Mila Posted November 1, 2006 Share Posted November 1, 2006 мила,аз като инженер, малко се озадачих от хората с камиончето с антенките. по принцип телевизорите се водят телевизионни приемници. забележи думичката приемници, защото тя означава че те приемат радиовълни, а не ги излъчват. та кво точно ще да приемат сладурите с антенките? и достатъчно ли е съмнението за наличие на незаконен телевизор, за да се извърши обиск в частно жилище без съдебно разпореждане (е освен ако не си имигрант на когото просто по закон му се полага максимална доза полицейски произвол)?! сигурна ли си че проверките не се извършват по съседски донос или чрез проследяване на отклоненията от кабелната телевизия? Мобо, в случай че очакваш отговор точно от мен относно приемниците и как ги ловят, не съм възможна тука, да си призная. За камиончето с антенките (аз така го кръстих, не се виждат точно антенки, де, има някакви джаджи на покрива над шофьорската кабина) обяснението ми е дадено от местен жител. Моята реакция беше точно като твоята, когато за пръв път се наложи да отделим от бюджета тази сума (ov3rm4n е абсолютно точен тука) за нещо, което не съм смятала за нужно досега. Но с времето осъзнах, че когато 99,99 процента от хората я плащат, защото е тъпо и прекалено сложно да доказваш (всяка година, при това), че си едната десета от процента, която няма никаква, ама никаква нужда от телевизия и няма нито един телевизор (в нормалните домакинства има по 2 или повече), нито пък компютър... Пък и ние като имаме 2 телевизора барабар с 2 компютъра... какво да обяснявам - че са за красота ли? И не, няма да извършат обиск в частно жилище, в никакъв случай - нито на емигрант, нито на който и да било друг. Много учтиво ще ти насрочат дата, на която да дойдат да проверят - и така колкото си пъти искат. За да не платя тази сума, трябва първо да се правя постоянно на идиот, второ всеки път да крия 2 телевизора и 2 компютъра (къде???) - абе изобщо - много масраф, който просто не си струва... Никой от местните не го прави. Добавка: Извинявам се за оф-топика досега. Charovni, много ме заинтересува това, което си написал. За коя сфера става дума, с какво се занимава фирмата, в която работиш? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rex Posted November 2, 2006 Share Posted November 2, 2006 Този разговор се отклони твърде много в посока Hardware и Електроника, ето защо се връщам към първоначалната тема за пазара на труда в Пловдив, почната от tango. Според мен нещата не стоят по този катастрофален начин, както е описано, даже напротив. В момента в Пловдив има голям глад за кадри и бързам да кажа това на всички участници в този форум, за да не се ловят на номерата на разни агенцийки и тарикати. Познавам доста бизнесмени, предприемачи и работодатели, както и аз самия работя в една фирма вече осма година и имам поглед върху хората които постъпват и напускат напоследък. В последно време има осезаема промяна в пазара на труда и тя върви в ущърб на работодателите. Тази промяна може да се илюстрира най-добре със следния пример. Преди години излиза обява за работа и на обявата се явяват около 30-40 човека или повече. От тях половината не стават (от тези които се явяват на всички интервюта подред), друга част са на кантар или нещо малко не им достига да отговорят на изискванията. А 7-8 са доста добри кандидатури. Съответно работодателят има избор за най-добрата от тях. В мометна на подобна обява за работа, публикувана в централен всекидневник се явяват не повече от 7-8 до 10 човека. И по-често нито един не става. Фирмите вече изпитват глад за кадри, особено квалифицирани. Много от тях започват да правят head-hunting - тоест кражба на кадри от конкурентни фирми. Специалисти биват привличани с по-добри заплати, поощрения и условия на труд. В много бизнес сектори вече е точно така. Занапред ще става още по-зле защото сега се отваря една голяма демографска дупка. Това са липсващите поколения от 90-те. Това е времето когато не се раждаха деца и закриваха цели училища и детски градини. Тези поколения вече са пораснали, таман сега се дипломират и трябва да излязат на трудовия пазар. Но хората ги няма. От другата страна стои емиграцията. Така че занапред ще става все по-зле откъм кадри. Зле за бизнеса но може би добре за нас работещите. Защото дефицита, както се надявам, ще повищи цената на труда и вече никой няма да пише че се бори за работно място за 200лв и даже пуска връзки. Напротив, работодателите ще се борят за хората. Но дали съм прав само бъдещето ще покаже, защото тези процеси едва сега започват. Ч.