Shade Posted September 6, 2006 Share Posted September 6, 2006 Днес за първи път видях. На кръстовището на "6-ти Септември" до Четвъртък пазара. На зелено отброява до 0 и след това светва жълто, а на червено отброява до 2, светва жълто и до 0 светва зелено. Удобно е Link to comment Share on other sites More sharing options...
Airfan Posted September 11, 2006 Share Posted September 11, 2006 Аз всеки ден карам из града и ставам свидетел на шокиращо нахалство от страна на насрещно движещите се шофьори, когато аз или някой друг прави ляв завой. Такова нещо като жълто или червено не се зачита....особено на 6-и септември с бул.Руски. Хората си чакат (чакаме) з аляв завой към пл.Съединение, светва жълто - не спират, светва червено - не спират. Кпират чак като тръгнат другите, обаче в този момент в кръстовището са чакащите за ляв завой и става мазано..... Броячите няма да помогнат. Ще помогнат само камери, които регистрират нарушението - снимка по пощата, без право на обжалване, платими в 30-дневен срок. Е като ти тряснат 20 глоби по 20 лв, примерно, тогава няма да даваш газ на жълто, както някои потребители на форума и колеги - участници в движението. Само за справка - камери има на подлеза до Централна поща - снимат и в двете посоки, но до сега не съм чул за глобен за превишена скорост от тези камери. Карайте внимателно и зачитайте останалите на пътя, иначе нищо добро не ви чака. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DrEvil Posted September 12, 2006 Share Posted September 12, 2006 Днес за първи път видях. На кръстовището на "6-ти Септември" до Четвъртък пазара. На зелено отброява до 0 и след това светва жълто, а на червено отброява до 2, светва жълто и до 0 светва зелено. Удобно е И много грешно!!! В посока към площад Съединение, като стигне до 0 и после още 10 сек докато светне зеленото. Глупаците са го вързали 1:1 със брояча на зеленото откъм пазара. Тъй е то като разни малоумници лапат общински пари Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted September 12, 2006 Share Posted September 12, 2006 Аз всеки ден карам из града и ставам свидетел на шокиращо нахалство от страна на насрещно движещите се шофьори, когато аз или някой друг прави ляв завой. Такова нещо като жълто или червено не се зачита....особено на 6-и септември с бул.Руски. Хората си чакат (чакаме) з аляв завой към пл.Съединение, светва жълто - не спират, светва червено - не спират. Кпират чак като тръгнат другите, обаче в този момент в кръстовището са чакащите за ляв завой и става мазано..... Броячите няма да помогнат. Ще помогнат само камери, които регистрират нарушението - снимка по пощата, без право на обжалване, платими в 30-дневен срок. Е като ти тряснат 20 глоби по 20 лв, примерно, тогава няма да даваш газ на жълто, както някои потребители на форума и колеги - участници в движението. Само за справка - камери има на подлеза до Централна поща - снимат и в двете посоки, но до сега не съм чул за глобен за превишена скорост от тези камери. Карайте внимателно и зачитайте останалите на пътя, иначе нищо добро не ви чака. в подчертания участък много грешиш. това не е германия, за да дадем толкоз силни права на полицаи и обвинители. какви са тия тоталитаристични методи - без право на обжалване?! какво е това предоверяване на техниката?! кой ми гарантира че освен на мен снимките ще бъдат изпратени и на абсолютно всички нарушители?! нямам доверие в българската съдебна система и не искам да получавам от нея актове "без право на обжалване". веднага ги пускам в Страсбург да си търся правата. дори и в Германия си има право на обжалване, само че повечето хора не си го ползват, защото си знаят, че са си виновнии такава им е психиката: виновния си плаща. тук обаче видеоматериалите са негодни за доказателство в съда, и как така изведнъж ще станат годни за доказателство, че чак и да не могат да се обжалват?! аз като инженер знам, че всяка измервателна техника греши в някакви граници. знам и при добро желание колко "човешки грешки" могат да се допуснат за да се уличи точно еди-кой-си.... колкото до броячите - полезни са си. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VooDooMaN Posted September 12, 2006 Share Posted September 12, 2006 Самото слагане на камери ще намали нарушенията. Хората са склонни да се стряскат, когато знаят че могат да бъдат наказани. това не е германия, за да дадем толкоз силни права на полицаи и обвинители. Нали на всички им се иска тук да стане като у германско, ще са нужни и жертви . Въпреки че ще има много инфаркти от страна на хора, за които да се спре пред пешеходец на пешеходна пътека си е светотатство... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted September 12, 2006 Share Posted September 12, 2006 Самото слагане на камери ще намали нарушенията. Хората са склонни да се стряскат, когато знаят че могат да бъдат наказани. Нали на всички им се иска тук да стане като у германско, ще са нужни и жертви . Въпреки че ще има много инфаркти от страна на хора, за които да се спре пред пешеходец на пешеходна пътека си е светотатство... не си ме разбрал предполагам. аз например не желая да става тука като у германско. и не желая да жертвам личната си свобода и да я оставям в ръцете на корумпирани и безволеви силови органи на властта. тука всичко "побългаряваме" и обикновено се престараваме. както казах - дори и там можеш да се защитиш, ако си невинен, докато тук говорите за безусловно налагане на санкции с презумпцията че всеки е виновен. не благодаря. иначе и аз спирам за пешеходци. почти винаги. дори и на изтрити пътеки. карам с колан, много преди да направят глобите солени и да почнат да снимат. по непознати пътища карам бавно и внимателно. и още една камара културни неща правя. не желая обаче да се предоверявам на каквато и да било измерителна техника, дори и да е "цифрова". колко от вас знаят например, че повечето цифрови уреди са с по-нисък клас на точност от аналоговите? или пък че при самия метод за измерване на скорост с радар се допуска така наречената "систематична грешка", която е от порядъка на 5-10%? Link to comment Share on other sites More sharing options...
VooDooMaN Posted September 12, 2006 Share Posted September 12, 2006 Всяко нещо си има фенове и противници. На мен лично много ми хареса, че в Австрия добросъвестни граждани могат да се обядат в полицията и да докладват за извършено пред тях нарушение. Къде, кога, какво... и като се триплира рапорта се праща писмо по пощата. Криво звучи нали, но не е ли точно това гражданския дълг, да се следи за спазването на законите? Адски се издразних един ден като видях за пореден път рейс да прави ляв завой от средна лента пред мен и да чакам втори зелен сигнал, за да продължа направо. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted September 12, 2006 Share Posted September 12, 2006 Само за справка - камери има на подлеза до Централна поща - снимат и в двете посоки, но до сега не съм чул за глобен за превишена скорост от тези камери. Карайте внимателно и зачитайте останалите на пътя, иначе нищо добро не ви чака. Tези камери са там повече от година и НЕ РАБОТЯТ - ако разбира се говориш за тунела под пощата Link to comment Share on other sites More sharing options...
