - 41%															
- да, допълнителни материални придобивки (напр. кола, GSM, домашен Интернет достъп) - 25%															
- да, допълни социални стимули (застраховка Живот, допълнителна пенсионна застраховка, здравна) - 12%															
- да, допълнителни нематериални придобивки (квалификационни курсове, пътувания, екскурзии и др.) - 22%															
- не, не получавам никакви бонуси - 35%															

Средно на колко време предоговаряте месечното си възнаграждение с работодателя:					

5% - На 3 месеца															
21% - На 6 месеца															
26% - На 12 месеца															
5% - На 18 месеца															
38% - Не предоговарям заплащането си с работодателя									
5% - Без отговор

Данните за 2006 ще излязат другия месец може би...

Не е реална анкетата... мисля, че се подразбира...

Имам малко инфо от проучване на заплатите в ИТ бранша за 2005 - ето ако са му интересни на някой:

Ако данните, които предлагаш, са официална статистика, тя е винаги на база брутна работна заплата - т.е. всички пари, които се натрупват ПРЕДИ да се обложат с данъци и да се отделят осигуровките. Брутната е обикновено с поне 1/3-а по-голяма от нетната (чистите пари след всички данъци и осигуровки) - както е помолено да се гласува в анкетата. Може на това да се дължи разликата. Освен това, членовете на форума не могат да бъдат представителна извадка на населението...

Не мисля, че резултатите са чак толкова нереални, колкото се опитват някои да ги изкарат. Както правят по някои конкурси, най-силната и най-слабата оценка се пренебрегват - така и тук може да се изключат първата и последната заплата и да се получи реална оценка :laughing: На мен примерно ми се струва нереално да взимаш под 200 лв, но защо това да не са някои ученици, които изкарват някой лев покрай ученето примерно :D , а за над 700 лв не мисля също, че е много учудващо. Какво пречи на някой със заплата от 500 / 600 лв да заработва начастно още пари? Web Designer-и примерно много лесно могат да си заработят доста повече пари от споменатите. И точно защото въпросите са доста добри и анкетата изглежда много сериозна, не мисля че попълването е било 'цък цък язък' - най-много двама трима да са го направили по този начин

Няма за какво - това са общодостъпни данни... Хубаво е, че ИТ бранша поддържа такава статистика - така винаги можеш да се ориентираш дали си адекватно заплатен или има какво да се желае... :)

Статистиката за IT сектора показва много небалансирано разпределение стаж/заплащане. Това е меко казано странно и струва ми се нереално.

Не е странно като се замислиш. Стаж от 19-20 години предполага предпенсионна възраст... а този бранш си е бранш с ниска средна възраст както и да го погледнеш... В смисъл -.стаж, ОК, но ако се явя аз с моя стаж под 10 години и един чичо на 40 със стаж 20 години - със сто процента сигурност аз печеля, а той губи...

Най-малкото неговите 20 години стаж нямат такава тежест каквато 20 години стаж в която и да е друга област просто защото в този бранш не се работи с техника и технологии от преди 20 години - за да е предимство стажа... Нещата са много динамични и дългия стаж не е предимство, кавото би бил в друга област.

Да това е ясно, аз имах предвид че ако си се развивал непрекъснато за тези 20 години, вероятността да стоиш на нивото от началото е малка, позицията ти ще е по-висока, опитът по-голям. И все пак стаж от 20 години предполага човек да е на около 40. Това не е предпенсионна възраст.

Предпочитат се млади хора именно защото се залага на развитието - търсят се хора, пред които има бъдеще и то дългосрочно...

С възрастта способността да се "ъпдейтваш" нонстоп намалява - става все по-трудно да поемаш такива количества информация и да се държиш винаги в час. Младите са по-гъвкави и възприемчиви - затова и по-търсени и по-добре заплатени, въпреки по-малкия стаж. Стажа не е определящ - на 40 години със сигурност имаш стаж с VAX и DEC мейнфреймове, но какво от това, след като този твой опит е неприложим днес?!

Фирмите предпочитат да влагат парите си в хора с бъдеще.

А за ръководните кадри - на мениджърски позиции (1500 и нагоре е мениджърска заплата обикновено) рядко ще намериш ИТ специалист - просто там се изискват други квалификации... А ако все пак на такава ръководна позиция е човек започнал като ИТ специалист и с 20 години стаж, то бъди сигурен, че от тях едва ли и половината е работил като ИТ - по-скоро е "прескочил" в администрацията още на 6-7 година и от тогава трудно може да се брои за ИТ специалист...

Мен държавата ме осигурява и чат-пат заработвам някой лев при баща ми. :D

Не е много, но стига. :D :D :D :D

Статистиката изобщо не е реална. Сами виждате в разделя Търся/Предлагам работа за колко пари се говори във всяка тема и не че нещо ама някъв голям процент от хората в държавата работят на минимална работа заплата, която към днешна дата е ~170лв...По-ниска заплата от 400 лв не видях, а дори и обложена с данъци тя пак става два пъти повече от минималната...

Ако наистина нещата бяха толкова цветни колкото са в тая статистика, държавата нямаше да е на тва положение и хората нямаше да бъдат толкова бедни...

Статистиката изобщо не е реална. Сами виждате в разделя Търся/Предлагам работа за колко пари се говори във всяка тема и не че нещо ама някъв голям процент от хората в държавата работят на минимална работа заплата, която към днешна дата е ~170лв...По-ниска заплата от 400 лв не видях, а дори и обложена с данъци тя пак става два пъти повече от минималната...

Ако наистина нещата бяха толкова цветни колкото са в тая статистика, държавата нямаше да е на тва положение и хората нямаше да бъдат толкова бедни...

И в последната ми фирма заплатите бяха минимални, обаче само на хартия..повечето частници се осигуряват на минимална , тва е най-голямата глупост че половин България работи за 170 лева. Половин България се води на минимална просто. Аз никога няма да се осигурявам на пълния си доход най малкото защото тия пенсионни фондове изобщо не е ясно дали ще ги има аз докато се пенсионирам...

Анкетата не е представителна естествено. Но да не забравяме, че голяма част от ползващите интернет в България са над средното ниво.

Е за осигуряването е от ясно по-ясно. При заплата бруто 1500 ако си плащаш данъците и осигуровтките трябва да вземеш около 1100, работодателят ти предлага да ти даде 1500, що точно да откажш 400 кинта? Говоря примерно.

Аз никога няма да се осигурявам на пълния си доход най малкото защото тия пенсионни фондове изобщо не е ясно дали ще ги има аз докато се пенсионирам...

Точно. Прекалено голям е рискът. Плюс това хората ги интересува колко зимат чисто.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...