sk8er Posted September 5, 2006 Share Posted September 5, 2006 Значи хора ще си купувам комп тия дни и тъй като не чаткам много много от hardware се чуда колко W трябва да ми е захранването?Конфигурацията е следната: MB:ASUS m2n-E CPU:АTHLON64 3500+,BOX,AM2 RAM:1 GB DDR2/533 HDD:120GB Seagate ATA100-7200 8M VGA:MP 7300GT 256MB DDR3 PCI-E Ще ми стигне ли 350W или тряя да ходя по-нагоре?И също има ли смисъл да купувам отделно захранване или тия, които вървят с кутийте стават? Link to comment Share on other sites More sharing options...
OutSider Posted September 5, 2006 Share Posted September 5, 2006 power supply calculator мен лично много ме зариби тука може да изчислиш колко горе долу вата ще ти трябват Link to comment Share on other sites More sharing options...
sk8er Posted September 5, 2006 Author Share Posted September 5, 2006 Много мерси! Link to comment Share on other sites More sharing options...
shondll Posted September 5, 2006 Share Posted September 5, 2006 power supply calculator мен лично много ме зариби тука може да изчислиш колко горе долу вата ще ти трябват Мислите ли че данните са мирадавни при реклама на 580W захранване на същата страница и факта, че горе-долу средна конфигурация е 300W. Повечето захранвания дето ги продават с кутиите са 300-350Ва и то нереална мощност, т.е. гърмите отвсякъде FORTRONLESS USERS . Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE-AGENT Posted September 5, 2006 Share Posted September 5, 2006 Аз съм със същотото дъно и в неговата книжка си пише, че препоръчват захранваре 400В. Link to comment Share on other sites More sharing options...
OutSider Posted September 5, 2006 Share Posted September 5, 2006 Рекламата се променя....,а изобщо тия захранвания с кутиите не ги броя... освен ако не са някой фокскон с фортрон..или някви други маркови кутии Link to comment Share on other sites More sharing options...
sk8er Posted September 5, 2006 Author Share Posted September 5, 2006 Аз съм със същотото дъно и в неговата книжка си пише, че препоръчват захранваре 400В. Ами точно това ми трябваше!Колко се препоръчва за дъното.10x! Явно ще тряя да зимам няква кутия е един Fortron 400W... А също да ви питам ако си зема такава кутия със скапано захранване и то изгори има ли опасност да ми изгори нещо друго? Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE-AGENT Posted September 5, 2006 Share Posted September 5, 2006 Ами точно това ми трябваше!Колко се препоръчва за дъното.10x!Явно ще тряя да зимам няква кутия е един Fortron 400W... А също да ви питам ако си зема такава кутия със скапано захранване и то изгори има ли опасност да ми изгори нещо друго? Да, може. Някой фирми дори не дават гаранция за такива захранвания, ако изгори някой компонент като видео или дъно ... не признават гаранцията . Аз съм с 550В Фортрон, но съм с друго видео и повече рам ..и хард Link to comment Share on other sites More sharing options...
d3Mag Posted September 5, 2006 Share Posted September 5, 2006 Може би въпросът ми не е точно за тук но тъй тук се говори за захранвания и се чудя, има ли начин да видя дали сегашното ми захранване наистина е толкова Вата колкото пише или програма която следи каква част от "energy-то" му се използва в даден момент?! Съжалявам, ако задавам много глупав въпрос, просто си нямам идея! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 5, 2006 Share Posted September 5, 2006 Аз съм със същотото дъно и в неговата книжка си пише, че препоръчват захранваре 400В. Също така в случая важи и това, че препоръчват такива ватове, понеже много добре знаят какви боклуци има на пазара и така 'си връзват гащите' дет се казва. Тия препоръчвани 400 вата са за нонейм захранване (куче-марка дет се вика), тази конфигурация фортрон 350 вата ще й са достатъчни, но за леки ъпгрейди по-добре и ти си вържи гащите, вземи поне фортрон 400 вата (или друго марково захранване), за да имаш запас при следващ ъпгрейд, ако ще и един хард да е. Може би въпросът ми не е точно за тук но тъй тук се говори за захранвания и се чудя, има ли начин да видя дали сегашното ми захранване наистина е толкова Вата колкото пише или програма която следи каква част от "energy-то" му се използва в даден момент?!Съжалявам, ако задавам много глупав въпрос, просто си нямам идея! Няма с каква програма да видиш колко вата се черпят в даден момент. Ако имаш UPS, неговия софтуер е твърде вероятно да дава такава информация на база информацията, която получава по серийния порт или USB порта от самото устройство. Иначе само с ват метър или електромер А колко вата е едно захранване не можеш лесно да разбереш, трябва да се тества на специални установки, където го пържат и гледат кога ще откаже, или пък се гледат компонентите му, например диодите за какви токове са, кондензаторите и се изчисляват. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ael Posted September 5, 2006 Share Posted September 5, 2006 Незнам колко е верен този калкулатор ,на конфигурацията от подписа ми сметна, че трябва да имам 670W захранване Аз съм обаче с 500В Fortron-че и се справям до сега just fine Link to comment Share on other sites More sharing options...