А. Tova kato stane naistina nakyp s edna prili4na zaplata se vry6tam v BG i si namiram rabota. No ne mislia 4e v skoro vreme 6te stane. V interes na istinata rabota v BG v momenta ima bol - s lopata da ia rine6/imam predvid nai ve4e v golemite gradove/. V byde6te 6te ima o6te pove4e rabota. Problema kakto sega, taka i v byde6te vinagi 6te byde niskoto zapla6tane kakto i da ne zabraviame otno6enieto na 6efa kym rabotnika/"az sam gospod ti si mi rob"/. Dokato az ne moga da si pozvolia da izdyrjam kakto sebe si, taka i moeto bude6to semeistvo sas zaplatata koiato poly4avam az niamam miasto vav moiata rodna strana. Ne poso4vam minimalna suma za zaplata za6toto ako triabva da ia poso4a 6te ima mnogo negativni mnenia/a moje bi to4no obratnoto - pozitivni?/. Za smetka na tova vseki moje da si napravi smetka kolko stryva izdryjkata na edno normalno dvydetno semeistvo koeto jivee dobre /bez izli6en luks no ne i na ryba/ i da preceni kakva zaplata triabva da poly4ava za svoia tryd. Vsi4ko drygo e bezmislena borba i prazni prikazki za men. Tova e minimyma za vseki normalen 4ovek. Ottyk natatyk znae6tite i moje6tite grabvat golemite pa4ki sas ymeniata si. No na minimyma sedi normalnia 4ove4ec sas semeistvoto si gordo izpravil glava a ne nastypan sgyr4en 4ervei Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted November 2, 2006 Share Posted November 2, 2006 ...Добавка: Извинявам се за оф-топика досега. Charovni, много ме заинтересува това, което си написал. За коя сфера става дума, с какво се занимава фирмата, в която работиш? Аз забелязвам същата тенденция и смятам, че е почти повсеместна. Въпрос на късо време е всички работодатели да осъзнаят тази реалност. Все още голяма част от тях залагат на нископлатени неквалифицирани кадри, но това ще се промени много скоро. Ще се оценява жизненоважната за бизнеса ефективност на кадрите. И ще зейне не само демографската дупка, но и срива в образователната система на всички нива. Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabolik Posted November 2, 2006 Share Posted November 2, 2006 Незнам за останалите, но лично аз от джобс.бг бях ходил на няколко обяви и ме приеха на всичките, само че аз си избрах една, на която в събота бях на интервю и на другата седмица във вторник почнах работа. Може би си е чист късмет незнам и със сигурност не получавам под 200 или 300 лева. А азгенцията която беше писала обявата във джобс.бг беше агенция "Гали", и още една която ми помогна агенция "ЕЛТЕХ". Верно е че има и много връзкари, но който търси намира, а който го мързи си намира причини А може би не зависи само от късмета, а и от това как се държиш, как говориш, знам ли. Пожелавам успех на всички да си намерят хубава работа Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 Тази тема направо се изкриви... Не мога да разбера защо винаги, когато става дума за работа в България, всичко се извърта в сравнение с другите държави. Вярно, там наистина нещата стоят по друг начин... Обаче си мисля друго - в момента живеем тук, в България и трябва да се оправяме в нашата си действителност. Темата си беше за работата в Пловдив все пак, а не как ми плащат в чужбина. Вярно е, че тук трябва да си съдираш д-то от бачкане, за да изкараш това, което изкарва някой с доста по-малко усилия, но нека си кажем все пак как наистина стоят нещата на нашия работен пазар. charovni си го каза добре. Това, което пък аз забелязвам е, че повечето кандидатстващи за работа не си дават реална преценка за това дали могат да се справят с работа, която ще им се наложи да вършат. Хубаво нещо са амбициите и собствената самооценка, но ми се струва доста глупаво да изискваш възнаграждение, когато не можеш да дадеш нищо насреща. моето мнение е, че няма и достатъчно квалифицирани кадри за подбор на персонал. Явявала съм се на няколко интервюта, където са ми задавали безумни въпроси. Към работодателите: Изяснете си какво търсите и как можете да го откриете. alchemy, споменатите от теб работодатели се самонаказват и рано или късно ще осъзнаят това. Взимат неквалифицирани работници за малко пари, обучават ги и в момента, в който те се почувстват малко по-увери на базата на придобитите знания, те просто напускат работа. Да не говорим, че конкурентните фирми дори съвсем открито си дебнат за такива кадри. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 агенциите били виновни , давали малко пари работодателите , а забравихте да споменете че на повечето хора в пловдив изобщо не им се работи и само повтарят колко е добре в чужбина и цял ден люпат семки и въздишат по "големите пари" които щели да вземат в чужбина и реват защо в пловдив/българия нямало никакви пари. е как да има като на никои не му се работи , как да има като са останали само някви търтеи в тоя град. имаме хранителни магазини и всеки път когато някоя продавачка напусне поради някаква причина не може сумати време да се намери замесничка да вярно е работата е много , работи се по 12 часа на ден но и парите не са малко вземат се на месец около 400лв , като продавачките са доста и се сменят и в крайна сметка за 1 месец и се сабират да поеме около 20тина смени (зависи как се разберат с колежките , възможно е дори и по-малко) , как може обявата за работата да стои във вестник марица 1 месец и да доидат има няма 10 човека , как може от тия 10 човека само 1 или най-много двама да успяват да се справят с не чак толкова сложната задача да продават и да се държат любезно с хората , аиде после работодателите били виновни . преди време в единия от магазините напусна месаря и понеже трябваше спешно да се намери пуснахме обява и по агенциите и знаете ли какво , доидоха 2-ма работиха по 2 дена и се отказаха много им била работата е добре къде дават по 550лв заплата за работно време от 10.00 до 18.00 . естествено на никои не му се работи за малко пари но 550 не са чак толкова малко , по - добре ли е да стои в тях да чете весник и да мизерства . ако трябва да съм честен писнало ми е от мързеливи хора а в пловдив те са доста повече от работливите Link to comment Share on other sites More sharing options...
N00KiE Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 Злобил, вярни работи казваш ама, това, което ми направи криво впечатление е, че се изказваш от името на работодателя, в случая бил и баща ти. Предполагам с тези магазини поддържате добър стандарт, та ми е интересно ти работил ли си, какво си работил и за какви пари. Щото и баща ми преди 5-6 години държеше 2 магазина и не съм се оплаквал да ми е липсвало нещо, ама работата се разсъхна и сега баща ми работи за 300 лв заплата. Не го приемай като заяждане, но не вярвам някой да откаже 550 или 400 лв заплата защото не му се работило,особено в Пловвдив, струва ми се, че не са само фактите, които излагаш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvet_underground Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 N00KiE,напълно съм склонен да вярвам,че това са фактите.Когато става въпрос за подобен персонал/продавачки,сервитьорки и т.н./ откриваш,че хората са ужасно мързеливи и често с доста слаба памет/не могат да запомнят стоките,разположението им в магазина/.И това се наблюдава най-често при по-млади хора/до 30 години някъде/.А парите,които zlobil спомена,не са никак лоши за подобна работа.Просто хората са с такъв манталитет-не търсят никакво развитие,мързи ги и си клепят в малкото апартаментче,люпят семки и се оплакват,че няма работа,а ако има-то тя им идва много нанагорно.А като процент тези хора са много,а докато карат по този начин положението няма да се промени. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 N00KiE да работил съм в магазина както казах работата наистина е много но и парите не са малко и вместо хората да се оплакват че няма работа може да си дадат малко зор и да изкарат пари а не да реват колко зле ни била държавата , вярно че с магазините и другите занимания на баща ми поддържаме висок стандарт на живот от които не мога да се оплача но все пак и аз знам от къде сме тръгнали и какво са работили нашите , никога не са се оплаквали а са си давали зор за да постигнат това което са в момента , това което сме аз и сестра ми в момента , ако си бяха стояли в нас и да чакат държавата да ни помогне и да влезем в европеиският съюз най-вероятно сега и аз щях да работя на 200-300лв заплата и да се оплаквам колко е "скапана държавата" ни и да въздишам как хората в чужбина работели за 10 пъти повече пари velvet_underground точно както го казваш е , хората просто ги мързи а и не съм казал че тези заплати в магазина са постоянни , примерно продавачките които работят от повече време в магазина вземат повече пари , но това са жени в които баща ми има доверие , жени които дори някои път когато не са на смяна , винаги когато нещо се налага ако имат възможност идват да помагат за каквото е нужно , да не говорим че отделно на всеки по голям празник (коледа , нова година , великден) им се