Legop4o Posted August 20, 2006 Share Posted August 20, 2006 Да кажем, че имам известна сума пари, и не искам да си купя нещо, а да инвестирам... Идеи? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted August 20, 2006 Share Posted August 20, 2006 Да кажем, че имам известна сума пари, и не искам да си купя нещо, а да инвестирам... Идеи? Какво разбираш под "известна сума"? Аз бих купил апартамент. Link to comment Share on other sites More sharing options...
frodo Posted August 20, 2006 Share Posted August 20, 2006 Да кажем, че имам известна сума пари, и не искам да си купя нещо, а да инвестирам... Идеи? ако стигат за недвижим имот-определено,ако не-играй еврофутбол тва в кръга на майтапа.ако не стигат за апартамент тогава събери повече.само недвижимото имущество не се обезценява Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted August 20, 2006 Author Share Posted August 20, 2006 ако стигат за недвижим имот-определено,ако не-играй еврофутбол тва в кръга на майтапа.ако не стигат за апартамент тогава събери повече.само недвижимото имущество не се обезценява Това беше първата ми идея, но не са достатъчно, за да си струва купуването на жилище в момента. Иначе в момента цените на жилищата растат и това би било перфектно. С тези пари мога да купя гарсониера в Кършиака, примерно, но не мисля, че има смисъл. Така че този вариант отпада. Имам идея свързана с мой много близък приятел, на когото имам пълно доверие - човекът се занимава с покупко-продажба на картини и е доста успешен. Дали би било добра идея да финансирам купуването и реставрацията на произведения на изкуството, които той после да продаде с печалба, която да делим? Друг вариант, естествено, е инвестицията в ценни книжа, но там нямам връзки и нищо не разбирам :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvet_underground Posted August 20, 2006 Share Posted August 20, 2006 Тоя бизнес с приятели,на които имаш пълно доверие-избягвай го.Приятели и пари-в различни посоки.Стават фалове на моменти и не е приятно.За реставрацията на произведения на изкуството и продажба-не бих те съветвал да пробваш.това е по-скоро занимание за хора с повечко пари..излишни пари.Недвижимите имоти са добра инвестиция.Можеш да продадеш,а можеш и да даваш под наем,което пак носи някой лев.А ценните книжа и прочее са много примамливи,може да спечелиш добре,но има и разни вероятности да изгориш,риск си е,но пък ако си склонен да рискуваш...кой знае.Абе като цяло,с паритер,с които разполагаш,не очаквай голям бизнес и големи печалби Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted August 20, 2006 Author Share Posted August 20, 2006 "Големи" печалби не чакам, просто ми се иска да направя нещо повече, отколкото просто да ги сложа в банката... Става дума за около 20,000 евро... Не стигат за хубаво жилище, но и не са толкова малко, че да ги изхарча просто за кеф... П.С. Колкото до приятелят ми - познавам го от 20 години и за него такава сума е прекалено малка, за да го изкуши да ми направи някакъв проблем. Както казах, успял е човекът... Дай Боже всекиму Link to comment Share on other sites More sharing options...
