Stenli Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Всички новини, предавания и вестници пишат колко са зле нашите шофьори, колко пешеходци са блъскани и какви ли не глупости. Днес както си гледах през прозореца на перлата обърнах внимание как хората не използват подлеза, а минават направо отгоре и то забележете - на ЧЕРВЕНО. само като видят малка пролука между 2 коли и се юрват. онзи ден на отиване за перлата, точно на същото кръстовище, една баба и един дядо минаха като на парад точно пред нас / даже трябваше да спираме/ - отново на червено! Прибирайки се днес на бул "Христо Ботев" поредната баба тръгна да минава пред една тролейка и се затича сякаш е само тролейката на пътя, а за колите в другото платно изобщо и не помисли. Какво мислите вие по този въпрос? Само шофьорите ли са виновни или не? :пп търсих за такава тема и не намерих, ако има направоя трийте тази edit: абе айде някой админ да направи анкета, че аз нещо не успях. Въпросът е "Има ли култура нашият пешеходец" отговори - ДА и НЕ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 то за това се говори за "участници в движението" - не само шоферите са такива. пешаци, велосипедисти, каруцари... всички. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leper_Messiah Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Абе пешеходците са пълни УФСИ! Особено младите пешеходки...те пък ходят все едно са на ревю и въобще не се трогват, че ги чака кола, за да си размърдат формите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VooDooMaN Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Истината е, че в мнозинството си всички са селяци - от шоферите до пешуходците. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Истината е, че всички сме от село - лошото не е това, лошото е когато ти личи, че си от село... Link to comment Share on other sites More sharing options...
VooDooMaN Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Така е, а другото лошо е че промяна няма да има. За да се промениш най-малкото трябва да видиш кАде е разликата... Като си си у село и да ти разправят за самолета, все не можеш си го представиш. Цъкаш с език, дивиш се и после всичко пак по старому. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Като в оня виц за аборигена дето го гонил влак... после като видял димящ чайник го размазал с тоягата и обяснил - тия пущини по-добре ги убивайте докато са мънечки още... Link to comment Share on other sites More sharing options...
frodo Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 понеже знам как карат всички и че никой не го ебе за другия,за това дори да е зелено гледам с какво скорост се движат колите и дали изобщо ще спират на сфетофара,щото редовно ми се случва на кръстовището на камела да жулат с 80-90 на червено и изобщо да нямат намерение да спират.така че-оглеждайте се преди да преминете,независимо че сфетофара свети зелено за вас Link to comment Share on other sites More sharing options...
DrEvil Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Решението е съвсем елементарно: За всеки сгазен пешеходец извън определените за пресичане места (колкото и малоумно да са определени в ЗДП - виртуални пешеходни пътеки ) та за сгазен пешеходец - 7 дни почивка в курорт по избор на държавни ръзноски, пък държавата да си ги търси парите от пешеходеца. При смъртен случай - 14 дена. За всеки сгазен пешеходец на пешеходна пътека - прилагане на закона в пълната му сила, с ефективна присъда за провинилия се водач. За отнемане предимство на пешеходец пресичащ на пешеходна пътека - 7 дни обществено полезен труд за почистване на градинките, опресняване боята на пешеходните пътеки - без право на замяна. Та равноправие му е майката. Правете като мен - уважавайте предимството на пешеходеца. Спирайте на пешеходни пътеки и внимателно - гледайте някой отзад да не спре във вас или по лошо - да профучи покрай вас и да отнесе пешеходеца. А тези дето пресичат неправилно - бибитка и свирене на гуми - да се напикае от страх. Особено на червено! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Q: Kakvo pravish kogato peshehodec presicha nepravilno i ti prechi da minish? A: Psuvash i chakash. zlatnoto pravilo spored men. Alternativata: Moje i da minesh varhu nego i pred KAT shte im obqsnish che toi ne e trqbvalo da e tam i ti kvo si vinoven bilo e na zelen svetofar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bratmito Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Що се отнася до подлезите-ако са като този на "Съединение",какъвто беше преди година,да минеш през него си беше преживяване.Та ако някой беше згазен тогава на булеварда пред площада,то тогава държавата трябва да е виновна,че не поддържа подлеза. А що се отнася до пресичането като цяло-квито са шофьорите,такива са и пешеходците.Тези които седят зад волана,са същите които пресичат по улиците.Те не са отделно племе,че да са различни. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heller12a Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 ми освен ся някой да измисли и правила за чудото наречено "колоездач". 3-4 пъти вече ми се случва такова чудо да ми кара насреща когато съм в най-лява лента. и още едно правило - разрешават огнестрелното оръжие и стрелбата срещу шофьори на скъпи коли имащи завършен 3-ти клас. пресен случай от последното: черно ... БМВ ... 5хх ... 2ххх година (усеща ли се градацията в тона?) спира на гладстон без никво предупреждение, пуска аварийни, отзад 3 коли, насрещно движение не отсъства. от колата слиза човек (ако може така да се каже) докъто покрай него колите се разминават (нема такъв филм "ша чакам да минат, те знаят ли кой съм") и почва да ги псува че минавали много близо. така че проблема не е в пешеходците. както бе казано по нагоре на някой просто им личи че са от село, все пак в те са национални герои и в мнго песни от бАлгЪското народно творчество пеят за тях (или за такива в мерцедеси ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Възрастните хора наистина не се съобразяват много-много къде и как пресичат, но общата тенденция е, че шофьорите направо все едно играят на "блъсни пешеходеца". Как се спира например на кръстовище със знак стоп? Газ до дупка. Наближаваш знака. На тротоара има пешеходец. Може да пресече, но при тази скорост... К`во кат` има стоп... Набиваш спирачки в последния момент и заставаш точно по средата на пешеходната пътека(което явно е всеобща практика, ако сте обърнали внимание). Пешеходецът изчаква изнасянето на автомобила, за да може да претича отсреща, защото е изял десет псувни за това, че се намира на пешеходната пътека... А някой пресичал ли е на колелото на Панаира? Можеш да станеш разноглед и да си откараш едно петнайсет минути, защото мигачите май не бачкат на повечето коли. За дясно завиващите коли пък няма да коментирам... Направо си е превилегия някой да ти даде предимството на пешеходна пътека, а в повечето случаи си взимаш сутрешната тренировка, пресичайки, защото никой не се трогва дори да намали. До нас има пешеходен светофар с бутон. Почти винаги се намира някой тарикат, който минава на червено. Има и пешеходни тарикати, които натискат бутона, дори когато няма кой знае какво движение, не са придружавани от малки деца, които да добиват навици и т.н. И двете страни са виновни, но като се има предвид кой е по-защитен при удар... Тези полицаи, които киснат по цял ден на по-големите кръстовища трябва да започнат да глобяват и пешеходци. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lada_1500 Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Съгласен съм с горното мнение ,тва с бабичките беше маи преди 5 г., ся никои не смее да припари на платното.Аз поне като пешеходец и пресичам на зелено си чупа врата наляво-надясно дали некъв тъпак не е решил че бърза ,да не говорим за спирането на пешеходни пътеки което си е неква химера.Вече се появиха и така наречените от мен "задръствания за пешеходци" пример на колелото на панаира тряя да чакаш към 20 мин да го пресечеш има и още едно място на капитан раичо Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukather Posted September 14, 2006 Share Posted September 14, 2006 най-лошото е че по закон ли по някакви неписани правила ли когато автомобил блъсне пешеходец в 99.99 % от случеите шофьра получава накъзание.глобяват го съдят го изобщо няма прошка дори и да не е имал капчица вина.онези 0.01 % дето се оттървават са или депутати или полицаи.така че просто внимавайте братя шофьори за мен това е най големия ужас да не блъсна пешеходец.