организира празнична вечеря в някой ресторат или на хората които им се пада да работят в тези дни (магазините са денонощни и нямам как да се затворят) им се дават добри премии , тоест могат да се издигат , не е кои знае какво професионално развитие но е по-добре от колкото да клепиш като сопол в някой офис да си клатиш краката цял ден да зимаш 200лв и да ревеш колко са ти малко Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 злобиле, заради това ти отношение, аз не бих работил при тебе. чисто хипотетично де, не си ми по специалността. много ти били парите, дето даваш, а?! а нали знаеш че има разлика между даването и зимането?! работата която се предлага, означава лишаване от доста свободно време. работата е посменна, при което се появява проблема с недоспиването и разминаване на графиците с останали членове на семейството или при несемейни хора - ограничено време за социални дейности. но това са луксове. а ти предлагаш заплата, която покрива само елементарните нужди на един индивид(сметки за храна,ток, вода, отопление, телефон), които в никакъв случай не могат да минат за лукс. дават се премии викаш, а пише ли ги в трудовите договори? нарастването на заплатата фиксирано ли е и през какъв период е - веднъж или два пъти годишно или веднъж на високосна година? точно колко време и какво трябва да направя за да реши баща ти, че заслужавам повишение? има ли премии за извънредни дежурства? за допълнителна работа? отпуските и болничните как се покриват? изплащат ли се социалните осигуровки и колко редовно? здравна застраховка има ли? удръжки за щяло и нещяло правят ли се? това са част от въпросите, които хората си задават, когато решат да кандидатстват и чиито отговори се спестяват по непонятни за мен причини от всички работодатели. понякога дори отговорите им стават неясни до напускането на работника. "за лудо работи, за лудо не стой" е малко остаряла поговорка. сега хората работят за пари, а ти като работодател ако не можеш да си позволиш цената на труда им и да ги оценяваш си е твой проблем. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qzoveca Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 Мобо,в случая си само морално прав,иначе Злобил се исказа абсолютно точно.Той респективно баща му е работодателя,човека с парите,той има тези и тези условия ако ти не си навит да полагаш кътовски труд за 550 лева и то не за някаква отговорна работа то други гладни хора ще се навият и то ще са щастливи!!!Социалните контакти са свързани с пари,като няма какжо да ядеш за какви социални контакти ще мислиш,не са приоритет!това чудо се нарича пазарна икономика.Така както ти не си длъжен да работиш при него за 550 и имаш възмойността да си намериш такава на която ще ти плащат 2000 би избрал второто нали,така и той не е длъжен да се съобразява с твоите изисквания,не те ли удовлетвирява ми тръгваш си и някой друг ще работи за 550 лева вместо теб.Хората не са незаменими!Особено за такъв тип работа?Не може все работодателя да е виновен и само оплаквания на който не му понася вратата и айде! Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 много ти били парите, дето даваш, а?! а нали знаеш че има разлика между даването и зимането?!работата която се предлага, означава лишаване от доста свободно време. работата е посменна, при което се появява проблема с недоспиването и разминаване на графиците с останали членове на семейството или при несемейни хора е ако искаш аз да ставам сутринта да храна децата на работничките , да ги вода на училище и вечер да си лягам с мъжа и нали се сещаш че няма как да стане щом вземат парите които баща ми дава ще идват на работа и ще се лишават от свободното си време все пак за това им се плаща и както каза човека под мене никой не ги задължава насила да работят при нас нали така всеки си преценява дали го устройва или не , дали ще може да съчетае семейството с работата си , графика някой път се разминава но това е в доста редки случай понеже се пише в началото на месеца и всеки го спазва стриктно от там нататък ако на някой му се наложи да отсъства поради няква причина се разбира с колегите кои да поеме смяната му като съответно този които е поел смяната на отсъствъщия след това има 1 ден повече почивка защото после му се връща деня дават се премии викаш, а пише ли ги в трудовите договори? нарастването на заплатата фиксирано ли е и през какъв период е - веднъж или два пъти годишно или веднъж на високосна година? точно колко време и какво трябва да направя за да реши баща