Jump to content
BulForum.com

въпрос за охлаждане

Recommended Posts

фана на процесора поддържа доста големи обороти и е много шумен 4500 оборота (celeron D 330J 2,66ghz) :cry :angry1 напрао не се търпи ... пробвах с една програма която е към диска с дъното но нищо не се получава пробвах също и със speedfan, но нещо май не мога да я разбера или поне не разбирам как да намаля оборотите...помощ :unsure:

Ми аз го разбирам така, за да се върти на 4500 оборота значи грее... самото цпу и вента за да може го охлажда трябва се върти по бързо,а като спасение може би няква перка вземеш да обдухва уребрението на охлаждането на цпу-то или да смениш самото охлаждане..

Пробвай да махнеш перката и я замени с някоя друга.Може да се наложи да поорежеш малко новия вентилатор ,но поне ще имаш богат избор от шумни и безшумни ;) .Ако ли не взимай някакъв Cooler Master

за 10$ и си свиркай.

аз преди 2-3 седмици си купих celeron-d 326 i imah същия проблем самия вентилатор е такъв че върти бързо поради малките перки иди в мост наприме и си вземи един за 20 лева и ще има тишина казвам ти го от личен опит

Тва с перката ме уби направо.Кво те кара да си мислиш, че ако си купи друг вентилатор няма да е на същите обороти като това по принцип зависи от напрежението. Кажи какво е дъното ,защото някой чипсети на ASUS по дефълт са направени да дават повече напрежение към куулера. Има опция в биоса с която можеш да намалиш обортите (тоест пускаш по малко ток). Естествено преди това провери как ти грее процесора щото ако сега е горещ и намалиш от 4500 на 2500 (примерно) може да стане някоя беля.

Тва с перката ме уби направо.Кво те кара да си мислиш, че ако си купи друг вентилатор няма да е на същите обороти като това по принцип зависи от напрежението. Кажи какво е дъното ,защото някой чипсети на ASUS по дефълт са направени да дават повече напрежение към куулера. Има опция в биоса с която можеш да намалиш обортите (тоест пускаш по малко ток). Естествено преди това провери как ти грее процесора щото ако сега е горещ и намалиш от 4500 на 2500 (примерно) може да стане някоя беля.

В по-голяма степен оборотите зависят от големината на перката, както и от дълбочината й.

Рядко е да се очаква примерно 120 мм перка да върти с 6000 rpm (при същите 12V). Освен ако не е изрично описан някой чудовищен дебит :bgrin: .

Изходът е да си смени кулъра, и да сложи голям радиатор с голям вентилатор. Тия малките боксови и чипсетови свистят като прахосмукачка заради оборотите. Освен това се повреждат относително по-бързо, косвено пак от оборотите.

Ми като не знаеш "к'во" те кара да си мислиш, че не зависи от перката?Даже доста си зависи от нея.Как има перки дето на 1800 оборота дават същия обем въздух като такива на 4500 оборота?Как става тая магия тогава а?Иди прочети малко за стъпка на лопатите, брой, форма и тогава критикувай.

heki знаеш заведението, знаеш какво ще консумираме, даже и нова перка ще има :lol:

Естествено преди това провери как ти грее процесора щото ако сега е горещ и намалиш от 4500 на 2500 (примерно) може да стане някоя беля.

За тая работа производителя си е дал характеристики !И най-обикновенния 80мм cooler master върти с 2000 оборота и бая зор ще видиш да го пуснеш на 4500.А този на бокса не съм го мерил ,но ми се струва по-малък от 8см следователно по-високи обороти за да настигне дебита на 8см.

Ми като не знаеш "к'во" те кара да си мислиш, че не зависи от перката?Даже доста си зависи от нея.Как има перки дето на 1800 оборота дават същия обем въздух като такива на 4500 оборота?Как става тая магия тогава а?Иди прочети малко за стъпка на лопатите, брой, форма и тогава критикувай.

heki знаеш заведението, знаеш какво ще консумираме, даже и нова перка ще има :lol:

Аз ли критикувам !? Че ти даже не си ми прочел поста както трябва и веднага гледаш да захапеш :) Не разбрах само къде съм казал че охлаждането не зависи от големината на перката ?! Поне като цитираш чети какво цитираш, не да ме пращаш да чета за нещо което си мислиш че не съм чел и то отдавна. Няма да се цитирам сам ,а ще повторя за тези които не са прочели както трябва. Един стандартен боксов охладител(говоря за перката не за радиатора) не е нищо по различно от каквато и да е друга шит за 10$ с 80мм перка било то Cooler Mater или др. Човека реално го праща да си купи същото нещо ,даже с по кофти радиатор и ако се окажа прав за напрежението ще се върти пак на 4500рпм. По добре да провери първо защо се върти на 4500 и после да ходи да троши пари. Иначе съм съгласен, че ако си вземе 120мм ще е по тихо (най вероятно на 2500) и ще охлажда по добре.

@hEka, преди да хукнеш да купуваш нов вентилатор, поиграй си малко със спийдфан-а. Тъкмо ще видиш какви са ти температурите на дъното и процесора, а като установиш как се намалят оборотите на вентилатора (има и автоматичен режим) може и да се откажеш от нов вентилатор. Ако не ти е ясно кое-как, драсни един РМ и ще ти обясня.

Ael ,не си отделяй от ценното време за глупости.Тоя Cooler Master е доста по-безшумен и върши перфектна работа ,ако не смяташ да клокваш.Отдолу е с медна вложка и радиатора хич не е зле.То от твойте постове излиза ,че трябва да хвърли 20$-30$ за някой охладител който в неговия случай ще е шит! Защото с тоя умрял процесор освен да му е тихичко друго едва ли ще може да му върши работа!

Ще отделя още малко ценно време тъй като е събота :P Не подценявайте боксовите охладители на Интел, новите модели са с медно масивно ядро и алуминиеви ребра като в центъра на радиатора има огромна празнина където се отделя топлия въздух който после се извежда по лесно от перката. Така, че повярвайте ми какъвто и да е неговия box със сигурност ще е два пъти по добър от някво лайно за 15лв.

Ще отделя още малко ценно време тъй като е събота :P Не подценявайте боксовите охладители на Интел, новите модели са с медно масивно ядро и алуминиеви ребра като в центъра на радиатора има огромна празнина където се отделя топлия въздух който после се извежда по лесно от перката. Така, че повярвайте ми какъвто и да е неговия box със сигурност ще е два пъти по добър от някво лайно за 15лв.

Е точно от перката не се извежда топлия въздух, по-вероятно е да е от въздушния поток създаван от нея, ама както и да е :bgrin: Кофтито в случая е, че тая огромна празнина се пада точно под мъртвата точка на вентилатора и е оставена без ребра точно поради тази причина, да няма такова въздушно съпротивление при и без това трудното разкарване на топлината от това място.

зависимост от големината на перката взима повече въздух на едно завъртане и за това не са нужни много обороти и вентилаторите за 15 лева не са лоши поне не бръмчи

Въпроса беше не кое е по добре от другото, а що перката се върти на 4500rpm. Heka вземи си виж сега какви температури държиш при тия обороти, после от биоса ги намали до 2600rpm примерно и провери пак. Ако не можеш от биос пробвай да си намериш един регулатор за оборотите и ги намали ръчно.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...