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyroman Posted September 14, 2006 Share Posted September 14, 2006 Нито пешеходците, нито шофьорите нямат нужната култура за безопастно движение по пътищата. Поне за мен най опасни са "младежите" на по 60+ години. Дори девойките с полички, дълги колкото е широк моят колан, са по-безопасни, при тях дори намаляш да позяпаш, да подсвирнеш или бипнеш Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted September 14, 2006 Share Posted September 14, 2006 Хмм пресен пример от преди малко: 2 майки с колички, пресичат на червено, спринтирайки бутат количките! Сигурно тренирарат за 24-часа на Льо-Мам(а)...имаха си и копче за нитро След няколко години, не ми се мисли как ще научат децата си да пресичат тези двете! Иначе много съм съгласен, че пешеходците пресичат, където си искат, и умишлено не ползват подлези и цакат светофарите. Най-фрапиращ случай в това отношение беше един дедо на около 70-80 години пресичаше Цариградско Шосе в София, при това точно над подлеза! Сега сериозно, понякога водачите няма как да реагират на неправилно пресякъл пешеходец. Има места с ограничена видимост или нощем например. Според мен в такъв случай отговорността трябва да е изцяло за пешеходеца. При все, че има пешеходна пътека на 30 метра от него или подлез, който той умишленно е решил да не използва-в такива случаи не може шофиьора да е виновен! От друга страна пък трябва да има много сериозни санкции за шофьори, не спазващи пешеходни пътеки и не даващи предимство на пешеходци на такива места. Не ми се обиждайте, но пловдивските шофьори са много зле в това отношение! Еденични са случаите на спрял водач, който да пропусне пешеходци! Стига се до такива изтъпления, като бясно профучаващи дебили през пешеходна пътека, на която бяха стъпали деца! Единственото дето направи идиота е да свири, като по нищо не си пролича, че е направил каквото и да е по някакъв начин да осигури пешеходците! На подобно говедо е необходимо да се отнема книжката за от 3 до 6 месеца да видим дали няма се научи как да кара. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VooDooMaN Posted September 14, 2006 Share Posted September 14, 2006 Вчера за пореден път осъзнах колко малоумни са регулировчиците. Пресичах кръстовището на Орлов мост, понеже там светофара се оправлява от главоци в кабинка, стоях и чаках зелен сигнал за пресичане 5 минути. През това време на червено пресякоха стотина човека. Няма такъв светофар да чакаш 5 минути за зелено... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted September 14, 2006 Share Posted September 14, 2006 Имаше, имаше - на Света Неделя... Докато Витошка беше отворена редовно четях вестник докато светне зелено... Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheese Posted September 14, 2006 Share Posted September 14, 2006 Мисля, че на всички е ясно, че няма такова нещо като култура на пешеходеца, отделна от тая на шофьора, както няма християнски морал, или социалистически морал. Моралът или го имаш или го нямаш. Същото е и с курлтурата. Та пешеходците не са от Марс! Каквато е "културата" (навярно е по-точно да използваме думата "възпитание") на всички ни като общество, такава е и на отделните хора от това общество. Има, може би, само една разлика в рисковото поведение на небрежния пешеходец на пътя и лошия шофьор зад волана - в общия случай пешеходецът рискува само свой живот. Какво пък, който не си го цени, да го рискува. Но пък представете си ситуация ! Лош пешеходец изскача на пътя на лош шофьор и бива убит, След това експертизата показва, че скоростта на колата на лошия шофьор е била над позволената. Фактът , че в тоя случай пешеходецът е изскочил внезапно оневинява ли шофьора, дето кара като Фитипалди ??? Все пак какъв процент тези близо 80 000 катастрофи годишно, с около 1 000 жертви и 10 000 пострадали, от които около 3 500 остават инвалидии, са станали по вина на пешеходци ? Не е преобладаващият, не е даже и голям. Тъй че не са ни виновни само те за тая война по пътищата... P.S. Имам преки, ежедневни наблюдения на булевард "Шести Септември" в частта му между аптека Марица и Четвъртък пазара. Просто не мога да се начудя на тия кретени, които, въпреки два подлеза и една пешеходна пътека в тази част, продължават да минават отгоре !!!!! И за мене е необясним фактът, за тия три-четири години, през които са наблюденията ми, няма утрепани (дай Боже така и да си останат нещата, но той Господ помага , ама в кошара не вкарва ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