d3Mag Posted September 6, 2006 Share Posted September 6, 2006 Ако някой иска да си изчисли колко вата са му необходими намерих още две места http://www.adecy.com/psu/ http://www.journeysystems.com/power_supply_calculator.php tedy Благодаря за информацията Link to comment Share on other sites More sharing options...
samkijot Posted September 6, 2006 Share Posted September 6, 2006 не ги разбирам тея хави, но имам чувството, че с тя захранвания от по над 400W се престаравате. совалки ли ще изстрелвате само за пример. моето е "в кутията". сигурно някаква куче марка. 300W е. хранех 2 hdd, 2 писачки, 1 тунер + останалите компоненти по машината и съм нямал проблем. само където преди със старата карта, когато пробвах да подкарам някоя по-тежка игра, пц-то се рестартираше, но нищо по-фрапантно. тук един ми разправя, че съм имал късмет btw с въпросните калкулатори ми вади 240-260W за щайгата ми Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted September 6, 2006 Share Posted September 6, 2006 Нека да разбием няколко мита относно захранванията. 1. Има захранвания за по 25лв, на който пише 500W - а реално са не повече от 300W. 2. Фортрон, въпреки че са лидери на българския пазар не се от най-добрите захранвания. При тях ватовете на лепенките отговарят на реалните ватове и са на прилични цени. 3. Тези калкулатори за мощност не са особенно точни, защото повечето не отчита овърклока. Освен това захранването е мах натоварено само когато се използват всички компоненти. И ако се претовари най-често системата просто се рестартира. Аз например в момента съм с кофти марка (COLORIST или нещо такова) 350W захранване и никога не съм имам проблеми с него. С калкулатори на мощност съм изчислявал, че пика на натоварването е около 280-300W при тази ми конфигурация. Но е много шумно и затова обмислям да го сменя с нещо по-тихичко. Откровенно казано за мен от известно време при обсъждане на захранвания шума се превръща в основен фактор. Доколкото си спомням бях чел, че е добре захранването да е по-мощно с около 10-15% от теоретичната мах. консумирана мощност. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ant9 Posted September 6, 2006 Share Posted September 6, 2006 Искам да вметна и аз няколко реда за захранванията. Значи ако се купува нова конфигурация или се прави ъпгрейд е задължително новото захранване да е поне 350вата Фортрон, но не JNC, Codegen, Delux и др. тънкаши. Фортрон-а поне гарантира че ако се претовари машината или недай боже стане късо, няма да повлече със себе си я хард, я звукова карта, я дъно. Chieftech 400W е минимума според мен за всеки който си държи на машината и иска да има резерв за клокване или евентуален ъпгрейд. Вече при SLI конфигурация или много мощен процесор и видеокарта, големите ватове влизат в употреба, всичко под 600вата просто не става. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sk8er Posted September 6, 2006 Author Share Posted September 6, 2006 А фирмите дават ли гаранция ако ти изгори захранването и покрай него нещо друго? Аз ще си взема компа от Ера,а някой знае ли дали дават такава гаранция? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ant9 Posted September 6, 2006 Share Posted September 6, 2006 А фирмите дават ли гаранция ако ти изгори захранването и покрай него нещо друго?Аз ще си взема компа от Ера,а някой знае ли дали дават такава гаранция? Ако нямаш връзки(познат) във фирмата от която си закупил захранването не вярвам да ти помогнат. БГ фирмите разберат ли че не чаткаш много от хардуер ще те забият и най-много да ти заменят компонента с доплащане от теб. Все прецакания ще си ти Link to comment Share on other sites More sharing options...
