Jump to content
BulForum.com

D-link Ruter

Recommended Posts

Uf...nachi:

Stava vapros za tova che ot langame-ski internet se rutira posredstvom tozi ruter na 2 komputara do tuka e super.

no poneje internet saita za gledane na filmi na langame e napraven taka che tarsi filma v \\komputar\dir\file.avi nemoga da gledam filmi zad tozi ruter.

Nqkoi moje li da mi dade ideq kak da prodceidram i eventualni kakvi pravila da mu zadam ?

Kogato napisha \\komputar ne mi otvarq nishto...predi otvarqshe.

Смени МАС адреса по който е настроен компютъра (ланкартата) с този на рутера или се обади на съппорта да им продиктуваш новия адрес на рутера, но ми се струва че първият вариант е по-добър ;)

:P :P az da ne sam na 10 bre :) tva beshe parvoto koeto napravih.Spored men trqbva nqkakvi pravila da zadam v filters no ne znaq kakvi tochno.

ZGAN said:
Spored men trqbva nqkakvi pravila da zadam v filters no ne znaq kakvi tochno.

Въпроса ме заинтересува, и като дойдох на работа включих рутер 3COM към фирмената мрежа, след

което се опитах през него да видя компютрите в мрежата - ситуацията е същата както при тебе. Оказа

се че те се виждат само по IP адрес, а не по име. Мисля че можеш да осигуриш връзка ако замениш

името на филмовия сървър с неговия IP. Не зная дали твоя D-Link поддържа VPN. Моят не го може, и

затова не зная дали включването на сървъра като член на виртуалната мрежа ще помогне, но си стува

да се опита.

какъв модел ти е рутера? аз съм с d-link di-604, гледам няма VPNetwork, но има Virtual Server

"Virtual Server is used to allow Internet users access to LAN services." :bgrin:

ZGAN said:
Interesno tova "bug" na tqhnata mreja li e ili na ustroistvoto ...

Не мисля че проблема е в тези две неща. По скоро компа не се свързва с истинския DNCP

сървър. Тези рутери изпълняват ролята и на DNC сървър, поради това всички мрежови настройки

по подразбиране се оставят на автоматични. По този начин обаче компа търси съответствие между

име и IP адрес за LAN връзките в рутера - това е причината компютър който не е в локаната мрежа

на рутера да се вижда по IP а да не се вижда по име. Може би ако се настрои в TCP/IP протокола

на мрежовата карта да търси DNCP-то на доставчика, а не да е на автомат, нещата ще заработят.

Не зная обаче дали по този начин компютрите зад рутера няма да спрат да се виждат.

ZGAN said:
Blogodaria za suveta shte probvam kato mi ostane vreme i shte pisha ako ima neshto interesno

ако не стане, виж дали твоя рутер има DMZ ако има сложи на DMZ твоето локално IP и може да има резултат :)

E 4e kak iskash da otkriesh ime, koeto prinadleji na drug DNS... v momenta ti polu4avash vsi4ko ot 192.168.1.1 ili kakto tam si si nastroil rutera... kato iskash dostup do onzi kompiutar dostupi go po IP.

Eto ti primer: \\kompiutar\dir\file.avi da stane \\80.80.80.80\dir\file.avi

Prosto checkni s edin ping "pong" naprimer predi da varjesh rutera vaprosnoto pc i si gotov.

Estestveno ima i drugi varianti, no za tvoite celi mi se vijdat kato ne nujno uslojnqvane na problema.

• 2 weeks later...
  basten said:
A ako vavedesh langameskte DNS-i ru4no na tvoita mrejova karta, vmesto tq da gi vzema po DHCP?

Това не се касае до DNS-ите а до gateway-a, който няма как да бъде променен. Мисля, че единствения вариант е посредством VPN, който в случая е невъзможен :bgrin:

Тъй, че с промяната на nameserver-a с IP адрес е най-разумния вариант.

Има и друг вариант ако си на XP.

C:/windows/system32(или system)/driver/etc/ там има един файл hosts или hosts.sam едитваш с notepad и най-долу дописваш

примерно ако едното IP на сървъра да кажем е 10.10.10.3 а името на сървъра е ZGAN ти записваш

10.10.10.3 //ZGAN

и така за всички IP-та. Мисля, че схващаш идеята ;)

Успех.

П.С. Ако файла случайно се казва hosts.SAM махни разширението му да остане само hosts :-D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...