Jump to content
BulForum.com

1лв SMS за Шоу или 1лв за SOS Детски селища...

ov3rm4n

Recommended Posts

Понеже вече е адски модно и актуално да се правят шоу програми и състезания и контести разни, в които публиката уж определя кой да победи посредством някакъв вид гласуване, най-често чрез SMS на баснословни цени, едни въпроси се питам...

Вие, които сте готови в продължение на 40 дена да изпращате от един до три (да кажем) SMS дневно на цена от по 1 лев всеки до някакво телевизионно шоу... та Вие - защо не сте готови дарите 80 лева на SOS Детски Селища България например или на друга достойна кауза?!

http://www.sosbg.org/

Понеже вече е адски модно и актуално да се правят шоу програми и състезания и контести разни, в които публиката уж определя кой да победи посредством някакъв вид гласуване, най-често чрез SMS на баснословни цени, едни въпроси се питам...

Вие, които сте готови в продължение на 40 дена да изпращате от един до три (да кажем) SMS дневно на цена от по 1 лев всеки до някакво телевизионно шоу... та Вие - защо не сте готови дарите 80 лева на SOS Детски Селища България например или на друга достойна кауза?!

Естествено, че ще даря парите на SOS Детски Селища или някоя друга подобна кауза. Гледам някои от тези шоута, като Big Brother например, но досега не съм изпращал SMS за "гласуване". Винаги съм изпращал и винаги ще изпращам SMS (или ще дарявам суми по друг начин), за каузи като Българската Коледа например :)

Не мисля, че на фона на толкова мизерстващи и гладуващи деца и семейства в България е нормално да се изпращат пари в подобни шоута, но това не пречи да ги гледаме, нали :D

Винаги е по-добре благотворителността, но вече доста хора започнаха да лъжат и затова. Има всякакви индивиди, които искат пари за 'сираци', а всъщност отиват и си купуват цигари/алкохол :sick .

SOS едва ли ще отидат да си купят цигари/алкохол/дъвки... Това от една страна. От друга страна - парите, които даваш за шоу програмите за какво се харчат?! За опазването на Амазонските Дъждовни гори?!? От трета страна - не е задължително да даряваш кеш - дари старите си дрехи. Помогни с два часа доброволен труд - боядисай една врата например в най-близката до теб детска градина с кутия боя купена от теб... ремонтирай един баскетболен кош в училищния двор - всички масово са без табла... начини мнооого...

...но по-лесно си е да си лежиш на кълка пред телевизора, да блееш в екрана и да оставиш Ники Кънчев да мисли вместо теб, а ти само да натискаш бутончето Send на джесемето...

За съжаление ценностната ни система е толкова изкривена и деградирала, че позволяваме отвсякъде да ни заливат с чалга, в пряк и преносен смисъл. Абсурдните неща, които се случват около нас вече не ни правят впечатление. но не виждам надежда някой/нещо да спре тоталното изпростяване на българския народ в обозримо бъдеще. За съжаление.....

Ако шоу-то ме забавлява защо да не го спонсорирам с един лев ?

А колкото до SOS Детски Селища - голяма част от децата са изоставени от родителите си - защо да плащам за чужди грешки ?

Ако шоу-то ме забавлява защо да не го спонсорирам с един лев ?

А колкото до SOS Детски Селища - голяма част от децата са изоставени от родителите си - защо да плащам за чужди грешки ?

Защото всеки има право на добър и достоен живот, а и децата на са виновни за грешките на родителите им, но заслужават да имат нормален живот.

Освен това - въпросните шоу програми достатъчно са се напечелили от реклами и спонсори - твоето левче им е чиста печалба... Докато един дом за деца доста трудно ще си осигури спонсори...

И аз след края на ББ1 си помислих, че живея с минимум още 600 000 олигофрена в една държава. Тогава смс-а не беше ли 2лв.?