frodo Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 Това беше първата ми идея, но не са достатъчно, за да си струва купуването на жилище в момента. Иначе в момента цените на жилищата растат и това би било перфектно. С тези пари мога да купя гарсониера в Кършиака, примерно, но не мисля, че има смисъл. Така че този вариант отпада. Имам идея свързана с мой много близък приятел, на когото имам пълно доверие - човекът се занимава с покупко-продажба на картини и е доста успешен. Дали би било добра идея да финансирам купуването и реставрацията на произведения на изкуството, които той после да продаде с печалба, която да делим? Друг вариант, естествено, е инвестицията в ценни книжа, но там нямам връзки и нищо не разбирам :/ що да няма далавера за гарсониера в кършака-квартала се развива,а и е близо до панаира и ще се дава под наем на бизнесмени и чужденци-поне 2 пъти в годината ако не се дава за постоянно,един приятел така правят и за седмиците през панаира си вадят доволно кинти Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted August 21, 2006 Author Share Posted August 21, 2006 Първоначално зададох въпроса в "нестандартни въпроси", или по-точно тук (/офф - ако някой админ/модер вземе да премести отговорите от там в темата тук ще е хубаво) Мисля, че може да се получи интересна дискусия, затова правя отделна тема. Ето каква е ситуацията (отново): След продажбата на недвижим имот се оказах горд собственик на около 20,000 евро. Първоначалният план беше с тях + още едни пари, които трябваше да получа, да закупя друго жилище на по-хубаво място, което да давам под наем и да продам, когато цената му се качи достатъчно. После работата се провали и допълнителните пари отпаднаха от сметката И така, останах с ресурса, без да знам за какво да го похарча. Сумата не е голяма, но не е и толкова малка, че да си купя нещо с нея и да я забравя. Сега въпросът е какво да правя с нея. Вариант е да я сложа в банка за черни дни, но си падам малко авантюрист и искам да я използвам за нещо. Досега съм работил за парите си, мисля че е време те да започнат да работят за мен Та моля за идеи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro123 Posted August 21, 2006 Share Posted August 21, 2006 emi moge da kupish nqkuf magazin ili garagi i da gi davash pod naem Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 Защо не ми ги дадеш на мене! Аз ще ти ги утроя за 1 месец. Заради хора като тебе, едно време имаше пирамиди и фараони и после и фалирали банки и тн... Като не ти стига акъла какво да подхванеш, но ламтиш за още, най-добрия вариант и безопасен е да ги оставиш да ти текът лихви в някоя банка. 20000 евро не са кой знае каква сума, не можеш да започнеш кой знае какъв бизнес с тях. Фондови и борсови игри също не са ти решение, защото в БГ пазара е много слаб. Какво очакваш някой да ти каже във форума удара на живота ти ли? Ем...аз ако съм никога няма да ти споделя, например. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slay Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 избери си ннякакъв много твърд мач в еврофутбол с коефциент от прядъка на 1.25, заложи половината пари, другата половина ги остави , в случай че стане чудото и загубиш, така при коеф 1.25 с 20000 лева залог, което е половината от парите ти ще спечелиш 5000 лева за 90 минути. Link to comment Share on other sites More sharing options...
frodo Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 избери си ннякакъв много твърд мач в еврофутбол с коефциент от прядъка на 1.25, заложи половината пари, другата половина ги остави , в случай че стане чудото и загубиш, така при коеф 1.25 с 20000 лева залог, което е половината от парите ти ще спечелиш 5000 лева за 90 минути. неееее-винаги ме дънят твърдите мачове.по добре на по голям коефициент по малко пари,а печалбата ще е същата Link to comment Share on other sites More sharing options...
LaN Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 Това за мачовете - е лудост. Идеята за игра на фондовата борса не е лоша по принцип- можеш да си избереш процента на рисковите вложения.Колкото по-рисков коефициент си избереш ,толкова по-голяма ти е печалбата и обратното разбира се. Съвета ми е,ако се спреш на този вариант - да си избереш посредници които познават пазара на българските акций (на международният пазар недей се втурва,засега в Пловдив няма добри агенти за тая цел) .Обикновенно ще си на печалба.Ако играеш с цялата сума ,приблизително може да разчиташ на около 700-900 лева доход при среден риск (на месец), което не е зле.Това е усреднено,да не се хванеш сега за цифрите Бърза печалба без риск ....