maddrum Posted September 7, 2006 Share Posted September 7, 2006 Какви са реалните ползи от използването на DVI-D като интерфейс за плоски монитори? Заслужава ли си инвестицията? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shade Posted September 8, 2006 Share Posted September 8, 2006 Ами ЦРТ мониторите са аналогови устройства и съответно стандартният ВГА сигнал, бидейки съвместим с тях, е аналогов и като цяло е разработван преди изобщо да е имало каквито и да е TFT LCD монитори на масовия пазар. Въпросният аналогов сигнал предава информацията към монитора по цели редове и контролира обхождащият лъч. Контролът на контраста и на светлината на съответните пиксели на реда става чрез промени във волтажа, която техника пък е податлива на смущения (били те вътрешни проблеми във видео картата, конектора, кабели, излъчвания, или каквото се сетиш). LCD-тата, бидейки дигитални устройства, имат матрица от пиксели. Те трябва да вземат този сигнал и да го преобразуват така, че да могат да работят с него. Така на всеки пиксел влияят до някаква степен и околните. Крайният резултат може да е влошена картина, или такава, която не отговаря на възможностите на монитора. DVI е дигитален формат - такъв който е логично да се използва, когато работиш с две дигитални устройства - компютър и LCD монитор. При него информацията за контраста и са светлината на всеки отделен пиксел се предават по отделен бинарен канал. Отделните пиксели не си влияят един на друг. Мониторът просто прочита информацията и я прилага - не се налага да преобразува сигнал, който не е правен за него и без това. Резултатът - получаваш максимума от монитора си. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 9, 2006 Share Posted September 9, 2006 .... Точно така е, както казва Shade, особено важно е да се спомене дори само, че монитора сканира аналоговия сигнал за да образува цифров (ADConvertor), и може да не го сканира абсолютно точно в средата, където се пада напрежението за самия пиксел, и т.н., аналогия може да се направи с дигитален запис на музика - пускаме CD плеър, през аналоговия му изход подаваме на звукова карта и записваме в реално време. При такова двойно преобразуване всеки знае, че пада качеството. Само да доуточним, че и тук информацията, която се подава е линейна, и зависи от честотна лента. Т.е. серийна, а не всеки пиксел или линия да използва отделен канал. Просто един бърз сериен порт грубо казано Преди в една стара енциклопедия пишеше, че 'задаващият се' стандарт Firewire 1394 можел да измести всички портове в един компютър - сериен, паралелен, видео, ЛАН и не знам си кво.. Е, не стана така, и не мисля, че скоро ще се появи някой абсолютно универсален порт, най-близо засега е USB порта, който почти измести серийните и паралелните, и някои други, но е далеч от перфектното, а и винаги ще има устройства, които ще се нуждаят от най-бързата връзка, което няма да е икономически ефективно да се прави за всички видове устройства, за да бъде абсолютно стандартизирано. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotion Posted September 9, 2006 Share Posted September 9, 2006 Хората хубаво са го обяснили на теория, нека сега малко практика. В общи линии D-SUB си се представя доста добре и няма да усетиш проблем с него. Ако се чудиш между 17 с DVI и 19 без примерно (както аз се чудих навремето) категорично 19 без. Ако се чудиш между 19 със и 19 без... зависи от разликата в цената, ти се прецени. Друго нещо - не знам как го постигат но в техномаркет мониторите се представят отвратително (дори когато вързахме монитора на отделно ПС не на сплитера), предполагам, че и в други шоуруми е така. Там текста е гатен, не контрастен и т.н. - вкъщи всичко ще е наред. Текста си е супер контрастен. Някой хора казват, че с лупа при D-SUB се усещало влияние на черен до бял пиксел. Не знам не съм го пробвал но без лупа категорично не се вижда. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.