Airfan Posted September 12, 2006 Share Posted September 12, 2006 Изглежда не сте ме разбрали правилно . Имах предви да се сложат камери, които да заснемат всички юнаци навлизащи в кръстовището на червен сигнал на светофара. Питам и отговор не чакам - какво има да обжалваш в този случай? Камерите да се поставят така, че да заснемат и светофара и кръстовището, така че да се вижда ако си навлязъл на червено. Прави ти се снимка в кръстовището на червен сигнал, номера ти се вижда. Какво повече искаш? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted September 12, 2006 Share Posted September 12, 2006 Самото наличие на камерите кара хората да карат по правилата. Факт. Както вече казах - неведнъж съм чувал таксиджиите да се оплакват, че не могат да "дръпнат" на жълт сигнал понеже имало камера на кръстовището. И не само това. И още нещо, mobo, идеални неща в природата не съществуват - но това не е причина да отречем едно добро средство за постигане на добра цел - само защото имало вероятност да даде 5% грешка... С ръка на сърцето - ти какво предпочиташ - корумпиран старшинка да се заяжда с теб на кръстовището или да има камера там? Аз мисля, че второто е за предпочитане... Камерите не изнудват за пет лева... Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted September 12, 2006 Share Posted September 12, 2006 Самото наличие на камерите кара хората да карат по правилата. Факт. Както вече казах - неведнъж съм чувал таксиджиите да се оплакват, че не могат да "дръпнат" на жълт сигнал понеже имало камера на кръстовището. И не само това. Ще направим както в Лондон. Взимаш си един PDA с GPS навигация. След това си качваш леко модифицирана версия на един от софтуерите за навигация. Слагаш подходящите карти за тази цел и си готов. Видях такъв PDA с навигация на които са маркирани всички камери в Лондон и когато я наближиш започва да ти писка и да те предупреждава. В България едва ли ще се забавят много да го направят същото. Хората с изобретателни . Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted September 12, 2006 Share Posted September 12, 2006 Изглежда не сте ме разбрали правилно . Имах предви да се сложат камери, които да заснемат всички юнаци навлизащи в кръстовището на червен сигнал на светофара. Питам и отговор не чакам - какво има да обжалваш в този случай?Камерите да се поставят така, че да заснемат и светофара и кръстовището, така че да се вижда ако си навлязъл на червено. Прави ти се снимка в кръстовището на червен сигнал, номера ти се вижда. Какво повече искаш? искам електронен подпис и печат под снимката и абсолютна гаранция, че не е манипулирана и няма никаква допълнителна обработка например. само аз ли карам определена марка и модел автомобил в еди-кой-си град? и колко е лесно да се смени номера на една снимка? кой е карал колата - аз или някой от семейството ми, или дори крадец? каква е гаранцията че в момента на заснемането светофарната уредба е работила правилно и наистина на мен ми е бил подаден червен сигнал, а не са изгорели крушките баш на червеното, например (това ми се е случвало!)? вижда ли се ясно пътната маркировка, т.е. къде е началото на кръстовището? и това са само част от начините снимката да е нередовна, за които се сещам в момента. и то на пръв поглед. а ти искаш да нямам право да я обжалвам?! Самото наличие на камерите кара хората да карат по правилата. Факт. Както вече казах - неведнъж съм чувал таксиджиите да се оплакват, че не могат да "дръпнат" на жълт сигнал понеже имало камера на кръстовището. И не само това. И още нещо, mobo, идеални неща в природата не съществуват - но това не е причина да отречем едно добро средство за постигане на добра цел - само защото имало вероятност да даде 5% грешка... С ръка на сърцето - ти какво предпочиташ - корумпиран старшинка да се заяжда с теб на кръстовището или да има камера там? Аз мисля, че второто е за предпочитане... Камерите не изнудват за пет лева... камерите са средство старшинката да може да те изнудва за 55 лева. това виждам аз. едит: овърмане, в "нестандартните въпроси" обсъдихме малко поляризацията на светлината. CCD матриците на камерите работят с вертикална поляризация, почти винаги. само трябва номера да се направи с хоризонтална Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted September 12, 2006 Share Posted September 12, 2006 Абе има и по-лесен "хак", хората са му намерили цаката - има спрейове с които се "обработва" табелата с номера на колата и той става невидим от ъгъла от който го "гледа" камерата Няма само един начин да се одере котката, както знаем... Link to comment Share on other sites More sharing options...
