Jump to content
BulForum.com

Dual Channel vs повече RAM

Recommended Posts

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply
Дам, и това е идея. Едва ли ще го правя 2GB скоро ама... Всъщност ако го направя сега 2x512 после мога да сложа още 2x512 и да не се занимавам с продажби. Обаче пък сега мога да сложа 1GB Super T.

А ще има ли проблем ако комбинирам A-Data със Super T, ако реша да го направя 512+1024?

Super T CL5 или CL4?

За клокване на процесор ли става въпрос?

Не би трябвало да има проблем, но кой знае. Наистина е най-добре да купиш една гигабайтова сега и после още една. Тия гимнастики с 512+1024 нямат смисъл + това паметта трябва да работи на по-високото CL, за това земи една Super T CL4 клоквай спокойно.

Значи, одеве ходих да си поръчам Супер Т-то и онзи нямаше цените, но ми каза разликата в цената на CL5 и CL4 ще е 10 долара и голяма разлика в производителността няма да усетя. Ама аз като гледам цените в разни сайтове ся разликата за 1GB DDR2 800 е само някой долар. Дали наистина е така и наистина ли няма голяма разлика в производителността?

Значи, одеве ходих да си поръчам Супер Т-то и онзи нямаше цените, но ми каза разликата в цената на CL5 и CL4 ще е 10 долара и голяма разлика в производителността няма да усетя. Ама аз като гледам цените в разни сайтове ся разликата за 1GB DDR2 800 е само някой долар. Дали наистина е така и наистина ли няма голяма разлика в производителността?

Разликата ще е до 5%, но ако ще клокваш нещо е най-добре да е ЦЛ4.

Разликата ще е до 5%, но ако ще клокваш нещо е най-добре да е ЦЛ4.

Процесора да. Видео карта също, но по-нататък. Рама незнам как става. Утре ще отида и щя видя дали може да погледне цените и ако все още не е поръчал може да му кажа ЦЛ4, щото днес вече не можеше да поръчва като отидах.

• 1 month later...

Отново ще използвам тази тема за да не отварям нова.

В момента съм с 1GB DDR2 800 Super T CL4. Когато си купувах рама се изръсих доста повече за тоз CL4. Се тая, ако е по-добър си струва. Обаче, понеже хич не съм наясно с тея памети постоянно се съмнявам, че не ползвам това, за което съм си платил. Има ли няква особеност при настройките за да работи на CL4. Например това (копирах го от Everest):

@ 400 MHz 5-5-5-15 (CL-RCD-RP-RAS) / 21-42-3-6-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)

@ 266 MHz 4-4-4-10 (CL-RCD-RP-RAS) / 14-28-2-4-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)

@ 200 MHz 3-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS) / 11-21-2-3-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)

Аз моя го държа на 400 (800). Да не би да трябва да е на 266? А ако го държа на 200 ще бъде ли CL3 :confused ?

Аз моя го държа на 400 (800). Да не би да трябва да е на 266? А ако го държа на 200 ще бъде ли CL3 :confused ?

Няма никакъв смисъл, освен ако не клокваш шината и по този начин пак ще вдигнеш честотата на паметта до номинала.

Иначе на прав път ли съм, че това има връзка с CL-то? Всъщност CL CAS Latency ли означаваше? Защото гледам, че в биоса има такова и ми е на ауто. Мога да го направя на 3T, 4T, 5T. Ако е това ще има ли полза ако го направя на 4? Без да барам честотата на рама.

Да питам аз имам 1ГБ ДДР2 PQI 667mhz и искам да си купя още 1Г, ако взема същото но 800мхз ще работят ли дуал чанъл. В момента съм го пуснал на 900мхз моя рам, клокват се доста тия PQI, така че мога да си играя с тях да им изравня мхзите :). НЕзнам дали тва има значение ама го написах :rolleyes:

Принципно не трябва да имаш проблем. Не виждам защо 800 да не се клокне до 900 при условие че 667 го прави. Само че трябва и таймингите да си уеднаквиш.