ти, че заслужавам повишение? да дават се премии но не се отразяват в трудовия договор , просто се работи на доверие , заплатите се увеличават когато решим че дадем човек работи съвестно , държи се добре с клиентите , не краде пари и си знае мястото и не се държи нагло с които и да е друг от фирмата има ли премии за извънредни дежурства? за допълнителна работа? отпуските и болничните как се покриват? изплащат ли се социалните осигуровки и колко редовно? здравна застраховка има ли? удръжки за щяло и нещяло правят ли се? да както написах в по-горният ми пост има премии за извънведните дежурства когато някой път се налага , никои никого не кара на сила да взема допълнителни дежурства , ако не иска не ги взема , но винаги се намират работници които да ги вземат заради което съответно им се плаща. отпуски също имат по седмица в годината като им се водят платени (повечето ги използват да ходят на море , като смяните им се покриват от другия персонал на които съответно се заплаща допълнително) имат осигуровки и им се плащат абсолютно редовно , здварна застраховка също удръжки естественно им се правят когато след ревизия големи суми не излизат понеже съответно са си ги прибрали , има и някои грешки (допустини , няма начин да излезе до стотинка ) които стават но понеже абсолютно всяка стока която влезе в магазина се записва и абсолютно всяко продадено нещо се чука на касовият апарат , усвен те да са си "прибрали" нещичко няма кои друг да е и от там им се удържа от заплатата , на които не му изнася просто напуска и си търси друга работа , както ние се държим коректно така очакваме и персонала да е коректен към нас и да не ни краде все заплатите са точно определени и на които не му стигат винаги може да напусне а не просто да си "взема" от касата колкото му трябва след като 2-3 пъти им се удържаха от заплатите извесни суми кражбите значително намаляха и сега ревизиите са в допустимите стойности , вярно някои които най-вероятно не са си присвоявали изгоряха с някой друг лев но да се сърдят на колегите си в случая не виждам вината в нас @ЯЗОВЕЦА е напълно прав , никои сме вързали на сила по всяко време може да си сабере багажа и да каже напускам , вярно е че трудно се намират хора но все още се намират а незаменими работници точно в тая сфера няма , когато един не го устройва има поне още 5-6 които са готови да работят това а и все пак за тази работа никои не им изисква каквото и да е образование , не може всеки да взема по 2000лв а насреща нищо , все пак си продавач а не адвокат трябва ти едно елементарно възпитание , желание за работа и известна доза съвест Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 Злобиле, мога да се съглася само с част от казаното, а то е че мнозинството на теория иска да работи. Но това е само на теория. А на практика никой не работи или гледа да работи само нещо от което може лесно да извади пари. Този проблем с явяването на 10 човека(на месец) ми е познат. Проблема който аз виждам е че една голяма част от хората имат странични доходи(не разчитат само на тези изкарани от сами тях). Наи-вече - издръжка от семеството, мама/тати (не че е лошо това) носят/месят, някоя друга далаверка и така...дните си минават, пари колкото да не се каже че няма се изкарват. Градът е пълен с хора без сериозна работа но с доходи. Ако някои не ми вярва, да отиде по обяд на главната(особено лятото, когато може да се изкарват пари). 80 % са хора в трудоспособна възраст, но по една или друга причина не работят. Това с което ми прави впечатление е че гледаш едностранно на нещата, демек, от страната на работодателя - той държи ножа и баницата. Още от преди много години в България именно това беше общоприето, че работодателя е силната страна и може да си позволява каквото си иска с работниците му. Сега обаче, както сам забелязваш силите са на път да се поизравнят( но винаги работодателя има последната дума ). Това е то - вечния конфликт м/у работници и работодател. На работника му е виновен работодателя че му плаща малко. На работодателя винаги му се струва ще заплатите са високи. КОГА наи-накрая ще проумеят някои хора че работодателя не може и не иска да си позволи да даде заплатата която иска работникът ? Може да се постигне някакъв баланс, но нивото на икономическо развитие е това което определя заплатата. Ти може да искаш от шефа заплата от 2000 лв, но след 10 и повече години. Дори и да ти дава повече отколкото пазара е определил, то ще е за негова сметка. Мобо Това което казваш е вярно