Jump to content
BulForum.com

LCD 19" или 19" wide screen (широкоекранен)

Recommended Posts

Може да ви се стори много тъпо,че питам.Но въпросът ми е: какво печеля и какво губя ако си взема широкоекранна 19-ка? Ако някой има широкоекранен дали нещо не го дразни много.какво му харесва?Главно се ровя в нета и слушам музичка, филмите ги гледам на ТВ-то.Игри не играя.

Чудя се между няколко модела ( нямам много манги иначе знам какво да си взема цък ако имах 1 кило в джоб :))))

А иначе:

Sony SDM-96D

SONY SDM-HS95S

като този ще го взема за 550 лв. не за 670

Sony SDM-S95DB ,който е с MVA матрица

и последно това Fujitsu-Siemens, което най-много ми харесва на дизайн и е нестандартно като формат

Fujitsu-Siemens L19-1W

Моля ви за сериозни отговори. Благодаря.

За широкоекранните. Не съм имал такъв, но при 19-ките изборът е май точно между два модела. Единият е посоченият от теб Fujitsu. Резолюцията е 1440 x 900 (HDTV Ready). 8ms реакция. Контраста му не е 850:1 към едно както пише, а 500:1: http://navigator.idg.bg/index.php?p=30&id=3139323

На сайта на фуджитсу не го намирам, явно го няма в листа или е правен за нашия регион само. Това, което обаче ме притеснява е ъгъла на видимост от 150/130, което е малко. И като имаш предвид, че винаги е по-малко от обявеното... е за сметка на това монитора е 450лв.

Алтернативата е Samsung 940BW, който е със същата HDTV резолюция, с 500:1 контраст, но с 160/160 ъгъл на виждане и 4мс реакция. Цената е 500 лв, но за сметка на това има DVI, което май го прави най-евтината 19" с DVI: http://www.kkelectronics.com/product_detai...uct_id=09023508

И двата ги има в Техномаркет и можеш да ги видиш там, но fujitsu-то е с 10 лева по-скъпо от Технополис ;)

... но с 160/160 ъгъл на виждане ....

И двата ги има в Техномаркет и можеш да ги видиш там, но fujitsu-то е с 10 лева по-скъпо от Технополис ;)

... вертикалния ъгъл не отговаря на това, което пише ;)

... с 20 лв. :P

в интерес на истината, какво е предимството на тези widescreen хави пред обикновените? предполагам, че е при pan-scan възможността ...

Днес бях в техномаркет на 4 км. След половин час борба с драйвери и видео карти служителите успяха да ми нагласят Самсунг 940 BW .Широкоекранен е.Казаха че предимството е единствено при гледане на DVD филми.Аз филми на монитора не гледам. Печелиш широчина при таскбара,което не е нищо особено.Губиш пък височина.Май ще си взема 4:3.Не мога да се реша.От друга страна много ме привлича 16:9.А какво е това,което казваш за Pan-Scan?Можеш ли да обясниш...

Има ли смисъл да се напъна с мангите и да си взема MVA вместо TN?

П.С.Толкова много има изписано по темата, че ще ми се пръсне главата от четене.Мисля,че разбрах едно.Абстрахираш се от всичко,отиваш в един магазин,зяпаш малко или много и взимаш нещо за колкото пара имаш в джоба и ти харесва все пак и на дизайн.

Ще дам мнение поради това ,че скоро ще взимам и аз ,а търся точно 16:9 .Та... ако ти трябва само за "десктоп" мнението ми е да взимаш 4:3 без да се колебаеш,защото в тази ситуация широкия в определен момент може и да те подразни освен ако не си фен на по-широчкия изглед(без да се замисляш дали губиш нещо по височина или ширина).На мен пък проблема ми е ,че избора на 16:9 монитори е малко ограничен.Все пак гледам филми ,игри,сателитна,снимки(апарата ми снима само 3:2 и ужасно се дразня от леките изрезки по хоризонтала).Всичко опира до нещата кой-размер ти е по-удобен.Успех в избора.

Наистина избора е малък. Но ако имаш малко повечко парички горещо,горещо ти препоръчвам

това тук. От порядъка на 1000 кинта е.На мен в момента ми идват много и ще взимам нещо до 600. Но определено съм изчел много за този модел и е върха по моето скромно мнение.Има вариант и с ТВ-тунер ако ти трябва,но мисля само за американския пазар.Много ги глезят американците.

Мен ако питаш пък направо бих си взел ето това. Има вариант и с PIP-тунер и е 2 в 1 - монитор и ТВ. :)

П.С. Вариантът 16:9 няма ли да ти реже игричките,които разцъкваш.До колкото съм запознат много малко от тях поддържат такъв формат и ще имаш черничко в ляво и дясно.Май?!