Отново ще използвам тази тема за да не отварям нова.

В момента съм с 1GB DDR2 800 Super T CL4. Когато си купувах рама се изръсих доста повече за тоз CL4. Се тая, ако е по-добър си струва. Обаче, понеже хич не съм наясно с тея памети постоянно се съмнявам, че не ползвам това, за което съм си платил. Има ли няква особеност при настройките за да работи на CL4. Например това (копирах го от Everest):

@ 400 MHz 5-5-5-15 (CL-RCD-RP-RAS) / 21-42-3-6-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)

@ 266 MHz 4-4-4-10 (CL-RCD-RP-RAS) / 14-28-2-4-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)

@ 200 MHz 3-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS) / 11-21-2-3-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)

Иначе на прав път ли съм, че това има връзка с CL-то? Всъщност CL CAS Latency ли означаваше? Защото гледам, че в биоса има такова и ми е на ауто. Мога да го направя на 3T, 4T, 5T. Ако е това ще има ли полза ако го направя на 4? Без да барам честотата на рама.

Интересна работа. Правя в биоса CAS Latency на 4T, опитах и други честоти на рама и неработи добре компа. Или няма да тръгне, или ще чакам 2 минути да ми покаже десктопа. Един път сам ми се рестартна. Дори когато CAS Latency е на ауто и направя рама 266 (CL става 4) пак не работи добре.

Иначе рама мисля, че си работи на висока честота:

Реална честота 446 MHz (DDR)

Ефективна честота 893 MHz

А и не знам как да го оверклокна. Единственото, което намирам е това, където мига да го правя 200, 266, 333, 400. Ако е това на 400 ми е. И разбрах, че рама си работи на CL5.

ЯВвно твойта рам е по дефолт 400 (ДДр 800) на CL5.

Когато сваляш честотата на рама, този CAS Latency може да бъде затегнат, понеже честотата е по-малка и рамта може да реагира по-бързо и да работи нормално и на само 4 или 3 clocks вместо 5.

Дефолтните стойности са стъпалчести, като обикновено на 266 (533ДДР) SPD-то дава 4, а на 200 (ддр400) спада на 3.

Ако всичко е на Ауто, не би трябвало да имаш нестабилност с машината и рама, освен ако не си й видял вече сметката на твойта рам с тия клоци.

И после се чудят хората ама що не работи стабилно компа, нали били свалили клока, че и още надолу.

Да те светна само за едно нещо - въпреки всички error corrections, ако си имал нестабилна рам и си работил в Windows, като нищо вече да имаш безвъзвратно corrupted файлове и системни библиотеки и данни на харда. Затова аз много се страхувам от нестабилност и клок.

Още повече сам каза, че ти се е ресвал компа сам и т.н. То веднъж става и после чуденки до края на комповия живот.

А и не знам как да го оверклокна.

Ясно, не знаеш как се клоква, но си клокнал :bgrin: , по-добре не го барай ако са ти мили данните в компа

ЯВвно твойта рам е по дефолт 400 (ДДр 800) на CL5.

Когато сваляш честотата на рама, този CAS Latency може да бъде затегнат, понеже честотата е по-малка и рамта може да реагира по-бързо и да работи нормално и на само 4 или 3 clocks вместо 5.

Дефолтните стойности са стъпалчести, като обикновено на 266 (533ДДР) SPD-то дава 4, а на 200 (ддр400) спада на 3.

Ако всичко е на Ауто, не би трябвало да имаш нестабилност с машината и рама, освен ако не си й видял вече сметката на твойта рам с тия клоци.

И после се чудят хората ама що не работи стабилно компа, нали били свалили клока, че и още надолу.

Да те светна само за едно нещо - въпреки всички error corrections, ако си имал нестабилна рам и си работил в Windows, като нищо вече да имаш безвъзвратно corrupted файлове и системни библиотеки и данни на харда. Затова аз много се страхувам от нестабилност и клок.