Аз съм пращал смс-и, признавам си. Не за ББ...за 5старс, там цената беше по-човешка 50ст. мисля. Мисля, че започнахте да говорите малко крайно. Разбира се, добре е да се дава за благотворителност, но да ви попитам по същата логика - 2кинта за 7ма водка или 2 кинта за Детските селища? :blink: Ако човек започне да мисли по този начин ще установи колко много "излишни" пари харчи.

Ние единодушно стигаме до консенсус, че ББ е пълна олигофрения и всяка похарчена стотинка за това шоу е грешна. Според мен не е толкова грешно да пратиш 1-2 смс-а(стига да не са за ББ), ако си помагал за разни благотворителни каузи, защото в крайна сметка всеки сам решава за какво да дава пари и да хаби усилия и за какво не. Може да е грешно, ама е така, живота не е справедлив, хора на години сте, трябва да го знаете.

Прав си - адски много излишни пари харчим. Но не си съвсем прав - подобни шоу програми и телевизионни игри (не визирам само и единствено БигБрадър) печелят манипулирайки човешките слабости, дори стимулирайки ги, разчитайки на ниски страсти, като любопитство (дали не е по-добре клюкарщина да се употреби тука), алчност, завист, злоба дори... Докато аз ще си пийна седмата водка защото аз съм решил да си я пийна, не защото кръчмарят ме е манипулирал... и кръчмарят не се стреми да стимулира у мен дребна завист, злобичка или нездраво любопитсво... В тоя смисъл - дори парите за тая водка са по-"правилно" изхарчени, защото ще ме направят само по-пиян, но няма да ме направят по-неморален...

И от къде остана с такива убеждения, че всеки предпочита да пусне смс за предавания като ББ, а не за Българската коледа например? За миналата година от дарения с смс-и са събрани 2 051 000 лв. до като в последния сезон на ББ, имаше около 600 000 смс-а. При преливането на Марица, БТВ успя да събере над 1 200 000 лв. И още и още. Нека си говорим със статистики (както обичат да казват в Народното събрание :) ). И от къде си толкова сигурен, че точно тази кампания няма да изпере някой и друг лев, за да подпомогнат и своя си джоб. Не твърдя че го правят наистина, но в днешно време са малко фондациите, на които може да им се има вяра. А една друга причина, за това че sosbg не може да събере толкова много пари, е че имат само банкова сметка. А доста малко хора имат свободно време, за да отидат до банката и да им се занимава с преводи и хартии. Още по-малко пък да се метнат да боядисат някоя и друга ограда. За това с смс се събират повече, защото е по-лесно.

..но по-лесно си е да си лежиш на кълка пред телевизора, да блееш в екрана и да оставиш Ники Кънчев да мисли вместо теб, а ти само да натискаш бутончето Send на джесемето...

Разбира се. Всеки има право на удоволствия след един тежък работен ден. :)

Освен това - въпросните шоу програми достатъчно са се напечелили от реклами и спонсори - твоето левче им е чиста печалба... Докато един дом за деца доста трудно ще си осигури спонсори...

Да но няма ли добра печалба, значи няма да го има и предаването по-нататък. Което значи че няма да има какво да ме забавлява, а ще трябва да гледам измислени предавания като Красавицата и отличника (които всъщност са създадени благодарение на такива предавания като Биг брадър), телевизионни игри, които ти писва да ги гледаш след третия месец или някой филм, който съм гледал вече два пъти, защото съм си го изтеглил от нета, но все пак ми харесва и Новините.

И изобщо не съм съгласен, че такива предавания ме манипулират. Аз ги гледам, защото ми е забавно. Не помня да са ми казали да направя нещо освен да пусна смс. А и всеки си има глава на раменете и може да си предцени дали нещо е добро или лошо лично за себе си. И не мисля, че изобщо ще ми променят мисленето или характера.

Между другото до сега така и не съм пращал смс на ББ или на каквито и да е такива подобни. Единствено един път на Вот на доверие. И ако направя сметка за съотношението дарения:игри, определено за дарения ще са повече.