но на практика дори и западните компании не го правят. Работодателя може също да изисква от работника(особено такъв като тебе с огромни претенции) перфектно изпълнение на възложената работа. Ако ще вървиш на бургия с кодекса по труда в ръка, може да си вкараш автогол и дори накрая сам(ако не те уволнят дисциплинарно) да напуснеш. Относно премиите и договорът, в малкия и среден бизнес се работи повече на доверие, на изградени с времето връзки между работника и работодателя. Това е отличителна черта за бизнеса от този ранк. Това че се дават премии неотразени в договора е плюс за тебе иначе ще платиш данък доход. Никои нормален работник няма да настоява да му се в договора. Затова трябва да има баланс между 2те страни, толерантност и професионализъм. Link to comment Share on other sites More sharing options...
warp Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 Затова трябва да има баланс между 2те страни, толерантност и професионализъм. Може да съм малко пристрастен, но е съмнително колко са толерантни и какви професионалисти са работодателите. Или поне повечето от тях. Има такива, които се мислят за голяма работа, за нещо много повече от работника, държат се арогантно с него. А в същото време това им поведение не е подплатено с нищо. Пишат се шефове само на хартия, дават заплати и подопечените им вършат цялата работа, защото те нищо не разбират! Друг е въпроса ако взимаш 400 лева на колко те осигуряват. Ловя бас, че в най-добрия случай на минимална работна заплата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 Не гледаш обективно. За осигуровките си прав, но това е да за да се пестят разходи. Ти ако искаш толкова може да се осигуриш сам. Искам да ти кажа че в България осигуровките са много по високи от колкото където и да било другаде. (няколко пъти). Причините...са повече от ясни. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 Абе всеки си е прав за себе си - и работодателя и работника. Много от фирмите в България за мене са пълни пародии. Искрено се надявам с влизането ни в ЕС нещата да се променят и тези "фирмички" да бъдат закрити. Те пречат най-много на развитието на пазара на труда. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 За първи път откровено ще се съглася със Злобил относно описаните неща И ще кажа на тези дето коментират - ако не сте в момента или никога преди /както подозирам/ работодатели и не сте се грижили за персонал и хич ама хич да не чувам приказки за "взимане" и "даване"... Едит: Овърмане, майтапа на страна, но таксата в Англия просто да притежаваш телевизор си е 30 паунда Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 Абе какъв работодател е този, който не ти дава да си ползваш отпуска, осигурява те на минимална заплата, бави те с парите и смята, че когато и да е и за каквото и да е си на негово разположение? Това не е работодател, за него има друга дума - ЕКСПЛОАТАТОР! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 Злобил, вярни работи казваш ама, това, което ми направи криво впечатление е, че се изказваш от името на работодателя, в случая бил и баща ти. Предполагам с тези магазини поддържате добър стандарт, та ми е интересно ти работил ли си, какво си работил и за какви пари. Щото и баща ми преди 5-6 години държеше 2 магазина и не съм се оплаквал да ми е липсвало нещо, ама работата се разсъхна и сега баща ми работи за 300 лв заплата. Не го приемай като заяждане, но не вярвам някой да откаже 550 или 400 лв заплата защото не му се работило,особено в Пловвдив, струва ми се, че не са само фактите, които излагаш. И аз бях като тебе!От 93-та година до 2004 имахме магазин за хранителни стоки който в последствие затворихме защото всички избягаха по големите хипермаркети и просто за нас не остана клиенти така че баща ми който беше собственик на фимрамата се наложи да работи и той за 300 лв. на месец просто нямаше избор.Това че сме близо до Метро,Сани и другите такива ни уби а вас Злобиле ви крепи това че сигурно сте далеч от тях! С едно това Злобиле че има много хора които неискат да работят е съвсем вярно.Имам няколко нагледни примера как за 300 лв неискали да работят и това било малко.Ми много ясно че като за начало няма а ти дадат 1000 лв заплата все пак трябва да си е заслужиш.Друг е въпроса че тези хора ама абсолютно неразбират от нищо и са свикнали мама и тате да дават а те да седят!