да,можеш да реализираш и с наполовината на 20 000 евро ,съвсем легално , но има една подробност - пазарите които имам предвид за този тип печалба : няма да те допуснат до тях ако нямаш сериозен познат който да те вкара в далаверите. Като четох постовете ,най-ти харесва идеята за жилище И това е вариант : вземи гарсониера , без далечните квартали - на място близо до гарата примерно.Да не е някоя стара панелка,да е добре изглеждащ блок или кооперацийка .Ако е нова - перфектно.Оборудваш я с необходимите неща (но нови ! ) - бойлер ,печка ,телевизор, спалня ,някое и друго шкафче ,гардеробче ..... няма да ти излезнат над 1000-1200 лева чисто нови ако ги вземеш от складовете и то всичките накуп .Обзавеждаш я и я даваш под наем. Но не на студенти ,ученици или работещи в града ! Даваш я за "любовна квартира" .Да не бъда разбран погрешно сега Имам предвид - даваш я под наем на човек ,който търси жилище под наем просто за да има терен където да се среща с любовницата/любовника си, но няма да го търси за да живее там.Това е перфектният наемател/наемателка .Такива търсещи има Аз имам такава гарсониера ,под наем е от 1 година и нещо, цената е 180 лева.Взеха я почти веднага Проблеми с такива просто пребиваващи чат-пат там за да се овъргалят в чаршафите скришом от половинките си - няма да имаш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pechenata Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 LaN, ти направо ми взе идеята от устата/клавиатурата. И аз имам една такава малка квартирка, дето е дадена на един чичка,проблеми с него никви. Ходи, чука си, плаща си, целогодишно. Иначе ще ти дам една идея обаче на лс, че тук е малко неудобно да пиша за кво става въпрос. Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmonika Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 LaN, ти направо ми взе идеята от устата/клавиатурата. И аз имам една такава малка квартирка, дето е дадена на един чичка,проблеми с него никви. Ходи, чука си, плаща си, целогодишно. Иначе ще ти дам една идея обаче на лс, че тук е малко неудобно да пиша за кво става въпрос. Удобно - неудобно казвай я, че и аз имам 2 апартамента за отдаване под наем, само че 180лв ми се струват много малко. Мисля да ги обзаведа луксозно и да ги давам на някви турци или други видове чужденци и да им ги давам за 300-350 евро. Какво му е толкова неудобното на идеята ти, че е казваш шепнешком? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 И аз имам една такава малка квартирка, дето е дадена на един чичка,проблеми с него никви. брей вече и 17 годишните се занимават с бизнес..... или просто вашите имат такъв апартамент и го дават под наем а ти си мислиш че е твоя..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
frodo Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 не мога да се сдържа...абе хора от къде ги имате тия апартаменти-кой по 1 кой по 2?като гледам горе долу сме набори.защо аз нямам?кво сте правили?дрога ли сте продавали?руспии ли сте държали?или сте ходили гастербайтери за по 4-5 години?кажете как става далаверата? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slain Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 избери си ннякакъв много твърд мач в еврофутбол с коефциент от прядъка на 1.25, заложи половината пари, другата половина ги остави , в случай че стане чудото и загубиш, така при коеф 1.25 с 20000 лева залог, което е половината от парите ти ще спечелиш 5000 лева за 90 минути. това е най-лесният и глупав начин да си изгуби парите и най-трудните 90 мин в живота ако не решиш какво да правиш вкарваш парата в банката друго според мен което е далавера зимаш магазинче на центъра и го пускаш под наем,но не знам колко пари вървят там...ако са много можеш да си потърсиш съдружник Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted August 22, 2006 Author Share Posted August 22, 2006 Не знам, богати родители? Както и да е, сега се оказва, че може би все пак ще получа онези пари и ще мога да купя жилище. Ще докладвам като имам повече информация. П.С. Точно това с квартирата ми беше идеята, само не се бях сетил да я предлагам като "любовна" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 Може да си вложиш парите в акции. Ако знаеш къде да ги инвестираш, какво да продаваш и кое да купуваш ще получаваш добра възвръщаемост. В случай че и хабер си нямаш от акции, може да използваш инвестиционен съветник. По-добре отколкото да незнаеш какво да ги правиш. Това е и най-големия проблем понякога, пари има, но не се знае какво да се правят. Според мен инвестицията в недвижими имоти беше един от най-добрите избори, но не и сега. Риск-а да загубиш е значително по-голям от преди. Все още има доста хляб в тях но... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pechenata Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 Legop4o, шофьорска книжка имаш ли? п.п-На леко заядливите постове няма да отговарям, щото няма нужда. zlobil, ти и на 47 да станеш май няма да спреш с твоите глупави нападки. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 а не аз не се заяждам просто ми е интересно как на 17 години вече ИМАШ гарсониерка та даже и под наем я даваш ако го приемаш като заяждане си е твой проблем съди ме :ph34r: @легопчо , а що не си започнеш някво бизнесче примерно , да кажем денонощно магазинче за цигари и алкохол за 20 000 евро даже може да си го купиш местото за такъв магазин хеи-то нямат много изисквания както за хранителен , дори и да не ти останат пари за зареждане ще го заредиш на консигнация вече всички фирми работят така , а пък ако е на добро място ти гарантирам че само от алкохола и цигарите ще вадиш повече пари от колкото от наеми , малко занимавка е докато узакониш всичко вмисъл лиценци глупусти но пък не е чак такава болка за умиране Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 Както и да е, сега се оказва, че може би все пак ще получа онези пари и ще мога да купя жилище. Ще докладвам като имам повече информация. брей вече и 17 годишните се занимават с бизнес..... или просто вашите имат такъв апартамент и го дават под наем а ти си мислиш че е твоя..... И на мен ми е много интересно как ги изкарват тея пари, че се чудят кво да ги правят. Ако човек на 16-17 години е спечелил 20 000 евро с работа, той би трябвало най-добре да знае как да ги увеличи. Апартаменти, пари... ако имахте навършени 18 сигурно и готини коли щяхте да имате, но как ги печелите тея пари? Щото аз съм на 20 и по никъв законен начин не мога да спечеля такива суми, по незаконен нито мога, нито искам. Спомням, че преди няколко години ми се наложи да тегля известна сума от една банка, но тъй като тогава бях на 15 или 16 и сметката беше на мое име беше супер зор да ги изтегля. Ходих до агенцията за закрила на детето с майка ми и баща ми и бяха 2 дни бюрокрация... Сега не знам как малолетни правят транзакции за по 20 000 евро, явно променили законите. По темата пари най-лесно се умножават чрез спекула - тва е ясно от време оно. Рисковете са големи, но при успех печалбите също. Тва с еврофутбола е супер глупост въобще няма кво да се говори. За бизнеса също е плоска идеята, доста време ще трябва да се занимаваш, за да изплатиш вложенето, а ще се превърнеш в магазинер (не, че е нещо лошо, но все пак не е готина работа). Да купиш апартамент - 20000 евро първо не стигат за нещо свястно, освен това сега цените на недвижимите имоти са височки, а наемите особенно в Пловдив, ниски. 10 години ще чакаш да си възвърнеш вложеното. Най добре е да се вложат парите в банки с едногодишни договори при висока лихва - 6 до 8%. Такива лихви, обаче не дава всяка банка. Сериозните и стабилни банки дават 3-4%, но има една врътка. До определена сума, не си спомням колко, държавата гарантира, че ще ти върне парите, ако банката фалира. Затова намираш 2 банки с високи лихви и вкарваш парите за 1 година. Лихвите за 20000евро ще са ти от порядъка на 2500-3000лв за година, което е супер като се има предвид, че не правиш нищо Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted August 22, 2006 Share Posted August 22, 2006 Ти добре гледаш лихвата. Сметни обаче и инфлацията . Да не излезе че си на загуба. В повечето случай си. В банката става за да ги държиш временно парите, но не и да се надяваш да спечелиш от лихвата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted August 22, 2006 Author Share Posted August 22, 2006 Парите, както казах, са от продажба на жилище. Допълнителните пари, ако толкова искате да знаете, са от баба ми Допълнително я има възможността да взема кредит и да купя жилище за под наем - като гледам какви са наемите в центъра (не са ниски, поне за моите скромни стандарти) ще се изплати заема спокойно, че и печалба ще има. За банка също мислих. Имам сметка в Bank Austria при 3% годишна лихва. Ако вложа парите там ще получавам 600 евро годишно. Като се има предвид, че ако взема хубаво жилище и го обзаведа както трябва мога да взимам по 250 евро месечно - струва ми се, че няма смисъл. Вариантът за две малки банки с по-високи лихви обаче не ми е хрумвал. Това с връщането на парите от държавата за първи път го чувам. Благодаря за съвета, ще поговоря с някой, който може да ми обясни нещата по-подробно и ще видим Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.