Jump to content
BulForum.com

Заливка на бобина? С какво?

Recommended Posts

Та случая е следния ... една индуктивност сдаде багажа (окъси). Специфична е, handmade. Не ми се занимава да я навивам на ново защото премахването и ще ми коства много отстраняване на части, труднодостъпна е. Иначе и така си работи, просто жужи като се допрат навивките. Като ги раздалеча и спират. Едноредова е бобинката но просто навивките са хлабави и се местят и се допират. Преди време имах точно същия проблем с другата такава индуктивност в същото устройство. Тогава я залях с БФ-4 (едно старо смолисто лепило) и от тогава никакви грижи, разредих го малко със спирт и стана рядко и проникна навсякъде. Та въпроса ми е от къде мога да си намеря заместител на БФ-4, или ако може самото БФ-4 ще е най-добре ...

Оставям мнението на експертите :)

Ако не се загрява много, помисли за вариант пчелен восък. Хем ще се облажиш с медена пита, хем ще употрбиш восъка. Мисля, че се разтваряше в бензин. Отивам да изям малко пита с мед и ще пробвам ;)

Едит: Става, поне с бензин за "Zippo". Ако пък не щеш да ти вони на бензин, друг вариант е да разтвориш колофон в чист спирт и да залееш бобинката.

Самата бобина не се загрява, но е в непосредствена близост до ред транзистори с общ радиатор, който се загрява доста. Май няма да стане с восъка. Ще се насоча към колофона за сега, а след това и към лака за нокти. В същото време съм отворен и за други предложения :)

Епоксидна смола може да се намери в почти всеки магазин за домашни потреби, или железария. Не знам защо не ти го предложих в началото. Може би поради факта, че търсиш БФ и оттам грешното впечатление, че търсиш нещо разтворимо в спирт. :zzz

Ощте по добро решение е поксипол или бързосъхнеща смола на BISON. Обикновената епоксидна смола съхне около 24 часа (през това време може да се поразлее), докато другите два продукта - за около 10 мин.

Останалите им качества май са еднакви.

пс. ако ще купуваш бизон, който е по-удобен за работа от поксипола(и малко по-скъп), гледаи да не ти пробутат обикновен, а с червена капачка - той е бързосъхнещия.

Хубаво щеше да е да се разтваря в спирт защото щях да мога да си контролирам гъстотата. Епоксидната смола е доста гъста, това установих след обиколката ми по магазините вчера. Сега ще пробвам с един изолиращ лак спрей PLASTIC, благодарение на asasas :) ще напиша резултатите след манипулацията.

EDIT: BISON никъде не видях да се продава, biolander гъста ли е тази смола ?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...