Още повече сам каза, че ти се е ресвал компа сам и т.н. То веднъж става и после чуденки до края на комповия живот.

Ясно, не знаеш как се клоква, но си клокнал :bgrin: , по-добре не го барай ако са ти мили данните в компа

Ами, това с рестарта стана мисля когато рама беше 266, а CL на ауто (в този случай работи на 4). Иначе на 400 и CL на ауто (работи на 5) няма нестабилност. Може да се окаже, че рама, за който се изръсих и повече кинти, за да е CL4, не може да работи на CL4. А може и проблема да не е в рама, в дъното напр. Може и да е в мен :bgrin: . А относно това, че рама работи на 893 MHz - нямам идея как е станало. Аз съм го направил на 400 (800) и един ден прочитам тези честоти в Everest. Процесора съм оверклоквал. Дочувал съм, че има връзка (май от една твоя тема). 2230/5=446 446*2=~893. А тва 5 от къде идва нямам идея.

Някъде по-нагоре четох, че ако не са еднакви плочките РАМ няма да работят двуканално.

Това твърдение не е вярно - аз съм с NForce 2 Ultra чипсет (верно старичък е вече :( ), но си работи в двуканален режим с 256МБ+512МБ.

Пробвал съм и другия вариянт едноканално и двете - еми в двуканален и едноканален режим си минава бенчмарковете за тест на РАМ-а и двуканалния има по-голяма пропусквателност (запис/четене на многопотокови данни), т.е. и да са различни плочките непречи те да работят в двуканален режим.

на мен ми казаха че трябва да са еднакви платките за да работи на dual channel..................Ако едната ти е 256 трябва пак 256 или както ти искаш продаваш си 256 и купуваш 2x512 така трябвало по добре да работи :)

Аз имам 2 абсолютно еднакви A-Data (512 MB PC3200 DDR SDRAM). Защо се получава, така че еднакви памети имат различни стойности CL?

2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)

2.0-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)

здравеите моето дъно е ASUS Nvidia Nforce 4 4х chipset и сега сам с една 512 и смятам да зема още 512 и да ги пусна dual chanel ? или да взема една 1 гб и да продам тази 512 ?

Теоретично е по-добре варианта с още една 512-ка, но гледай да е същата като твойта.

Щото при някои дъна си има проблеми с различни платки. А ако взимаш 1 ГБ, ще изгубиш пари от продажбата на твойта.

Мен ако питаш, продай твойта и вземи 2х1 ГБ ДДР800.

Аз имам 2 абсолютно еднакви A-Data (512 MB PC3200 DDR SDRAM). Защо се получава, така че еднакви памети имат различни стойности CL?

2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)

2.0-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)

Може да имаш разлика в чиповете както и в седмицата на производство и от там да идват тази разлика.

ъъъ @tedy доколкото помня НФ4 4х е с ДДР400 така че за да не налива повече пари в стара технология по-добре да си намери подобна на неговата платка (еднакъв обем, брой чипове, латентност, честота и по възможност същата марка).

Теоретично е по-добре варианта с още една 512-ка, но гледай да е същата като твойта.

Щото при някои дъна си има проблеми с различни платки. А ако взимаш 1 ГБ, ще изгубиш пари от продажбата на твойта.

Мен ако питаш, продай твойта и вземи 2х1 ГБ ДДР800.

Абсолютно! При тези цени на рам-а по-добре махай старата памет и сложи 2 плочки по 1гб и ще хвърка машинката. Паметта е колкото повече толкова по-добре, а разликата е чувствителна!

Въпрос. Лични впечатления как се държат 3 платки по 2GB на P35 чипсет и по-специално GB P35-DS4 дънце?

И аз имам въпрос точно в синхрон с въпроса на RIP преди мен!

Дъното е Asus M2N-SLI Deluxe, с 4 слота за рам. Смятам да метна още 2 платки по 1 ГБ, та въпроса е има ли проблем с тва дъно да са заети 4-те слота памет (говоря за 4х1 ГБ ДДР2-800 CL5).

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...