Jump to content
BulForum.com

CrossOver Office Test

netrootbg

Recommended Posts

Vijte tova info. Stana mi interesno dokolko e dobur tozi emulator. Problema 4e hi4 nqmam free time. Ta ako nqkoi ima malko svobodno vreme neka da go testva kak se durji i nasitina li e tolkova dobur kolkoto pishe. Oshte pove4e 4e gledam 4e ima mnogo niski sistemni iziskvaniq koeto e dobre. Eto go i samiq emulator CrossOver Office.

Тестовата ми постановка е PC под RH9, Gnome.

Инсталирането на "CrossOver Office 2.0.0 [Volume Licenses]" минава без проблем, има си съответните pdf (не съм ги чел, предполагам, че са много полезни :) ). Единствено трябва да се направи "chmod +x install-crossover-office-2.0.0.sh", след което "./install-crossover-office-2.0.0.sh".

Стартирах "Office Setup" от програмната група "CrossOver" . От тук се инсталират/деинсталират/поправят (repair) различни windoze приложения. Можете да избирате от списък, включващ IE6, MS Office XP, MS Office 2000, MS Office 97, Lotus Notes, Quicken, MS Visio, Adobe Photoshop, няколко TrueType шрифта. За някои приложения е необходимо съответното инсталационно CD (Office, Photoshop,...), а други направо се изтеглят от инет ( от сайта на М$ - IE, TT fonts). Има опция да се инсталират "unsupported" програми, които не са в списъка. След инсталиране на съответната програма (напр. MS Office) може да редактирате "асоциациите" - подразбираща се програма за тип разширение (напр. doc, xls), както и MIME-типовете.

Има още няколко полезни настройки - за конфигуриране на меню откъдето лесно можете да стартирате MS Office, IE и т.н., коя директория ще емулира My Documents, за update на CrossOver Office през инет.

На мен ми беше най-забавно да кача IE под Linux (е добре, под CrossOver :P ). Както казах, инсталирането става от CrossOver Office Setup. Просто избрах IE от списъка и натиснах Install. Съвсем културно започна даунлоуд от сайта на M$, бях уведомен, че M$ ми правят "windows update" :) , и след има-няма 14MB започна Setup на IE6. В интерес на истината, IE-инсталацията изстрада с 2 съобщения за грешки, но след един виртуален рестарт (CrossOver емулира рестарт на въображаемия windows - докъде я докарахме :P ) - о, чудо - на моя Gnome десктоп се появи иконата на IE6 :) . Изпробвах новоинсталирания IE - засега работи.

Следваща стъпка - инсталиране на M$ Office 97. Пак посочих от списъка, бутон install, тук вече има нужда от инсталационен CD-ROM. Инсталацията мина гладко. В главното меню на Gnome се появи нова програмна група - Windows Applications, а там в Programs - ето ги иконите на Word, Excel, PowerPoint, etc. Всички те работят нормално (засега, че то покрай M$ никога не се знае :) ), даже успях да въведа текст на кирилица, като превключвам съответния layout от "Превключвател за клавиатурни подредби 2.2.0" на Gnome.

Печата също работи. Word (и останалите) "вижда" моя deskjet3325. Явно CrossOver успява да "транслира" дефинирания ми в CUPS принтер (dj3325) към съответната "windows версия".

Единствения проблем дотук е при работа с файлове, намиращи се в "нестандартни" директории извън емулираните от CrossOver.

Трета (последна) стъпка - инсталиране на приложение извън стандартния списък. Това е програма, писана на Delphi, работеща с СУБД Interbase/FireBird. Инсталация на драйверите за СУБД - успешна. Инсталация на програмата - успешна. Стартиране на програмата - частичен успех. Тръгва, но забива (зацикля) в диалога user/password при влизане в бозата данни.

Това е моят субективен поглед върху CrossOver.