Почва се с малко ако вече шефа е свястен и ти покажеш че си съвестен определено ще се взимат повече пари! Хич обаче не ти вярвам да плащате по 400 лв на продавачака или на месар 550 ако беше казал 250 по бих ти повярвал просто знам колко плащат по магазините а пък хич неискам да казвам колко плаща наемателя на нашия магазин на персонала щото е бая по-ниско от 250 лв. Наистина обаче либсват кадри в българия вече.Сега работя в една фирма и шефа се принуди да ни вземе 2 момчета да ни обучи и между това ние да си учим,защото просто неможе да намери съвестни работници.След година 2 ако ми хареса на мен ще продължа да работя ако се държи с мен така и определено ще взимам по-доляма заплата но за 4 часов работен ден сега съм много доволен от парите! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 рапторе, с риск да те разочаровам, но и аз съм нещо като работодател или поне от мен зависят заплатите на част от хората под мен, както и намирането на работа за тях. има и хора над мен естествено. само че аз не очаквам от непознат човек да започне да работи при мен "на доверие" за неопределено време. нито пък съм толкова луд, та да се вържа на непознат работодател, че някога някак си като решил щял да ми направи заплатата "нормална". аз харесвам точните цифри. и срокове. и предлагам качествена работа. като не ви харесва - не ме наемайте работа има с лопата да я ринеш. както казах въобще не съм специалист в бизнеса с търговия с хранителни стоки, но злобил си призна, че имат голямо текучество на персонала. и неколкократно повтаря "като не ти харесва, можеш да си ходиш" "не си вързан" и т.н. текучеството означава, че доста хора не са доволни от условията. работодателя вместо да ги подобри, започва да твърди че хората са мързеливи.... това малко ми прилича на детските игри от вида на "не би посмял да изядеш жив охлюв!" или по-нататъшната им женска разновидност "ако ме обичаше, щеше да направиш това и това!" а за разликите между взимането и даването не ми се коментира. или ги знаеш или ще ги научиш скоро. Link to comment Share on other sites More sharing options...
warp Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 Искам само да вметна колко абсурдно ми се струва да се иска висше образование за секретар, търговски представител и т.н. - все не толкова "сложни" професии. Гледах скоро оператор на бензиноколонка - минимум средно. Висшето образование няма никаква стойност. Куцо и сакато учи вече. Това според мен много бута заплащането... 4 години съм се бъхтал да я изкарам тази Макроикономика и сега едно, че никаква работа не мога да си намеря, 2ро ако го направя ще е за 300-350 лева. Освен ако нямам добър късмет и не попадна на точния работодател в точното време. Което става много рядко.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 Mobo земи изтрий единия пост - проблем е имало явно Да ти кажа аз друга приказка дето не е и за разказване, но пък има нужда да се каже зарад младите... НИКОГА не съм лишавал подчинените си от облаги, нито от ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ по закон осигуровки... Правил съм компромис да декларират каквото си поискат и /странно/ винаги е била минимална заплата за длъжността... Та да разкажа - най добрият ми служител загина нелепо изпълнявайки рутинен курс до Варна.. На един шибан завой край Чирпанските възвишения тръгнал да изпреварва външно без видимост и се цапва челно в една Уазка на енергото... Към същия този момент жена му ми е касиерка и аз трябва да й съобщя "новината". В същия момент съм с моите доставчици от чужбина на заседателната ми маса.... И влиза един от шофьорите ми и казва "мъртъв е" и се разплаква и заминава навън.... Аз също се разпаднах при тия "новини" и единственото което можах да направя е да помоля баща ми да ме подкрепи..... Той успя да се въздържи и взе жената и до Стара Загора успя да задържи положението, защото човекът си беше вече в морга... И трябваше да й го поднесем най-безболезнено... Но КАК ПО-ТОЧНО се поднасят такива новини безболезнено?????????????? Същата тази жена, която аз обгрижвах ежемесечено и тайно й давах пари над заплатата от джоба си, стараех се да се чувства добре, заклех се че ще има заплатата си дори работа да няма доживот.... Точно 3 години след случая, когато оставаше месец до давността на събитието, тя напусна работа и след 10-на дена получих иск срещу мен за 70000 лева..... Споразумяхме се извънсъдебно за 15000 лева, които аз чинно платих, защото закон от 1986-та година постановява, че загине ли твой служител в работно време, освен ако не е доказано откровено самоубийство, ти си длъжен да поемеш компенсациите, ДОРИ и и да е виновен работникът ти за злополуката... Неговата жена, която подсигурих с работа и заплата и какви ли не други бонуси доживот, изчака да се стигне до последния месец от давностния период и напусна и ме застреля с тоя иск и с думите "Ти трябваше по-рано да се сетиш" Платих й аз 15 хилки, но остана едно чувство..... Така че всички момченца дето кудкудякат тука и НИКОГА не са били работодатели и нямат понятие що е туй "РАБОТОДАТЕЛ" и неговите отговорности да не се обаждат изобщо... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 Хич обаче не ти вярвам да плащате по 400 лв на продавачака или на месар 550 ако беше казал 250 по бих ти повярвал просто знам колко плащат по магазините а пък хич неискам да казвам колко плаща наемателя на нашия магазин на персонала щото е бая по-ниско от 250 лв. ами да общо взето далече сме от сани но не само това ни крепи , но това е друга тема а за заплатите какво да ти кажа..... дали ми вярваш или не те са факт нямам абсолютно никаква файда да ви лъжа ако искате вярвайте ако искате недейте продавачките които постъпват в магазина започват на 350лв , като в момента има и 2-3 които работят на 400лв а месаря е твърдо на 550 като през месеците с много празници когато има доста работа и се налага да работи повече си докарва малко над 600 както казах въобще не съм специалист в бизнеса с търговия с хранителни стоки, но злобил си призна, че имат голямо текучество на персонала. и неколкократно повтаря "като не ти харесва, можеш да си ходиш" "не си вързан" и т.н. текучеството означава, че доста хора не са доволни от условията. работодателя вместо да ги подобри, започва да твърди че хората са мързеливи....това малко ми прилича на детските игри от вида на "не би посмял да изядеш жив охлюв!" или по-нататъшната им женска разновидност "ако ме обичаше, щеше да направиш това и това!" а за разликите между взимането и даването не ми се коментира. или ги знаеш или ще ги научиш скоро. и къде точно го видя това написано от мене.... ?! нека да ти обясна казах че могат да напуснат по всяко време в случаите когато не могат да съчетаят свободното си време с работата си , в случаите когато им се удържат от заплатите понеже са крали , в случаите когато някой път случайно може да се наложи да заместят някои , ама чакаи малко нещо не мога да се сетя в коя фирма ти дават такова работно време че да имаш време за абсолютно всичко...... ъъъ май такава фирма няма а ..... същност за какво точно им плащаме ... ми може би за да са заети с работата си за която получават пари а работодателя в случая каква му е вината , тои не е задържал никои насила , всеки сам идва и си решава дали да работи за нас или не , дали му оттърва или не , щом се е фанал на хорото ще го играе , ако не да си събира багажа и да бяга някъде където ще го търпят да си прави каквото иска в наща фирма такова нещо не се търпи търсят се сериозни работници от там и съответно вземат по големи заплати от повечето хранителни магазини , и да пак продължам да твърдя че хората са мързеливи дори погледнато не от гледната точка на работодател а по принцин хората в пловдив ги мързи всеки си мисли че трябва да работи за 100000лв ама не става какви по добри условия да усигорим , може би да им направим работното време 6 часа а заплатите 1000лв или пък що направо не им препишем всичките магазини и не им станем една работна ръка еи така даже без пари за да може да са доволни , всичките работници ги изкарахте супер тихи водички а работодателите най-големите душмани айде стига глупусти вече защо някои които има фирма примерно РАПТОР не каже колко "лесно" се намира добра и съвестна работна ръка , за работлива пък изобщо да не говорим , защо ние постоянно трябва да правим отстъпки на работниците а те не Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 Raptore, деиствително си прав. Думата Предприемач обаче пасва повече в случая. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pi4aga Posted November 3, 2006 Share Posted November 3, 2006 Точно 3 години след случая, когато оставаше месец до давността на събитието, тя напусна работа и след 10-на дена получих иск срещу мен за 70000 лева..... хех,добре дошъл в българия...гадно. иначе злобиле,разбрахме че си работил в магазина(ите) на баща ти,но какво работиш сега?чудя се просто дали си се отзовавал от другата страна на барикадата. щото извинявай,ама цитирам: "все пак и аз знам от къде сме тръгнали и какво са работили нашите" някак си не седи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.