Jump to content
BulForum.com

3pcta v mreja

Recommended Posts

Sorry pi4ove, napravish search nqkolko pati i qvno ne moga da ocelq kak da go formuliram siguren sam 4e ima takava tema.No vse pak kak moga da gi varja s swich ili ruter koe e po dobre i posle kak stava softwarno vrazvanneto i razpredelqneto na neta m/u tqh. S pc to pc znam kak stava i da ne me zasekat s CCproxy ama s 3 nikoga ne sam pravil i za tova pitam? mersi predvaritelno i oshte vednaj sorry!

Ако ще е за нет и ти го режат по MAC адрес,майче рутера е най-добрия вариант. :) Може и със някакво слабо пц,което да изпълнява функциите на рутера под линукс да речем. :)

:) 10x no varianta sas slabo pc pod linux se izklu4va. Na4i ostava ruter. Togaga lan kabelite trqbva da sa napraveni v prava posoka kam rutera (ot ediniq mu krai) i ot drugiq idva neta :) . neshto po specialno ima li? Stava duma neshto softwerno da se slaga po PCtata. I nz dali tova igrae nqkva rolq no edno ili dve ot tqh sa s win98 a 3toto e s winXP....? :) nqkvi saveti ... :rolleyes: sorry 4e nz to4no kvo da zadam ama mi e za prav pat! Mersi pak...

За кабела знам, че май трябваше да е обърнат, но тъй като на мен ми ги свързва човек не мога да давам съвети точно за това.

Що се отнася до различните операционни системи, няма никакъв проблем - 2 от PC-тата ми са с Win98SE, а третото е с XP. Нямат никакви спънки да комуникират помежду си....всъщност рутерът основно се грижи за това. :)

Edit: Локалните при мен са 192.168.ххх.ххх, тъй че може да има леки вариации.

.....neshto po specialno ima li? .......

Кабелите са прави, като за концентратор ( hub ). От страната на трите компа няма нищо за

инсталиране, само мрежовите настройки трябва да са на автоматично приемане на IP и DNS.

Рутера дава локални IP обикновенно в диапазона 193.168. 1 .2 - 193.168.1 255. Ако трябва да се

стартира услуга на някой комп, която слуша интернет за повикване по някой порт, може да се наложи

да се настрои вградената в рутера защитна стена, за да прехвърли повикването към компа.

Също така трябва да смениш регистрацията на MAC адреса при супорта, или да клонираш регистрираният

MAC в рутера. Ето това устройство мисля че ще свърши добра рарбота.

Има 4 LAN порта и 1 WAN порт за достъп до външната мрежа. Трафика се разпределя в зависимост от

заявките за достъп. Ако пристигат и по 4-те порта, разпределя по 25% от достъпният трафик за всеки.

Ако заявка за достъп има само по 1 порт - предоставя му целият външен трафик.

Ако пристигат и по 4-те порта, разпределя по 25% от достъпният трафик за всеки.

Ако заявка за достъп има само по 1 порт - предоставя му целият външен трафик

Да да и един мърмот завива шоколада със станиол :bgrin: , на теория е така ама на практика кво кажеш пич дали ще стане. Като пишете постове все пак помислете че някой може да повярва на това които поствате.

off: Според мен тоя последния пост заслужава warn!

Човека с 25-те процента е напълно прав, но има и по- евтини варианти - или с един switch след първото пс и оттам към другите две - или с две ланки(bridge-нати) на средния пс, но и двата варианта имат недостатъка - първото пс трябва да работи за да имат и другите нет, но за home си е ок.

........Да да и един мърмот завива шоколада със станиол :bgrin:.......

В такива теми пиша само неща които съм ги проверил лично. На работата сме с такъв рутер. Работи без прекъсване 3 години преди да изгори това лято в една буря. След това го заменихме със същия модел, защото не ни създава никакви проблеми. Аз лично, освен преките ми задължения, отговарям точно за поддръжката на фирмената мрежа, така че зная какво пиша. Именно заради тази особенност на рутера включихме шефа и началник-цеха на отделни канали, а всичките останали 10 компа сме ги свързали чрез концентратори с другите 2 порта. По скъпите рутери могат да задават различни скорости за всяко отделно IP, и при тях няма значение дали абоната е свързан пряко или през hub, но не мисля че е оправдано да се купува такъв за домашна мрежа.

Оф имал рутер и мрежа значи= много опит

Чети по-внимателно какво съм написал. Мрежата ми е странично задължение - просто за забавление.

Нямаш си ни най малка представа каква ми е работата и знанията. Мнението ми е че проблемите трябва да се решават възможно най-икономично. Ти явно си от хората които стрелят с топ по мухи, а след това се чудят защо им е свършило джепането в критичен момент. Предложих икономичен и работоспособен вариант за трите компа . Ако имаш разумна алтернатива - давай. С радост ще я прочетем, но ако си нямаш идея как се правят нещата, а само си се начел с книжки без да си пипнал нищо със собственните си ръце, бъди така добър да не се месиш.

http://www.evrocom.info/invision/index.php...88&hl=ruter

Оф имал рутер и мрежа значи= много опит. Прочетет постовете на BoardMan и Ov3rm4n внимателно тъй като съвпада с моето мнение а и не ми се търси повече, безброй теми за евтини рутери един тръгне да тегли запуши другите ако искаш добър shaper нещо софтуерно. За използването на Coyote Linux и подобни неща има една камара теми. Не очаквайте от рутер за 30USD нещо много правете квото искате

P.S Warn за тия където пишат глупости.

Я да се вмеся аз отново със скромния ми опит с рутера, който имам. :P

Става дума за запушването на каналм дето споменахте. Не знам дали е най-точния пример който давам, но също съм забелязал, че когато на едното РС има приложение, което по подразбиране гълта почти цялата връзка (напр. Бит Кометата, която като тръгне да дърпа дори и страници едвам се отварят), на останалите РС-та по същия начин не може практически да се работи с нета. Това разбира се се отнася и за самото РС, което дърпа с кометата. В случая вината според мен носи самото приложение, а не рутера, защото ако дърпа да речем Флашгета, дори и да му е отделена цялата лента без ограничения, в момента в който има заявка от някое от РС-тата за лента...ги няма тези проблеми....разпределят си се сравнително равномерно.

(напр. Бит Кометата, която като тръгне да дърпа дори и страници едвам се отварят), на останалите РС-та по същия начин не може практически да се работи с нета.

Това се получава защото трасето на доставчика на интернет разрешава определен брой активни

връзки на един абонат. И с FlashGet можеш да го забиеш, ако теглиш едновременно няколко-десетки файла, всеки разбит по на 5-6 части. Резултата е същия, а и по принцип няма техническа система защитена изцяло от безотговорното поведение на потребителите си.

Извинявам се за IP-то . Погрешно съм написал 193. .....

Да се включа с едно питане...(не съм на ти с мрежите) :(

Значи, докарват ми интернет с лан но тъй като се наложи да преместя РС-то, трасето се удължи с 20-на метра(то и без това си беше дълго и имаше загуби от време на време) и прекъсванията зачестиха. Доставчика ми препоръча да си сложа суич(обаче на 12В - били по-стабилни), макар това май да си е негово задължение. До тук добре, обаче 2-3 пъти в месеца се налага споделяне на нета, но се налага да работи първото РС.

... сега питането: по-горе показания рутер би ли ми свършил работа да подобри сигнала(да върши работата на суич) и да разделя нета, така че да не се налага да работи първото РС?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...