Ei nameri se edin seriozen 4ovek da go testva :). Taka kato 4eta mnenieto zna4i e dosta polezna kato programa i moje da se priloji v malki ofisi koito iskat da minat kum linux. A tva s IE-to beshe vurhut :).

kkk (basi sigurno mnogo mrazi6 negrite :)) moje li da probve6 dali mIRC se instalira pod crossofice

mnogo iskam da q podkaram pod llin. no na moq slack 9.1 ne moga da podkaram wine(x) i nadejdata mi e v crossofice

blagodarq predvaritelno

TQ, nick-а ми произлиза от първата буква на името ми. Негрите нито ги мразя, нито ги обичам - все ми е едно за тях.

mIRC: Версията е 6.12 (източих я от тук). Инсталира се с едно съобщение за грешка - че не може да си създаде shortcut. В края на краищата - работи. Пробвах го с няколко случайни сървъри, не ми създаде проблеми.

Все пак искам да те предупредя, че не съм голям фен на IRC, и сигурно съм пропуснал нещо важно за работата с mIRC-ата.

Успех :) .

• 7 months later...

az kat iskam da install mi dava tva:

[alexander@212-104-120-87 Documents]$ ./install-crossover-budle-o2.0.1-p1.2.1.sh

bash: ./install-crossover-budle-o2.0.1-p1.2.1.sh: No such file or directory

[alexander@212-104-120-87 Documents]$

nqakoi moje li da help

10x predvaritelno

az kat iskam da install mi dava tva:

[alexander@212-104-120-87 Documents]$ ./install-crossover-budle-o2.0.1-p1.2.1.sh

bash: ./install-crossover-budle-o2.0.1-p1.2.1.sh: No such file or directory

[alexander@212-104-120-87 Documents]$

nqakoi moje li da help

10x predvaritelno

Напиши първо:

cdmod +x install-crossover-budle-o2.0.1-p1.2.1.sh

и след това стартирай скрипта отново ;)

sega mi dava tva:

[root@212-104-120-87 Documents]# chmod +x install-crossover-budle-o2.0.1-p1.2.1.sh

chmod: cannot access `install-crossover-budle-o2.0.1-p1.2.1.sh': No such file or directory

Виж дали си в директорията на скрипта и освен това виж за правописа (нещо ме съмнява правилното изписване на името на скрипта) ;)

http://www.warez.ru:8080/FTP/Linux_Appz/CrossOver.Office/

Ето и новата и старата версия. В момента се сваля и някаква версия която е 5 пъти по - голяма от тези.

poneje samo Foruma cheta i nemam dostap do wareza

bi li mi kazal koq ver e tova

CrossOver Office 2.0.0 ili po new ????

CrossOver Office 2.0.0 tova pone sam go TEST i raboti perfect kakto na RED HAT 9 taka i na Fedora (ne che ima koj znae kakva razlika m/u dvete) :)

Za tezi koito ne vijdat kato mene:

CrossOver.Office.&.Plugin.2.0.0.Volume.Licenses.rar 31M

CrossOver.Office.Pro.3.0.0.tar.gz 31M :)

Thanks albudala :)

kkk (basi sigurno mnogo mrazi6 negrite :)) moje li da probve6 dali mIRC se instalira pod crossofice

mnogo iskam da q podkaram pod llin. no na moq slack 9.1 ne moga da podkaram wine(x) i nadejdata mi e v crossofice

blagodarq predvaritelno

и аз съм на slackware 9.1, но wine ми тръгва без проблем. Кажи точно каква грешка ти дава, може да го оправим по някакъв начин. Не обещавам нищо, но ще опитам. Иначе колкото до CrossOver Office - програмата е страхотна, много ми допада и е направена с user-friendly интерфейс. Яка програмка, върши ми страхотна работа!

• 4 months later...

Ъ!

и аз съм със слак 10 и на мен така ми дава и мисля, че писах точно в тази тема преди, че трябва да се качи здрав пакет .. хмм ..

da probve6 dali mIRC se instalira pod crossofice

mnogo iskam da q podkaram pod llin.

Пробвай с BitchX - вярно,стара е,ама си е свястна.Поне няма да ти отваря въртели като mIRC.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...