Harbachek Posted August 17, 2006 Share Posted August 17, 2006 Значи момчета аз не съм много навътре с тея неща ама искам да ви попитам следните неща: 1. Инсталирах си убунту 5.10 ама нещо има бъгове, а ми е сложило grub-a в МBR и ако форматна драйва на който ми е лина ще си прецакам груба и няя мога да пусна и Win-a. Имате ли идея как да го опраа? 2. Имам онборд саунд вграден и нещо не мое го засече. Дъното ми е MSI KT6V и по принцип си имам драйвери ама са за уин? Та да имате идея? П.С. И ако някой знае къде мога да видя как се прай инсталация с configure, make, install или нещо подобно как се компилира че не знам? Ae мерси предварително мн поздрави Зиги Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted August 17, 2006 Share Posted August 17, 2006 1. Инсталирах си убунту 5.10 ама нещо има бъгове, а ми е сложило grub-a в МBR и ако форматна драйва на който ми е лина ще си прецакам груба и няя мога да пусна и Win-a. Имате ли идея как да го опраа? значи MBR-а няма общо със дяловете има два начина да заредиш boot manager-a (който от своя страна зарежда операционните системи) и това е като сложиш в MBR - малко кофти защото windows много нахално слага своя NTLOADER там ако го инсталираш след линукса. просто трябва да настроиш grub да стартира и windows (не мога да ти кажа точно как - фен съм на LILO ) другия начин е като посочиш active partition от fstab и заредиш предварително сложения bootmanager в съответния superblock на дяла. едит: ако махнеш линукския дял.. grub-a най вероятно ще остане, но за да го махнеш можеш да ползваш recovery console от на XP-то диска.. ама не мога да си спомня точната команда там.. бъди на щрек че да не се подведеш с номерацията на дяловете малко е объркана на майкрософт концепцията с тия глупави букви 2. Имам онборд саунд вграден и нещо не мое го засече. Дъното ми е MSI KT6V и по принцип си имам драйвери ама са за уин? Та да имате идея? странно.. всички нови звукови карти на дъното общо взето нямат проблеми .. виж какво казва dmesg по въпроса KT6V ? това със VIA KT600 ли е (като моето дъно) ще ти трябва модула via_ac7xx нещо си... виж го там как точно се казваше и не забравяй да провериш дали не ти е mute-ната ALSA-та (в alsaconfig) П.С. И ако някой знае къде мога да видя как се прай инсталация с configure, make, install или нещо подобно как се компилира че не знам? просто чети README-то на съответната програма. или най-лесно я дръпни като пакето със Synaptic-a от съответното debian repository Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harbachek Posted August 17, 2006 Author Share Posted August 17, 2006 Да мерси а ми значи погледнах и го засича като VIA 8237 обаче тая asla която каза не можах да я намеря да видя дали е мутната. Между другото имам бутонче Test sound в настройките и като го цукна не се чува звук. Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted August 18, 2006 Share Posted August 18, 2006 alsaconfig Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shade Posted August 18, 2006 Share Posted August 18, 2006 alsamixer Тряя Master и PCM да са ънмютнати (с "M" се прави). После ESC и за да запаметиш хавите, с root, alsactl store. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harbachek Posted August 18, 2006 Author Share Posted August 18, 2006 Добре мерси оправих се с лина, обаче ще ви питам още нещо. Реших да си слижа wine да го пробвам и го инсталнах обаче иска с user да го пускам а не с root , обаче като пробвам да го пусна с user ми дава че нямам permission да го пускам и се съмнявам че нещо на user-a не съм дал права за достъп до файловете. Тва как мога да го видя и въобще къде мога да гледам за тиакива работи освен в linux.google.com щото там търсих ама не намерих квоо ми тряяше... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.