За парите..? ми то е ясно.За Самсунга който показваш варианта го знам с 32-ка.Ммммм проблема е ,че се ползва за телевизор и не е близо до пеце-то,и е малко неудобно иначе 26-ца за бюро си е голямшък.Сименса който си дал в първия пост хич не е лош за парите си да ти кажа.По-въпроса за ъглите му няма да е проблем ако ще го ползваш само ти.

Тук има също доста идеи.

С игрите не е проблем,повечето уважаващи се имат wide режим .

Има ли смисъл да се напъна с мангите и да си взема MVA вместо TN?

За да ти отговорим на този въпрос трябва да кажеш за какво смяташ да го ползваш! Ако е за работа в интернет и текстообработващи... и най-евтиния марков да вземеш пак ще си доволен. Ако ще работиш с цветове (уеб дизайн, фотошоп) то тогава има много логика в това да се замислиш за MVA/PVA, S-IPS и т.н Примери: Samsung 970P и 971P, Philips 190P7ES, 1970NX (1970NXp) и 1990SXi модели на NEC и т.н. Най-лесното, с което можеш да отличиш TN+Film от останалите е това, че PVA/MVA/S-IPS са с 16.7 милиона цвята вместо 16.2 на TN Film. Също така ъгъла е 178/178 на 160/160.

Не е много по темата но все пак мисля, че ще е полезно да споделя. Та значи, преди известно врме обикалях по магазините да си търся цифров апарат, за себе си ги бях градирал в следната последователност-1. Лумикс, 2. Сони и 3. Канон. В крайна сметка се отказах от лумикса, защото ми казаха, че съвсем скоро панасоник няма да имат, юридически, никакви структури в България-официален представител, сервиз и т.н. Учудването ми бе още по-голямо, когато научих същото и за Самсунг, самият аз преди около 6 месеца си взех един 913N, от който съм доволен. Не мога да гарантирам достоверността на информацията, но не е лошо да се има предвид.

....съвсем скоро панасоник няма да имат, юридически, никакви структури в България-официален представител, сервиз и т.н. Учудването ми бе още по-голямо, когато научих същото и за Самсунг...

Според мен това е абсурд, още повече ако другата година сме в Европейския.....От къде ти е информацията?

Според мен това е абсурд, още повече ако другата година сме в Европейския.....От къде ти е информацията?

Според мен също едно такова твърдение е абсурдно. Техномаркет са вносител на Панасоник и Самсунг и мисля им правят сериозен оборот за страна като нашата и много добре им налагат продуктите. Отделно ако беше така нямаше ТМ да бързат да внасят Panasonic FZ50 фотоапарата веднага след появата му на пазара.

Взех си монитор. 16:9 . Много се кефя,че се спрях на този вариант.Печелиш много работно място на ширина, докато това което губиш във височина е по-малко. Taskbar-а е просто необятен.

:D

Взех си монитор. 16:9 . Много се кефя,че се спрях на този вариант.Печелиш много работно място на ширина, докато това което губиш във височина е по-малко. Taskbar-а е просто необятен.

:D

еми, честито. да си го ползваш със здраве!

само един въпрос - каква е native резолюцията и може ли тя да се променя?

само един въпрос - каква е native резолюцията и може ли тя да се променя?

При мен е 1440х900 при 75 Хц. Може да се променя, но с тази резолюция всичко изглежда най-добре.

Просто монитора е направен за нея. Докато при нормалните 19" е 1280х1024 (ако не се лъжа).Ако я промениш ще разпъва образа неестествено.Всеки има различни възприятия.Ако не те дразни..

Ще можеш ли да качиш някъде един шот на ....десктопа примерно на различни резолюции.И по-специално ме интересува 1280х1024 и твоята 1440х900.

Ще можеш ли да качиш някъде един шот на ....десктопа примерно на различни резолюции.И по-специално ме интересува 1280х1024 и твоята 1440х900.

Нямаш грижи. Естествено при 1280х1024 ще седи грозно, защото това е резолюция за формат 4:3.

Най-добре ми е на мейла да ти ги пратя,защото не знам тук как се качват. Дай си мейла на ПМ и ти пращам 2 снимки. :D

Нямаш грижи. Естествено при 1280х1024 ще седи грозно, защото това е резолюция за формат 4:3.

Най-добре ми е на мейла да ти ги пратя,защото не знам тук как се качват. Дай си мейла на ПМ и ти пращам 2 снимки. :D

Ясно ми е ,че ще е грозно.Просто исках да видя при голяма резoлюция как е широчината ,че на лаптопа ми почти няма разлика с 4:3. :)

ЕДИТ:Мдааам.На голяма резолюция определено има много сериозна разлика ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...