Jump to content
BulForum.com

Обработка на снимки

nino77

Recommended Posts

Имам слба машина на 1000 херца с 128 оперативна и 32 на видеото. Кой според Вас е подходящият софт за по слаби машини за обработка на дигитални снимки? Дайте да поспорим малко а? :tongue

:) Е това съм сложил де... ама сигурно не съм само аз, който не може в момента да си упгрейдне машинката та това си е най-комерсиалното фотошопа - ами друго?

За 1000 херца процесор търси софтуер в архивите на баба си, но тогава не мисля, че е имало софтуер за обработка на снимки. Може би калкулаторите имат такива възможности, но пък 4-битов Фотошоп аз не знам да има :D .

Сега сериозно, сложи една 5-ца на фотошопа, няма кой знае какви липси от модерните версии, но пък на такъв комп (1 KHz) едва ли би седнал да правиш професионални колажи, за които могат да ти полсужат ефективно новите неща в новите версии.

Можеш да пробваш някой стар Corel Photo Paint - лека е програмата и достатъчно известна, например версия 8 или 9.

Бе то и IrfanView става за най-проста обработка(и поне със сигурност ще работи) ;)

Иначе PhotoPaint е доста добро предложение - има си всичко базово на фотошопа а и не зарежда 1/2 час разни модули в началото дето дори си нямаш представа за кво служат :wacko:

... но пък на такъв комп (1 KHz) едва ли би седнал да правиш професионални колажи...
Мисля, че става дума по-скоро за 1 GHz-ов процесор.

Иначе се присъединявам към мнението за PS5, както и за PhotoPaint на Corel Corporation. Аз съм ползвал Corel 6.0 на PI 120 MHz, 16 MB RAM, S3 Trio 512 KB :D .

За слаби машини...без да чертаеш подробно това и онова по снимките, но с достатъчно опции за подобряване на снимки - DCE AutoEnhance, а ако трябва и да се драсне нещо по тях - някоя от по-старите версии на MGI Photosuite.

Абе всички майтап ли си правите или аз не разбирам? :)

Второто.. :) ....съвсем си е ясно, че не става дума за единия килохерц, мегахерц и др. подобни. А 1 гигахерц & 128 RAM си е слабичка машинка за последните версии на фотошопа да речем, защото не е работата да върви някакси и да чакаш между отделните операции по 'цяла вечност', а да имаш все пак някакво к.п.д. на работа.

Абе всички майтап ли си правите или аз не разбирам? :) Няма как да става въпрос за машина 1 MHz, KHz и т.н. Става дума за 1GHz, което в зависимост от изпълняваните манипулации над снимките може да е напълно достатъчно дори и при използване на последните версии на повечето софтуер за целта.

Не си правя майтап. Извинявам се за ТЪПАТА грешка и си поправям поста. Малееей, къде ми е акъла... :blink:

И по темата: Напоследък доста често мяркам името на програмата Gimp. Безплатна е.

И по темата: Напоследък доста често мяркам името на програмата Gimp. Безплатна е.

На мен ми харесва и като неспециалист в тази област мога да кажа, че е доста лесна за ориентиране и сравнително бързо успявам да извърша дори и по-advanced (поне на мен така ми изглеждат :bgrin: ) манипулации.

@Midex съмнява ме някой, който се занимава професионално с такива работи да ползва подобна машина за целта, че да говорим за КПД ;)

Фотошоп 7 не само ще ти тръгне спокойно, а и ще ти върши перфектна работа. Иначе не мога да разбера как професионален софтуер (CS2 струва 580 долара в amazon.com) е комерсиален... Макар че напоследък тази дума се използва за какво ли не...

Фотошоп 7 не само ще ти тръгне спокойно, а и ще ти върши перфектна работа. Иначе не мога да разбера как професионален софтуер (CS2 струва 580 долара в amazon.com) е комерсиален... Макар че напоследък тази дума се използва за какво ли не...

Тя че ще тръгне ще тръгне и CS, докато nino77 не каже, че е с Windows XP на тия 128 МБ RAM, да, иначе ще тръгне, освен ако nino77 не каже, че на тия 128 МБ РАМ (от които XP ще заеме 80%) ще обработва графики, по-големи от банерчета 80х30 с максимум 2 слоя.

Да, може би ще върви и при обработка на 1024х768 графики с 20 слоя и ефекти (на 128 РАМ), но в този случай не бих желал да съм наблизо ;)

Процесорът не е най-важния в случая. RAM-a е прекалено малко за Windows-a, камо ли Photoshop, 5-цата може би ще е малко по-добре, но RAM-а е наистина отчайващо малко за каквото и да е.

Тия 32 MB за видеото от рам-а ли се ядат? Ако да, оставаш с 96 МБ рам - за какво говорим тогава!

:angry1 Добре, че 32 мб не се делят от рама. Е искам да си сложа още рам но нямам пари... Иначе и ирфан вю не е лошо май. Е не говорим за професионална обработка, а за любителска.... И на ХП със СП2 съм да...

:angry1 Добре, че 32 мб не се делят от рама. Е искам да си сложа още рам но нямам пари... Иначе и ирфан вю не е лошо май. Е не говорим за професионална обработка, а за любителска.... И на ХП със СП2 съм да...

Ако не намериш Photoshop 5.0 отнякъде, свирни, ще го изровя от архивите. С тва ирфанвю не се захващай, тая програма мен лично ме дразни нещо в нея, макар че ми е инсталирано 3.97 от една година, не го ползвам, а основно за разглеждане ползвам XnView - много лека и има доста възможности за прости обработки.

:( Просто исках да разбера кое е по доброто за по-слабите машини. Вярвам, че не само аз съм с стара машина и не само на мен ще ми е полезно това, но и на много други :unsure:

Бе то и IrfanView става за най-проста обработка(и поне със сигурност ще работи) ;)

Иначе PhotoPaint е доста добро предложение - има си всичко базово на фотошопа а и не зарежда 1/2 час разни модули в началото дето дори си нямаш представа за кво служат :wacko:

Щом ти зарежда по половин час, значи изобщо машината ти не е за работа с такова чудо като Photoshop. Той яде каквото и където има. На мен ми е правил 25GB Swap файл на харда, с 2GB рам на машината...

• 1 month later...

С фотошоп 7 съм правил сайт (не някакъв супер сложен, но все пак имаше бая лейъри) на компютър с 64МБ памет, така че не ми говорете :) Но може и да се дължи на факта, че тогава бях свикнал с лага като цяло.

• 2 weeks later...

Аз години на сходна машинка съм праскал Фотошоп. Ако имаш възможност за паметец - идеално.

• 2 months later...

Кажете ми програма с която може да се правят фейк снимки? В смисъл лице да се постави върху чуждо тяло и т.н. Adobe Photoshop има ли такава възможност?!!!??

Photoshop има възможност да направи всичко, но няма да стане с едно единствено цъкане на мишката. Ще ти отнеме няколко часа (2-3).

На практика на фотошоп можеш да направиш всичко!!! Само,че както казва колегата не е толкова просто.

Ето ви 1 линкче=>http://studio-bg.com/index.php?show=tut&id=925 там има уроци на български по фотошоп,всичко е описано стъпка по стъпка,могат да се направят доста интересни неща само да ви се занимава :rolleyes:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...