И ако трябва да си говорим реално за нещата (защото около такива работи като деца сираци и подобни, по-грубите неща се пропускат), повечето хора помним какви времена бяха до 97-а година и как живяха повечето хора, и за какво им стигаха тогава парите (всъщност стигаха, може би тук трябва да е в кавички). Едва ли е нужно да ви обяснявам, защото всички които са над 18 смятам, че си го спомнят. Сега всеки, който живее в по-големите градове може да свърже що годе двата края стига да иска, та дори и да живее добре. И не ми казвайте, че работа се намира трудно, защото Пловдив не е с жители от 50 човека и площ от 1 кв.км.

И ако погледнем малко и от другата страна... Защо всички носят гсм-и за над 200 лв., карат скъпи коли за над 500 лв., пият марков алкохол и то по много,, купуват скъпи и маркови дрехи и пръскат пари за глупости? Еми защото тези пари съм ги изработил бе. За каквото ми е кеф, за това ще си ги пръскам. Пък ако мога да дам някаква странична сума за благотворителност, защо да не. Но нека да измислят начин как да не губят времето на хората, защото така пари трудно се събират.

Малко черно за край, но това е реалността.

За българската коледа не препускам, както и за наводненията, но на фондации пари няма да дам. На хора по улицата пари няма да дам. Отностно смс-ите за игрите, да и за мене са голяма простотия, но ако сложа на един кантар смс за игра и смс за благотворителност, то вероятно ще избера благотворителността(казвам вероятно, защото зависи от целта на благотворителността). Много се злоупотрбява с тия смс-и както и с желанието на хората да помагат, затова много от хората са мнителни вече.

Стига с тези смс-и. Аз никога не съм и няма да ползвам този начин на плащане, още повече на дарение, докато мобилните оператори прибират половината от парите.

Стига с тези смс-и. Аз никога не съм и няма да ползвам този начин на плащане, още повече на дарение, докато мобилните оператори прибират половината от парите.

по-забавното е, че не ги прибират мобилните оператори, а независима фирма, която организира почти всички СМС-игри с допълнително плащане.

Мобилните оператори нямат право да продават такава услуга, като томбола или телевизионни игри. Тяхното участие във формирането на крайната цена е не по-голямо от нормалната цена на СМС + 50 до 80% надценка за допълнителните технически характеристики на услугата. Останалата част от тази половина на даренията ти отива по сметки на фирми и хора, които определено не съществуват за да правят благотворителност, а да правят пари.

Също така в банката, в чиято сметка се събират парите, мислиш ли, че не им се начислява някаква такса за приемане и съхранение на средствата?

А още по-любопитното кой е материално отговорен за разходването на събраните средства?! Шефовете на фондове, които карат последни модели джипчета?

Поради цялата таз верига от хрантутници и хиени, които живеят само благодарение на състрадателността и доверчивостта на хората, съм се отказал от този вид благотворителност.

Принципно съм пращала смс-и във "Вот на доверие", "Ало, къщата", "Бързи пари".

Даже от последното майка ми да е жива и здрава взе 600 лв. :D

НО, да признавам си никога не съм изпращала СМС за благотворителност -не, защото ми се свиди левче или нещо такова, а защото съм 90% сигурна, че тия пари не отиват там, където ги пращам.

Сигурно на всеки му се е случвало я по центъра, я някъде другаде да го спрат разни младежи и да му предлагат картички.

Добре, как да дам 2 лв. за картичка, като от 25 до 40% от парите отиват за тия, които ги разпространяват. 15% отиват за тия, които изработват картичките..Незнам си още колко отиват за друга жена от фондацията, която обучава младите "работници", още малко отиват при директора на фондацията..

Абе с други думи веднъж ги смятахме и крайния резултат беше, че от 2 лв. 15 стотинки отиват за болното дете.

И по тая логика си мисля, че и номера със смс-ите е същото.

Бих дала, но директно на хората, които имат нужда.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...