capone Posted September 14, 2006 Share Posted September 14, 2006 Преди известно време четох за интересен експеримент, направен в малко германско градче. Управата на града решава да премахне всякакви указателни табели, светофари и друга светлинна сигнализация, с което искат да проверят дали ще се променят навиците на шофьорите и другите участници в движението. Резултатите били удивителни-нарушенията намалели с пъти, водачи, пешеходци и другите участници в движението станали много по-внимателни и толерантни на пътя. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Дочо Posted September 14, 2006 Share Posted September 14, 2006 И за мене е необясним фактът, за тия три-четири години, през които са наблюденията ми, няма утрепани (дай Боже така и да си останат нещата, но той Господ помага , ама в кошара не вкарва ). Утрепани дано няма, ама пострадали доста. Лично аз щях да пострадам 2ма пияни, които не знаеха къде се намират и пресичаха на заден ход. А там в момента сложиха мантинела и вече хората от пенсионерския събор на Четвъртък пазара не могат да минават от там. Глоби му е майката според мен. Съгласен съм с жужи, че и за пешеходците трябва да има глоби. И то трябва да са големи. 300лв. за отнемане на предимство, не спиране на пешеходна пътека, минаване на червено и т.н. и като ни глобят по един-два пъти ще се научим. И с пешеходците по същия начин. Само по малки глоби в началото докато свикнат пенсионерите 10кинта за неправилно пресичане и след 1месец ще сме супер. Проблем според мен е, че младежите 60+ не знаят правилата за движение. Те хората са били на по 50-60 години когато са видяли светофар. Едно време в тяхните села каруци, велосипеди и 1-2 коли на кмета и шефа на ТКЗСто. Убеден съм, че много от тях не знаят как трябва да се пресича. И последно само да кажа, че оня ден един със софииска регистрация спря на 1/2 метър от мен и чак ми бипка..а аз на зелено си пресичам. Аз му теглих една нашенска, а той чак излиза да се разправя. Имам чувството, че някой хора с книжки не знаят правилника за движение. Луда работа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
capone Posted September 14, 2006 Share Posted September 14, 2006 За пешеходците и сега има глоби, една позната я глобиха преди известно време, че пресича кръстовището на стадион Спартак в Кючука, при условие, че има подлез. Link to comment Share on other sites More sharing options...
asd Posted September 14, 2006 Share Posted September 14, 2006 И последно само да кажа, че оня ден един със софииска регистрация спря на 1/2 метър от мен и чак ми бипка..а аз на зелено си пресичам. Аз му теглих една нашенска, а той чак излиза да се разправя. Имам чувството, че някой хора с книжки не знаят правилника за движение. Луда работа. Eto az kato v 90% ot vremeto sam pe6ehodec moga da kaja-parvo trqbva 6ofiorite da se nay4at da davat predimstvo na pe6ehodcite i togava ako prodaljavame da presi4ame kato goveda da se vavedat globi.Do sq na pe6ehodna pateka da sa mi spreli 50 pati(az tolkova presi4am za mesec 6-ti septemvri),a go presi4am otkak hoda na y4ili6te. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Airfan Posted September 14, 2006 Share Posted September 14, 2006 Cheese, аз също имам наблюдения в отсечката Била-моста на Герджика и определено едни от най-големите малоумия стават точно там. Пешеходци пресичат през оградата в средата или до края й, въпреки че точно там няма къде да идат, такситата редовно правят обратен завой в посока към бул.Руски, за да спрат на спирката с/у площада, редовно някой решава, че след зелен сигнал на пешеходците следва отново зелен и тръгват - а тогава шофьорите явно трябва да ги прескачат и още много много много други. Най-често спазване на предимството на пешехоците забелязвам на десен завой от 6-и септември към моста на Герджика. Там почти всички спираме. Пешеходците, които са едни от най-малоумните са пресичащите кръстовището на Евридей в Тракия, там изобщо не бръснат какво им свети и 2-3 пъти някакви самоубийци замалко да ми се хвърлят под гумите. Хубаво, че не карам бързо... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.