VooDooMaN Posted September 12, 2006 Share Posted September 12, 2006 Знаем за прословутата българска изобретателност и темата се измести към това как да надхитрим системата... Как не написахте - "ами аз не минавам на червено, карам по правилата, не ми пука за камерите като съм изряден". Камерите били неточни, PDA устройства, какво ли не прочетох . Аз като си спазвам правилата няма устройство дето да ми се опре . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Airfan Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Напротив, има ВудуМен и това са некадърните шофьори движещи се около теб. Не всички, но голяма част. Темата наистина се измести, просто ви призовавам да мислите и за другите около вас, когато давате газ на жълто, тъй като все пак и те са хора и те искат да минат. Успех! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luciano Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Искам да споделя впечатленията си от таймера на кръстовището на Четвъртък пазар Понеже чаках за ляв завой, успях да видя какво става като светне червено - единия път на червено минаха 5 коли, а втория 7 Сиреч - никаква разлика от преди, даже така си преценят, че със сигурност ще минат на червено Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Ами хората са казали одавна - можеш да закараш коня до реката, но не можеш да го накараш да пие вода... Помислено е как да се направи по-удобно и безопасно за водачите, но поставянето на брояч само по себе си не дава сигурност и ред - трябва някой да се съобразява с брояча... За съжаление не брояча държи волана, а маймуните... и докато маймуните се държат като примати - и пет брояча да има все тая. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 когато се държиш с някого като с маймуна, защо се учудваш, че ти показва точно маймунско поведение?! броячите не са за маймуни - те са доста високотехнологично устросйтво, което помага за намаляне нивото на стрес на интелигентните хора, попаднали в задръстване. доближаваш кръстовище и виждаш безкрайна върволица коли до светофара. ако нямаш брояч: нервиш се, защото не знаеш точно колко светофара и колко време ще ти отнеме да минеш точно през това кръстовище. искаш да минеш по-бързо, долепяш се плътно до бронята на предния, за да спестиш разстоянието, ръмжиш с двигателя, защото чакаш ВСЕКИ момент да светне зеленото и трябва да се изнесеш максимално бързо. ако имаш: виждаш веднага колко секунди остават до зеления сигнал и ги изчакваш спокойно. по време на зеления сигнал виждаш как всички се изнасят бързо, ако не успееш да се вредиш с тях ще го знаеш няколко секунди ПРЕДИ да светне жълтото и ще можеш да спреш. дали ще спреш обаче е изцяло въпрос на избор. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Искаш да кажеш, че с поставянето на брояч се държат с теб като с маймуна и съответно ти си длъжен да оправдаеш очакванията им - държейки се като маймуна... интересна мисъл. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Искаш да кажеш, че с поставянето на брояч се държат с теб като с маймуна и съответно ти си длъжен да оправдаеш очакванията им - държейки се като маймуна... интересна мисъл. не специално на теб исках да ти кажа, че когато се държиш с хората пренебрежително и не ги уважаваш като участници в движението, точно това ще получиш и от тях. и не се прави, че не схващаш намека. едит: за да не си тъп - обяснявам. това = неуважение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted September 13, 2006 Share Posted September 13, 2006 Аха... значи не уважавам хората като участници в движението и точно това получавам от тях... кое това? абе... тъп съм и не мога да ти схвана мисълта. забрави... Link to comment Share on other sites More sharing options...
A55A551N80R Posted September 17, 2006 Share Posted September 17, 2006 Не вярвам за толкова малко време да сложат на всички сфетофари, ама поне на важните...всъщност тея броячи няма да помогнат много ако си късоглед... Link to comment Share on other sites More sharing options...
UzITo Posted October 29, 2006 Share Posted October 29, 2006 След като на повечето кръстовища сложиха светофари какво ми е мнението : Особено на по-големите кръстовища се наблюдава тенденция като стигнат цифрите към 1-2 секунди всеки настъпва колкото може повече за да мине . Това сме българите нямаме култура на шофиране и скоро няма да е придобием ако ще и полицаи да сложат да гледат пак ще е същото . Ако се монтират камери които при нарушение снимат номера на колата и после да се изпраща акта чак тогава може да се пооправим . Link to comment Share on other sites More sharing options...
asd Posted October 30, 2006 Share Posted October 30, 2006 Ами аз не съм шофиор,но от гледна точка на пешеходец ми е много удобно така като пресичам.Винаги мога да си направя сметка ако потичам малко дали ще хвана светофара,дали има време да мина двете платна(за кръстовището на 6-ти Септември с Васил Априлов примерно)и така нататък.Доволен съм,че най-накрая и пред нас сложиха броячи(същото кръстовище ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sk8er Posted October 30, 2006 Share Posted October 30, 2006 Абе добре е с тия броячи.Според мен са полезни! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.