Jump to content
BulForum.com

Epson LX300 на XP през COM1

samkijot

Recommended Posts

значи преинсталирах Windows-a. преди този принтер си работеше на серийния порт, но не помня как точно беше настроен.

след новата инсталация на XP-то (драйвери за тази OS няма) вади само йероглифи. тъй като намерих някакви драйвери за LX300+ пробвах с тях, но изобщо не почва да печата.

освен от драйверите не мога да се сетя от какво друго може да се получава така ... някакви идеи? :blink:

btw ако проблема е в кирилицата, би трябвало да печата текст, който е на латиница ... а де факто и на латиница хавата е същата :(

Понеже LX300+ има и сериен и паралелен, сигурен ли си, че си ориентирал печата към правилния порт? Настройка на порта, по който принтера се управлява става от самия принтер, както и кодовата таблица за кирилица (под ДОС). Windows XP си има драйвери за LX300+, проверих. Щом печата йероглифи, сигурно не си сложил правилния драйвер.

За разлика от DOS, Windows печата всичко като графика.

П.П. Щом печата, значи си уцелил управлявания порт :) Глупаво е да предполагам, че си пипал настройките на принтера, при положение че е голяма играчка. Така, че остава да махнеш драйвера и да сложиш вградения.

... че си ориентирал печата към правилния порт? Настройка на порта, по който принтера се управлява става от самия принтер, както и кодовата таблица за кирилица (под ДОС) ...

това първото нещо не го разбрах :blink:

на паралелен порт принтера си печата без проблем, без да правя каквото и да било (драйверите за този принтер XP-то си ги слага автоматично. всички други драйвери за LX300, които намирам са за 95 и 98).

на самия принтер има бутони за font, за LF/FF (което не съм сигурен за какво е) и пауза.

ако обясниш как става тази настройка за серийния порт от самия принтер, ще ти бъда благодарен :)

Така, че остава да махнеш драйвера и да сложиш вградения.

още в началото той си е драйверите от XP-то ... доколкото си спомням, когато връзваха за този порт (сега не мога да открия човека, който го направи на времето) ми казаха нещо за емулиране т.е. че през този порт заявките се емулират ... или нещо такова. не съм много сигурен, но щом не тръгва от раз (за разлика през паралелния порт), значи има някаква тънкост, която не ми е понятна :)

Прегледай тази тема. В нея става дума за кирилизация, но има и друго инфо. Самия принтер си има настройки, които се извикват с комбинация от бутони и се индицират с комбинации на диодите. В тези "менюта" се избира порт - COM или LPT, кодова таблица (когато се печата под ДОС), формат страница, разстояния и т.н. От първия ти пост разбрах, че си намерил някакви драйвери, не стандартните, които ти предлага ХР. Не виждам защо трябва да се емулира каквото и да било, след като Add Printer Wizard-а ти дава възможност да избереш по паралелен или сериен порт ще печаташ. И след като не е пипан принтера, няма нужда да си блъскаш главата с хардуерни настройки по него.

П.П. Ако искаш, пиши ми на Skype (има го в профила ми), пък като се оправиш - постни тук как си се оправил.

... ами според мен не е кирилизацията, а и няма такъв бутон "TEAR OFF", както е посочено в другата тема. ето какво има на самия принтер (снимката е от телефон, но нямам апарат под ръка):

LX300-interface.jpg

това, което свети (на 1-ицата) се активира с бутона "Font"

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...