sk8er Posted September 6, 2006 Author Share Posted September 6, 2006 Аз съм със същотото дъно и в неговата книжка си пише, че препоръчват захранваре 400В. Оффтопик: THE-AGENT а дъното има ли вградена саунд карта,че немога да намеря инфо? офф... Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE-AGENT Posted September 6, 2006 Share Posted September 6, 2006 Да има вграден 7.1 саунд ...не знам дали това се води вградена соунд карта. Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted September 6, 2006 Share Posted September 6, 2006 По принцип всички фирми дават гаранция от минимум 1 година за нова конфигурация и всички много трудно подменят компоненти в гаранция От ЕРА аз лично нищо не съм купувал, само знам, че слагат пароли на биосите на тухните конфигурации и понякога забравят да ги кажат на клиента. Паролата е ЕRA (оригинално, нали ? ) За саунд картата - от 4-5 години всички дъна са с вградени саунд карти. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shondll Posted September 6, 2006 Share Posted September 6, 2006 От ЕРА аз лично нищо не съм купувал, само знам, че слагат пароли на биосите на тухните конфигурации и понякога забравят да ги кажат на клиента. Паролата е ЕRA (оригинално, нали ? ) Точно така е, аз като се появих след година и нещо в ЕРА и питах ква ми е паролата на биоса на купена от тях конфигурация те милите нямаха представа и компетентно ме посъветваха да си извадя батерията на дъното за десетина минути . По темата: Май трябва да се пинне тема за PSU в тоя форум, че всеки път говорим същите неща: ВИЕ С JNC И ПРОЧЕЕ ПРОСТО СИ ТЪРСИТЕ БЕЛЯТА ако си държите на пцто. Не знам дали сте отваряли някога такова чудо, но: 1) 1/3 от компонентите са заменени с мостчета 2) радиаторите на елементите са от тенекия 3) зад силовите елементи - диоди и транзистори няма термопаста, а винтчетата им(чрез които се притискат към радиатора) се развиват от само себе си с времето 4) въпросните елементи са без никакъв запас на мощност 5) няма никакви филтри нито в първичната, нито във вторичната страна - от където и честите рестарти (дори когато се пуска и спира хладилника ) 6) големите електролити са некачествени и стареят мн бързо - след година две могат да гръмнат или поне да изтекат 7) с промяна на товара напреженията си се променят както си искат 8) вентилаторите им са от тия по 2лв дето спират след 3-4 месеца, а при спрял вентилатор повредата е просто неизбежна 9) изходните кабели са мн тънки и по тях се натрупват загуби 10) по кутиите им пишат кви ли не глупости дето изобщо не са вярни Затова не си мислете, че няма смисъл да си сменяте захранването само защото ще дадете пари, а NFSто няма да ви тръгне по-бързо. Ама те ПЦтата са си ваши, па те и сервизите тряя да живеят от нещо Link to comment Share on other sites More sharing options...
sk8er Posted September 7, 2006 Author Share Posted September 7, 2006 Аз реших да не рискувам и се спрях на варианта Delux MF423 300w + FORTRON 400W!Мерси на всички,които ми помогнаха! Темата може да бъде оставена за въпроси относно захранванията... Link to comment Share on other sites More sharing options...
OutSider Posted September 7, 2006 Share Posted September 7, 2006 Можеш от конрад си купиш една бмв без захранване и фотронче да спестиш 10лв не че неможеш после си продадеш захранването де Link to comment Share on other sites More sharing options...
sk8er Posted September 7, 2006 Author Share Posted September 7, 2006 Hora ima promqna v plana! Otidoh dnes da si zimam kompa i pi4a mi kaza 4e tiq zahranvaniq Delux bili dobri...do tuk dobre,no mi kazaha 4e nqmat procesora koito iskah i navru6tane kum vku6ti re6ih 4e 6te e AMD ATHLON64 4200+ X2! Ta sega pak ot na4alo... Trqbva li da vzimam po-mo6tno zahranvane za tova "4udovi6te"? I su6to edin otdelen vupros svurzan s CPU-to:Dobro li e box-ovoto ohlajdane na toq procesor i ima li nujda da se kupuva po-dobro? Mnogo sorry za 6liokavicata,no tuko 6to preinstalirah bozata,a info-to mi trqq spe6no za6toto utre sutrinta 6te hodq do firmata da go vzimam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
discovery Posted September 8, 2006 Share Posted September 8, 2006 Hora ima promqna v plana! Otidoh dnes da si zimam kompa i pi4a mi kaza 4e tiq zahranvaniq Delux bili dobri...do tuk dobre,no mi kazaha 4e nqmat procesora koito iskah i navru6tane kum vku6ti re6ih 4e 6te e AMD ATHLON64 4200+ X2! Ta sega pak ot na4alo... Trqbva li da vzimam po-mo6tno zahranvane za tova "4udovi6te"? I su6to edin otdelen vupros svurzan s CPU-to:Dobro li e box-ovoto ohlajdane na toq procesor i ima li nujda da se kupuva po-dobro? Mnogo sorry za 6liokavicata,no tuko 6to preinstalirah bozata,a info-to mi trqq spe6no za6toto utre sutrinta 6te hodq do firmata da go vzimam... Само не разбрах в коя фирма работи този "КОМПЕТЕНТЕН" специалист дето ти е казал че Delux са добри захранвания ?????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.